PIC BASIC PRO Öğreniyoruz soru cevapları

Başlatan aster, 19 Mayıs 2005, 17:33:33

temha

ALLAH adıyla başlarım.

ete hocama tekrar teşekkürlerimi sunuyourm.

ilgili program ikili hidraforun eşit yaşlanması için kullanılacak. devrenin beslemesini basınç şalterinin üzernden bağlayacağım basınç düştüğünde birinci hidrafor çalışacak 10 saniye bekleyecek yeterli basıncı sağlayamadığında 2nc, hidrafor devreye girecek basınc sağlandığında devrenin enerjidi kesilecek tekrar basınç düştüşünde ikinci hidrafor çalışmaya başlayacak 10 saniye içinde basıncı sağlayamazsa birinci hidrafor yedekleyecek ve bu şekilde tur atacak. ben devrenin donanım kısmınıda hazır ahize kumandası kullanıyorum. içinden sadece işlemciyi değiştiriyorım 12f675 ile aynı mimariye sahip olan bacakları tutuyor. sadece mclr y artı veriyorum.   

arci03

Merhaba
Son yoruma göre sistem yanlış anlaşılıyor. Amaç aslında her kapanıp açıldığında öncekine göre çıkışların devreye girme sırası değiştiriliyor ve enerji kesilesiye kadar da çıkışlar konumunu koruyacak bende ETE hocanın kodu üzerinde değişiklikleri yaptım.

#config
 __CONFIG _INTRC_OSC_NOCLKOUT & _WDT_OFF & _PWRTE_OFF & _MCLRE_OFF & _CPD_OFF
#endconfig

DEFINE OSCCAL_1K 1  'bu komut mutlaka olacak OSCCAL değerini yeniden pice yazdırıyor

DEFINE OSC 4

INTCON=0 'TMR0 kesmesi açıldı
CMCON = 0

GPIO=0
TRISIO=%00000000

ARA VAR BYTE  56

SYMBOL SIRA=ARA.0

PAUSE 200

READ 0,ARA
    IF ARA>1 THEN 
      ARA=0
      WRITE 0,ARA:PAUSE 10
    ENDIF
    SIRA=1-SIRA 
    PAUSE 50
    Write 0, Ara
    if sira = 0 then
        GPIO.0=1
        pause 10000
        GPIO.1=1
    else
        GPIO.1=1
        pause 10000
        GPIO.0=1
    endif

BASLA:
    pause 100
    goto Basla

temha

ete

Bir yandan bu konuyu daha fazla uzatmayayım diyorum ama bir yandan da düzeltilmiş koda bakıyorum mantık kafama yatmıyor. Yatmayan yeri şöyle;
Program bir kere çalışıp kompresörleri çalıştırdıktan sonra sonsuz döngüye giriyor.
Devrenin enerjisi kesilmez ise bir daha işlem yapması mümkün değil. Bu durumda her kompresör çalıştırmadan sonra belkide kompresörlerle birlikte programda çalışıyor onlar durduktan sonra programda durup enerjisi kesiliyor olsa gerek. Başka türlü hem çalışmaz hemde bu şekilde epromu bir değişken hafızası gibi kullanım şekli olmazdı diye düşünüyorum.
Ne sıklıkla kompresörler çalışıyor bilmiyorum ama çalışma sıklığı aynı zamanda programın eproma değer yazma sıklığına eşdeğer oluyor ve epromların bir yazma ömrü olduğunu bu noktada hatırlatmak isterim. Ömür 800.000 ile 1 milyon arasında bir adet ile sınırlı. Bu sayı doldurulur ise eprom çalışmaz hale gelecektir. Bunu hatırlatmak isterim.
Burada doğru sistem bence programın eprom kullanımından kurtarılması ve devrenin sabah mesai başlangıcında çalıştırılıp mesai bitiminde kapatılması şeklinde uygulanması şeklinde olması gerekir. Bu durumda yapılacak iş kompresörlerin çalışma ihtiyacı doğrunca oradan gelen bir tetik sinyalinin programa verilmesi olacaktır. Tetik bir röle yardımı ile verilebilir. Böylece tanktaki hava seviyesi düşünce programa bir tetik verir ve programda ilgili SIRA bitini toggle yaparak kompresörleri çalıştırıp durdurur. Ama program sürekli çalışır halde tutulur.
Bu mantık ile çalışacak program değişikliği konusunda gerekirse yardımcı olurum.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

Epsilon

Hidrofor yaşlanma testi hidroforun belki 5-10 yılda başına gelecekleri 1-2 hafta gibi bir  sürede hidrofora uygulamakmış ve tahmin etiğim giibi güvenlik son derece önemliymiş.
Eğer bu testi daha önce yapmadıysanız  bu konuda tecrübesi olan  kişilerle beraber yapmanızda fayda var.