Haberler:

Forum kuralları güncellendi LÜTFEN  okuyunuz:  https://bit.ly/2IjR3ME

Ana Menü

DTMF'SESLİ YANIT

Başlatan HEXF2, 13 Haziran 2005, 08:36:01

HEXF2

Beyler ben hala bu DTMF ile cihaz kontrolü devresi üzerinde çalışıyorum ve bazı sorunlarım var bunlara umarım yanıt bulurum

1. Telefonun çaldığını algılayacak bir ufak bir devre board'da bulmuştum buraya kadar sorun yok şimdi ben hattı açmak için kendim bir ufak bir devre yaptım (şemayı ekleyemiyorum nette sorun var bir ara ekliycem) bu devrede köprü diyot'un AC+ AC-  girişlerini hatta bağladım fakat AC- ucunu optokuplör ile hattan yalıttım telefon çaldığı zaman bunu PIC ile algılayıp bu optokuplörü sürüyorum ve köprü diyot ile hattan akım çekiyorum böyle santral hattın açıldığını anlıyor ( teorik olarak ok ama pratikte denyemedim)  şimdi ben hattan akım çekerken aynı zamanda DTMF tonlarını alabilir miyim yoksa sadece kısa bir süre hattan akım çekip kesmelimiyim yani bu işlemi birkez yapsam olur mu yoksa işimi bitirene kadar hattan akım çekmeye devam mı edicem ?

2. Ben bu devreye SESLİ YANIT bölümü koymak istiyorum.Bunun içinde araştırmam sonucu en uygun ISD chiplerini gördüm bilgisayardan EPROM'a ses dosyası yükleyip DAC ile bunu çözüp ampfi ile yükseltmek çok uzun işi geldi.Bende GoldWave diye bir ses editörü programı var ve ben hazır sesleri (wav) bu yazılımla açıp 8bit,1mono ve sample rate'ini 5,3 veya 8KHZ olarak düzenliyorum ve ISD chip'ine bu sesi PC 'nin ses çıkışından yani hoparlöre giden iki kabloyu ISD2590'ın MIC girişine bağlamayı planlıyorum böylece hazır sesleri PC den yükleyebileceğim şimdi sorun şu ses'in sample rate'ini değiştirdiğim zaman misal 11KHZ yaptığımda  hafızada 1d x 1KHZ = 11KB alan yer kaplıyor tabi bu teorik olarak ben PIC programımda bir adres haritası çıkartmak istiyorum misal hat açıldığında hemen alt programa sapıp "lütfen şifrenizi girin" sesini göndericem diyelim bu ses hafızada 8 KB yer kaplıyor ( sample rate 8KHZ olursa) ve 00 adresten başlıyor 8091BYTE kadar devam ediyor daha sonra adam yalnış şifre girdiğinde yine alt programa gidip "yalnış şifre" sesini göndermem gerekiyor bu ses te 8091 byte tan sonra başlıyor işte ben bunu nasıl yaparım arkadaşlar ISD 'yi nasıl adreslerim sadece başlangıç adresini versem o ses bitene kadar çalar mı yoksa 8091byte alanı aynı EPROM gibi sürekli bitene kadar adreslemeli miyim ?Yani parça parça sesleri ISD'ye yükliycem ama hangi sesin hangi adreste başlayıp bittiğini bilmem gerek ki diğer ses için o adresi vereyim

Birde bu sesi ISD çıkışından yani hoparlör çıkışında ( +, -) uçları direk hatta bağlasam ses sinyalini göndermiş olur muyum yoksa bir encode işleminden geçmek zorunda mı? Beyler cevaplarınızı bekliyorum

fyper

ISD serisi entegreleri hepsinde aynı miktarda bellek bulunur aldığınız modele göre örnekleme frekansı değişik olduğundan dolayı ses kayıt süreleri belirlenir.
2560 ortalama 60 sn kayıt örnekleme hızı 8 khz kesim frekansı 3,4 kHz
2590 ortalama 90 sn kayıt örnekleme hızı 5,3 khz kesim frekansı 2,3 kHz
.
bu değerler katalogta mevcut
xclock girişi ile isterseniz örnekleme frekanslarını değiştirebilirsiniz, fakat entegredeki band geçiren filtreler sabit olduğundan dolayı tavsiye etmiyorlar.
(2560 alıp 120 sn ses kaydı yapan varmı acaba merak ettim ses nasıl çıkıyor)
sizdeki entegrede sesi maximum kalitede de verseniz. sonuçta sesin 2,3 khz üstündeki bileşenleri kırpılacaktır. onun için örnekleme hızlarıyla fazla ugraşmayın sedece süre hesabı yaparak adreslemeleri kontrol edin .
entegrelerde toplam 480K (sanırım bit ama yanlışşam düzeltin) bellek var . kaydedeceğin sesin süresi ile bunları orantılayıp o adresleme işlemleri ile uğraşmalısın.

otm

ring algılamak için mt8870 kullanabilirsin ring geldiğinde bcd kod üretecektir bunuda pice algılat daha kolay olmazmı.?
Santralden DTMF kodu algılayabilmek için mutlaka santralin kenartonu kesmesi gerekirki bunun içinde söylediğiniz gibi akım çekmeye devam etmelisiniz.Normalde santral çıkış gerilimi 36-55 v civarındadır ama telefonu açtığınız anda gerilim 10-12 v seviyelerine iner bu durumda dtmf alıp gönderebilirsiniz.

Veli B.

Hımmmm.Bu bilmediğim bir konu.Denememiştim de.Ring geldiğinde bir dtmf sinyali de geleceğine emin misiniz?8870 in böyle bir özelliği gözüme çarpmadı.Ben mi atladım acaba, mantıklıda gelmedi.
Telekom ringle beraber bir ton göndermiyor.sadece dc 45-50V seviyeyi ac ye çevirip 80-90 volt arası hatta uyguluyor. Hooka bakarak durumu algılayıp görüşmeye açıyor.Yanlışım varsa lütfen düzeltin.

HEXF2

Hayır dostum yalnışın yok @otm2002 arkadaş yalnış biliyor ben bizzat telekomla görüştüm telefon çalmadan evvel hatta DC bir gerilim vardır telefon çaldığı zaman santral bu gerilim 8V AC seviyeye çeker ve DTMF kod göndermez zaten hiçde mantıklı değil 80V AC üzerinde DTMF tonu hattaki gerilim 80V iken eğer hattan akım çekilirse santral AC akımı keser ve karşı telefonla (arayan) bağlantı kurar akım çekmeyi kesince bağlantı kopar yani telefon kapandı olarak algılanır

Arkadaşlar daha tatmin edici bir cevap alamadım adresleme olayını nasıl yapıcaz ISD' nin hoparlör çıkışını hatta direk bağlasam yani + ve - yi hatta bağlasam ses sinyalini karşı tarafa yollamış olur muyum bunlara cevap arıyorum

otm

pardon arkadaşlar ben sürekli santral kartlarıyla uğraştığım için karıştırmışım bizim kartlarda dtmf ve ring alcatel 1AB8870abaa kodlu entegreyle alıgılanıyor gerçektende ring geldiğini algılıyor az önce entegreyi söküp denedim.ama bu entegrenin kt3170 yada mt8870 le hiçbir alakası yokmuş.yani yukarda yazdığım yanlış.kusura bakmayın.

otm

hocam üsküdara yakınsan kap devreni gel bende birsürü santral var deneyelim:)

ete

Arkadaşlar,

Şu anda bende bir DTMF sistemi üzerinde çalışıyor ve denemeler yapıyorum. Yaptığım sistem aslında herkesin bildiği bir konu. DTMF kodları ile bir kaç tane roleyi kontrol etmek. Piyasada örnekleri var. Ancak ben işin içine ses de katmak istemiştim. Şu anda yapmış olduğum çalışan sistemde alet hatta bağlı iken arama yapılır ise benim belirlediğim adette zil çalıyor ve zil adedine ulaşılınca hat otomatik olarak bir röle vasıtası ile açılıyor. Hattın açıldığını farklı tonlarda bir bip ler dizi şeklinde arayan kişiye hat üzerinden verdiğim gibi ayrıca kartın üzerinde bulunan buzzer den de aynı sesleri alıyorum. Hat açıldıktan sonra şifre giriyorum ayrıca birde master şifrem var ana şifreyi unutursam bu şifreyi girince ana şifre 1234 şekline dönüşüp eeproma kayıt ediliyor. Şifre doğru girilmiş ise yine bir onay sesi alıyorum tabiiki yine farklı tonlarda bip ler dizisi. Sonra role kontroluna gaçiyorum. 1. roleyi açarsam 1 adet ince beep kapatırsam kalın beep, 2. role için 2 defa beep ler şeklinde bu ses verme devam ediyor.
Gerekirse şifreyi değiştirebiliyorum Yine gerekirse zilin çalma adedini değiştirebiliyorum.
Şimdi bunları niye anlattım. Hem yaptığım şey hakkında biraz bilgi vermek istedim hemde işin ileri safhasında faydalanmak üzere şu DTMF daha doğrusu caller-ID belirleme işini bende bir tartışayım istedim.

Dikkat ederseniz, Caller-ID özellikli telefonlar zil çalarken arayanın telefonnumarasını ekrana vermektedirler. Buda şunu gösteriyor. Daha hat açılmadan ID yanı arayanın numarası zil ile birlikte bir şekilde gönderilmektedir. Yoksa hat açıldıktan sonra değil. Bu benim tahmin olarak görüşüm. Daha iyisini bilen var ise açıklasın. Telekom bu konuda ya sorulara cevap vermek istemiyor yada işi bilen gerçekten bilgili kimse yok. Zira ben tatmin edici bir cevap alamadım.

@HexF2 ,
Ses sinyallerinin hatta verilmesi bir kaç şekilde mümkün. Birincisi arada 600/600 lük bir izolasyan trafosu kullanarak trafonun bir ucundan bir kondansatörle giriş yapmak. Ses devresinin anfi çıkışını yani hoparlör çıkışını vermen gerekmez. Anfi girişine verdiğin  sinyali bir kondansatör ve direnç gurubu ile hat trafosuna verebilirsin. Diğer sistem ise ki benim kullandığım, 1 adet 10K direnç ve 1 adet 100 nf/250V kondansatörle direkt hatta giriş yapıyorum. Bu giriş standby konumunda role üzerinden hattan ayrılıyor. Hat açıldığı zaman role hem hattı açıyor hemde benim ses çıkışımı hatta bağlıyor. Böylece sistem bayağı emniyetli ve kararlı çalışıyor.

ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

otm

telekom 2.ringte arayan numara bilgisini gönderir.
hat açılıncada varsa diğer bilgileri gönderir(12Khz ücretlendirme gibi)
Santrallerle ilgili öğrenmek istediğin bişi varsa elimden geldiğince yardımcı olabilirim.daha önce telekomda kullanılan netaş ve sistem 12 santrallerde çalışmıştım.şuan alcatel santrallerle çalışıyorum
kolay gelsin.

ete

@Otm2002,

Dediğin doğru. Evdeki telefonda dikkat ettim. 2. zilden sonra ekrana arayan numara çıkıyor. Demekki 2 zilden sonra biraya bu bilgi sıkıştırılıyor.

Aslında bana daha kararlı çalışan bir zil sayma devresi lazım. Kullandığım sistemde hattın iki ucu birer adet 100K dirençten geçip birisi direkt Optocoupler'a 2 nolu bacağa GND olarak giriyor . Diğer uç ise bir 22nF kondansatörden geçip Opto-1.nolu bacağa giriyor. 1 ve 2 arasında 1n4001 diyot var. Sorun şu hat sinyali bu sistemda aşırı zayıflıyor ve opto çıkışında yeterince güçlü bir sinyal alamıyorum. Elemanlarla bilmeden fazlada oynamak istemiyorum. Zira deneme yapmak için sürekli arama yapmak zorundayım ve buda hoşuma gitmiyor. DOlayısıyla bildiğiniz bir devre var ise veya önerebileceğiniz bir şey varsa memnun olurum.
EN azından bu sizin santrallerde hem zil seçme hemde DTMF devresine giden hat nasıl gönderilmiş bir açıklarsan sevinirim.

ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

otm

bizim trunk kartlarını bir inceleyip en azından giriş devrelerinin şemasını çıkarıp sana gönderirim.Ayrıca dokumanlara bakayım böyle yüzlerce devre vardı.yada en iyisi alcatelin orjinal dokumanını scan edip göndereyim umarım işine yarar
kolay gelsin

otm

dosyaları belirttiğim adrese gönderdim.diğerlerinide bıraya göndericem kolay gelsin

ete

@otm2002,

Bu belirttiğin adres neresi ?. Yani dosyaları nereye gönderdin?.

ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

ahmet2004


otm

hocam özel mesaj olarak gönderdim sana adresi ve giriş şifresini