Haberler:

Eposta uyarılarını yanıtlamayınız ( ! ) https://bit.ly/2J7yi0d

Ana Menü

DTMF'SESLİ YANIT

Başlatan HEXF2, 13 Haziran 2005, 08:36:01

HEXF2

Beyler soruyu ben sorum siz birbirinize yardım etmeye başladınız  :lol:

@ete hoca yazdıkların için sağol sanırım bu topic'i senin içinde açmış oldum umarım beraber aradıklarmızı buluruz yalnız dediğin birşey mantıksız sen ses bilgisini bir yalıtım trafosu ise direkt hatta bağlayabilirsin ve ISD nin hoparlör çıkışından vermene gerek yok demişsinde o ses zaten ISD den çıkıcak dediğin şeyi yapsam ISD kullanmama gerek yok biyerden hatta sesi trafo ile veririm yani seslerin bulunduğu yonga ISD2590 heralde ses çıkışını da bundan almalıyım  :lol:

Arkadaşlar bu ISD çıkışından da aldığım sesi illa bir yalıtım trafosuyla mı hatta vermem gerek yani hoparlör çıkışından direkt hatta bağlasam olmazmı ? Birde bu adresleme olayını nasıl yapıcaz hala bir cevap alamadım

@otm2002 çok sağol hoca santrel konusunda senden daha çok faydalanabilirim

Arkadaşlar ben bu devreyi bayağı geliştiricem ve ticari uygulama haline getiricem yani misal kartı sattığım müşteride bir problem çıkarsa hat üzerinden veya GPRS modem ile donanımdaki yonga kodlarını update etmeyi düşünüyorum bunun gibi şeyler ama şu anda bu sesli sistemi bitirmem gerek

Sorun şu ISD çıkışından aldığım sesi direkt hatta bağlayıp sesi göndemezmiyim yoksa bu sesi yalıtım trafosuyla mı göndermem gerek elinde bağlantısı olan var mı?

Aynı zamanda bu ISD ile adreslemeyi deneme yanılma yoluyla halladicem artık deneyerek her sesin başladığı ve bittiği adresi bulmam gerek bunun haricinde sesi karşıya gönderme sorunum var işte

Bu arada eeprom belleğin hafızasına kayıtlı numarayı aratma konusuda sanırım @katana bana yardımcı olabilir...
Arkadaşlar bu konuyu önem verin hepimizin işine yarayan birşeyler çıkabilir cevaplarını bekliyorum

ete

@HEXF2,

Sanırım dediklerimi yanlış anlamışsın. Hoperlör çıkışı deyince ben devrede bir anfi var olduğunu varsayıyorum. ISD çıkışını ayrıca yükseltmeye gerek yok direk çıkışı hat trafosu üzerinden hatta ver demek istemiş idim.
Sonuçta ses sinyali hepsi aynı. Seviyeleri farklı olabilir. Düşünki ben pic de ürettiğim beep sesini (10K+100nf ) ile hatta veriyorum ve karşıdan ses güzel duyuluyor. Senin ses kaynağın ISD chip'i olacak. Ses çıkış seviyesi nedir bilmiyorum. Şayet yeterli değil ise o zaman galiba araya bir LM386 koyup sesi biraz yükseltmek ve sonra aynı prensiple hatta vermek gerekir. Kısaca önünde iki seçenek var. Birisi hat trafosu (600/600) kullanmak diğeri 10K+100nf veya 10K+ 220nf ikilisini kullanıp hatta giriş yapmak. Hepsi bu. Ben bir ara ISD konusunuda incelemiş idim. Ancak insanın elinde olmayınca vede deneme yapmayınca her şeye birden vakıf olamıyor. Ama adresleme konusunu halledebilirim sanırım. En iyisi sen bir ISD chip'i al aldıktan sonra bana haber ver bazı program örnekleri göndereyim denemeler yapalım. Sonunda buluruz bir yolunu.

ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

otm

ring sayma için bir devre örneği aşağıda.üstelik hattan çektiği akım 0.yani yok.şekildede görüldüğü gibi hatta zaten hiç bağlı değil.ama sizin bunun üzerinde biraz değişiklik yapmanız gerekir girişi 100 nf kond ve 100k dirençle hatta bağlamanız gerekir.devrenin diğer tarfınıda kendi kullandığınız devreye göre değiştirmeniz gerekir.
devre bu haliyle çok az akım harcamaktadır.girişten gelen sinyal karşılaştırıcı olarak kullanılan IC1A ve IC1B ye verilir.eğer girişte işaret yoksa (0) 1 ve 7  numaralı çıkış uçları "1" konumunda olacaktır.girişe işaret gelirse ring yani (1) çıkışlara eksiye giden darbeler gelmeye başlar.IC2A ilk sinyalle tetiklenir.(0.4 saniyede IC2A IC2B yi tetikler) sinyal hala devem ediyorsa ıc2 b tetiklenmiş olarak kalacaktır. böylece 0,4 sn aralıklarla gelen darbeleiıc2 b nin 0,4 sn de bir teteiklenmesine neden olur.ve bu süre 5 sn kadar sürer.böylece zil sesi tek bir darbe olarak algılanmış olur.
 7'li göstergenin ondalık noktası r18 ve tr1 üzerinden anahtarlanarak ışık verir ve sistemin tetiklenmiş durumda olduğunu belirtir. devrenin geri kalan kısmı r7 ve c3 tarafından sıfırlanabilen ıc3 ondalık sayıcı ve ikiliden 7 liye kod çözücü olan ıc4 ten oluşur. bu kadar konuşmadan sonra devreye bir göz atalım.aslında bu devre sadece bu amaçla değil de az değişikliklerle başka amaçlarlada kullanılabilir.
neyse deneyecek arkadaşlara kolay gelsin diyorum.

HEXF2

otm2002 hoca çok sağol yalnız bu devrede çok yonga var benim devre zaten çarşamba pazarı gibi oldu  :lol:  ama ben bu olayı daha evvel burda bulduğum bir sample ile hallettim yine de çok sağol @ete ISD2590 birtürlü bulamadım biryerde hala arıyorum aldığım zaman senle yaparız bişeyler bu arada sanırım dediğini yalnış anlamışım trafo kartı çok kalalaık edicek ben ISD çıkışına dediğin gibi bir filtre koyup direk hatta girmeyi düşünüyorum inşallah ses kalitesiz olmaz kartın stabil olmasına özen gösteriyorum trafo çok kaba durur

@ete bu arada ben bayağı uzun zamandır ASM kullanıyorum ve bu devredeki yonga kodlarınıda ASM ile yazıyorum ama dün ASM ile yazdığım programı MCS 'de PIC BASIC PRO'ya göre optimize etmeye karar verdim şimdi MCS kurdum sitedende (download) PIC BASIC PRO'nun son sürümünü indirdim bunu MCS ile nasıl ilişkilendiricez

HEXF2

@ete cevabını bekliyorum hoca  :(

Veli B.

mcs install sonrası ilk çalıştırmada otomatik olarak pbb.exe yi arar,bulduğu pathi kendine kaydeder ve derleme işlemlerinde bu programı arka yüzde kullanarak derler.Yapman gereken özel bir şey yok yani.Kendisi yapar.

ete

Katana gerekli cevabı vermiş. Önceden makinende kurulu olması şartı ile MCS otomatik olarak PBP yu bulur (ilk çalıştırmada) gerekli bağlantıları yapar. Senin bir şey yapman gerekmez.

ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

HEXF2

valla beyler ben siteden PIC BSIC PRO indirdim böyle sarı bir ikon şeklinde bunu C: ye attım sonra MCS kurdum ve çalıştırdım daha sonra ufak bir sample yazdım ve derlemeye çalıştım ama exe'yi bulamadı neyse bu problem değil hallederim de ben ISD25902ı buldum @ete data sheet'ini de inceledim adres bitlerinin üst iki biti (MSB) yani 8-9. bitler anladığım kadarı ile MOD seçme bitleri bu bitler 11 veya 00 olunca bişeyler oluyor ama tam anlamadım çok teknik terim var bu chip2i tam anlamıyla kullanmış arkadaşlar var mı ?

ete

@HexF2,

ISD Data sheet ini inceledeim. Adres bilgisine ait 8 ve 9 . bitler işin anahtarı.
Alte çok fonksiyonlu olduğu için bu iki bacak 00 olur ise (veya birisi sıfır olur ise) Adres bacaklarından girilen bilgi (A0-A7) Adres bilgisi olarak kabul ediliyor. Buradan verilen adres ile alete kayıt veya aletten play-back(okuma) yapabiliyorsunuz. Dolayısıyla adres verilerek yapılan kayıtlarda aynı adresler verilerek okuma yapılabilir.

A8-A9 bacakları High olur ise bu defa adres bacaklarından girilen bilgi mode seçme bilgisi olarak kabul ediliyor.
Aletin bu konumda 6 adet değişik çalışma modu bulunuyor.
M0 = Mesaj başlangıç işaretinin koyulması
M1= Mesaj Sonu işaretlerini siler ve tüm mesajların en sonuna bir adet koyar
M2= Herhangi bir işlevi yok
M3= Adres 0 dan itibaren sürekli yeniden çalar.
M4= Ardışık adresleme yaparak kayıtlı mesajları çalar veya kayıt yapar.
M5= Mesajda Pause (bekletme) yapar
M6= Aleti Push Button kontrol moduna alır.

Gördüğüm kadarı ile alet gerçekten komplike bir alet. Her şeyi yapsın diye pek çok özellik eklemişler. Bu yüzden kullanımı karışık gibi görülüyor. Ancak çok do zor değil gibi. Denemek lazım. Bana kalır ise bu aleti ne şekilde kullanacağına karar verip o çalışma için gerekli parametreleri tespit et ve diğer özellikleri unut gitsin.

Kolay Gelsin
ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

HEXF2

@ete ya ben bu chip'i çalıştıramadım hoca ya data sheet'indeki push-button için örnek sample devreyi kurdum ama çalışmadı sen daha evvel kurup çalıştırdın mı?

ete

Hayır chipi hiç görmedim bile.

ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

HEXF2

Beyler bu sitede bu chip'i hiç kimse kurup çalıştırmadı mı yardım bekliyorum

Bu arada @katana PIC hafızasına kaydettiğimiz telefon numrasını otomatik olarak nasıl aratırız sen böyle bir çalışma yapmıştın sanırım bana fikir verebilirsin

@ete sana MCS ile ilgili birkaç sormak istiyorum hoca ben PIC BASIC PRO nun demo versiyonun bulup indirdim zip şeklinde bir dosya geldi daha sonra bunu C: içerisinde bir klasöre extract ettim ardından MCS kurdum ve ufak bir program yazdım derleme işlemine başladığında otomatik olarak PBP.EXE klasörünü buldu ve HEX dosyasını filan extract ettim klasör içine attı buraya kadar herşey tamam fakat ben biraz daha uzun program yazdığımda hata mesajı aldım mesaj da "maximum kolon numarasını aştınız daha yüksek bir sürüm satın alın" gibi bir hata mesajı verdi programda kısaltma yaptığımda bu problem kalkıyor ama 30-40 satır birşey yazınca hata veriyor bunun sebebi heralde demo versiyon olması şimdi ben bunun üzerine sitenin download bölümünde PIC BASIC PRO'nun son versiyonunu indirdim ve masaüstünde YUVARLAK SARI İKON şeklinde bir simge çıktı bu exe dosyası büyük bir ihtimal ben bunu MCS ile bir türlü ilişkilendiremedim wiew menüsünden PIC BASIC PRO OPTION seçeneğinden göstermeye çalıştım ordanda görmüyo hoca şunu detaylı bir anlatırmısın neler yapmam gerek artık istediğim uzunlukta program yazmam için bu sorunu nasıl hallederim en aznından senin makinende nasıl olaylar anlatırsan aynısı bende uygularım şimdiden yardımın için teşekkürler

Veli B.

Bir dizi hazırla, mesela milletler arası için tel_no var byte[15]
gibi.
hat açtıktan 1 veya 2 saniye sonra vereceğin komut;

DTMFOUT DTMFO,250,150,[TEL_NO]

yazman yeterli.Filitreyi ihmal etme.

HEXF2

Çok sağol katana yalnız birde şu MCS olayını çözebilsem yukarı problemi yazdım cevaplarını bekliyorum

BESSSS

Merhabalar arkadaşlar Bu dialoglar baya önce hatta seneler önce olmuş heralde :). Eğer halen burayı takip eden varsa yardıma ihtiyacım var.

Ben bu anlattıklarınıza cok uzaktayım aslında , ben daha onceden yapılmıs olan telefonla uzaktan kontrol devresıne besleme devresı eklemeye calısıyorum (daha oncekı devre bana aıt degıl). elimde MT8880 DTMF transmitter var bu bu entegreyle hattan gelen tus tonlarını cozuyorum, fakat hatta ton sesı vermem gerekıyor. yapılan ıslemler sonucunda ton sesıyle onay vermek ıstıyorum,  fakat hatta nasıl ton bırakıcagım bilmiyorum. Eğer yardımcı olursanınz sevinirim. Ton bırakmak ıcın gereklı devre elemanları nelerdir vs..

Eğer halen takip eden varsa cevabınızı bekliyorum  Teşekkürler..........

M.Emin