Tasarruflu Ampul Tamiri

Başlatan dijital74, 29 Ağustos 2015, 01:18:19

dijital74

Uzun zamandır tasarruflu ampul tamiri ile ilgileniyorum. Genelde yaptığım tamirler tüpü bozuk ampul ile devresi bozuk ampul arasında parça değişimi şeklinde gerçekleşiyor. Tüpü test etmek için 6-9 v gerilim veriyorum, flaman sağlamsa kızarıyor. Kızarmıyorsa tüpü atıyorum. Bozuk elektronik devreler zaman içinde elimde birikti. Bunları da elimden gelirse tamir etmeyi düşünüyorum.

Bugün sağlam bir ampul elimde bozuldu. Duydan hafif gevşetince yanıyor gibi oluyor tam geri takıyorum dönüyor. Acaba sorun neden olabilir. Benim ilk aklıma gelen transistör arızası ama tam emin değilim.

Bu tip ampulleri tamir eden arkadaşlar bu konu başlığına tecrübelerini yazarlarsa güzel bir kaynak olabilir. Bu tip ampulleri ne kadar uzun kullanırsak o kadar iyi. Zira gelişigüzel bir şekilde çevreye bırakılan kırılıp atılan ampuller içindeki toksik maddelerle çevre için tehdit oluşturmakta.

cevat1

#1
Genellikle floresantlar ariza yapiyor.  Bende devresini sokup yedek parca yapiyorum.

elekTRofizikci

#2
gerci simdi led e donuyoruz ama bunlari moduler yapsalardi iyi olurdu. mesela kart ayri tup ayri satilabilseydi. bozulan parcayi degisseydik sadece. ua da cam kirilinca sadece cami degisseydik. gibi...

mesaj birleştirme:: 30 Ağustos 2015, 01:46:41

ariza olarak bir cok parca bulunabilir etrafyan ama iclerindeki kucuk trafolar bozulunca o biraz slklntl olur kanimca. cunku ustunde ne bir yazi ne bir isaret oluyor. elinizde bir suru var diyorsunuz. saglam birini feda edin. tr yi sokun ne tepki veriyor sonuca bakin. trafoyu sokun sonuca bakin. yada bozuk olanin aynisindan saglam alin. sirayla saglamdan bozuga organ nakli yapin. 5 ampulde sorunu cozersiniz bence. olcu aletiyle devre elemanlari uzerindeki gerilimleride kiyaslayabilirsiniz. ilk aklima gelenler.

mesaj birleştirme:: 29 Ağustos 2015, 11:47:57

bunlarla ilgili bir inceleme video hazirlamistim. youtube kanalimda. balast inceleme diye...
"elektrofizikci" adıyla facebook sayfamdan, web sitemden, youtube kanalımdan, twitterden, hotmail adresimden ve Linkedin den takip edebilirsiniz. Elektrik Elektronik ve Makine üzerine fuarlar, söküm videoları, kendin yap ürünleri, teknik denemeler, robot yarışları bu sitede www.elektrofizikci.com

Icarus

Tasarruflu Ampul'lerki sistem bilinçli olarak lambanın ömrünü azaltacak şekilde tasarlanıyor. Florasan lambanın normalde ömrü çok uzundur. Ama o elektronik devre ile artık çok kısa

ahmetokur7406

#4
Tasarruflu ampulün deveresini 18w lık kısa tip florasan lambada başarı ile kullanıyorum. Nette bununla ilgili videolar gördükten sonra hemen yapmaya girişmiştim. Dediğiniz gibi , vakumlu tüpün ömrü konvansiyonel florasan lambalara göre kısa. Zaman içinde elimde bir sürü devre birikti, birinden parça söküp ötekine takabilirim.

Bu devrelerde kullanılan transistörleri asıl test ederim? Ölçü aletlerindeki Hfe kademesi işimi görür mü ?

@Dijital74 kullanıcısı benim. Konu başlığımatabletten girince böyle oldu.


dijital74

Çok güzel bir video. Baştan sona izledim.

t2

Tasarruflu ampulün flamanı kopunca, devre kendini yakar.mesela mosfeti yanar.

Kopuk flamanı dışarıdan kisadevre ederiz. Sadece tüpü kırılmış başka sağlam devreye bağlayarak bir kaç ay daha kullanılabilir. Sönük yanar, kararır. Diğer flaman da kopar. Onu da kisadevre ederiz. Fakat uyduruk,kıytırık çözümdür.

Bozuk lambayı, çöpe bekletmeden atmak gerek.bunları saklamak, tamir etmeye çalışmak,vaktinizi alır. Zihni meşgul eder, daha önemli işler için, zaman kalmaz.

dijital74

Hobi elektronikçisi olunca uyduruk kıytırık çözümlerle vakit geçiriyoruz çoğu zaman. Ufak bir odam var evde bu iş için. 3 yaşında bir oğlum var, büyüyünce içindekileri dağıtmam gerekecek. Bir odası olsun diye kendimden fedakarlık edeceğim mecburen.

Flamanı kesmiş ampulün flamanını kısa devre etmeyi hiç denemedim. Genelde flamanı dışarıda 6-9 v dc ile test edip flamanı bozuksa elektronik devresini saklıyor, flaman sağlamsa elimdeki elektronik devrelerden ampule takıyor , böylece ampulün bir süre daha ışık vermesini sağlıyordum.

Tasarruflu florasan ampullerin yerine kademe kademe led ampule geçiyorum. Elimdeki eski ampulleri bozulana kadar kullanma niyetindeyim. Bu sürecin biraz daha yavaşlaması ve elimizdeki dünya kaynaklarını mümkün olan en tasarruflu biçimde kullanmak adına bu işe bir süre daha devam edeceğim.

Ampulün watt değerine göre üzerinde büyük ya da küçük kılıfta transistörler bulunuyor. Bunları test edebileceğim basit bir düzenek kurabilirsem, geride kalan pasif elemanları kontrol etmek zaten daha kolay olur diye düşünüyorum.