Hi-Fi üzerine...

Başlatan HexfeT, 10 Ekim 2015, 03:32:36

z

Bir zamanlar bende de hastalık vardı. Kendi amfilerimi yapardım.

Uyduruk Sony compact set haricinde para verip de hazır cihaz almadım.

Kaliteli cihazlarda amplifikatör çok önemli fakat çok kıytırık bir amfiye profesyonel bir kabin bağladığınızda duyduğunuz sese inanamıyorsunuz.

Para yatırılacaksa hoparlörlere yatırılmalı.

Amplfikatörler artık yeterince iyileşti. İyi bir sistemde dikkat ettiğim şey gürültü.

Amplifikatörün girişine bir şey bağlanmayıp ses sonuna adar açıldığında haş huş tıs mıs sesler duyuyorsanız o sistem çöp.

Belli belirsiz bir tisssss sesi varsa o sistem benim için yeterince kaliteli kararına varıyorum.



Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

HexfeT

#16
Uzun zaman önce amplifikatör yapmak için araştırma yaparken başka forumlarda "bunalmıs" adıyla sizin yazdıklarınızdan faydalandığımı hatırlıyorum.

Konu başında dediğim gibi bence de en önemli ve ciddi fark yaratan yatırım hoparlörler. Tabi sınırı aşıp abartmadan.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: HexfeT - 04 Kasım 2015, 18:38:55
Logitech'den rica etsek z5500'deki gömülü sistemin kaynak kodlarını verir mi acaba? :P Başka türlü müdahale şansı yok.

Bu iş için kaynak kodlarına ihtiyaç yoktur. :D
Sistem SURROUND ayarları içerisinden LFE geçiş frekansını değiştirmen yeterlidir.
Benim sistemde 50Hz olan kesim frekansı 50Hz ve altı SUBWOOFER'a gider 50Hz ve üzeri frekanslar ise diğer hoparlörlere verilir.



Sen istediğin kesim frekansını ayarlayabilirsin. Tabii ki sistemin izin verdiği ölçüde :)
Bazı sistemlerde 80Hz kesim frekansı belirlendiğinde THX genel kriterleri ifadesi belirmektedir.


HexfeT

#18
Kaynak üzerinde yapılan ayarlar ne olursa olsun z5500 uydulara giden sinyali 120Hz civarında high pass ediyor.
Bu ayar kullanıcıya bırakılmış olsa firmanın başı arızalı dönen ürünlerle belaya girerdi. uydu hoparlörleri alt frekanslardan rahatlıkla hasar görecek kadar zayıf.

t2

#19
Güç amplifikatorü kazancı fazla olmasın. Girişe birşey baglamadan  sesi sonuna kadar acarsaniz, tss, hsss sesi duymamış olursunuz. 20kat kuvvetlendirse yeter. 200kat değil!

Kazancın aşırı  yüksek olması  uyduruk amp. intibaı verir. Ama suç kullanıcıdadır.

Girişe bağlanacak cihaz çıkışı kulaklık seviyesinde olmalı. 1Vpp de olabilir.

Gerisi  hoparlör kalitesine ve bağladığımız ses kaynağı kalitesine kalıyor.

OG

Alıntı yapılan: HexfeT - 10 Ekim 2015, 03:32:36
Bu arada Hi-Fi üzerine yerli forumlardan birindeki konulara göz attım. Üye olmadım çünkü benim için gereksiz polemiklere girmekten başka bir işe yaramayacak gibi. Hi-Fi mevzusu hurafelerle dolu, özellikle elektronik konusunda bilgi sahibi olmayan meraklılarına lüzumsuz yere çok ciddi paralar harcatabilen bir şey galiba.

Bence işin en ciddiye alınması ven takdir edilmesi gereken kısmı hoparlörler. Gerçekten karmaşık bir konu. Geri kalan kısım çok abartılıyor bence. Ses frekans bandında çalışan bir amlifikatör'ün binlerce dolar ödemeyi hakedecek duyulabilir bir fark yaratması bana fena halde saçma geliyor. Kağıt üstündeki özelliklerine bakıldığında 3-5 dolarlık bir entegre devre bile gayet başarılı. Bir amplifikatörden beklenen 20Hz-20KHz aralığında her frekansta eşit kazanç sağlaması ve distorsiyonun düşük olması değil mi?

Pahalı güncel teknoloji amp. dışında bir de lambalı amp. furyası var. Ton farkından bahsediliyor. Neden ton farkı olsun? Olayı nedir? Derinlemesine araştırmadım ama bilimsel bir açıklaması var mı?

Kendimi amplifikatör konusunda ahkam kesecek durumda görmüyorum fakat konuya Hi-Fi forumunda takılan hali vakti yerinde, elektroniğin e-sini bilmeyen birinden daha hakim biri olarak merak ediyorum. Ballandıra ballandıra anlatılıyor. Ben olayı kağıt üzerinde görmek istiyorum. Koy grafiği ve de ki; bak bu sistemin farkı bu.

Kablodan bahsediyor adam! 200-300 saat aktif kullanımdan sonra kablonun farklı davranmaya başlayacağını düşünüyor. Bilmem kaç bin liralık kolonların bilmem kaç bin liralık amfi ile uyum sağlamadığından istediği detayı alamadığını söyleyen var.

Amfi ile hoparlör arasında empedans ve güç dışında uyum gerektiren başka nasıl bir olay var? Amplifikatörün arkasından çıkıp prize giden kabloya bilmem kaç dolar para bayılıp sesin farkettiğini iddia eden var. Amplifikatörün ve kolonların bağlantı terminallerini iptal edip pcb den direk lehimli kablo çeken var. Yuhh be kardeşim!

Hi-Fi olayı bir noktadan sonra anlaşılması çok çok güç, küçük farkları ödedikleri ciddi paralar yüzünden hissediyormuş gibi davranıp birbirini ayartan insanların uğraşı gibi. Mevzu büyük ölçüde psikolojik.

-Hoparlör ve Kabinlemesindeki kalite öncelikli.

-Amplifakator,
tüm gürültüler için en düşük seviyede olması önemli.
Linearitesi önemli

-Hoparlor Kablosu
Daha ziyade Güç yükselirken önemli. İki kablo yanyana giderken kapasitif etkileşim yapar, kablo çap ve uzunluğu empedans ve endüktansa etkindir. Ses sinyallerinde bozulmalara sebep olduğu doğrudur. Bozulmayı kulak ne kadar hisseder ayrı konu.

- - -
Lambalı anfi meselesi
lamba çalışma eğrisinde oluşan hoş tınıdır, sesin kalitesi ile hiç ilgisi yoktur (kaliteyi, sinyalin bozuma uğramadan, orjinaline sadık kalarak işlenmesi şeklinde algılıyorum). Gitarcıları gürültülerden hoşlanması tarzı bir şey bu lamba tınısı.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

HexfeT


Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: HexfeT - 18 Mayıs 2016, 16:04:17
Mail'ime tanıtımı gelen bu harika ürünü paylaşmak istedim.  ???

http://www.dukkanhifi.com/p-4761-High-Fidelity-Cables-MC05-Manyetik-Filitre.html
Çok iyi üflemişler :D



Ben önemli bulduğum ve kırmızı ile işaretlemiş olduğum konularda tartışmanın faydalı olacağı kanaatindeyim :D