Mosfet sürme sinyal şekli

Başlatan vardal57, 17 Mart 2016, 13:18:22

vardal57

Herkeze merhaba
H köprü yaparak mosfet sürmeye calışıyorum, çalışıyorum cünki ınternetteki binlerce şema kafamı karıştırmış durumda
Resimdeki görmüş olduğunuz şemadan hangısı doğru sinyal şekli acaba
1 ci resimde duty değerini kontrol ederek yapılıyor
2 ci resimde ise dead time kontrol edilerek yapılıyor Bunlardan hangisidir doğru olan
Teşekkürler




jrcapa

H köprüde kesinlikle dead time olmak zorunda yoksa mosfetleri kısa devre edersiniz.İlk şekilde de vardır, görünmüyordur. Mosfet sürücüler dead time süresini kendileri oluştururlar. 
PWM ile de yükün akımını ayarlarsınız, bu sayede örneğin motorun hızını ayarlayabilirsiniz.

Bu konu ile alakalı forumda epey yazı var.

vardal57

Cevap için teşekkür ederim fakat şu an incelemiş olduğum smps devresındekı sınyal şekıllerı yayınlamış oldugum resımlerdekı 2 cı resım gıbı
dead time ile ayarlıyor voltaj sevıyesını yanı bu şu demek oluyor sanırım duty ı dıbe kadar yasla dead time i değiştir zaten voltu ayarlamış oluyorsun

robomaster

Dead time mosfetin birini yalıtıma götürdükten sonra (çünkü hemen yalıtıma gitmez bu mosfet efendi. Gate kapasitesi deşarj olması lazım)  diğerini iletime sokmadan önce bir süre beklenir. Bunu ya denetleyicide siz yaparsınız. Ya da bunu sizin yerinize yapabilen denetleyiciler vardır. Yada mosfet sürücüler.
H köprüsünde çalışma mantığına göre farklı sürme teknikleri de vardır. Araştırınız ...

mehmet

Doğru dalga şekli (IR2103, s.8);

 
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr

vardal57

Cevaplar için teşekkr ederim anlamadıgım konu şu normalde high sinyal ile low sinyalın eşit olması gereklı değilmi ? yok değil ise mesela high sinyal %70 low sinyal %30 değerinde açarsak ne olur ?

skara1214

hızı değiştirmiş olursun
Herkes ölür ama herkes gerçekten yaşamaz

vardal57

Hızı derken neyı kast ettiğini anlamadım ? frekans değerinimi söyledin eğer öyle ise frekans değeri sabit gibi düşünelim. mesela 1 ci şema üzerinden yorum yapacak olursak usttekı sınyalı HIGH alttakini ise LOW olarak düşünürsek high sinyali %70 açtı low sinyal % 30 açtı bu sefer low olan tarafa (lowside ye bağlı olan mosfetlere)  daha çok yüklenmeyecekmi ?

apsis

vardal, frekans (genelde 10kHz üstü) seçilir ve doğrudan hız ile alakası yoktur. Sinyalin %70 High konumda kalması mosfeti ya da ne kullanıyorsan bunu daha uzun süre iletime sokarak motoru %50 ye göre daha uzun süre beslemede bırakırsın ve %100 yaparsan yarıiletkenin sürekli iletimde olacağı için motor max. hıza ulaşır. En basit böyle düşün. Frekans periyodu boyunca oynadığın duty değeri motor üzerinde ortalama bir gerilim olarak yansır.
"Makineye Beyin" MEKATRONİK

esensoy

H bridge i; ilgili low mos u surekli acik tutarak, pwm i de yalnizca high moslardan vermek suretiyle gerceklestirmeye ne dersiniz peki?
En tehlikeli an "zafer" anıdır.

ecunnu

#10
Merhaba eger dorgru anladıysam motor hic donmez cunki iki ucunuda lowa cekmis olursun ve higside mosfetleri tetiklemeye kalkarsanda yuksek ihtimalle mosfetlerden pat diye bir ses gelebilir. Bilgilerine. Tek yonde motoru surer iken yapacaksan ama bence olur. Dead time motor yon degistiriken kullanıyorsun yondegismeyecekse h koprusunede ihtiyacin yok.

vardal57

Apsis işin orasını anladım teşekkür ederim motorun hızından bahsedıyorsun fakat işin şu kısmını anlamadım normalde H-L sinyallerinin eşit seviyede olması lazım değilmi ? mesela H %20 açtıysa L %20 olması gerekli değilmi ? şayet bu evet ise o zaman
Üstteki şemada bir sorun var orada çünki oran tutmuyor bırı diğerinden daha yüksek açıyor
ama incelemiş olduğum motor sürücülerde hep 1 ci şemadaki gibi yapıyorlar özellikle 3 faz motor sürücülerde ve bu hangi mosfet daha çok açıyorsa ona daha çok yüklenecektir diye tahmin yürütüyorum.
esensoy sanada cevap için teşekkür ederim Low mosları sonuna kadar aç ve high ile mi oyna diyorsunuz sanırım ama bu sefer yine akım dengesizliği meydana gelmezmi ? netice itibari ile biri diğerinden daha yüksek açaçak ..

z

Trafo sürerken H ve L süreleri aynı olur. Motor sürerken H ve L süreleri için  bir şey söylemek zor, kullanacağın algoritmaya göre aynı da olabilir farklı da.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

vardal57

Alıntı yapılan: z - 20 Mart 2016, 11:27:02
Trafo sürerken H ve L süreleri aynı olur. Motor sürerken H ve L süreleri için  bir şey söylemek zor, kullanacağın algoritmaya göre aynı da olabilir farklı da.

Z yorumun için teşekkürler motor sürücü piclerde donanımsal özellik olarak bu mevcut algoritma kurmana gerek kalmadan 6 adet pwm vermiş bunları 3 adet duty e ve bu 3 duty ıcınde 3 dead tıme ı donanım olarak vermiş, duty değerini değiştirdikçe 1 şemadaki gibi bir sinyal meydana geliyor ve bundan şunu anlıyorumki motor sürücülerde kullanılan teknik ile smps lerde kullanılan sinyal tekniği aynı değil. bununla birlikte tl494 gibi bir ic yi incelediğimde ise şema 2 deki gibi bir sinyal görülmektedir.
Cevaplar için teşekkür ederim herkeze.


esensoy

transistörler ;
q1   q2
q3   q4   
şeklinde ise;

q1 ve q4 ü çalıştırarak sağa döndürdüğümüzü kabul edersek; q1 e pwm veriyoruz, onda sıkıntı yok, q4 e PWM in tersini mi vermek daha doğru yoksa sağa dönerken sürekli 1 yapmak mı?
En tehlikeli an "zafer" anıdır.