PNP Transistor BC327

Başlatan veliusta, 22 Nisan 2016, 15:07:20

veliusta



Transistörü tetiklemek için beyz ucuna gnd mi verecez? Pasif yapmak içinde +5V volt. Doğru mu?
Bu devrede neden transistörün beyz ucunda direnç yok?   3.3V 40mA çıkış veren bir mcu ile kontrol ediyorum. hangi değerde direnç bağlamam gerekir?

sezgin05

Bu transistörü tetiklemek için  GND vermek gerekir ama özel bir sebebi yoksa transistör olarak NPN kullanmak daha mantıklı bence. Tabii NPN transistör kullanıldığında Emiter ve Collectör yer değişecek. Emiter GND olacak. Pic ilk çalışma sırasında olabilecek gecikmelerden dolayı transistörler iletime geçebilir güvenli olmaz.

veliusta

#2
Evet hocam haklısın. İlk enerjilendiğinde yüksek akım çekebilir. Neden PNP kullanmış anlamadım. Ben hep NPN kullanırım.  BC327 yerine BC337 kullansam sorun olmaz değil mi?

Beyz Direnci değeri nedir? Nasıl hesaplıyoruz?

mesaj birleştirme:: 23 Nisan 2016, 05:18:30

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisim/elektronik/41.htm

mesaj birleştirme:: 22 Nisan 2016, 15:24:07

2. sorunum.

Ben tek tek. sıra sıra bekleme vermeden ledleri yakıyorum. 64'e kadar.  Tarama yönetemi yapıyorum yani. LED'lerin ışığı gözüme düşük geliyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim?

pwm.c

yukarıdaki şemada transistörler ortak kollektör bağlantısı yapılmış. polaritesi kollektör ve base üzerinden yapıldığı için base direncine ihtiyaç yoktur. 
bu bağlantıda BC327'ye lojik "0" verince iletime geçer ancak çıkıştan 4,3v civarı bir gerilim alırsın. eğer ledleri 12v ile besleseydin yine bu 4,3v gerilimi verirdi.
BC337 gibi NPN ile yapılan ortak emiter bağlantılarında dikkat edersen 5v sürerek 12 yada daha yüksek voltajlar anahtarlanıyor ancak emiter-base polaritesi çok düşük olduğu için base direncine ihtiyaç duyuluyor. eğer BC337 kollektörünü beslemeye direk bağlayıp yükü emiterden alırsan aynı şekilde ortak kollektör yapmış olursun. sadece polarite değeri farklı olur.

özetle, "ortak emiter" bağlantısı daha yüksek gerilimli yükleri anahtarlamak için, "ortak kollektör"de gerilim izleyici gibi işler ve akımı arttırmak için tercih edilir. ortak kollektörde giriş polaritesi ile çıkış aynı yöndedir. ortak emiterde bu ters olarak işler. örneğin NPN transistörle yaparsan (-) anahtarlamak için  baseyi (+) ile tetikliyorsun. PNP'lerde ise tam tersi. biraz kabaca anlattım ama kullanımı böyle işte. birde ortak base bağlantısıda var ama şimdilik bunu geçelim. fazla kullanılmıyor zaten.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-