Trafolu ve trafosuz güç kaynakları arasındaki farklar nelerdir ?

Başlatan boreas, 04 Haziran 2016, 11:30:42

tekosis

daha önce bir trafoda görmüştüm, kullandıkları bobin bizimki gibi daire kesitli değil kare kesitli idi. dolayısı ile sargılar arasında boşluk kalmıyordu. bu şekilde bobin kullanan trafolarda durum ne ola ki? verimi ne kadar etkiler acaba? benzer şekilde smps trafolarında da şerit bakır kullanıyorlar.
İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendin bilmezsin, bu nice okumaktır.

ylmz

Alıntı yapılan: tunayk - 04 Haziran 2016, 21:19:03
Tabi konuyu biraz daha realize etmek gerekirse, trafodaki verimi belirleyen etmen tabiki sadece demir kaybı değildir.  Sarımda kullandığınız iletken kalitesi ve seçmiş olduğunuz kesit de verimi doğrudan etkilemektedir.  1kVA Altındaki trafolarda %90 üzeri verime genellikle biraz zor ulaşılır. Gerek demir kaybı, gerekse ince kesitli ve çok spirli telin oluşturmuş olduğu yüksek empedans ve direncin oluşturduğu bakır kayıplarının güce oranı yüksek kalır. 

Saç konusunda piyasamız o kadar da kötü değil. Önemli olan sizin kaliteli saca para verip vermediğinizdir. Kurumsallaşmış ve her türden sacı datasheeti ile sağlayan firmalar da var.  Ucuza alacağım diye teneke alıyorsanız o başka tabi.
Arkadaşım rica etsem 1 tane firma ismi söyleyebilirmisin ? tema dan başka ?
Regülatör Dns Trafo | Regülatör | Redresör | Ups

tunayk

Assan'ı bilir misin? Ya da Enpay ? Arayan bulur hasılı.

Yazımda asıl vurguladığım trafo verimini etkileyen tek sebep saç değildir. Yanlış anlaşılmasın lütfen.

zanax34

yeni nesil cep telefonu şarj aletlerin de trafo yoktur bildiğim kadarıyla şarj aletleri daha  küçük ve kibar oluyor artısı ve eksisi  nedir tartışılır?

z

3 ayaklı nüveye yıldız (yada üçgen) 3 fazlı transformatör sarmakla, 3 ayrı nüveye tek fazlı transformatör sarıp bunu yıldız (yada üçgen) bağlamakla elde edilen transformatör arasında ne fark vardır?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

overlok

Bu konuyu görünce hazır,  kaç zamandır aklımda olan soruyu sormak istiyorum. Basit bir devre düşünün mesela gece yanan gündüz sönen otomatik gece lambası.
Sürekli prizde. Böyle bir devre için trafolu mu trafosuz mu besleme tercih edilmelidir? (Yanlışım varsa düzeltin lütfen, konuyu yanlış anlamış olabilirim  :) )
Örnek devre;


Hanımların dikkatine, overlok makinesi ayağınıza geldi!

tekosis

İşe uygun malzeme seçilirse trafolu sistemin daha uzun ömürlü olacağı kanaatindeyim. Kumanda panosunda kullanilan zaman roleleri vs. Cihazların beslemesini hep trafolu görmüşümdür.
İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendin bilmezsin, bu nice okumaktır.

z

İşin içinde güvenirlik verimden daha önde geliyorsa trafolu sistem en iyisi.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

G-Kocak

Nasıl bir sistemde kullandığını ve sistemin nerelerde çalıştığını bilmiyorum ancak bende bazı projelerde VIPER22 ve VIPER26 ile max. 2 - 3W'lık izolesiz besleme devreleri kullanıyorum. Yaptığım işlerde dışarıdan gelen tetik sinyalleri 220V AC olduğundan daha az malzeme ile maliyet ve cihaz boyut olarak küçülüyor. Ancak yanlış bağlantılarda cihaz onarımı genelde mümkün olmuyor.

Ben burada yapılacak işe ve cihazın çalışacağı yere göre malzeme seçilmesi gerektiğini düşünüyorum illede trafo olsun diye diretmenin bir manası yok tabuları yıkmak gerekiyor. Örnek vermek gerekirse aşağıda linkini verdiğim cihaz dünya genelinde zor sanayi şartlarında kullanılıyor. Cihaz üzerinde yazan verilere göre besleme voltajı 100 - 240V AC. Güç tüketimi 10.7VA. Besleme devresi izolesiz. Merak eden arkadaşlar için fotoğraflarını çekip foruma koyabilirim.

http://uk.rs-online.com/web/p/logic-modules/4684488/

Ayrıca tekosis in dediği trafolu zaman röleleri eski ve kendini yenileyemeyen firmalarda kaldı. Şuan yerli üretim konusunda Türkiye'de pazar lideri olan firma bile zaman rölesi ve bir takım diğer cihazlarında izolesiz besleme devreleri ile cihazlarını satışa sunuyor. Bizimde artık düşük güç tüketimli cihazlarda bu tip yeniliklere ayak uydurmamız gerekiyor diye düşünüyorum.

z

Alıntı yapılan: z - 05 Haziran 2016, 12:46:51
3 ayaklı nüveye yıldız (yada üçgen) 3 fazlı transformatör sarmakla, 3 ayrı nüveye tek fazlı transformatör sarıp bunu yıldız (yada üçgen) bağlamakla elde edilen transformatör arasında ne fark vardır?

En iyisi bilmece yapalım.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

asma

Alıntı yapılan: G-Kocak - 05 Haziran 2016, 18:24:26
Örnek vermek gerekirse aşağıda linkini verdiğim cihaz dünya genelinde zor sanayi şartlarında kullanılıyor. Cihaz üzerinde yazan verilere göre besleme voltajı 100 - 240V AC. Güç tüketimi 10.7VA. Besleme devresi izolesiz. Merak eden arkadaşlar için fotoğraflarını çekip foruma koyabilirim.

http://uk.rs-online.com/web/p/logic-modules/4684488/

Merak ettim.  :)
Güç yüksek , anolog çıkış var , dijital girişler var.
Smps kullanıldığını varsayıyorum , izolasyon yok ise trafo da yoktur. Trafo varsa niye izolasyon yok.  ???
Röle çıkışları haricinde diğer giriş çıkışlar için kullanıcı yada diğer cihazlara temas tehlikesi yok mu?
0-10V çıkış alıp ac driver hızımı kontrol ediyorum , girişe proximity sw. bağlıyorum. Enerjiyi kesmek zorundamıyım , çarpılma riski olmaz mı?
Kolay gelsin.