Faz nötr problemi

Başlatan POWER, 05 Haziran 2016, 20:36:28

POWER

Herkeze iyi çalışmalar,
evdeki akvaryum için 628 kullanarak led dısplay lı termostat devresi yaptım.akvaryum motoru çok fazla parazit yayıyor olsa gerek motor devreye girdiği zaman pic bazen reset atıyor bazende ekrandaki ısı değerleri çok değişiyor.akvaryumun motorunu 12v role ile çalıştırıyorum.araştırmam sonucunda bu paraziti bastırmak için, faz ile nötr arasına seri olarak 100nF/275v kutupsuz  kondansatör ile 47ohm 1w direnç bağlanması gerektiğini okudum.gerekli bağlantıyı yaptım.sorun ortadan kalktı.2-3 haftadır bu şekilde çalışıyordu sorunsuz.tasadüfen motoru çalıştıran rolenin çekmesine rağmen motorun çalışmadığını gördüm.ölçtüm motora 220v gitmiyor fakat role çekili.sonradan motorun iki ucundada faz olduğunu gördüm.motor bu sebepden dolayı çalışmıyordu.kondansatör ve direnci devre dışı bıraktım motor çalıştı. kondansatör ve direnci tekrar faz ile nötr arasına bağladım motor bu seferde çalıştı.ortada bir tutarsızlık var ama ne?bu termostat devresine bu şekilde güvenemiyorum doğrusu.bağlantı basit olduğu için şema proğram eklemedim istersenizde eklerim.sorunun çözümü ne olabilir.
TB6BKG

Cemre.

Mikrodenetleyicinin beslemesini nasıl sağlıyorsunuz?

Rölenin bobin uçlarını nasıl bir yapı ile enerjilendiriyorsunuz? (Transistor, optoizolator vs.)

Röle bobinine ters paralel diyot var mı?

Motora seri RC bağlamışsınız. Böyle bir uygulama daha önce duymamıştım açıkçası, belki paralel bağlamanız gerekiyordur?

Şema paylaşırsanız çok daha iyi yardımcı olunur, emin olun.

Kolay gelsin, iyi akşamlar.

z

Role bozuktur. Kontaklar tam dokunmuyordur. Role bacaklarında soğuk lehim vardır. Yada roleye uyguladığın voltaj düşük kalıyor çıt diyordur ama kontaklar tam temas edemiyordur.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

sifirzero

nötr hattında sorun var.devreyi faz tamamlıyor.
sifirzero.blogspot.com [email]sifirrzero@gmail.com[/email] iman hem nurdur hem kuvvettir

POWER

Mikrodenetleyicinin beslemesini 12v 1a siviç mod adaptörden 7805 giriyorum ve burdan besliyorum..roleyi bc337 transistörle sürüyorum.role bobinlerine ters diot var ayrıca işlemcinin besleme uçlarındada 100nf kondansatör var.
@z
role sağlam.kontaklarından voltajın geçtiğini ölçerek teyyid ediyorum.çünkü faz direkt roleye giriyor.kontaklarda problem olsa faz roleden çıkmazdı doğru değilmi?
@sene35
Alıntı yapılan: sene35 - 05 Haziran 2016, 23:41:24
nötr hattında sorun var.devreyi faz tamamlıyor.
derken bunu açarmısın.evdeki şebeke voltajında böyle bir hata var diyorsan evdeki tüm cihazlar sağlıklı çalışıyor,cihazlarıda etkilerdi diye düşünüyorum.
gerekli dosyalar.
http://s4.dosya.tc/server/dffmhv/Yeni_Klasor__2_.rar.html
TB6BKG

asma

Merhaba
Motorun iki ucunda da faz var dediğin zaman nötr ile bağlantısı yok demektir.
Nötr hattında problem var demek ise ev tesisatında problem var demek değildir.
Şemaya göre seri RC devresini motora paralel bağlamışsınız. Ama onu da faz nötr arasına seri R C bağlamaktan bahsetmiştiniz.
Motorda 220V gitmiyor derken , voltmereyle ölçtüğünüzü , iki uçta faz var derken kontrol kalemiyle tespit yaptığınızı varsayıyorum.
Yani nötr hattının varlığıyla ilgili ölçümünüz yok.
Nötr hattına bağlantıyı sağlayan ne varsa ; fiş , soket , kablo , klemens temassızlık yapıyor ve siz enerjiyi kesip müdahale edince temas sağlanıyor. Tekrar enerji verdiğinizde çalışıyor.

Kolay gelsin.

POWER

@asma
ben kondansatör ve direnci kendi arasında seri bağlamayı kastetmiştim aslında.elektrik bağlantıları klemensle yapıldı.bağlantım şemada olduğu gibi.evet voltmetre ile motorun iki ucunu ölçtüğüm zaman 220v göremedim.kontrol kalemiylede motorun iki ucunu kontrol ettiğimdede iki ucundada faz olduğunu gördüm.evet nötr hattıyla ilgili bir ölçümüm yok.ben neden motorun iki ucunda faz gördüm.nötr ile bğlantı bi şekilde koptuğu zaman faz motor üzerindenmi dönüş yaptı?yada  iki uçtada faz görmeme sonradan eklediğim RC elemanlarımı neden oldu?
TB6BKG

asma

Motorun bir ucuna faz ulaşıyorsa , diğer uç nötr hattına bağlı değil (açık devre ise) kontrol kalemiyle veya toprağa göre voltmetreyle her noktada faz tespit edilir.
Motor , R C  veya ikisi birlikte olması fark etmez. Akım geçmiyorsa (kaynağa geri dönmüyorsa) sarfiyat yoktur.
Kontrol kalemi belirli voltajın üzerinde,  üzerinden geçen çok küçük akımla ışık yayar.
Arıza aramak için faz kalemi iş görebilir ama kontrol kalemiyle iş yapmayın.
Kontrol kalemi yanmıyorsa elektrik yok diyemezsiniz , yandığı halde o noktayla toprak arası '0' olabilir. İki ucu boşta kabloya dokundurduğunuzda yanabilir ama çarpılmazsınız.

Sonuç , motorunuzu nötr e bağlayan hatta temazsızlık olması durumunu tarif etmiştiniz , nötr hattında problem olduğu , fazın devreyi tamamlamadığı yazılmış. Ben de lafı uzatıp açıklamaya çalıştım.

Kolay gelsin.

POWER

asma hocam tespitleriniz doğru.denemek için nötr hattını klemensten ayırdım,kontrol kalemiyle baktığım zamam iki uçtada faz görünüyor.burası tamam.işlemcinin farazitlerinden etkilenmemesi için eklediğim RC doğrumu?yanlışsa nasıl bir bağlantı yapmalıyım? yada bu konu ile ilgili yeni başka bir başlıkmı açsam acaba?
TB6BKG

sifirzero

Asma hocam yazdigi icin cvp vermedim.
sifirzero.blogspot.com [email]sifirrzero@gmail.com[/email] iman hem nurdur hem kuvvettir

POWER

Hocam sanada Teşekkür ederim.
TB6BKG

sifirzero

Herzaman bildigimi paylasmak isterim