İnternet Of Things Hakkında

Başlatan Jarvis, 16 Ağustos 2016, 18:52:52

Jarvis

IOT dediğimiz nesnelerin interneti kavramında 2023 yılına kadar 50 milyar cihazın internet çıkışı olması bekleniyormuş, bu cihazların birbirleriyle haberleşmesi ve akıllı sistemlerin yaygınlaşması bekleniyor. 

En basitinden bugün internette IOT examples, örneği vs. gibi aramalar yaptığınızda hemen başlangıç olarak Arduino + GPRS shield ve okuduğu sıcaklık değerini belli porttan okuma yaparak ekrana yazdıran internet siteleri vs. uzaktan kontrol, kumanda, analizler gibi örnekler geliyor.

Arkadaşlar benim anlamadığım olay şu , e biz bunu zaten yapıyorduk ?  IOT terimi patlayalı 3 sene oluyor 10 sene öncede scada sistemleri vardı ve akıllı çözümler sağlanıyordu. Örneğin adamın bahçesine uzaktan sulama sistemi yapardın adama internet arayüzünden login olmasını sağlayıp kameradan izlettirip tek tuşla bahçesini sulattırıp hatta otomatik modda sıcaklık, nem bilgisine göre kendi akıllı sistemini oluştururduk.

E peki bunlar yapılıyorken bunun adını internet of things mi koyalım dediler, bunun bir standardizasyona mı oturtmaya çalışıyorlar bu yüzden mi böyle bir hamle gerçekleştiriliyor. Bugün bir bilimsel makale okudum  3. endüstri devri diye bahsediyor  bilgisayar, internet , IOT.

Biraz bu IOT üzerinde konuşalım arkadaşlar kaçırdığım bir yer mi var yoksa ben konuyu mu anlamadım

mert3162

Aslında bencede doğru düşünüyorsunuz zaten olan bir şeye standart oluşturma çabasındalar gibi geldi.Ayrıca anlayamadığım birşey daha var microsoftun visual express sürümlerini ücretsiz olarak kullanıp uygulama geliştirmemize olanak sağlıyorlar windows 10 u uzunca bir süre ücretsiz dağıtıyorlar.

Acaba amaçları nedir ?

Tahtını android, ios, linux'e kaptırma gibi bir korkusumu var microsoftun ben pek anlayamadım açıkcası

Internet Of Things'den ziyade yeni nesile baktığımızda özellikle z kuşağı bu teknolojiye ayak uyduramayacaklar ve kendileri bizatihi Things Of Internet olacak gibi geliyor.(Bence bu süreç başladı bile) Dün gördüm karşıdan karşıya geçerken bir kez kafasını kaldırıp yolu kontrol etmeden yola atlayan 18-20 li yaşlarda gençler var artık ülkemizde.Dünyanın 500 yılı daha olduğunu düşünmüyorum.Dünyayı tüketip koloniler kurup uzayda yaşamaya başlayacağımızı düşünüyorum.

|^^^^^^^^^^^^\ ||\
|__PICPROJE.ORG __
||'""|""\___
| _____________ l | |__|__|___| )
(@!)!(@)"""""**|(@) (@)****|(@)---------

 Üstadlarım nonstradam & Logan

Jarvis

Tamda dediğiniz gibi ' Things Of Internet ' kavramı oluşmuş durumda zaten bu IOT yi araştırma yapınca makalelerin %40 ı sosyoloji, psikoloji, tıp alanından yazılan yazılar. Bu durumun yarattığı psikolojik ve kültürel değişimini araştırıyorlar.

Ama benim anlamadığım nokta şu; adam kendi gprs shieldini oluşturacak düzeyde hardware software bilgisi var. IOT terimi patladığı zaman sıcaklık okuyup web databasede tutup arayüzde gösterince, "ilk IOT projem çok mutluyum" gibi yazılar paylaşıyorlardı.  O zaman çok sorgulamamıştım ama şimdi iyice garipsedim olayı.

IOT projesi yapmak için bizim bildiğimiz yöntemlerin dışında bir yöntem mi uyguluyorlar. Araştırmalarıma göre hala bir standartı yok ve herkes IOT mimari tasarımı derdinde çünkü cihazları kendi tasarladığı mimariye göre haberleştirirse dünyanın vurgununu yapacak. Şu an standart olmadığı için ben buzdolabını internete çıkardığım zaman sen çamaşır makinesini internete çıkardığın zaman buzdolabı ile çamaşır makinesini haberleştiremeyebiliyoruz çünkü belli standart katmanına göre geliştirmek projemizi.

IOT yi anlamıyorum hala bilen biri anlatırsa memnun olurum, bu arada master tezime başlıyorum tez gps, gprs, wi-fi konularıyla ilgili uzaktan kontrol kelimesi yerine IOT yazmayı düşünüyorum artık tezin başlığına

kantirici

#3
Yapabiliyorduk ama zemin yeni yeni  işler için oluşuyor.  Mesela çok ucuza wifi barındıran mcu ların üretilmesi, her yerde kablosuz ağın bulunması, gsm altyapısının kapsama alanın genişlemesi  ve mobil sağlayıcıların altyapılarının büyümesi v.s.

Bir diğer benzer durumda endüstri 4.0 denen olayda var.

Olayın birde tüketim çılgınlığı boyu var. Üreticiler IOT için bastırıyor.

Jarvis

#4
Örneğin şu yazıya bir göz atın  http://www.uerkal.com/post.aspx?pid=143 . Visual Studioda IOT Sdk sı var. Yani ben hala anlayabilmiş değilim. Tek çatı altında bir isim mi koyalım dediler tüketiciler daha iyi tüketsin, hazmetmesi daha kolay olsun diye mi hocam anlamadım bu IOT olayını

salih18200

IOT başlıklı haberler gördüğümde hep kendimde bir eksiklik hissettim. Anlam veremedim bir türlü, mantık bizim yıllardır projelerimizde uyguladığımız prensibe dayalı internet üzerinden cihaz kontrolüydü. Ne değişti, biz neyi kaçırdık birden yeni bir şey gibi hortladı buna bir türlü anlam veremiyordum. Bu kavram bence teknik insanlar için yaratılmış bir kavram değil. Aslında toplum tüketim toplumu olmuş durumda ve bu kavram tüketiciye yönelik geliştirilmiş bir kavram bize göre yeni değil ama tüketim toplumu için yeni sayılabilir.

z

Çok ucuza bu işleri yapan çipler çıkacaktır. Pek bir şey bilmeye gerek kalmayacak.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

CoşkuN


mistek

IoT meselesinin bende teknik insanlar için değilde son kullanıcı için ön plana çıkarıldığını düşünüyorum. Zaten yıllardır bilinen birşey bi anda IoT adı ile yeni birşey gibi lanse edildi. Tamamen tüketime yönelik farklılık yaratma çabası.


boş işlerin adamı ---- OHM Kanunu: I = V/R ---- Güç Formülü: P = V*I = I^2*R = V^2/R

t2

#9
Bunun bir ismi yokken biri IOT diye isim vermiş. Ünlü olmuş.

Selfi gibi. Daha önceden yine kişi kendi fotografini çekebiliyordu. Fakat bu işin kolay bir adı yoktu.


Jarvis

Gerçekten içim rahatladı bu konuşmalardan sonra kaçırdığım bir şey mi var diye düşünüyordum. Evet herkese katılıyorum teknik kisiler icin bir şey değişmedi o zaman.

Sanırım bir mimari tasarımı gerçekleşirse M2M haberlesmeler icin o zaman farkli bir boyuta gecer mi acaba. Ornegin ben kahve makinesini calistirdigimda kahve makinesi arabama muhtelemen 20 dakika sonra arabada olacak klimayi calistir demesi icin daha stabil ve moduler bir alt yapimi calisiyor semiconductor ve gsm firmalari. Ve bu yaliyla kim proje gelistirirse butun makineler birbiyle konusmasi mi saglanacak. Biz kahve makinesi ile arabayi 10 sene oncede konusturabilirdik burda ne tur bir fark yaratacak IOT , böyle bir sey mi acaba. Bu arada M2M standartlari IEEE de var IOT ile M2M arasindaki fark ney o zaman cogu yerde hala standarti belirlenmedi yaziyor.

salih18200

Diğer anlamadığım bir konuda bulut meselesi :) Bildiğimiz internet bir anda bulut olu verdi..

okg

Bence maker hareketi ile patlayıp giden bir terim.Zaten dediğiniz gibi bu işler yıllardır yapılıyor ama bu tarz genel bir isim koyma gereği duymamışlar.

arabadan arabaya giden veriye c2c, makinadan makinaya m2m,insandan insana h2h gibi haberleşmeler de denmeye başladı iot kavramı ile
KTU Elektronik Haberleşme - YTÜ Haberşelme YL - GTU Haberleşme YL

muhendisbey

IOT zaten mevcutta olan internete bağlanan cihazların, yeni bir isim altında ısıtılıp tekrar piyasaya sürülmesidir.

Önceden diyorduk ya akıllı ev otomasyonu, internet kontrollü sera otomasyonu, internet erişimli cart curt hah bu da kılıf giydirilmiş hali.
Evinizde olan tüm cihazlara, alet edevat, zerzavata internete erişim ve internetten kontrol eklendiğini düşünün. Kavanoza kadar!
Daha ucuz daha ekonomik daha enerji tasarruflu entegrelerle.
Olay bu.

Gel gelelim karşıyım bu kadar internet ile iç içe olmaya.
Niye? Teknoloji düşmanı mıyım?
Hayır teknoloji düşmanı değilim, evdeki her zımbırtıya wifi koyarsan evdeki her cihazdan wifi sinyali yayılacak. Normalde insana zarar vermeyecek seviyede olan bu sinyaller birleşirse (girişime uğrarsa) insana zarar verebilecek mertebelere rahatlıkla ulaşabilir. (bazı kuruluşlarca wifi routerlar başlı başına insan sağlığına zararlı kabul edilir bu arada, o nedenle yatak odalarında olmaması istenir. Çıkış gücü bireysel aygıtlara göre daha yüksektir.) Komşunuzun sinyalleri de size gelecek hatırlatayım.
Çoğunun çalıştığı sinyal frekansı 2.4GHz. Tekniğine girmeden anlatayım mikrodalga fırının kullandığı frekansta. Bu frekans özel bir frekans olup suyu ısıtır. (dipolleri birbirine sürter, tıpkı iki elinizi birbirine sürttüğünüzde ısıttığınız gibi)
İnsan vücudunun yüzde 70'i sudur. Bebeklerde yüzde 90'a kadar çıkar. İnsan vücudunu 1 santigrat sıcaklığını artıran mikrodalgalar zararlı kabul edilir. Çünkü: insanın EMD'ye karşı en büyük savunma mekanizması dolaşım sistemidir. 1 derece artış demek dolaşım sisteminin yeterli olmaması, savunmanın delinmesi anlamına gelir.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

okg

İşte o yüzden yaşasın lifi,kahrolsun wifi diyoruz :D
KTU Elektronik Haberleşme - YTÜ Haberşelme YL - GTU Haberleşme YL