AC Akım Kaynağı

Başlatan G-Kocak, 12 Aralık 2016, 18:55:20

G-Kocak

Merhabalar,

Fotoğraftaki gibi bir akım trafosunun primer sargısına uygulamak üzere AC 0-100A ayarlı bir akım kaynağı yapmak istiyorum. Ancak bu konuda tecrübem ve bilgim pek yok. Tecrübeli arkadaşlardan yardım rica ediyorum.

Daha önce bir firmada yaptıkları cihazların test aşamalarında kullanmak üzere kendi yaptıkları bu tarz bir cihaz görmüştüm ve 200A'e kadar ayar yapabildiklerini söylemişlerdi. Cihaz üzerinde bulunan varyak ile akımı ayarlıyorlar ve ampermetreden de akımı gözlüyorlardı. Galiba içerisinde haricen büyükçe bir trafo da vardı. Bende şuan böyle bir cihaz yapmak istiyorum. Nasıl yapabilirim acaba?


HeCToR

Nerede kullanacaksınız ?
Bilginin Efendisi Olmak İçin Çalışmanın Kölesi Olmak Gerekir

mozkan87

Eğer amacınız sadece böyle bir akım trafosunu test etmek ise 2 Volt 150Amper bir trafo alıp yada yapıp girişini varyak ile sürerek yapabilirsiniz. Eğer çıkışa bir yük bağlayacaksanız ona uygun bir trafo seçmeniz lazım.

G-Kocak

Öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim.

Yapmakta olduğum bir cihazın bir bölümünde yükün çektiği akımı da ölçmem gerekiyor. Akım bilgisini dışarıdan fotoğraftaki gibi bir akım trafosu ile ölçüyoruz. (100A/5A Oranı) Cihazın çalışmasında şuana kadar sorun yok ancak müşteri cihazı masa üstündeki bir ortamda test etmek istiyor. Bunun için trafonun primer sargılarından 100A akıtacak AC bir akım kaynağına ihtiyacım var. Yani sadece akım trafosunu sürmek için kullanacağım başka amacım yok.

Alıntı yapılan: mozkan87 - 12 Aralık 2016, 19:52:54
Eğer amacınız sadece böyle bir akım trafosunu test etmek ise 2 Volt 150Amper bir trafo alıp yada yapıp girişini varyak ile sürerek yapabilirsiniz. Eğer çıkışa bir yük bağlayacaksanız ona uygun bir trafo seçmeniz lazım.

Hocam yanlışım var ise düzeltirseniz sevinirim.
Söylediklerinizden benim anladığım sardırdığım 2V sekonder sargılı trafonun çıkışının birini doğrudan akım trafosundan geçirerek diğer çıkışı ile kısa devre etmek ve varyak yardımıyla primer sargısındaki voltajı kısıp açmak. Doğru mu?

mozkan87

Doğru. Aslında 2V bile size fazla gelecek eğer yapabilirseniz elinizde mevcut olan herhangi bir trafonun sekonder uçlarını boş bırakarak, en az 16 mm2 kesiti olan bir kablodan 2 veya 3 tur yeni bir sekonder sarın ve uçlarını doğrudan akım trafosunun barasına bağlayın bu bile işinizi görebilir. Eğer istediğniz akıma çıkamazsanız sarım sayısını arttırabilirsiniz. Kullanacağınız trafo 300W tan az olmasa iyi olur. Yalnız 100A de 16 mm2 kablo biraz fazla ısınacaktır 25 mm2 daha iyi olacaktır.

G-Kocak

Hocam elimdeki trafoların hemen hemen hepsi kapalı tip veya çok küçük mecbur sardıracağım. Aslında vaktim olsa hurdacılardan bir şeyler bulup uydurabilirim ama neyse.

Estetik açıdan güzel bir şey olması için toroid trafo yaptırmayı düşünüyorum. Bu tarz bir iş için uygun olur mu?

Sormak istediğim bir diğer konu uzun süreli çalıştırmalarda bu yapı sorun çıkartır mı? Uzun süreli çalışmalarda sargıların ısınıp ayarladığım akımda oynamalarda neden olacak gibi bunun önüne geçmenin bir yolu var mı?

HeCToR

Alıntı YapEstetik açıdan güzel bir şey olması için toroid trafo yaptırmayı düşünüyorum. Bu tarz bir iş için uygun olur mu?

Uygun olmaz olurmu :) istediğin özelliklere göre sardır varyak değerinide özelliklerine göre al hiç bir sıkıntı çıkmaz yalnız toroidin etrafına saracağın kablo kalınlığını iyi ayarla yanmaz kablo kullan 100A rahat taşıyacak özellikte olsun  ;)
Bilginin Efendisi Olmak İçin Çalışmanın Kölesi Olmak Gerekir

mozkan87

Toroid trafo gayet güzel olur. Dediğiniz doğru ısınma dediğiniz probleme sebebiyet verir. Eğer kullanacağınız sistemi bir kutuya koyarsanız ve trafo üzerine doğru bir fan ile üflerseniz belirli bir sıcaklıktan sonra sıcaklık sabir kalır ve problem olmaktan çıkar. Bu durumda trafoyu ben sizin yerinizde olsam 250A için sardırırım ve 100A de kullanırım. Bir test düzeneği oacağı için maliyetin çok önemli olmadığını düşünüyorum. Kullanacağınız kablolarıda en az 35mm2 seçin. Birde seconder sargısını üstte olacak şekilde sardırın(normalde bu şekilde sararlar ama belirtmekte fayda var). Zaten seconderiniz birkaç turu geçmez ve doğrudan trafonun en üstünde kalır.

Eğer sıcaklıktan çok az etkilenen bir sistem istiyorsanız araya birde resistif yük eklemeniz gerekir ama bu durumda trafo güçleri çok büyük olacaktır ve kullanacağınız yüke göre seconder voltajını arttırmanız gerekir. Ayrıca ekleyeceğiniz yükünde çok büyük değerlerde olması gerekir

Evren KILIÇ

#8
akım trafolarının  ve yüksek gerilim koruma devrelerinin testini yapamak amacı ile  primer den  akım sürebilmek için 5-6 tane ac akım kaynağı yapmıştım 5 volt 500 watt trafo sardırıp, bu trafoyu varyak ile sürmüştüm, testler çok uzun süreli yapılmadığı için 1000 amper lere kadar akım basa biliyorduk, bu şekildeki yapının dezavantajı kaba ve ağır olması.





[email]evren1623@hotmail.com[/email]