Kesintisiz Güç Kaynağı UPS tavsiyesi modem ve kablosuz telefon için

Başlatan kasif, 24 Aralık 2016, 21:23:10

malpaslan1979


HeCToR

Bilginin Efendisi Olmak İçin Çalışmanın Kölesi Olmak Gerekir

erkan614

son elektrik kesintisinde telefon hatları da gitti zaten 1 haftadır hatlarda sıkıntı vardı
siteye sorduğumda müdürün bana dediği "Be  telefon hatlarının girdiği kutu da elektrikle çalışıyor  elektrik gidip gelince yeniden devreye girmek için 1 saat zaman geçiyor" oldu
yani bazı durumlarda hat yok ise nano ups de işinizi çözmeyebilir.
ben bu konuda kendi ups'imi yapmayı planlıyorum modemin adaptör kablosunun arasına koymayı planlıyorum pilli bir devre
pil olarak Ni-MH kullanıcam (lityumdan korkuyorum) 1 saat ömürlü bir ürün bakalım ileride İnşAllah

HeCToR

@erkan614 benim aklımda var aslında güzel bir ürün yapmak vakit bulabilirsem :D 18650 serisi li-ion cell kullanmanı tavsiye ederim
Bilginin Efendisi Olmak İçin Çalışmanın Kölesi Olmak Gerekir

kasif

@engerex
5V dan 12 volta yükseltme falan uğraşmak istemiyorum. Bende de bir USB güç kaynağı var ama 10A olan bile benim note3 3 1 kere şarj edemedi. iyi kalite olanlar da zaten güç kaynağı fiyatına gidiyor.

@malpaslan1979  ve @HeCToR
Onlara da baktım ama bunlar sadece modemi çalıştırıyor. Ben ek olarak sabit telefon ve arduino server vs. de bağlayacağım için birkaçtane almak gerekiyor, o zaman çok pahalıya geliyor.

@erkan614

Bizim 48 lik santrallerde bile akü girişi var. Yanlış hatırlamıyorsam 12 x 4 akü var. Yani devre falan yapmaya gerek yok, direk akü bağlanıyor, elektrik kesintisi ve akünün şarj işini telefon santrali hallediyor. Çok büyük bir site ise otomobil veya kamyon aküsü ile sorun rahatlıkla çözülebilir.

Yapmak mantıklı ama test etme şansım olmayacak ve sistemin bulunduğu yer bazen 10-15 gün kimsenin uğramadığı yer oluyor. Eğer bir ısınma, yangın vs. olursa mudehale şansı da yok. Bu sebeple kendim yapmak yerine yapılmış ı tercih ediyorum.

20-40 TL ye ışıldak alıp içini açıcam ama onlarda da kötü tecrübe yaşamış olanlar var.

mg1980

Işıldak aküleri çok kalitesiz tavsiye etmem.Yuasa v.b.uzun ömürlüdür.

kasif

Farklı bir yöntem daha buldum sayılır. Aslıda daha dün gece keşfettim.

18650 diye tabir edilen lityum piller var. Notebook gibi yüksek güç tüketen cihazlar içinde kullanılan 3.7 volt olup 1A ile 6.8A arasında kapasiteye sahipler. Fiyatlarıda 25-30 TL den başlıyor, hatta reklam olmasın ülkemizdeki bir açık arttırma sitesinde 11TL ye 5.2Amper lik modeli satılıyor. Eski notebook unuz varsa onun pillerinin içinde de çıkabilir ama pek verim beklemeyin.

3.7V nerde 12V nerde, DC step up modül kullanmam gerekecek, Türkiyede kargo dahil 10 TL ye , kargo hariç 5-6 TL ye bulunuyor.

En büyük sorun pili şarj etmek, elektrik kesintilerinde devreye girmesini sağlamak, fazla şarjı engellemek vs. Bu işi yapan bir modül varmış ve sudan ucuzmuş kusura bakmayın daha dün gece öğrendim, bilginiz olması için buraya yazayım istedim, Bu parçanın adı TP4056 modülü olarak geçiyor. You tube ve diğer internet sitelerini kurcalayınca görebilirsiniz. Modülün USB girişi var, 5V alıp 3.7 voltluk pili dolduruyor. üzerinde şarj edilme durumu ve şarj tamamlanması bildirimleri için ayrı LED göstergesi var.

Bu modüllerde dikkat etmek gereken nokta, aynı isimde 2 çeşit modül var. Anladığım kadarı ile(yanlış anlamış olabilirim) biri sadece şarj işlemini yapıyor, diğeri ise (koruma fonksiyonlu diye belirtilen) pil, USB ve cihazın bağlı olduğu sistem olarak çalışıyor. USB girişimde güç varken hem cihazınızı kullanabiliyor hemde şarj işlemini gerçekleştiriyor, pil dolunca şarj duruyor ve güç USB den cihaza gidiyor. USB den çıkınca veya elektrik kesilince pil otomatik devreye giriyor. Pili korumak için pil voltajı belirli bir voltajın altına düşerse cihazı tamamen kapatıyor. Bu arada modül ülkemizdeki satış sitelerinde 5 TL den ucuza satılıyor. Bu işi bu kadar ucuza yapabilmesi çok güzel.

Modülün üst versiyonlarında +5V 0V -5V çıkışları olan, pil sıcaklığını ölçen versiyonları var(ebay)

Bu modül lityum pilleri şarj edebilmekte, onun için 12V kuru akü kullanılamaz. Ayrıca 1 modül aynı anda en fazla 1 pil i şarj ediyor, yani 3-4 pil ile bir devre yapayım derseniz işiniz biraz zorlaşacak.

Modül ne kadar güvenilir bilmiyorum ama 12V olmasa bile arduino veya esp8266 lar için uygun fiyatlı küçük güç kaynağı yapılabilir, diyebiliriz.

Şu an yapacak durumda değilim ama ilk fırsatta şansımı deneyeceğim. Diğer taraftan ben bu modülü yeni öğrendiğim için böyle uzun uzun yazdım, belki herkes biliyordur. Bilmeyenler içinde yeni bir bilgiyi paylaşmış olayım istedim. zaten forum un amacı bilgi paylaşımı değil mi.

DEno_12

Alıntı yapılan: kasif - 06 Ocak 2017, 09:36:41
Farklı bir yöntem daha buldum sayılır. Aslıda daha dün gece keşfettim.

Şu an yapacak durumda değilim ama ilk fırsatta şansımı deneyeceğim. Diğer taraftan ben bu modülü yeni öğrendiğim için böyle uzun uzun yazdım, belki herkes biliyordur. Bilmeyenler içinde yeni bir bilgiyi paylaşmış olayım istedim. zaten forum un amacı bilgi paylaşımı değil mi.

Benim yazmış olduğum ve sizin beğenmeyip olmaz dediğiniz çözüm de bundan çok farklı değil. 1 adet 18650 ile çok uzun süre idare edemezsiniz. O yüzden powerbank önermiştim. Daha hesaplıya gelir. İçinde kapasiteye göre 2,3,4 adet lion pil var. Çoğu da 18650 ile yapılıyor. Ayrıca bahsettiğiniz şarj devresi de dahili. Yani dediğiniz gibi şarjda sürekli takılı kalınca bataryalar ölmez. Üstüne sadece step up eklemek gerekiyor istenen voltaja göre.

malaga

hic bir ups güc varmı yokmu diye kendini kontrol etmiyor ancak şöyle bir durum var serverlar için geçerli serverda bir yazılımvar ups güç degerlerini görüp eger enerji bitecekse serverı otomatik kapatıyor piyasada apc markanın en ucuz upsi senin işini çok rahat görür bu model senin için uygun gzüküyor. APC Back-UPS 650VA, AVR,Schuko outlets
Hiç bir kimsenin gönlünü yapmak için Allahın hükmünü çiğneme

kasif

@DEno_12
Elimde çin mali bir powerbank var. Bunu 7/24 fişte tutsam, herhangi bir ısınma/yanma sorunu olmadan bırakabilirim mi diyorsunuz? Daha önce deneme şansınız oldu mu?

@malaga
Ediyor, daha önce de duydum ayrıca önceki sayfadaki Ateş Erim adlı kullanıcı tecrübesinde de bu sorunu ve eski cihazındaki çözümünü yazmış.

ahmet_zxc

12v luk bir akü al.

13,8v luk bir adaptörle sürekli besle, ve kullandığın tüm cihazla bu aküye bağlı olsun.

bitti.

malaga

Evde var kamera sistemine bağlı hicbirzaman kendini kapatmadı çok az akım çeken basit bir kameraya bağlı.
İşyerinde 40 kva 5 adet var yük olmadığı Zaman kendilerini kapattığını hiç görmedim  bence yanlış bir bilgi var sende
Hiç bir kimsenin gönlünü yapmak için Allahın hükmünü çiğneme

DEno_12

Alıntı yapılan: kasif - 06 Ocak 2017, 15:45:38
@DEno_12
Elimde çin mali bir powerbank var. Bunu 7/24 fişte tutsam, herhangi bir ısınma/yanma sorunu olmadan bırakabilirim mi diyorsunuz? Daha önce deneme şansınız oldu mu?


İçini açıp bakabilirsiniz. Eğer li-on ise ve li-on için özel şarj entegresi şarj devresinde varsa, güçlü bir adaptör seçerek ısınma yanma sorunu olmadan bırakabilirsiniz.

kasif

Eski konuyu biraz hortlatmış olacağım. Hala birşey yapmadım.


internette "şarj regülatörü" diye arttırınca 30 ile 50 TL den başlayan fiyatlarda 12v 3A veya 12V 10A cihazlar çıkıyor. Aslında bu cihazlar daha çok güneş enerjisini kullanmak için çıkıyor, acaba bu cihazların güneş paneli girişlerine 12-13 volt adaptör bağlarsak 12v kesintisiz güç kaynağı elde etmiş olur muyuz?

ahmet_zxc

en mantıklı ve basitini söyledik dinlememişsin.


kafanı bulandırma icraata geç.


yukarda yazdıklarım;


12v luk bir akü al. [/size]13,8v luk bir adaptörle sürekli besle, ve kullandığın tüm cihazla bu aküye bağlı olsun.bitti.