Kesintisiz Güç Kaynağı UPS tavsiyesi modem ve kablosuz telefon için

Başlatan kasif, 24 Aralık 2016, 21:23:10

yesilu

12v 7ah akü veya 3 lü lityum batarya (laptop pilinden çıkma olabilir) ile yapılır.ben modem için 2 hücreli lityum pilden yaptım, modem 12v olmasına rağmen 7 volta kadar 2 saat sorunsuz çalışıyordu. UPS den randıman alamassın gibime geliyor, senin modem telefonun çektiği güçten fazlasını baz olarak (güç çekmesen bile) harcar o alet.

kasif


@ahmet_zxc
modem ttnet in ama iyi bir modem, bozulması da biraz beni korkutuyor. Modem in adaptörü 12V 1A.
12V akü şarj etmek için 14V lük bir adaptör kullanmak lazım(evde bir tane ucuz tip ayarlı adaptör var), eğer bunu modem e direk verirsem sorun yaşayabilirim. bağlantı şekli:


14V adaptör >> akü >> modem şekilde olmalı diyorsunuz ama adaptörden sonra 14V>12V regülatör koyarsam akü şarj olmaz. Aküden sonra regülatör koyarsam akünün çıkışı 12V altına iner modem çalışmayabilir.

@yesilu
evet birde bu durum var, internette birkaç kişi Kesintisiz güç kaynağı alınca elektrik faturalarında az da olsa artış yaşadığını belirtmiş.


ilk etapta röleli bir sistem düşünüyorum(bakalım röle kaç mA çekecek).
Ya modem in adaptöründen yada 2. bir adaptör bağlayarak şebekede 220V elektrik olduğu sürece rölenin çekili kalmasını sağlayacağım.
Röle çekili iken modem normal adaptöründen beslenerek çalışacak.
Elektrik kesilince röle boşa çıkacak o zamanda modem beslemeyi akü den alacak.
1. sıkıntı : röle çekili durumdan boşta duruma geçene kadarki sürede (2~10 salise) kapanır mı? Muhtemelen kapanmaz ama deneyip göreceğim.
2. sıkıntı : elektrik gitse bile rölenin bağlı olduğu adaptörün üzerindeki enerji, bir süre daha röleyi çekili tutar mı? bu da denenecek


3. sıkıntı : acaba elektrik gidince internet te gidiyor mu? Bazı yeni telekom dolaplarında elektrik sayacı gördüm(ama benimki eski), demekki dolap ta elektrik kullanıyor, eğer yedek bir güç kaynağı yoksa bütün uğraşlarım boşuna gidecek


Şimdilik şarj için bir sistem yapmıyorum, sonuçta düşündüğüm akü 12V 7A ve bazı kullanıcılar bendeki modemin 0,3A çektiğini yazmış, bu durumda böyle bir akü neredeyse 20 saat yeterli olur ki bana 1-2 saat yeter. Haftada bir ölçüm yapıp şarj ederim.


modemi riske atmamak için deneme yapacağım, evde eski bir modem ve kablosuz dağıtıcı vardı, bunları önce 10 tane şarjlı kalem pil ile biraz deneyeceğim(hemen akü almak istemiyorum, ileride kullanırım diyemem aküler ömürlü şeyler sonuçta). Bulunduğum yerde kesinti oluyor ama bir saati geçmiyor.


Arkadaşlar ben bu işleri hobi olarak yapıyorum, teknik olarak sizler kadar bilgili değilim, yanlışım oldu ise affola.


Not: Yine de şöyle 220V prize bağlayıp, elektrik kesildiğinde yine 220V kullanabileceğim(telefon şarjı, modem ve diğer düşük güçteki cihazlar, belki düşük güçte aydınlatma) ucuz ama güvenli, ses yapmayan, kapalı kutu hazır birşey olsaydı iyi olurdu.

ahmet_zxc

12v modeme 13,8v verirsen hiçbişey olmaz. olursa getir modemi ben yenisini vericem.


işleri zorlaştırarak kendi kendini zora sokuyorsun. boşuna masraf ta cabası.

ahmet_zxc


ErsinErce

Çoğu modem 7V a kadar çalışabiliyor, girişte standart buck var hocam, voltaj dalgalanması olursa çok etkilenmesin diye 12v giriş yapıp iceride düşürüyorlar. Bazı modemlerin çok ısınmasının sebebi de aslında giris kısmından kaynaklı.

Minimum kaç voltta çalışabiliyor ona bakıp akuden o voltaja düşürüp girerseniz daha uzun ömürlü olur (misal 9V)

yesilu

Ben adaptörle (9vluk) lityum pil arasına 2 tane diyot seri bağlamıştım gerilim tam 8.4 v oldu, bu haliyle çalıştı sürekli.elektrik gidince pille 2 saatten fazla işime devam ediyordum, laptopun pili daha önce bitiyodu zaten. Hiç araya röle filan uğraşma, tasarruflu floresan lambanın içindeki devrede 4 tane var 1n4001 diyot. Ben bunu yaptığımda pili kısa sürede öldüreceğini düşünüyordum, hiçte öyle olmadı yıllarca kullandım.kritik sayı lityum pil gerilimini hücre başına 4.3v üstüne çıkarmayacaksın, akımı diyot sınırlıyor zaten.

yesilu

Dediğim şekilde yaparsan kullanıma geçmeden önce bir iki şarj-deşarj denemesi yap dikkatli bir şekilde ve balkon prizinde olsa daha iyi, lityum piller tehlikeli biçimde patlayabiliyor, kısa devre olmaması için dikkatli ol.

kasif

@ahmet_zxc


Modem : Zyxel VMG3312-B10B

Ayrıca Zyxel P-660HW-T1 adsl modem(kobay olarak kullanılacak sonra iptal)
ayrıca Zyxel G-570S Access Point (Kobay olarak kullanılacak sonra iptal) var.

ama önemli olan ilk modem ve sorunsuz çalışırsa bananapi eklenecek








kasif

Biraz yoğun bir zaman geçirdim ama sonunda aküm de geldi. 12V 9Ah reklam olmasın iyi bir marka. Akü şarjı almadım, evde ucuz-ayarlı bir adaptör(500mA yazıyor) vardı. Ayar dediğim de
1,5V a ayarlıyorum 4,5V veriyor
9V a ayarlıyorum 14,4V veriyor (bunda şarj ediyorum)
12V a ayarlarsam 18,8V gösteriyor.


Akü ilk geldiğinde ölçüm yaptım ve yanlış hatırlamıyorsam 12,3V gibi bir rakam okudum, kullanmadan önce şarj etmek doğru olur diye düşündüm. Akü şarj için internette değişik bilgiler var, en çok rastladığım, akü voltajının %20 si kadar fazla verilmesi gerektiği(şarj amperi 1A yı geçmesin diyor ama zaten adaptör 500mA olunca bakmıyorum), yani 12V x %20 = 14,4V ki benim adaptörün ayarını 9V a ayarlayınca aldığım Volt :)


Ama; adaptörü 9V a ayarlayıp boşta çıkışı ölçünce 14.4V okuyorum, aküye bağlayınca 13.4V a düşüyor.


Bu adaptör ve bu voltaj uygun mudur?

Sozuak

Adaptörü yakarsınız kontrollü şarj edin yangın çıkartmasın. Akü üzerinde sürekli şarj için ve kesikli şarj için aşılmaması gereken voltaj ve akım değerleri yazar. Sürekli şarj için o değerleri baz alın. Adaptör, akü boşken çok akım çekileceği için aşırı ısınabilir. Plastiğini eritir yangın bile çıkartabilir ona göre dikkatli olun.

kasif

@Sozuak 
Dün akşam saat 19:00 gibi aküyü adaptöre bağladım, hatta adaptör ayarından 12V (boş ölçümde 18,8V) ayarladım ve 1 saatte bir baktım adaptör biraz ısınmıştı, el yakacak bir durum yoktu.
Akünün zarar görmemesi ve güvenlik için saat 22:00 de adaptörü 9V (boş ölçümde 14,4V) ayarladım, gece boyu öyle kaldı, sabah baktığımda adaptör sıcaklığı hala el yakacak durumda değildi.
Şu an da evde öyle bekliyor.Aküde hiçbir ısınma veya şişme yoktu sabah.
Bir ara ölçüm cihazı ile akünün çektiği akımı ölçtüm. 12V (boş ölçümde 18,8V) ayarlasam bile akım 0,13 A civarlarında idi. Aslında benim bu şekilde 2-3 gün şarjda tutmam lazım aküyü.

Sozuak

En kötü duruma göre hazırlık yapın. Zaten şarjlı olan akü fazla akım çekmez. İşini yapıp deşarj olduktan sonra sıkıntı ortaya çıkar. Akımı sınırlamazsanız o adaptörden 3-4 amper çekmeye çalışır. Bir de akü üzerindeki değerleri akü tam şarjlı iken bile aşmamaya çalışın uzun ömürlü çalışma için.

kasif

Aslında USB doctor diye satılan ve USB portuna takılıp o anki voltajı, amperi, ne kadar zamandır aktif olduğunu ve toplam kaç wat çektiğini gösteren basit bir cihazım var. Ama sadece USB için yani 3V altı ve 7V üstü göstermiyor.


Yüksek(0-100) volt için olanlar sadece volt amper gösteriyor, gece boyunca toplam ne kadar çekti bunu gösteren uygun fiyatlı bir cihaz olsa.


En kötü durum için akü yerden 5cm yüksekte metal bir tepsi üzerinde duruyor yakınına da yanıcı bir mobilya koymadım, inşallah sorun olmaz.


İleride üzerinde birkaç tane termokupl girişi olan uygun fiyatlı bir cihaz bulabilir veya yapabilirsem emniyet için kullanacağım. 24 saat ölçüm yapsın ve ölçüm kritik seviyeyi geçerse bütün enerjiyi kessin vs.

kasif

Ara ara işlerime devam ediyorum.


Şu ana kadarki tecrübelerim:
1- 12V 9A akünün 500mA lık adaptör ile dolması neredeyse 4 gün sürdü. Başka bir akü ile(1Amperlik) 24 saat olmadan doldurabildim.
2- çin malı boost voltaj regülatörleri çok kötü çıktı: normalde 3A dayanır yazan regülatörlere banana pi yi bağlayınca boot bile edemedi(normalde ortalama 0.3A harcar), arduino yun bağlayınca 4.3V a kadar düştü.
3- telsiz telefon voltaj acayip geniş birşey: adaptöründe 6,5V yazıyordu, adaptörün voltajını ölçtüğümde 9V okudum, 6,5V neresi 9V neresi. Sonra araç çakmak şarjından(araç çakmak şarjını 12v 9a akü ile besliyorum) 5V verdim telefon gayet normal çalıştı.
4- a101 den aldığım 5V 2A telefon şarjı ilk zamanlar 8V veriyor bananapi bazen çalışmıyordu: artık 5.5V veriyor ve bananapi gayet güzel çalışıyor, demekki 2 ay prizde kalması gerekiyormuş, kullandıkça açılıyor meret :)
5- çift çıkışlı araç çakmak şarjı çok iyi geldi, tek sorun boşta bile 12V 0,1A güç çekmesi, röle ile hallederim.


Bu ürünlerin etiketlerine bakarak nasıl iş yapılıyor anlamıyorum.


Sorunlar:
1- Elimde 2 tane DT-830D dijital multimetre ve 2 tane farkı USB voltaj ölçer var, aynı voltajı ölçtüğümde maşallah hepsi farklı gösteriyor birinin 4.9 volt dediğine diğeri 5.2 volt diyor, USB ölçerler bile bazen sapıtıyor. Peş peşe takıyorum 0.3V fark görüyorum. Akımda da öyle. Birinin 0,01A dediği yerde diğeri 0,06 larda geziyor. USB olanlarda hassas ayarlama yapma şansım yok sanırım ama multimetrelerde sadece 1 ayar yeri var. İşin kötüsü hangi cihaz doğru gösteriyor onuda bilmiyorum. Bunları nasıl kalibre edebilirim?


2- Elimde 1 USB çıkışı var, bunun ile 3 cihazı(bananapi, arduino mega, telsiz telefon) besleyeceğim, direk paralel bağlayabilir miyim?


Teşekkürler