transformatör çıkış gerilimini düşürmek

Başlatan yesilu, 05 Temmuz 2017, 15:36:27

yesilu

Elimde bozuk bir 0-30v 5a güç kaynağı mevcut. Bunu tamir etmek yerine çinden xl4016 buck converter temelli, 8-40v giriş, 1.2-36v 8a çıkışlı bir modül aldım, bugün elime ulaştı. Ancak güç kaynağının trafosu köprü diyot sonrası 46v gerilim veriyor, xl4016 nın üst sınırı 40v. trafodan birkaç tur sarım çıkartmakla uğraşmadan ve enerji verimliliğini fazla düşürmeden bu çıkışı 36v civarına çekmenin bir yolu var mıdır?

Epsilon

#1
Güç kaynağı düzgün çalıştığı zamanlarda voltaj ayarı yaptığınızda içinden role açma kapanma sesleri geliyormuydu?
Eğer böyle ise ,bu trafonuzda farklı voltaj çıkış uçlarınında olduğunu gösterir,cihazın daha az ısınması için kullanılan bir yöntemdir.Dolayısı ile yeni kite bu daha düşük voltaj çıkış uçlarını ölçerek uygun olan voltaj çıkış ucunu bağlayabilirsiniz.

Ayrıca bir trafonun çıkış voltajını artırmak azaltmak içinde ,sekonderinden sipir alınır.

yesilu

Trafoda simetrik +-12v sargısı da var ama bundan 0.5 a alabilirim ancak, devre kartının beslemesi için kullanılıyor. Asıl güç çekeceğim sarım 46v çıkışlı olan. Arızayı uğraşsam tamir ederim ancak eski ve düşük verimli bir devre, çalışma mantığını tam bilmesem de sanırım (46-aldığımız gerilim)x çektiğimiz akım kadar güç 3 adet 3055 te heba oluyor. Transformatör sekonderinden spir çıkarırsak gerilimi  düşer gibime geliyor sizin söylediğinize ters olarak, ancak tecrübe veya bilgiye dayanmıyorum sadece mantık (benim mantığıma göre her spirde belli bir gerilim olur,spir sayısı arttıkça toplam gerilim artar, yanlış mı?)

HexfeT

Epsilon'un dediği gibi 0-30v güç kaynaklarının (eğer çok uyduruk değilse) trafo sekonder sargısı çokludur. Ayarlanan voltaj aralığına göre 2-3 farklı sargı ucu devreye alınır. Trafo sekonderinin ikiden fazla ucu varsa uygun voltaj verecek uçları kullanabilirsiniz. Bu arada ek devreleri beslemek için kullanılan zayıf sekonder sarımından bahsetmiyoruz.


Pratik şekilde sekonderden sarım eksiltme mümkün ise bu da sorunu çözer.





Epsilon

#4
Trafolarda Transfer oranı (Transfer rate ) vardır.
bu Primer Voltajı /Sekonder Voltajı = Primer Sipir Sayısı /Sekonder Sipir sayısı   şeklinde de izah edilir.

Eğer siz sekonderin spir sayısını azaltırsanız sekonder voltajını artırmış olursunuz
Yanlış yazmışım ikidir
yani sekonder sipirini azaltmak voltajı azaltır.
Zaten pratiktede voltaj başına bir sipir sayısı kullanılır


Aşağıdaki linkteki example 1 ve example 2 yi okuyunuz
http://www.electronics-tutorials.ws/transformer/transformer-basics.html

yesilu

Güç kaynağı el yapımı, 91 yada 92 de babam tarafından yapıldı, yapımında kullanılan devre şeması 80 lerden kalma. Uyduruk olmasa da eski teknoloji, mosfetler bile çok yaygın değildir sanırım o yıllarda. Arızası 0.7 a den fazla akım vermiyor, gerilimi düşürüp koruma moduna geçiyor. Trafosu dediğim gibi + -12v 0.5a simetrik ve 40v 5a esas sargı. Uğraşıp birkaç tur çıkarıcam artık, başka yolu yok gibi. Çıkışına 1k taş direnç bağlasam 40v altına çökeceğini düşünüyorum ama boşa güç kaybı olur.

Epsilon

Alıntı yapılan: yesilu - 05 Temmuz 2017, 15:36:27
Elimde bozuk bir 0-30v 5a güç kaynağı mevcut. Bunu tamir etmek yerine...

Bu güç kaynağı şu linkteki gibi birşey değilmi?
Benim izahını yaptığım bunun gibi birşey
http://www.robotistan.com/0-30-volt-5-amper-cift-cikisli-ayarli-guc-kaynagi-rxn-305d-ii

yesilu

Epsilon ben de merak edip araştırdım, senin mesajındaki formüle ulaştım. Ama o formule göre sekonder sarım sayısını azaltınca sekonder gerilim düşer, yada benim anlayamadığım birşey var. Bir de regülatör trafoları aklıma geldi, bunlar 1:1 sarım oranında, giriş de çıkış da 220 oluyor. Becerebilirsem resmini yükleyeceğim şunun, arıza için neleri kontrol edeyim fikir veren olur belki

yesilu

#8
Fotoğrafları böyle.








Ek: Bu siteye fotoğraf yüklemek niye zulüm gibi, direk görünen fotoğraf yüklemenin yolu ne?

54_fatih_54

40volt transil zener ile voltajı kırpabilirsin
Dalından Kopan Yaprağın Akibetini Rüzgar Belirler..

yesilu

Transformatörden sargı eksiltmeye karar verdim, diğer çözümler pek sağlıklı değil sanırım. Bu vesileyle tvs diyot ve varistörü de tanımış oldum, iyi oldu. Yardımcı olan herkese teşekkür eder, iyi akşamlar dilerim.

sinus

Sargılar yeterince kalınsa, toplu iğneyle istediğiniz voltajı yakalayabilirsiniz.
Daha sonra o bölgeyi kazıyarak kablo lehimlersiniz.


mehmet

Alıntı yapılan: yesilu - 05 Temmuz 2017, 19:50:46
Ek: Bu siteye fotoğraf yüklemek niye zulüm gibi, direk görünen fotoğraf yüklemenin yolu ne?

http://en.zimagez.com/

üzerinden de resim ekleyebilirsiniz...
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.tr "CC BY"

asma

Alıntı yapılan: mustafayilmaz - 06 Temmuz 2017, 21:17:09
Sargılar yeterince kalınsa, toplu iğneyle istediğiniz voltajı yakalayabilirsiniz.
Daha sonra o bölgeyi kazıyarak kablo lehimlersiniz.
Merhaba
Eğer köprü sonrası dediğiniz yerde kondansatör bağlıysa (46/1.4142=32,5Vac) sekonderi en az 28Volta indirmeniz gerekir.
En dış sargıdan izoleyi açarak (önce iğne batırıp ölçeceksiniz) güzelce lehim yapabilir , o bölümü tornavida yardımıyla sargıdan uzaklaştırabilir ya da kesip uç alabilirsiniz.
Dış sargıda istediğiniz voltajı bulamasanız bile o katmanı kesip çıkartırsanız , istediğiniz voltaja kadar sargıyı rahatlıkla sökersiniz.
Diğer yöntemler verimli olmaz. (tvs , zener , taş direnç vs)
Ancak , köprü sonrası kondandansatöre paralel bir yük direnci eklemenizde fayda var. xl4016 boşta 45volta dayanabilir belki ama , önlem almak gerekir.
Eski güçkaynağınızın yapıldığı yıllarda trafonuzun ve 3x2N3055 uygun olduğu bir devreyle uğraşmıştım. 2x741 ve lm723 entegreleri de var mı kartta?
Eğer öyleyse yeni kart yalnızca verimlilikte üstündür.

Kolay gelsin.

yesilu

asma hocam aynı devreden bahsediyoruz, resimlerini ve devre şemasını eklemeye çalıştım ama olmadı. Aletin bir nevi manevi değeri de var (babamın el emeği göz nuru), yapabilirsem tamir etmek istiyorum. Arıza belirttiğim gibi, 0.7 a den yukarıya çıkamıyor alabildiğim akım, gerilimi kısıyor otomatik olarak.  741 lerin yerlerini değiştirdim biri arızalıysa bir değişiklik olur diye, değişen birşey olmadı ikisi de sağlam sanırım. içinde 2 trimpot var, birisi gerilim birisi akım sınırını ayarlıyor, akım ayarlayanı sonuna kadar çevirsem de 0.7a üstüne çıkmıyor. Bir diğer konu çıkışta olan 0.22r taş direnç yanmış, babam parça aramayla uğraşmayıp elinde bulunan 5,6r takmış yerine ama ondan olduğunu zannetmiyorum,sonrasında çalışıyormuş. Yaklaşık 15 yıl kullanılmadı, ben kondansatörlerin kuruduğundan şüpheleniyorum daha çok. İlk etapta neleri kontrol etmem gerektiği konusunda fikirlerinizi beklerim...