Fan çalışmasını algılama

Başlatan tunayk, 01 Eylül 2017, 01:03:30

muhittin_kaplan

@elmaalma bu anahtarı nereye bağlayacağız ?

elmaalma

#16
yanıltmamak için sildim.

muhittin_kaplan

Soruyla Pek Alakası yok Sanırım.

elmaalma

Haklı olabilirsiniz. yanıltmamak için önerimi sildim. iyi geceler.

ErsinErce

Devir bekçisi aradığın sensor arastirmamakta inat ediyorsun. Normalde 1 veriyor pulse kesildiğinde 0 veriyor. Daha basitini bulamazsın

tekosis

#20
Aşağıdaki sensör tepki süresi olarak 2msn diyor. Fanın dönüş hızını karşılamaz ama yinede saniyede en az 50 pals alınır diye düşünüyorum. Bu durumda plc fanın dönüp dönmediğini algılayabilir. Ancak 2msn ile fanın dönüş hızını kesin tespit edemez.

https://www.google.com.tr/search?q=kızılötesi+cisim+algılama+sensörü&safe=active&client=ms-android-asus&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjW6t2oiIrWAhUPYVAKHW3sATwQ_AUICSgB&biw=360&bih=559#imgrc=PHKXy-9jU58WRM:

Not: Telefondan yazıyorum, link bundan dolayı düzgün çıkmıyor.
İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendin bilmezsin, bu nice okumaktır.

tunayk

#21
@ErsinErce inat etmiyorum,  sadece bayram trafiğinden pek dikkatli takip edemedim. 
Haklısın,  aradığım tam olarak DevirBekçi sensörü gibi duruyor.  Umarım fiyat mertebesi de uygundur. 

Tavsiye edeceğin bir ürün var mı?

@muhittin_kaplan hocam,  arkadaşın önerdiği eleman da fark basınç switchi, bir yanlışlık yok. Sanırım kendisi yanlış olduğunu zannetti.
Aynı ihtiyaç kombi baca hava akışında da var. Bacasız kombilerde, atık hava fan ile dışarı atılıyor. Eğer hava akışı kesilir ise sistem tehlike olmaması için gazı keser.

muhittin_kaplan

Ben nasıl kullanılacağını anlamadım, Keşke Kaldırmasaydı. @elmaalma  hocam tekrar koyunuz, nasıl kullanacağımızı da yazarsanız sevinirim.

gokhan1500

Fanın kontrolünü plc üzerinden yapıyorsanız;

Fanın bobine giden kablo arasına seri olarak röle bağlayın yükü bölmek için paralel direnç gerekecek.
Siz fan çalışması için komut verdiğinizde seri olan röle'de çekecek ve kontaklarından bilgi alarak plc 'den kontrolünü yapacaksınız.
Fan arızalandığında bobin açık devreye gidiyor. Doğal olarak röle de çekemiyor. Fan 'a start biligisi verdim ancak kontak bilgisi gelmedi diyerek fan arızalı olarak basitçe
yorum yapıyorsunuz.

asma

Merhaba
Fan motoruna seri röle bağlarsak (reed röle gibi) fanın akım çektiğini algılarız , pervanenin döndüğünü bilemeyiz.

Benzer bir uygulamayı kullanıyoruz. Yeni ve eski plclerin kullanıldığı makinelerde döner tamburun hareketini proximity sw ile algılayıp hareketin devamlılığını sorguluyoruz.
inputun kapalı ve açık kontaklarıyla iki ayrı timer sürüyoruz. Herhangi bir timer set değerine ulaşırsa bu hareket yok demek.
Eski plc de hızlı input değerleri algılanamıyordu. Sorunu çözmek için iki farklı yol kullanılmış. Bir tanesi sensör + amplifikatör olarak çalışıyor. Yeni öğrenip incelediğim devir bekçisiyle aynı mantık. Diğeri ise sensör + frekans bölücü kart şeklinde çalışıyor. Tam emindeğilim ama 4 veya 8 e bölüyordu.
Fan motorları yüksek devirli olur , her pervaneyi gören sw.  saniyede 120 defa 1/0 olsa ...

Kolay gelsin

gokhan1500

Evet bobinin çektiği akıma göre yorum yapıyor seri röle maliyeti düşük bir çözüm. İşin içine sensör kullanımını soktuğunuz zaman çok fazla çözüm
üretme imkanı var zaten ama maliyetide artırıyorsunuz.

tunayk

Devir bekçisi çözümü pek uygun bi çözüm değil.  Fiyatlar 350TL - EUR mertebesinde.  Basınç şalterleri 12EUR civarı.

Bu seri röle işi nasıl uygulanıyor anlamadım. 220V  500W'lık bir fanın akımını hangi röle bobini taşır? Biraz detay verecek var mı?

buyruklu

hava prosestat kullabilirsiniz. Kendisi kuru kontak çıkış verir ve basınç değişimini algılar. Ekstra bir besleme gerekmez. Kombilerde yanmış gazı dışarı atmak için kullanılır eger baca tıkalı yada fanlardan veya motorundan kaynaklı bir problem yuzunden yeterince hava öfleyemiyorsa sinyal üretmez o kadar da hasas olabilir yani.

gokhan1500

Alıntı yapılan: tunayk - 05 Eylül 2017, 18:13:25
Devir bekçisi çözümü pek uygun bi çözüm değil.  Fiyatlar 350TL - EUR mertebesinde.  Basınç şalterleri 12EUR civarı.

Bu seri röle işi nasıl uygulanıyor anlamadım. 220V  500W'lık bir fanın akımını hangi röle bobini taşır? Biraz detay verecek var mı?

Bobin üstünden tüm akımı geçirmeyeceksiniz. Röle bobinine paralel direnç atın böylelikle akımı bölmüş olacaksınız.
AC ucuna bağlanmış paralel röle empedansı ile direnç bunların çıkışında fan bobin empedasnı seri olarak hesaplama yapmanız lazım.
Direnç ayarlaması ile röle gerilimi ve akımı ayarlanırken fanın akım sınırlaması minimum düzeyde olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Bizim kullandığımız fanlar daha ufak. Direnç gücü yüksek çıkacaktır.