elektronik devre kartı için yedek güç sistemi tasarımı nasıl yapılır?

Başlatan ghistmanzero, 12 Eylül 2017, 12:43:57

ghistmanzero

merhabalar , tecrübeli ve bilgili arkadaşlarımızın  tavsiyelerini almak üzere yeni bir soru ile karşınızdayım.Sunum biraz TV programı gibi oldu ama gerçekten durum bu hani :)

Tasarım yaparken(pic li ve logic level bir röleli kart olacak mesela ) kimi devre kartlarına çift güç kaynağı eklemek gerekebiliyor. Benim  şuan düşündüğüm  devre iki adet lippo pil (3.7 x 2 = 7.4 V civarı bir gerilime sahip olacak  ) ve bunun dışında da harici bir 12-24V  kaynaktan beslenecek bir kart.  bunların kendi aralarında geçişlerini  yapacak ve çalışmayı kesintisiz devam ettirecek bir tasarım yapmaya çalışıyorum. temel amacım bu ve tavsiyelerinizi almak istiyorum. Alt kısmında devremin ayrıntısı var umarım okunamayacak kadar sıkıcı bir anlatım yapmamışımdır.

1) Normal kullanımda (ana kaynak)12-24V harici  kaynaktan beslenecek ve  tabi bir regülatör üzerinden verilecek devreye. ısınma olmaması ve 3-4 A akım çekebilecek şekilde bir kaynak olabilmesi için lm2576 yı düşünüyorum.

Burada ufak bir noktaya değinmek istiyorum. burdaki ana kaynak ile hem devreyi  besleyip hem de eğer gerilimi azaldı ise lippo pilleri şarj etmek istiyorum.
şarj ederken neye dikkat etmeliyim, gerilim kontrolünü bir gerilim bölücü ile pic üzerinden analog okuma ile  mi kontrol edeyim ? (burda kullanılacak pic ayrı olacak. ana işlemleri gerçekleştiren pic farklı olacak. bu ölçüm yükünü ona yüklemek istemiyorum)
ve bunların şarjı konusundaki tehlikeli durumlar neler olabilir ? diye ilk sorularımı sormuş olayım :)

2) Ana  kaynak kesilmesi durumunda ise devrenin  lippo piller üzerinden beslenmesini sağlamak isitiyorum. işte bu konuda daha önce iyi bir şekilde çalışan bir tasarım yapmadım hiç. Hani ana kaynak varken(yedek kaynak tüketimi olmayacak ) kesintisiz şekilde çalışan devre , ana  kaynak kesilince kesintisiz bir şekilde yedek kaynağa geçiş yapacak. herşeyden önce ; şu kesintisiz geçiş olayı için direk 100UF veya 1000uF lık bir kutuplu kond. ü devrenın guc girişine paralel bağlayarak geçiş sırasında karta gerekecek o kısa zamanlı enerjiyi sağlamayı düşünüyorum -ki bunu çeşitli devre kartlarını incelerken gördüm. kullanılan en temel yöntem bu galiba-  ama ne kadar iyi ne kadar  kötü bilemiyorum.bu konuda da tavsiyelerinizi almak isterim

Geçiş olayı için röle filan kullanmak yerine transistör veya mosfet düşünüyorum. hani bunun geçişini yapacak devre tasarımını az çok kuruyorum kafamda ama her seferinde bir yere gelince " ee şimdi bunu nasıl aktif edicem " veya " şunun enerjisini kestik ama yeniden enerji gelince nasıl algılacak " şeklinde takılıp kalıyorum. onun için fiziksel olarak devre işine girmeden önce sizlere bir danışayım dedim.

Genel olarak nerelere dikkat etmemi tavsiye edersiniz ? böyle tasarımlarda en sık karşılaştığınız sıkıntılar neler? nette tam olarak nasıl aratacağımı bilemedim. alakasız şeyler çıktı. sizin denk geldiğiniz örnek bir çalışma varsa burdan paylaşabilir misiniz acaba ?
zaman  ayrıdığınız için teşekkürler. cevaplar için de şimdiden teşekkür ederim :)