Bakır Tel için güvenli dc akım taşıma kapasitesi

Başlatan Mucit23, 02 Ekim 2017, 16:44:33

Mucit23

Selamlar

Özel olarak yapilan büyük bir nuveye sarılan bir sargıyı dogru akımda enerjilendirip nüve üzerinde sabit bir manyetik akı olusturulacak bir sistem var.

Bu sistemde şebeke gerilimini doğrultup dogrudan sisteme uygulanacak şekilde  bakır tel kesitini seçmem gerekiyor. Max 10A gibi bir akım geçecek. Sonrasında giriş gerilimi kırpılarak dc gerilim degeri ayarlanacak.
Bu max akım değeri için sargıların güvenli çalışma sıcaklığını aşmamak kaydıyla akım yoğunluğu ne olmalıdır? 

HexfeT

Yanılmıyorsam ikinci dünya savaşında John F. Kennedy'nin kardeşi... Kullandığı uçağın havaya uçmasına sebep olan mühendislerin de sorması gerekirdi bunu herhalde.
Uçağa bomba doldurup, havalanıp pilot atladıktan sonra radyo kontrol ile patlatmayı düşünmüşler. Pilot uçaktayken kazara tetiklenmesin diye koydukları emniyet kilidini bir selenoide bağlamışlar. Selenoid üzerinden geçen akımı kaldıramayıp yanmış, gümmm...

Nüve üzerindeki sargıdan geçen doğru akım ile oluşturulan sabit manyetik alan... Harcanan güç nereye gider? Bir yere transfer olmadığına göre büyük ölçüde ısıya dönüşür diyebilir miyiz? Öyle ise dağıtmak için ciddi bir yüzey alanı lazım.

Mucit23

Evet gerilim DC Olduğu için sadece ısı olacak. XL felan yok sadece R var. Bahsettiğim nüve oldukça büyük zaten.  Benim dedigim değerler max değerler. 10 A hiçbir zaman akmayacak belkide. Şuanda ac kıyıcı ile şebeke gerilimi kıyılıp doğrultup değişken bir dc elde ediliyor. Bu bahsettiğimde bir labaratuvar test cihazı. Bir kaç modifikasyon yapılmak isteniyor sadece.

Benim merak ettigim şudur. 1mm2 lik bakır tel ile sarılmış selenoid olsun. Bu selenoidin sürekli çalışma halinde üreteceği ısının güvenli bir seviyede kalması için akım yoğunluğu ne olmalıdır? Yani J(A/mm2)
Böyle bir seçim nasıl yapılır? John F. Kennedy'nin kardeşinin durumuna düşmemek için soruyorum bunu.

Mucit23


tunayk

Hocam sürekli çalışacak şekilde redresör vb. uygulamalarda, doğal hava soğutma için 2A/mm2 olarak hesap yapıyoruz. Kırpılma durumu varsa bu yoldan ilerleyebilirsiniz.

Bu değer küçük trafolarda çok daha fazla alınıyor.  Yağ soğutmalı sistemlerde 4-6, Su soğutmalı sistemlerde 10A/mm2'ye kadar çıkabilir.

Zoroaster

Sargi katman sayisi fazla ise J yi kucuk tutman gerekir.

d=0.9 Karekok(I) bagintisini kullanabilirsin.

Gerci bu bagintiyi profesyonel trafo saran bir arkadasima gosterdigimde hemen bir ornek yapti ve cikan sonucu gorunce ooo sen J yi cok kucuk tutuyorsun bu formul bizi iflas ettirir demisti.
Seytan deliginden kacti.