Garip bir sorun. Sonmeyen LED

Başlatan z, 16 Aralık 2018, 12:56:49

z

3D yazicimin uzun kablolarini kisaltip bir de govde uzerine monte edip bugune kadar kullanmadigim smps guc kaynagini devreye almak uzere yazicimi iyice dagittim kablolarini kisalttim ve dedigim gibi smps guc kaynagini devreye aldim.

Once MCU'ya Jtag uzerinden program atmaya calisirken MCU bulunamadi, Jtag hatasi aldim. Neyse bu sorun gitti, bu kez de makine homing islemi yapmamaya basladi.

Home isleminde limit switch, optik sensor vs kullanmiyorum. Saseden izole ettigim metal parcasina mekanizmanin elektriksel sase olan mekanik aksami gelip dokununca bu noktayi sifir kabul ettiriyorum.

Olayi gozlemleyebilmek icin bu kontak uclarina da bir led bagladim.

Yani bu kontaga mekanizma dokunmuyorsa led yaniyor mekanizma dokununca led sonuyor.

MCU da bu kontagin lojik seviyesinden mekanizmanin dokunup dokunmadigini anliyor.

Neyse uzatmayayim. Mekanizma bu kontaga dokununca tamam led sonuyor ama ayni kontaga kablo ile (videodaki mor kablo) paralel bagli bir switche basinca ledin sonmeyip sadece isiginin kisildigini yanmaya devam ettigini farkettim.

MCU daki pull-up direnci dogrudan lede geliyor. Led uclarindaki voltaj GPIO pinden okunuyor. Mekanizmanin sasesi ve MCUnun sasesi bir birine bagli.

Gerisi videoda.


Herhangi bir saka vs amacim yok. Gercekten ilginc bir durum.

Birazdan eski guc kaynagini devreye alicam. Bakalim sorun bitecek mi?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

#1
Scopla 12v cikisini gozlemledigimde sorun belli oldu.



Bu deneyim EMI, EMP konularina dikkat edilmeyen cihazlarin ne dertler acacaginin guzel bir ornegi oldu.

Her bir karenin 1us oldugunu dusunursek kabaca (yarim kare icinde 10 sinus peryodu var) 20Mhz civarinda ve genligi 10v olan bir sinyal var.
(12v DC gerilimin ustunde 22 volta kadar cikiyor. Mevcut ekran goruntusunde yakalanamadi ama 30vu asan bolgeleri de gordum)

Bu 20Mhz sinyal 12v besleme kablosunda varsa mekanizma cevarinda EMD olarakda kesin vardir.

Zaten tornavida ile kisa devre ettigimde kisacik iletken kisa devre ediyor ve led tam sonuyor. Demir atac 5cm kadar uzunlukta onunla kisa devre edersem led kisik da olsa yaniyor.

20cm kadar bakir telle kisa devre edersem led isil isil yaniyor.

Demekki kisa devre elemani olarak kullandigim metal ivir zivir antenin topladigi 1.8v kadar voltajin enerjisi ledi aydinlatacak kadar da yuksek.

Ledin  uclarina 100nF baglarsam led neyle kisa devre edersem edeyim artik sonuyor. Fakat 100nF kapasitoru dogrudan 12V guc kaynaginin uclarina baglarsam sorun devam ediyor. 

Bunun da videosunu cekeyim. Gormenizi isterim.

Cikarilacak Ders:

HER GORGORDUGUN SMPS'I DEVRELERINDE GUC KAYNAGI OLARAK KULLANMAYACAKSIN.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

RaMu

O güç kaynağı değil EMC testi için parazit kaynağı,
bu açıdan çok kullanışlı bir alet olur.
Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html

z

#3
Elektromagnetik inteferance (EMI, RFI) nedir devrede neler yapabilir hakkinda ibreti alemlik bir video oldu.


Aslinda bu video, tel parcasiyla yapilan kisa devrenin her zaman kisa devre anlamina gelmedigi, baski devrelerimizde neden yollari kisa tutmamiz gerektigi acisindan da cok anlamli.

Edit:  Youtube kanalinda bir arkadas bir baska ledin uclarina kablo lehimleyip  guc kaynagi civarinda dolastirmami istedi.
Oldukca mantikli bir istek.

Dedigini yaptigimda led yanmadi. O zaman EMI yayilim uzaydan degil kabloadan geliyor olmali diye dusundum ve 12V hattina
1K ile led bagladim. ledi uzunca bir telle kisa devre ettigimde led sondu.

1K ya paralel minik bir kapasitor  bagladigimda en bastaki durum olustu.

Bu durumda yukek frekans dalga olarak degil kablo uzerinden geliyor lede paralel tel parcasi bu frekansda yuksek empedans gosterdigi icin yuksek frekansli sinyaller led uzerinden gecip isildamasina neden oluyor.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

dnacikaya


z

Bu arada:

Eski guc kaynagini takinca bu dertler bitti.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

muhendisbey

Bundan 1 yada 2 sene önce başlığını açtığım güç kaynağının çıkışı da böyleydi. Sorunu çözemedim kaynak öylece elimde kaldı. Belki çıkışa toroid sarsam sorun çözülebilir. Kapasitör vs de ekledim ama çıkışım düzelmedi. 3D yazıcıda kullandığım kaynak touch pad'in kafasına göre çalışmasına, USB seri bağlantısının kopmasına neden oluyordu.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

tekosis

#7
@z Hocam önceden (nokia 5110 zamanları) cep telefonlarının arkasına yapıştırılan etiketler vardı. Telefona arama gelince yada arama yapılırken bu etiketteki ledler yanıp sönmeye başlardı. Aynı mantıkla çalışıyor sanırım.

Adamlar EMI'dan bile para kazanıyorlar.
İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendin bilmezsin, bu nice okumaktır.

sezgin05

Aynı sorun hem de 3d yazıcıda benim de başıma geldi. Sorun çıkaran SMPS i açtığımda çıkışta filtre bobin olmadığını gördüm. Ayrıca etiketinde de Led Sürücü yazıyordu. Daha sonra led besleme için kullanılan birçok SMPS te filtre bobin kullanılmadığını gördüm.

z

#9
Basima gelen olayi asagidaki sekilde modelleyebiliriz.



Buradaki C aslinda lede uzanan komsu kablolarin ve pcb yollarinin vs ledimize giden kabloya yaptigi kapasitif kuplaji temsil ediyor.

DC besleme uzerine binmis 20Mhz sinyal lede kadar ulastiginda ledi kisa bir tel ile bile sontlesek, DC anlamda Led uclarindaki gerilim sifir olurken AC anlamda LED uclarindaki voltaji sifirlamamis oluyoruz.

Buda ledin hala yanmasina sebep oluyor.

Youtube videolarinda seri anahtarlar ve ledlerle yapilan kafa karistirici sihirbazlik numaralarinin altinda da burdakine benzer durumlar var.


Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

F.T

Bülent hocam orda dc varda ac nerden geliyor onu anlamadım.
Hakk şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

sezgin05

Mevcut DC kaynağın distorsiyonları