FPGA & CPLD Nedir ?

Başlatan Prof.EleCTroN, 02 Şubat 2003, 10:55:12

ahmet abüü

Spartan-3E XC3S100E FPGA–100K system gates. QFP kılıfı bizler için büyük avantaj. Bu 2$ fiyatına ragmen dehşet verici bir performansa sahip. Şu an için incelemeye deger en önemli chip bu. Muhakkak sitedeki XC3S100E tüm dökümanlarını inceleyin. Yeni oldugu için sitede güzel bir arama yapmanız lazım. Programlayıcı sorununun olmaması çok keyif verici. LPT-Jtag sagolsun. Bu işlemci ile çalışmak için; hiç bir zorluk sözkonusu değil C programlama dilini bilmek size bütün kapıları açıyor arkadaşlar. Bu ay içinde İstanbul'da semineri de var katılmanızı tavsiye ederim.
LiNUX bir sudur, iç iç kudur.

aYe

Ahmet abüü hocamın tavsiye ettiği "Spartan-3E XC3S100E FPGA–100K system gates" şeklindeki çipe ait ücretsiz geliştirme seti;

"Spartan3E sample pack"'ı edinmek için;

volkan.akbiyik@empa.com'a bilgilerinizi ve talebinizi iletin.

Volkan Bey özellikle genç tasarımcılara destek vermekten ayrı bir mutluluk duyduğunu özellikle belirtiyor.

İyi çalışmalar.
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

Ersin

@ahmet abüü,
Bu seminerle ilgili bisey bulamadim xilinx in sayfasinda.Acaba bunu organize eden empa mi,tarih,giris ucret ayrintili bilgi nerden ediniriz.

ahmet abüü

Arkadaşlar tatlısukurnazı zaten yazmış gereken herşeyi. Bende siteyi gösteriyim bari, konu tamamına ersin. Hadi bakalım millet ben xilinx ailesinin en iyi ürünü olarak bu yazdıgım chip'i seçtim fiyat --> performans kriterine göre. İnceleyin bakalım ne bulacaksınız merak ediyorum. Seminere tamamen boş kafa ile gidilmez. Biraz ön bilgi edinin arkadaşlar. Emin olun iki saatinizi bile almaz bazı dökümanları karıştırıp ön bilgi elde etmek. Mesela FPGA ve CPLD ' leri C programlama dili ile nasıl kullanıldıgını araştırın. Hadi kıpırdayın biraz.

http://www.empa.com/tr/index.asp
LiNUX bir sudur, iç iç kudur.

Ersin

@ahmet abüü,
eger lafin bana ise 2aydan beri arastiriyom,hatta spartan beginer kit ini siparis ettim coolrunner2 kit i ile beraber gelmekte .Onumuzdeki haftya gelmesi lazim acikcasi bu seminerde tam denk geldi zaman olarak umarim mailden olumlu cevap gelir.Hatta su an TR de değilim ve olursa sirf seminer icin gelmeye dusunuyorum.

tevfik_kadi

Arkadaşlar verdiğiniz link için sağ olun yoğun talep yüzünden öğrencilere şu an için davetiye göndermiyorlarmış  :D  ama döküman desteğinde bulunabileceklerini söylediler.

İlgilenen arkadaşlar için ...

Kolay gelsin...

aYe

Selam,

Alıntı yapılan: "tevfik_kadi"Arkadaşlar verdiğiniz link için sağ olun yoğun talep yüzünden öğrencilere şu an için davetiye göndermiyorlarmış  :D  ama döküman desteğinde bulunabileceklerini söylediler.

İlgilenen arkadaşlar için ...

Kolay gelsin...

Tevfik hocam aslında hiç kimseyle ilgilenmiyorlar, ben sizi Volkan Bey'e kasıtlı yönlendirdim.

Merak ettim bu beyfendi benim ses tonumdan mı hoşlanmadı yoksa genel tavır mı bu diye.

Şu sample kiti  istediğimde Volkan Bey'in kitten dahi haberi yoktu ama 1 ay sonra bana ilk yirmi yok fuarda yer kalmadı vs. bilgiler içeren toplu mail'lerden attı.

Yani Volkan Bey açıkca söyleyemesede diyorki; hatrı sayılır büyük firmalardan değilseniz benim başımı ağrıtmayın.

Konuyu,

Roberto Bettineschi
                R.S.M.
Italy, Iberia, Greece, Austria
 Turkey, S. Africa, M. East
           XILINX Italy

'ile 1 haftadır konuşmaktayız.

İyi çalışmalar.
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

z

En son tatlısukurnazı ile yazılı usb- scop muhabbetimizden sonra CPLD-FPGA ayrımını da öğrendim ve PAL - CPLD - FPGA uygulama alanını ve farklarını yazayım.

PLD - PAL - PLA kendi içinde sınıflanıyor. Bunların hepsini küçük ölçekli lojik devre olarak ele alırsak hata yapmayız. Bunların hepsine hatalı olarak PAL diyelim.

Devrenizin bir bölümünü teşkil eden lojik kapılardan oluşan  küçük bir kısmını kaldırıp, ilgili devreciği PAL içine gömerek kartta hissedilir bir küçülme sağlayabilirsiniz. Uygun bir PAL seçerek 5-10 FF içeren devreleri de tek çip içine atabilirsiniz.

Kapı ve FF larda oluşan devreleri değişik PAL'ler içine atarak ve PAL'leri kendi aralarında bağlantılayarak kart üzerindeki bütün kapı ve FF'lardan da kurtulabilirsiniz. Böylece hem kart küçülmüş olur, hem bakıldığında anlaşılmaz hale gelmiş olur hemde stokta çeşit çeşit entegre bulundurma zorluğunuz hafifler.


Devrenizde bol bol lojik kapılar ve FF'lar varsa yada bolca PAL kullandıysanız bunların büyük kısmını hatta tamamını CPLD içine gömebilirsiniz.

Buna ilave olarak CPLD ile örneğin USART yada PWM/Capture ünitesi yapabilir ve işlemci BUS'ına bağlayabilirsiniz.

Örneğin A4 boyutlarında bir kart, bolca 74 serisi lojik devre elemanı ve bir işlemci içeriyorsa kartı bir işlemci ve uygun hacimli bir CPLD seçmek kaydıyla bir CPLD den oluşan boyutlara indirgeyebilirsiniz.

Eğer bu kartı bir adım daha basitleştirmek (bir okadar da anlaşılmaz) istiyorsanız FPGA kullanır ve daha önce ki CPLD içeriğini  ve işlemcinin eşdeğerini FPGA içine gömebilirsiniz.

Bu durumda taa baştaki A4 boyutlarındaki kartınız artık tek bir çipe indirgenmiş olacaktır.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mp3dragon

Süper bişi bunlar yaa,

Tam bir oyuncak (kusura bakmayın amatörlük ruhu) Lego gibi istediğini yap.

Şimdiye kadarki mesajlardan anladığım.

1- mcu da yazılım ile yapılan işler burda donanım olarak yapılabilmekte, dolayısı ile hız müthiş.

2- Devrede ne varsa içine atıldığından kart tasarımı basit ve küçük.

3- birden fazla kez programlanıp içeriği değiştirilebiliyor.

4- Çok iyi donanım bilgisi gerektirmekte (Bunun bir sonraki adımı IC dizaynı herhalde)

5- İnternette çeşitli mcu core'ları gibi hazır çekirdekler bulunmakta.

6- Ticari olarak bu tür zımbırtıları kullanan devrenin taklidi çok zor. (uçuk çinliler bulur çaresini ama değerse)

7- En baba mcu nun bile tırsacağı grafik işleme, veri işleme (audio - video codec),  vs gibi işlemler için ideal.

Benim bazı sorularım,

1- Yaz bozun sınırı ne (10, 100, 1.000, 100.000)

2- Altium veya protel bunlar için en ideal tasarım programımıdır?

3- Öğrenme zorluğu nasıl? ( Tüm fonksiyonların bilinmesi şart mı yoksa yaklaşık şöyle böyle bir şey lazım kapıları ve FF'leri sen hallediver demek yeterli gelecek mi?)

4- CPLD lerde 178 mhz hızdan bahsediyor FPGA lar için hız nedir?

5- CPLD ler için her kapının 10 ns gecikme süresi olduğundan bahsediliyor. Arka arkaya 10 logic eleman bağlandığı devrede hız otomatikman 10 kat azalacak mı? (öyle olması gerekiyor ama belki farklı bir şey vardır)
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

tevfik_kadi

Hocam ben de kullanmaya başlamayı düşünüyorum ama daha fırsat olmadı ard ard bağladığınız kapılarda tahmin ettiğiniz üzere yavaşlama oluyor FPGA lerde bulununan eeprom sayesinde bir programlama gerçekleştiriliyor (her güç geldiğinde kendi içindeki sigortaları eepromdaki veriye göre attırarak programlanmış oluyor. Modelsim diye bir program var xilinx in genelde tasarım ve simulasyonlar için o kullanılıyor. (actel libero ide diye bir yazılımı da var) FPGA için 350 Mhz de çalışanları var olarak biliyorum...

(Bunlar duyduklarım yanlışlar olabilir...Herneyse.. )

Kolay gelsin...
Saygılarımla

byka

en son bildigim kadarı ile yeni xilinx in yeni ürünleri dd2(533mhz) ramlar le bile calısabiliyorlar

bu fpga tasarım ve öğrenim basamaklarında bildiklerinizi benimlede paylasabilrseniz cok memnun olurum

hatta üniversitelerde bu konu hakkında egitim görenlerin ve göreceklerin destekleri de cok iyi olacaktır
DWIN LCD Satış Türkiye email:info@kamantek.com  web:http://www.kamantek.com/shop/index.php

Göktuğ

2004 Embedded Systems Conference San Francisco Paper
553 KB (41 pages)
March 31, 2004
Complex Programmable Logic Devices (CPLDs) and Field Programmable Gate Arrays (FPGAs) are becoming a critical part of every system design. Many vendors offer many different architectures and processes. Which one is right for your design? How do you design one of these so that it works correctly and functions as you expect in your entire system? These are the questions that this paper sets out to answer.

The first sections of this paper deals with the internal architecture and characteristics of these devices. Simple programmable logic devices are described in an overview, leading up to a detailed description of the Complex Programmable Logic Device and the Field Programmable Gate Array. The various architectures of these devices are examined in detail along with their tradeoffs, which allow you to decide which particular device is right for your design.

The next sections of this paper discuss in detail, the design, simulation, and testing issues that arise when designing a CPLD or FPGA. The final sections of this paper examine new architectures of programmable devices and the software needed to support them. Understanding these issues will allow you to design a chip that functions correctly in your system and will be reliable throughout the lifetime of your product.

http://www.techonline.com/pdf/pavillions/esc/2004/esc_306_326.pdf

Bunun cevirisi  dergi için güzel bir konu olabilir.

CoşkuN

Galiba bu PLD,FPGA, gibi konulara girince artık çok da önemsenmeyen "lojik devre tasarımı" gibi konular yeniden önem kazanacak.

Prof.EleCTroN

İlk nereden başlamalı?
Getting Started with FPGAs
http://www.xilinx.com/company/gettingstarted/index.htm
Programmable Logic Design Start Hand Book
http://www.xilinx.com/publications/products/cpld/logic_handbook.pdf
Ve The Design Warrior's Guide to FPGAs ISBN:0-7506-7604-3
http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0750676043 (Bu kitap sizi yönlendirecektir.)

CoşkuN