Muscle Stimulator

Başlatan Mucit23, 02 Eylül 2021, 12:41:54

SB7

@Mucit23 fazla değişime gitmemen adına şöyle bir jumper kullansan nasıl olur? Program yüklerken jumperi çıkarırsın.



-SB7

Mucit23

Harici komponent istenmiyor. Jumperlar kendi kendine çıkarsa sistem çalışmaz bu da istenmeyen bir durum.

Mosfet kullanamıyorum çünkü 3V gerilimden 75-100V arası bir gerilim üretiyorum. Hem lojik olup hemde bu kadar yüksek gerilimlerde VDS voltajına sahip bir mosfet bulamadım. Şuan MMBT5550 Transistör kullanıyorum.

JOKERAS

#32
https://rocelec.widen.net/view/pdf/iem5cfabzn/FAIRS43986-1.pdf?t.download=true&u=5oefqw
Bu işini görür sanırım.
Drain Akımı daha düşük olursa Sot-23 kılıfında da bulunabilir.

Boost gerilimi 100Voltu geçmemeli veya UVP(Upper Voltage Protection) koruması yapmak gerekir.Aksi halde Boost voltajı 100Voltu geçer geçmez Mos bozulur.

Edit;
250V 360Ma Değişik kılıfları mevcut.
https://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/20005709A.pdf






Mr.Thinking

#33
Sayın @Mucit23;
Çok başarılı bir model olmuş tebrik ederim. 555 li Devrenizin tasarımı sırasında, orjinal devreden çıkarımlarda bulunurken yaptığınız tespitler ise can alıcı. Bu tespitleriniz ışığında sizden birkaç yorumda bulunmanızı isteyeceğim.
Aşağıdaki fotoya elime geçen arızalı bir ems cihazının blok şemasını çizdim. Mantık olarak devre fotodaki şekilde.
Transistörlerin bays uçları birbirinden bağımsız olarak işlemcinin 4 ayrı pinine giriyor ve boost converterin enable ve VFB ucları ise yine işlemciye giriyor.
Sizce mantık olarak cihazın verdiği şokun gücü ve h köprü transistörlerinin sürülmesi nasıl yapılmış olabilir. Devrenin nasıl çalıştırılmış olabileceğine dair fikirlerinizi alabilir miyim?
Sizin 555 li devrenizde uyguladığınız pwm ve puls mantığını bu devre üzerinde nasıl ilişkilendirirsiniz? Nereden puls ve nereden pwm verilmiş olabilir ve gücü nasıl değiştirilmiş olabilir?

ego=1/Knowledge

Mucit23

Yapı benzer olmalı. Sadece çıkışa H köprüsü eklenerek puls akımının yönü değiştirilmek istenmiş. MCU ilk başta yeteri kadar boost dönüştürücüyü aktif ederek  çıkış kapasitesini şarj eder. Ardından Rp-R2 veya R3-R4 transistörlerini enerjilendirerek akımın vücüt üzerine boşaltılmasını sağlar.

Verilen şokun gücü tamamiyle çıkış voltajı ve çıkış kapasitesinin büyüklüğü ile alakalı. Boost süresini azaltıp arttırarak çıkış voltajını ayarlarsınız. Benim tasarımda 555'lerden biri boost işlemini diğer ise darbe işini yapıyordu. Burada boost işi için harici kontroller kullanılmış. MCU var iken bence gereksiz olmuş.

Ben benim 555 li tasarımı birçok açıdan test ettim gerçekten başarılı düzgün çalışan bir tasarım oldu. Pilli olmayan uygulamalar için denenebilir.

Mr.Thinking

#35
Alıntı yapılan: Mucit23 - 22 Ağustos 2022, 12:22:37Ardından Rp-R2 veya R3-R4 transistörlerini enerjilendirerek akımın vücüt üzerine boşaltılmasını sağlar.
Bu transiströrler, düzenli puls veya pwm olmadan mı enerjilendirilmeli?
Bir de boostun enb ına pwm verilmiş olabilir mi? Ya da boostun fb sine pwm verilmiş olabilirmi?
ego=1/Knowledge

Mucit23

Benim uyguladığım sistemde anlık olarak enerjilendiriordu. amaç kondansatör üzerindeki enerjiyi anlık olarak boşaltmak. Şok hissini yapan transistörlerin iletime geçtiği T0 anı. O andan itibaren kondandatör exponansiye bir şekilde boşalıyor. Kondansatörün değerine göre belirli bir süre açıp kapamak gerekiyor.

Eğer PWM kontroller var ise tekrar enable girişine pwm uygulamaya gerek yoktur.

Mr.Thinking

#37
Alıntı yapılan: Mucit23 - 23 Ağustos 2022, 11:22:58Benim uyguladığım sistemde anlık olarak enerjilendiriordu. amaç kondansatör üzerindeki enerjiyi anlık olarak boşaltmak. Şok hissini yapan transistörlerin iletime geçtiği T0 anı. O andan itibaren kondandatör exponansiye bir şekilde boşalıyor. Kondansatörün değerine göre belirli bir süre açıp kapamak gerekiyor.

Eğer PWM kontroller var ise tekrar enable girişine pwm uygulamaya gerek yoktur.
Bendeki devrede 55 volt çıkışını ne değiştiriyor o zaman? Çünkü enb sinyali aktif edildiğinde çıkış direk 55 volt oluyor. Bir boost entegresinin Fb çıkışından mcu ile digital gerilim kontrolü yapılabiliyor mu? Nasıl?
Yoksa bendeki devrede 55 voltu sabit bırakıp sadece darbe frekansını ve boşaltma puls ini ayarlıyor olabilir mi?
ego=1/Knowledge

Mucit23

#38
İşte ayarlanabilir voltaj için harici boost çipi kullanmak yerine MCU ile PWM üretip boost işini kendiniz yaparsanız voltajı ayarlayabilirsiniz.

23 Ağustos 2022, 13:14:14
Darbe Frekansı ikinci planda. Temel olarak yapılması gereken PWM'i aç, Çıkış kondansatörünü şarj et. PWM'i kapat Çıkış transistörlerini aktif et kondansatörü boşalt. Sonra bu işlemleri darbe frekansına göre tekrarla.

Mr.Thinking

Alıntı yapılan: Mucit23 - 23 Ağustos 2022, 13:09:17İşte ayarlanabilir voltaj için harici boost çipi kullanmak yerine MCU ile PWM üretip boost işini kendiniz yaparsanız voltajı ayarlayabilirsiniz.

23 Ağustos 2022, 13:14:14
Darbe Frekansı ikinci planda. Temel olarak yapılması gereken PWM'i aç, Çıkış kondansatörünü şarj et. PWM'i kapat Çıkış transistörlerini aktif et kondansatörü boşalt. Sonra bu işlemleri darbe frekansına göre tekrarla.
O zaman şunu anllıyorum; Bendeki devrede boost çipi 55 volt ta sabit bırakılmış ve frekans darbeleri ile boşaltma işlemleri yapılmış. Doğru mudur?
ego=1/Knowledge

Mr.Thinking

#40
Sayın @Mucit23 aynı cihazdan 2 adet kullanıldığını düşünüp birbirini etkilememsi için aşağıdaki şekilde hem pozitifi hem negatifi anahtarlasam doğru olur mu? performansı ne olur sizce. Ya da pozitifi ve negatifi ayrı ayrı anahtarlayabileceğim en az parça ile yapılmış bir devre öneriniz var mı?





ego=1/Knowledge

Mucit23

Benim ilk verdiğim şema gayet uygun. Tasarım size kalmış. Mantığı artık anladığınızı düşünüyorum. Birden fazla cihaz kullanacaksanız aynı anda hem Çıkıştaki şarj edilmiş gerilimi ve Negatif pad'i anahtarlamanız gerekir diye düşünüyorum. Akımın istenilen bölgeden akması için bu şart.

Sozuak

Bu tip cihazlarda transistör bozulursa  voltaj direkt ulaşmasın diye trafolu kuplaj olur.

power20

Transistör bozuldu. Voltaj kısa bir süre çıkışa doğrudan uygulandı. Yük sürekli bağlı olduğundan Tekrar kondansatör yeterli şekilde şarj olamayacak sürekli yüksek gerilim uygulanamayacaktır. İnsana pil bağlamak gibi olur. Zararsızdır.

Sozuak

#44
Medikal tip onayı alamazsınız böyle. Şaka bir yana stimülatörlerde boost voltajı 50-60 volttan aşağı olmaz ve öyle dokunmayla da çökmez bayağı ısırır. Bazen fizyoterapist arkadaşlar  gösterelim arızayı derler. Ben uzak dururum kendilerine bağlayıp zıplarlar sonra.