Trafonun giriş ve çıkışında ki sigorta değerleri ?

Başlatan MrThinking, 27 Kasım 2021, 14:55:40

MrThinking

Soruyu böylemi sormalıyım bilmiyorum ama,
Ac bir trafonun primerine 1A sigorta konulurken, sekonder çıkışına 10A sigorta konulmasının anlamı nedir?
Ego=1/Knowledge

tunayk

Bu trafonun düşürücü tip olduğu anlamına gelir

MrThinking

#2
Peki neden 1amper sigorta atmıyor da her zaman 10 amper atıyor. Yada 10 amper olanıda atmıyor devreyi patlatıp kısa devreyi gideriyor. Yüksek güçlü bir ses amplifikatöründen bahsediyorum.
Ego=1/Knowledge

elektronik

Alıntı yapılan: ümitgungor - 27 Kasım 2021, 14:55:40Soruyu böylemi sormalıyım bilmiyorum ama,
Ac bir trafonun primerine 1A sigorta konulurken, sekonder çıkışına 10A sigorta konulmasının anlamı nedir?

Trafo girişinde voltaj yüksek akım düşük dolayısı ile sigortada düşük olmalı.
çıkışında voltaj düşük ama akım yüksek sigortada yüksek olmalı.

Neden çıkışdaki 10 amper atıyor? çünkü kısa devre anında o sigortaya daha çok yük biniyordur.

tunayk

Öyle bir soru olmuş ki nerden tutsan olmuyor  :) Termik veya otomat sigortalar ancak trafoyu,kabloyu, gelen elektrik hattını korur, transistör tipi aktif ve hızlı elemanları korumaz.
Soru sormuşsun ama neresi patladı, hangi koşullarda patladı hiç bişey yok. Şu durumda kim ne desin sana?

MrThinking

#5
Alıntı yapılan: tunayk - 27 Kasım 2021, 20:20:46Öyle bir soru olmuş ki nerden tutsan olmuyor  :) Termik veya otomat sigortalar ancak trafoyu,kabloyu, gelen elektrik hattını korur, transistör tipi aktif ve hızlı elemanları korumaz.
Soru sormuşsun ama neresi patladı, hangi koşullarda patladı hiç bişey yok. Şu durumda kim ne desin sana?
Denilecek birşey yoksa soruyu yanlış sormuş olabilirim. Ama siz kendi anladığınız şekilde deyin birşeyler ben süzgeçten geçiririm.
Ego=1/Knowledge

Sozuak

Daha önce şöyle demiştim : Bir trafo üzerinde yazan güçten daha fazlasını kısa süreli verebilir.
2 iki uçta da sigorta olmalı giriş hattında bir eleman bozulursa yada primer kısadevre olursa devreyi açmalı. Sigorta sadece cihazı yada cihazda bulunan bir parçayı korumak için konmaz. Örneğin kablosu yanıp hasar verebilir içeride bir arıza oluşunca devreyi ayırması yeterlidir yoksa sadece trafo yanmasın diye konmuş değildir. Örneğin ortam ısısı nedeni ile limit dahilinde çalışan bir cihazda sargılar yanıp kısadevre olabilir.
Çıkış tarafında da anlık yüksek akım darbeleri  olur sigorta bu anlık güç ihtiyacına da mani olmamalıdır. Örneğin doğrultucu köprü diyot grubunda bir diyot kısadevre olursa o sigorta buna tepki verir. NŞA da çıkış katı koruma devresi hem ısı hem de kısadevre/aşırı güç durumunda güçü otomatik kısabilmelidir sigortaya gerek kalmadan  zira her anlık yüklenmede sigorta atarsa programın ortasında zırt pırt açalım da sigorta değiştirelim demez  ve sevmez hiçkimse.
Örneğin hoparlör hattına sigorta konmaz özellikle yüksek güçte bu seste bozulma ve verim kaybına yol açar. Diyelim ki çıkış transistörlerinden biri kısadevre oldu (normalde yarıiletkenlerde de fiziksel yıpranma olur ve görünürde sorun olmadığı halde bozulurlar). Bu durumda dc voltaj hoparlörleri yakar tabi röleli dc koruma yoksa. Diyelim ki simetrik besleme pozitif ve negatif alternansların transistörleri yandı. Bunda da komple besleme kısadevre olur. Yüksek akım değişemeyecek kısımlarda mesela pcb hatlarında, kondansatörlerde zarara yol açmasın diye sigorta tarafından korunur.
Yani sigorta sadece bir hasar olmadan devreyi açıp o anlık oluşan yüksek akımdan bütün sistemi korusun diye değil hasar büyümesin diye de kullanılır.