Güneş paneli izolasyonlu gerilim durum tespiti

Başlatan felix_eray, 16 Haziran 2022, 14:57:03

felix_eray

Merhaba arkadaşlar. Bir arkadaşım için güvenlik sistemi tasarlamak istiyorum. Tarlada sulama için güneş panellerinden gücünü alan kuyu sistemi mevcut. Panellerden gelen dc voltaj trifaz bir motor invertör ile kuyuda ki pompaya iletilip sistem çalışıyor. Panellerden gelen voltaj yaklaşık 700 volt civarı. Gece bu enerji epey düşüyordur, gece ölçüm yapamadım, tarlanın yeri ters.

Amacım güneş panelinden voltaj ne olursa olsun bir veri alabilmek. Yani 700 volt olsa da, 20 volt olsa da bana sinyal verecek izolasyonlu bir düzenek yapmalıyım. Panel voltajı bir şekilde sıfırlanırsa (Panel söküldüğünde sıfırlanacaktır diye düşünüyorum, gece olduğunda sıfırlanırsa işimiz yaş) veri vermeyecek, buna karşılık sim modül ile bildirim yapılacak basit bir sistem.

Bu konu hakkında fikrinizi paylaşırsanız memnun olurum.

mehmet

Güneş paneli ile şarj edilebilecek,
4-7Ah lik bir akü sisteminiz olsun.
Bu sistem yaklaşık, 24 saat haberleşme
modülünüze enerji verecek güçte olsun.
Yetmez mi?
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr

Sozuak

#2
Gece olunca batarya yoksa elbette sıfırlanacak. Devreden ayrılıp ayrılmadığını yani panellerin çalınmasını kontrol etmek istiyorsanız  Panellere ters diyot bağlayıp  bu diyotlardan akım akıtacak bir düzenek yapacaksınız. Panel sökülünce bağlantı kopacağı için alarm verdirebilirsiniz. Paneller enerji üretmeye başlayınca bir röle ile sistemi devre dışı bırakacaksınız.  Gündüz panel voltajından gece panellerin klemenslerine bağlı diyotlardan geçen akımdan tespit yapacaksınız. Sizin sistemin de ayrı bir aküsü olacak.

fide

#3
Panelleri voltajın takibi ve herhangi bir hırsızlık durumunda haberdar olmak istiyorsunuz anladığım kadarıyla.
Panel voltajını gerilim bölücü dirençlerle ölçebilirsiniz. slında AMC1200 trzı bi çiple izole olarak ölçülse daha sağlıklı olur.  Arduino mega yada pic18 serisi bir mcu ile de GSM modül bağlantısı kurarsınız.

Örnek bir proje linki ekliyorum.
https://www.hackster.io/FiDeNet/elevator-emergency-audio-call-system-9e75c5



Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

Epsilon

#4
Hırsızlar için ,kilitli otomobile girip dashboardu söküp alması yaklaşık 2 dakikalık işlem.

Güneş panelinin soketi çıkarılınca devreye giren alarm sistemi ile,muhtemelen dağ başındaki bir tarladaki panellerin çalınmasına engel olabilirmisiniz ?

O yüzden çok daha önceden devreye giren bir sistem tasarlamalısınız .Panel sahibi tarlaya yaklaştığında , bir araç kumandası ile alarmı devre dışı bırakmalı.

En hızlı müdahalenin kaç dakikada olabileceğini hesaba katmalı.Hatta panellere ,takip etmek için ,mini GPS modülü monte etmeyi bile düşünmelisiniz.

devrecii

Bir direnç ve 220v zener diyotla düşük amperli 220v elde edilir 1W gibi ve smps çalıştırılır bununla kotrolcüyü çalıştıran lipo piller şarj edilebilir.

felix_eray

Cevaplarınız için teşekkür ederim. Sistem 20 adet güneş panelinin seri olarak bağlanması ile çalışıyor. Benim amacım hırsızlığı önlemek için, voltaj sıfırlanınca uyarı verecek bir sistem geliştirmek. İşin programlama, kurulum, çalıştırılması, pillerin şarjı vesaire tüm işlemlerini hali hazırda yapabiliyorum. Bir gsm modül ile dtmf üzerinden sistemin aktivitesini, pasif edilmesini, alarm kurulmasını, otomatik olarak istenilen numaranın aranması, mesaj atılması gibi her türlü işlemi yapacak sistemi daha önce başka arkadaş için kurdum, o noktada sıkıntı yok.

Sadece güneş panellerinde gündüz 700 volt civarı bir dc gerilim var ve bu beni korkutuyor. Burada panellerin müdahale sonucu bağlantısı kesilince bana 0 veya 1 veri verecek bir sensör, durum bildirimi alabileceğim basit ve izole bir ölçüm alabilmek. Yapacağım sistemin enerji, çalışması gibi ihtiyaçlar farklı bir çalışma sistemi üzerinden sağlanacak. Acaba kablonun üzerine hall sensör koysam, bana istediğim veriyi verir mi. Beni düşündüren, sistemin 700 volt ile çalışıyor olup, gece mesela 20 volta düşüyorsa, bu iki voltaj aralığında da bana veri verecek, sadece panel bağlantısı kesilince farklı bir sinyal verecek durum bildirimi.

Hırsız iki dakikada sökebilir mi? Pek sanmıyorum, 20 panelin metal iskelete bağlantısından ayırması bile biraz zaman alacaktır, tarla yolları belli. Yani olay olduktan saatler ve hatta iki, üç gün sonra haberimiz olacağına, olay olur olmaz haberimiz olsa, yarım saatte olay yerine gidilip müdahale edilebilir.

Sozuak

#7
700 Voltu 0-100V aralığına düşürüp bunu da hassasiyeti arttırmak adına 100 volt altına inince röle ile 0-10 volta düşürürsün. Tabi işlemcine uyarlayıp. Bunu da ölçersin. Gece 20 Volt verir mi bilemiyorum ama sanmam direkt sıfıra düşer. Bu durumda da dediğim ters diyot yöntemi ile panel bağlantılarından düşük akım akıtıp devre kesildiğinde alarm verdirebilirsin. Çok sayıda panel olunca ay ışığından belki düşük bir voltajı ayda birkaç gün aralıklı üretir ama zifiri karanlıkta bir voltaj çıkacağını sanmam.
Bunun dışında panellere (çerçevelerinden sırayla dolaştırıp) ince bir tel monte eder fiziki müdahalede kopacak şekilde yerleştirirsen koptuğunda yine alarm çalıştırabilirsin.
Alarm olarak ta illaki sistem dolabı vs bir yapı vardır oraya yüksek sesli siren eklemeni tavsiye ederim. En azından korkutur zaman kazandırır. Sistemin bir şekilde korunduğunu belirtir.

Mucit23

Bana kalırsa panellere doğrudan erişmeyi engelleyecek bir koruma sistemi daha uygun ve mantıklı olur. Zira panellerin bağlantı civataları söküldükten sonra son olarak kablo bağlantıları kesildiğinde panellerin araca yüklenip ortamdan uzaklaşılması en fazla 5dk sürer. 

Panelleri yüksek bir tel örgü çit sistemi ile korumak, doğrudan panele erişimi mümkün kılmayacağı için hırsızlara karşı cazip bir durum olmaz. Caydırıcı olur. Hatta koruma alanı içerisine harekete duyarlı bir kamera sistemi ile yabancı girişlere karşı alarm da verdirebilirsiniz.

felix_eray

Tel çit engel olmayacaktır. Amacımız dediğim gibi, olay anında, başı veya sonunda bildirim verecek ve müdahale edilecek. Dağdaki bahçe değil, ovada ki tarla, köye yakın, gerekirse köyde bir tanıdık ile 10 dk da müdahale edilebilecek bir mesafe.

Sistem önerisi istemiyorum arkadaşlar, aklımda ki sistemde bana yardımcı olabilecek ölçüm yöntemleri hakkında fikir rica ediyorum. Örneğin sozuak hocamın ters diyot önerisi gibi. Yalnız paneller de diyot özelliği gösteriyor mu acaba? Bu durumda işler karışacaktır. En iyisi kendim deneyimlemem gibi. Ama bu işlerden anlayan ve bana fikir sunabilecek birileri olursa memnun olurum. Teşekkürler.

muhendisbey

Bağlantı noktasına güvenlik vidası da düşünebilirsiniz. Sökmeyi imkansız hale getirmez belki ama oldukça zorlaştırır.

http://www.beratcivata.com/guvenlik_vidalari.html
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

elektronik


Sozuak

Arkadaş neden böyle pahalı karmaşık sıcak soğuk altında sorun çıkartabilecek ömürlü malzemelerle egzotik çözümler  düşünüyorsunuz. Biraz basit düşünün. Daha önceki mesajımda da yazdığım gibi ince bobin telini panellerde uygun noktalardan geçirip  kısadevre kontrolü yaparsınız. Paneli çalmaya kalkan o teli kopartmadan (telden ve görevinden haberi bile olmaz)  paneli sökemez. Kopunca da alarm çalar. Ne pahalı ne de  ayar, ömür, dayanıklılık sorunu olan bir çözüm.
Hali hazırda balkonumda deneysel amaçlı kullandığım 5 adet 20şer wattlık panelim var. Yaklaşık 7-8 yıldır ara ara akü şarj ara ara aydınlatma amaçlı kullandım hala da sorunsuz çalışıyorlar. Hepsine de konnektör terminallerine ters diyot attım koruma amaçlı. Güneş olmadığında açıkdevre oluyorlar. Ters yönde polarlayınca haliyle paneller seri diyotlar da seri olduğundan 3 voltu aşan bir voltajda iletimde oluyorlar. Yani alarm için kullanmadım ama bu şekilde önerdiğim bağlantı bende kurulu vaziyettedir.