Elektronik Bilgi

Başlatan icyer123, 06 Eylül 2022, 00:14:24

icyer123

Selamünaleyküm
Ustalarım size bir sorum var. Ben elektronik hobi devreleri yapmak öğrenmek bir arızayı çözmek istiyorum. Bilgim bir LED i basitçe yakmaktan ileri gitmiyor. Yani LED direnç pil buton gibi basit bir devre kurabiliyorum. Hobi devrelerini PCB ye dizip lehim yapabiliyorum ama o da hazır oluyor yani bütün malzemeler hazır zaten sadece dizip lehimlemek kalıyor. Şimdi ben bir devre yi yapıp hazırlamak için ne yapmam gerekiyor. Mesela yürüyen ışık devresi ya da başka bir size göre basit bana göre zor olan bir devreyi nasıl tasarlayabilirim. Yani devreye kondansatör neden bağlanır diyot neden bağlanır yani işte tristörun bacağına neden o eleman bağlanır bu eleman bağlanmaz kısacası bu işin mantığını anlamak istiyorum. Sadece bildiklerim kondansatör nedir direnç nedir transistör bacaklarını bulma işte LED nedir lede gelen akımı sınırlamak için direnç kullanılır vs. Bana önereceğiniz devreler ve bu devrelerde ölçüm yaparak veya malzeme değiştirerek bu işin mantığını anlamak için yapabileceğim şeyler nelerdir? Biliyorum oku araştır filan diyenler olabilir ama çok okuyup araştırıyorum ama işin mantığını anlayamıyorum. Anladığım şeyler malzeme bilgileri oluyor yani şiir ezberler gibi transistörün beyzine uygulanan akım emiter ile kolektör arasında şöyle etki yapar, kondansatör elektriği depo eder vs vs oluyor. Sadece ezber işin mantığını nasıl anlarım. Bana şöyle yap şu devreyi kur şu elemanların çalışmalarını şöyle kontrol et diyebilecek ustalarım abilerim kardeşlerim sizin yardımınıza ihtiyacım var Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

~ENES~

Öncelikle temel elektroniği ögrenmekle başlamakta fayda var. Direnç ne işe yarar sembolü nedirm transistör nedir ne işe yarar nerelerde kullanilir sembolü nedir. Bunlari iyice oturttuktan sonra netten şemalari araştir. Yüruyen işık devresi hazir şemasi var 4017 ile 555 kullanılmiş mesela. Ledlerin yanıp sönme hızlarıni 555 osilatör entegresi ile ayarlayip 4017 sayıcı ile ledler kontrol ediliyor. Kontrol ederken direncle akım sınırlandiriliyor. Bu direncle led degil röle sürerek 220v lambayi kontrol edebilirsin gibi. Sürekli şemaları inceleyip uygulama yaparsan zamanla gelişmeye başlar işin yazılım boyutuna geçmeye başlarsin. Mikroişlemciler ile hiç 555 ve 4017 ye gerek kalmadan basitce ayni devreyi yapabildigini görünce çok heycanlanacaksin :) Son olarak söyleyecegim sektör dipsiz bir kuyu ve herşey senin çabana azmine ve bu işe ayirdiğin zamana bağlı... Ne kadar ekmek o kadar köfte ☺️

Sozuak

#2
En büyük hatanız işi hafife almak olur. Elektroniği öğrenmek  okullarda ciddi bir eğitimle mümkün. Temel fizikten ve kimyadan başlayıp elektrik ile devam edip elektroniğe adım atabilirsiniz ciddi bir öğrenim için. Rastgele öğrenirken atladığınız bir konu herşeyi hatalı bilmenize ve yorumlamanıza sebep olabilir. Megep in müfredatını en  baştan çalışarak başlangıç yapabilirsiniz.  Yoksa gel sana anlatayım diye kimse anlatamaz. Hele hele arıza çözmek zaten bu işin üst seviyelerindendir.  Dediğiniz kadar kolay olsaydı keşke, birileri çıkıp anlatsaydı hemen öğrenebilseydik.

icyer123

Cevabınız için teşekkür ederim Hafife almıyorum aksine daha çok okuyorum ama izleyeceğim yol hakkında bilgi almak istedim okuduğum ezberde kalıyor pratik olarak nasıl bir yol izlemeliyim?

power20

#4
Temel elektronik kitaplarından videolarından başlayabilirsiniz.

Kitap veya hoca olmadan kendi çabanızla öğrenmek  zahmetli olur ve uzun sürer.

Belki fiziksel kitaba ihtiyaç yoktur. Pdf olarak indirebilirsiniz. Temel elektronik videoları izleyebilirsiniz.

ankyra

Alıntı yapılan: icyer123 - 06 Eylül 2022, 08:21:47Cevabınız için teşekkür ederim Hafife almıyorum aksine daha çok okuyorum ama izleyeceğim yol hakkında bilgi almak istedim okuduğum ezberde kalıyor pratik olarak nasıl bir yol izlemeliyim?

Bu kitapla başlayabilirsiniz...
http://meslek.eba.gov.tr/?p=Ders-Kitabi&tur=mtal&sinif=9&alan=9

Sozuak

Ciddiye almanıza sevindim. Bir üst mesajda forumdaş bir bağlantı paylaşmış. Oradan başlayın. Aynı yerde daha çok kaynak bulursunuz. Bilgisayar konularına da eğilin. Youtube üzerinde de anlatan  düzgün yerler var. Oraları da karıştırın. Yalnız tavsiyem bir program dahilinde bu işlerle ilgilenin. Daha önce bilmeniz gereken bir konudan sonraki seviyeleri anlatan bir kaynağa ulaştığınızda  önceki kısımları bilmediğinizden birçok şey havada kalır anlayamazsınız. O nedenle elektrik devrelerinden başlayın en azından

elektronik

Elektronik öğrenme konusunda beklentiniz nedir? çok iyi bir elektronikçi olmak istiyorum derseniz okulunu okumanız gerekiyor tabiki.

Yok biraz bişeyler öğreneyim ufak defek devreler yapayım zamanla kendimi geliştiririm derseniz ilk adım olarak kitaplara gömülmeyin işin içinden çıkamazsınız ilk temel malzemeleri öğrenin direnç diyot kondansatör transistör v.s gibi bunları tek tek ele alıp ne işe yaradıklarını nasıl çalıştıklarını ve bunları ölçmeyi öğrenin sonra basit devre şemalarını okumayı öğrenin ve uygulayın bu şekilde başladınızmı gerisi gelir çok zaman isteyen bir iş. bişeyler öğrenmeye başladıktan sonra kitaplardan devam edin youtube kanallarında bilgilendirici videolar var.

Arıza çözme işi tecrübe ile olur. iyi bir elektronikçi bile bir arızayı çözmekte zorlanırken elektronikten çok anlamayan ama çok tamir işleri ile uğraşmış birisi kolayca arızayı giderebiliyor.

icyer123

Ben aslında.meslek lisesi elektronik mezunuyum. Amacım öyle ćok üst düzey bir elektronikçi olmak değil ama ufak tefek te olsa devre yapmayı ufak ufak kendimi geliştirmeyi istiyorum. Malzeme ölçmeyi biliyorum direnç kondansatör transistör aktif pasif devre elemanlarının az çok sağlamlık kontrollerini yapabiliyorum. Devre üzerinde de az da olsa ölçüm yapabiliyorum ama bilgim bu kadar. Devre kurup elemanların çalışma mantığını nasıl anlayabilirim? Bana önereceğiniz devreler var mı? Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler

Sozuak

Bir anımı bırakayım. 12-13 yaşlarındayım. Elimde smps güç kaynaklı bir Sony vhs video var. SMPS tekniği yeni. O zamana kadar klasik trafolu güç kaynaklı olurlardı. İçinde de STK xxxx model entegre. Tabi piyasada yok, cihazın şeması yok. SMPS kesin arızalı ama  elden birşey gelmiyor. Rahmetli pederin arkadaşı olan bir Sony yetkilisi servisi vardı. Aldık videoyu gösterdik derdini anlattık.  Adam rafta duran aynı model 2 videoyu gösterdi. Bunlarda da aynı arıza var. stk dahil beslemedeki tüm önemli elemanları değiştirdik sonuç alamadık. Boşuna uğraşmayın çöp dedi. Dedim bir yanda yetkili servis parça ve döküman derdi yok (internet yok daha) öte yandan tüm kritik parçaları yenileri ile değiştirmişler çalışmamış.
Oturdum smps kısmını aldım seyrederken dedim ki adamlar madem tüm bulunamayan kritik parçaları değiştirmiş yine de çalışmamış o zaman bende basit parçaları kontrol edeyim.  Geçmiş zaman neresindeydi, görevi neydi hatırlamıyorum cam yapılı bir diyot kısadevre çıktı. Değiştirdim ve cihaz çalıştı. Tabi çocukluktan beridir elektronikle iç içeyim o ayrı ama yaşıma bakın neler düşünmüşüm kelli felli yetkili servis neler yap(a)mamış.
Kıssadan hisse  güzel videoydu beya, iyi ki adam etmişim.

elektronik

#10
Benzeri benimde başıma gelmişti vhs videomuz vardı kimse evde yokken tüm elektronik cihazları açıp kurcalardım birgün videoyu açıp kurcalarken kısa devre yaptım ve video çalışmaz oldu o zamanlar yeni yeni bu işlerle uğraşıyorum eskiden oto teyiplerini evde kullanmak için bir ahşap kasaya koyup yanınada iki tane hoparlör birde trafolu besleme takarlardı bazılarında 2n3055 besleme olurdu o teyiplerden besleme regülatör nasıl yapılır biraz öğrenmiştim. neyse video çalışmaz oldu besleme arızası olduğu belliydi stk7216 (hala numarası aklımda) nın pinlerinde 9v 12v yazan yerleri ölçtüm 9v var 12v yok hemen 2n3055 ve 12v zenerli bir devre yapıp içine yerleştirdim video çalıştı. o zaman nasıl yaptım hayret ediyorum.

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: icyer123 - 06 Eylül 2022, 08:21:47Cevabınız için teşekkür ederim Hafife almıyorum aksine daha çok okuyorum ama izleyeceğim yol hakkında bilgi almak istedim okuduğum ezberde kalıyor pratik olarak nasıl bir yol izlemeliyim?

Günümüzde bilgiye ulaşmak bir yandan kolaylaştı diğer yandan zorlaştı.

Google ı bolca kullanacaksınız.
Onun dışında ufak denemeler yapacaksınız.
Bunun için 0..30v 5A ayarlı göstergeli güç kaynağı ve ölçü aleti olmazsa olmaz 2 ekipmanınız olacak. Bunları temin edin derim, eğer yoksa.

icyer123

#12
Erol Yılmaz Hocam evime tezgah yaptım hafta sonu da istanbul.karaköye gidip malzeme tedarik edicem. Havya, multimetre, basit devreler, breadboard, işte not aldığım bir sürü alet edavat.  Ufak tefek birşeyler yapıp ölçüm yapıp ilerlemek istiyorum. Bana önereceğiniz devre kaynak var mıdır? Bir de güç kaynağı ayarlı ve göstergeli biraz pahalı şimdilik ayarlanabilir adaptörlerden almayı düşünüyorum. Üzerinde 3-6-9-12V çıkışı için swich var ayarlanabiliyor. Bu işimi ilk etapta görür mü?

elektronik

Güç kaynağı almayın kendiniz yapın ilk projeniz güç kaynağı yapmak olsun.

icyer123

Alıntı yapılan: elektronik - 06 Eylül 2022, 20:42:09Güç kaynağı almayın kendiniz yapın ilk projeniz güç kaynağı yapmak olsun.

hazır mı alayım devreyi yani baskı devre işini ilk etapta çözebilir miyim?