Akü Şarj Takip ve Kumanda

Başlatan arci03, 28 Mart 2024, 10:22:39

arci03

Merhaba;
12v kuru aküleri güney paneli ile şarj etmek amacı ile lm2596 lı altaki çizime göre devreyi kurdum ve çalıştırdım. pcb üzerinde fazla yer kaplaması haricinde bi sıkıntısı yok. ancak 12v 1.3Ah akü için biraz fazla olduğunu düşünüyorum.




Bende tl431 ile yapılan seri transistörlü regülatör devresini denedim altta paylaştığım çizimi denedim çizimde farklı olaraka çıkış gerlimini ayarlamak için sabit direnc değil çok turlu 10k trimpot ve Rb direncini ise 10k çeyrek watt lık direç taktım seri transistör yerine de bd139 npn transistör kullanım. bu hali ile aküyü taktığımda 160ma ile şaraja başladım. regülatör giriş gerilimini 22v regülatör çıkışı boşta iken çıkışı ise 14.6v olacak şekilde ayarlı. Şarj işlemini başlattığımda akü üstündeki gerilim 12.3v çekilen alım ise 160ma civarı idi. takip ettiğimde akünün gerilimin yükseldiğini ve akımında yavaşca düşmeye başladığını gördüm. bd139 da ise ısınması var. soğutucu taktım bu şekilide şarja devam ediyorum.

Isıyı ölçemedim ama uzun süre elinizi tutamadığınız bir seviyede sistem beslemesi uygulamada güneş paneli olacak ve akım çekilince panelin voltajın düşeceğini düşünüyorum. burada çözemediğim şeyse regülatörü kapatmak tl431 yada transistörü nasıl kapatarak çıkış vermesine engel olurun yardımcı olur musunuz.



M.Salim GÜLLÜCE

Transistörün base gerilimini bir feedback + hysterisis yardımı ile kesime sokabilirsin.
Bu iş için bir opampi kullanabilirsin 2 opamp ile hysterisisin alt ve üst sınırlarını belirleyebilirsin.
Aşağıdaki devre örnek olması içindir.
Bazı kısaltmalarla sadeleştirmelerle 2 Opamp ve bir FF yardımı ile gerçekleştirebilirsin.



arci03

Alıntı yapılan: M.Salim GÜLLÜCE - 29 Mart 2024, 09:58:41Transistörün base gerilimini bir feedback + hysterisis yardımı ile kesime sokabilirsin.
Bu iş için bir opampi kullanabilirsin 2 opamp ile hysterisisin alt ve üst sınırlarını belirleyebilirsin.
Aşağıdaki devre örnek olması içindir.
Bazı kısaltmalarla sadeleştirmelerle 2 Opamp ve bir FF yardımı ile gerçekleştirebilirsin.


sistemde kullandığım PIC denetleyici ile yapmayı amaçlıyorum bu sebeple opamp eklemeden çözüm aramaktayım. TL431 AK baacakları arasını kısa devre ederek transistörü kapatmayı denedim olmadı. ardından referans bacağını ise çıkış tarafında ki porun orta bacağını + ucu ile kısa devre edince çıkış voltajı 3v civarına düştü TL431 kapanmasada çıkış voltajı düştüğü için şarj gerilimi kesilmiş olacak tabi çıkış ucuna seri diyot olacağından bu işe yarayacağını düşünüyorum.

Alıntı yapılan: wanted0035 - 29 Mart 2024, 10:07:12https://320volt.com/12v-1ah-10ah-aku-sarj-devresi-otomatik-float-sarj/

Hazır devre verelim.

Bu devreyi görmüştüm ama lm317 deki isinma dan dolayı vazgeçtim aslında sistem güneş paneli ile kontrol edileceği için olabildiğince şarjını koruması gerekiyor burda ki gibi bir uygulamaya ihtiyacım vardı. ama ısı işi beni rahatsız ettiğinden uyglulamada kullanmak istemedim. tl431 deki transistörü ufak soğutucu ile çalışır vaziyette tutabiliyor uygulamada daha az yer kaplayacağını düşünüyorum.

sarj akımını sınırlayan direnclerin gücü ne olmalı yarım wattan bahsediyor anladığım kadarı ile

harici Lm2596 ile aküyü şarja taktığımda şarj akımını kısıtlamak için 12ohm 5w sabit taş direnc taktiğimda akü 200ma civarı akım çekti ve bu şekilde sabit olarak kaldı sonrasında şarj gerilimine yaklaştığında 80ma ya kadar düştü bu şekilde şarj kontrolüne dahil ederek 2 gündür çalıştırmaktayım. her seferinde 14,4v de şarj bitip 12,2v de ise şarj başlıyor. bu kullanımda akü ömrünü koruyabilirmiyim.

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: arci03 - 29 Mart 2024, 11:32:47sistemde kullandığım PIC denetleyici ile yapmayı amaçlıyorum bu sebeple opamp eklemeden çözüm aramaktayım. TL431 AK baacakları arasını kısa devre ederek transistörü kapatmayı denedim olmadı. ardından referans bacağını ise çıkış tarafında ki porun orta bacağını + ucu ile kısa devre edince çıkış voltajı 3v civarına düştü TL431 kapanmasada çıkış voltajı düştüğü için şarj gerilimi kesilmiş olacak tabi çıkış ucuna seri diyot olacağından bu işe yarayacağını düşünüyorum.

O zaman BC 337 gibi bir transistör ile Regüle transistörünün Base'ini TL431 e paralele olarak GND(-) ye çekebilirsin. Darlington kullanırsanda MCU çıkışıyla direk sürebilirsin.

arci03

Alıntı yapılan: M.Salim GÜLLÜCE - 29 Mart 2024, 11:58:57O zaman BC 337 gibi bir transistör ile Regüle transistörünün Base'ini TL431 e paralele olarak GND(-) ye çekebilirsin. Darlington kullanırsanda MCU çıkışıyla direk sürebilirsin.
malesef AK arasını kısa devre etsemde çıkış gerilimini kapatamıyorum ancak tl431 referans bacağını transistöürün çıkışına bağlarsam ozaman transistör çıkışında 3v görüyorum çıkışa da seri diod attığımda regüle den akım çakılmeyecektir.

mg1980


M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: arci03 - 29 Mart 2024, 12:26:09malesef AK arasını kısa devre etsemde çıkış gerilimini kapatamıyorum ancak tl431 referans bacağını transistöürün çıkışına bağlarsam ozaman transistör çıkışında 3v görüyorum çıkışa da seri diod attığımda regüle den akım çakılmeyecektir.

Pek mantığıma yatmadı.
Güç trensistörünün base gerilimi sıfıra indiğinde emiterinde de sıfır görmen gerekir.
Devreni incelemeni öneririm bir sıkıntı var montajında derim.

mg1980

#8
Yukarda bir öneri sunduk, baktınız mı.. @arci03