Pic İlk açılış daki dengesizlik

Başlatan arci03, 10 Nisan 2024, 15:59:26

seron

#15
Alıntı yapılan: Erhan YILMAZ - 15 Nisan 2024, 23:39:19Abi ortada şema yok bir şey yok. Buna rağmen insanlar nasıl bu kadar rahat konuşabiliyor ben şaşıyorum.

Yardım edebilme içgüdüsü hocam. Psikolojik olarak iyilik yapalım çözülsün mantığı. Evet, doğru değil aslında. Yanıtlamadan önce yeterli veri toplamayı unutuyoruz.

ilyas KAYA

Alıntı yapılan: Erhan YILMAZ - 15 Nisan 2024, 23:39:19Abi ortada şema yok bir şey yok. Buna rağmen insanlar nasıl bu kadar rahat konuşabiliyor ben şaşıyorum.

Google bunu mu demek istediniz diyince sorun yok ama 😂😂😂

Telepati kasıyoruz 😎

mustafa_cmbz

Alıntı yapılan: Erhan YILMAZ - 15 Nisan 2024, 23:39:19Abi ortada şema yok bir şey yok. Buna rağmen insanlar nasıl bu kadar rahat konuşabiliyor ben şaşıyorum.

Ne kadar ekmek o kadar köfte hocam.. Farkında olduğumuz kadar çoğu arkadaşı da sizin bu düşüncenize yönlendiriyorum bende bir çok mesajda bende aynısını diyorum. Az buz Bi bilgi varsa yorum yapıp devamı için sizin de Bahsettiğini gibi şematik istediğim oldu fakat çoğu arkadaş ticari diyor devlet sırrı diyor bizde bu kadarı ile anlatıp yazıyoruz. Hepsi bu..


Erhan YILMAZ

#18
O zaman bende bir öneride bulunayım. 100 bin mikro kapasite tak hocam. Neden mi 100 bin? Uğurlu sayım.

Epsilon

#19
Yanlış yazıldı.Silinebilir

mustafa_cmbz

Alıntı yapılan: Erhan YILMAZ - 16 Nisan 2024, 11:55:23O zaman bende bir öneride bulunayım. 100 bin mikro kapasite tak hocam. Neden mi 100 bin? Uğurlu sayım.

🤣 Yeter dövme bizi artık 🤣

arci03

Merhaba
Tum Yorumlar için teşekkürler
Bu şekilde paylaşım yapanları sevmediğim halde mevcut halimden dolayı çizim paylasamadigim halde soru sorduğum için kusura bakmayın. Ticari bir amaç olsada besleme katiyla ilgili paylaşım yapmamada herhangi bir problem yok aslında ama PC başına geçemediğim için paylaşım yapamadım.
Vaktinizi boşa harcamak istememiştim.



Resimde gördüğünüz grafik test ettiğim sistemin 2 günlük panel ve akü voltaj değerinin kaydidir.thinkspeak de https://thingspeak.com/users/mwa0000018508486
Link ile grafiği inceleye bilirsiniz.
Sol kısımda voltaj değerleri gözüküyor değerlerde ondalık kısım da eklidir aslında 200 yazan volt değeri aslında 20.0 dir.

Sistem ile ilgili olarak
50w güneş paneli
12v 7ah kuru tip siyah akü

2 adet lm2596 regülatör bulunmakta birincisi panel regülatörü panelden gelen gerilimi sınırlamak için kullanılıyor çıkış voltajı 15.4v regülatör + cikisina seri bağlı 1n4007 ve 12ohm 5w taş direnç bağlıdır. Direncin ucu ise akunun artı ucuna bağlıdır. 2.regulator ise aküye paralel bağlanarak sisteme 5v vermetedir. Pic akü üzerindeki voltajı takip ederek 12.0v de şarja başlatıp 14.2v de ise şarjı bitirmek için panel regülatörü acip kapatmaktadir.

Soruma gelecek olursam aku şemasında keskin düşüş olan yer akü şarjının 14.2v de durdurulduğu için hızla 13.2v ye düşmekte ve yaklaşık 1.5gun güneş doğsa dahi tekrar şarj baslamamakta kullandığım akü 12v 7ah siyah kuru akü dediğimiz aküler den bu aküyü 12.0volta düşmeden şarj işlemi başlamadan şarj etmeyecek şekilde kullanmak mi yoksa her gün doğumunda voltaja bakmadan şarj işlemine başlamak mi kullanım olarak daha verimli ve akü ömrünü korumaya yarar.

cemugur

Alıntı yapılan: arci03 - 10 Nisan 2024, 15:59:26Merhaba,
Güneş panelli ve akü bulunan bir PCB de devreyi akü üzerinde. Çalıştırirsam hiç bir problem yaşamaktayım. Devre sadece güneş olduğu gündüz vakti çalışacağı için akü olmadan sadece panelle çalıştirmak istediğimde gün ağarırken bazen sistem dengesiz çalışıyor yada tam işlevlerini(haberleşme vs) yapamayacak kadar yavaş çalışıyor. Bu haldeyken resetlersem düzeliyor. Bunun düşük voltaj kaynaklı olduğu belli. Bu gibi bir durum için pic açılışı için bir kontrol mekanizması varmi

Evet, düşük güç koşullarında PIC mikrodenetleyicilerin düzgün çalışmaması yaygın bir problem olabilir. Güneş enerjili sistemlerde sabahın erken saatlerinde güneş ışığı zayıf olduğunda panel yeterli enerji sağlayamayabilir ve bu da devrenin düşük voltaj sebebiyle düzgün çalışmamasına neden olabilir.

PIC mikrodenetleyiciler için bu tür durumları idare etmek adına birkaç yöntem vardır:

1.Brown-Out Reset (BOR):Birçok mikrodenetleyicide, besleme voltajı belirli bir seviyenin altına düştüğünde mikrodenetleyiciyi sıfırlamak için bir Brown-Out Reset özelliği bulunur. Bu özellik, mikrodenetleyicinin güç seviyesi stabil hale gelene kadar işlevselliğini askıya alır.

2.Güç-Yukarı Zaman Aşımı(Power-Up Timer - PWRT):PWRT,mikrodenetleyicinin başlangıçta belirli bir süre için işlem yapmasını engelleyerek güç kaynağının stabil olmasını bekler.

3.Watchdog Timer: Bu,sistem dengesiz çalıştığında veya beklenmeyen bir durumla karşılaştığında mikrodenetleyicinin otomatik olarak resetlenmesini sağlar.

4.Gerilim Seviye Kontrolü (Voltage Level Monitoring): Harici bir gerilim izleme devresi kullanarak sistem gerilimini sürekli olarak kontrol edebilir ve belirli bir eşiğin altına düştüğünde mikrodenetleyiciyi sıfırlayabilirsiniz.

5.Yazılımsal Kontrol: Mikrodenetleyicinizin yazılımında, başlangıçta anahtar işlevleri başlatmadan önce güç seviyesini kontrol eden bir döngü ekleyebilirsiniz. Eğer gerilim yeterli değilse, işlevleri başlatmayı geciktirir veya sistem uyku moduna geçebilir.

Düşük voltaj problemi için PIC mikrodenetleyicilerde genellikle BOR ve PWRT gibi donanımsal çözümler bulunur. Bunlar mikrodenetleyicinin konfigürasyon ayarları içinde belirlenebilir ve PIC mikrodenetleyicinin datasheet'inde bu konfigürasyonların nasıl ayarlanacağına dair talimatlar bulunur.

Bu özellikleri aktif hale getirmek için, mikrodenetleyicinizin datasheet'ini inceleyerek uygun konfigürasyon bitlerinin nasıl ayarlanacağını öğrenebilirsiniz. Bu özelliklerden herhangi birinin nasıl programlanacağına ilişkin daha fazla yardıma ihtiyacınız olursa, mikrodenetleyicinin modeline bağlı olarak size daha detaylı bir rehberlik sağlayabilirim.