Röle Kartı Önerisi

Başlatan FEHMİ_ASM, 29 Ocak 2025, 21:08:21

FEHMİ_ASM

@dnacikaya hocam marş motoruna bilerek ters diyot bağlamadım. Çünkü motosikletin elektrik tesisatına mümkün olabilecek en az müdahele ile (çoğunluğu paralel bağlantı) sistemi oluşturmaya çalışıyorum. EMK'yi, marş butonundan alıp sonlandırmasını yaptığım kontrol boardı üzerinde (stm32f103c8t6 ve ona bağlı röle/IO kartı üzerinde sönümlemeyi deneyeceğim. Ancak emk diyotunu marş motoruna atabileceğim durum olur, onu da harici olarak atabilirim. Sonraki gözlemlerime göre pcb ye dahil edebilirim.

Besleme yine sistemin aküsünden alınan 12V'u çeviren 12v to 3.3v çeviricilerle yapacağım, basit voltaj dönüştürücülerle yani. Önerebileceğiniz hazır ve kaliteli model varsa yazabilirsiniz.

İşlemci besleme pinlerine gerekli kondansatör eklenecek. GND Plane olacak.

G2R röleler bildiğim kadarı ile 12A akım taşıyabiliyorlar, ve öyle kalitesiz röleye benzemiyorlar. Rölelerin hepsi tek kontak. Bobinleri 12v ile on-off yapılıyor.

Burada, aksi bir durum belirtilmezse, röle kartını pcb tasarımının peşinden hemen bastıracağım.

sadogan

R3 R9 gerilim bölüçü olarak çalışır , R3 değerini düşürün veya
https://turkish.alibaba.com/product-detail/Taidacent-3-5V-12V-24V-1CH-60144447786.html
burdaki gibi bir bağlantı kullanın.

power20

Opto kullanılacak yer, izolasyon gerektiren yerdir. Aksi halde tasarım sorunu, acemilik anlamına gelir. Daha önce buna itiraz edenler olmuştur. Fakat geçersiz, anlamsız nedenleri vardı.  Maliyet önemsiz olabilir fakat şase ortaksa optonun faydası yok.  "Var" diyorsanız ikişer tane takın. Kuvvetli olsun :)

Z80

Alıntı yapılan: power20 - 19 Haziran 2025, 00:06:42Opto kullanılacak yer, izolasyon gerektiren yerdir. Aksi halde tasarım sorunu, acemilik anlamına gelir. Daha önce buna itiraz edenler olmuştur. Fakat geçersiz, anlamsız nedenleri vardı.  Maliyet önemsiz olabilir fakat şase ortaksa optonun faydası yok.  "Var" diyorsanız ikişer tane takın. Kuvvetli olsun :)

Arkadaş acemi, hem de çok acemi.

Bu kadar az elektronik bilgisiyle "otomotiv elektroniği" gibi bir işe girişiyor anlayamıyorum. Sonuçta can taşıyor. Tehlikeli işler.

FEHMİ_ASM

Çok herşeyi bilip de otomotiv işine girişen çok profesörlerin nihai ürünleri aşağıda.

Geri çağırılan milyonlarca araçların bazıları
Honda 259033 araç, fren sorunu
Volkswagen 60690 araç, yangın riski
Audi, 44387 araç, ekran kapanması sorunu
Tesla, 239382 araç, geri görüş kamera sorunu

İngilizce de bilmiyorum, siz bildiğiniz için direk okuyabilirsiniz. Firmalara hataları yüzünden yorum atmayı da ihmal etmeyin.

Otomotiv elektroniği elbette komplike bir sistem ve can taşındığını pekala biliyorum. Tehlike oluşmaması için açtım bu konuyu, doğru olduğuna kanaat getirdikten sonra, defalarca test ettikten sonra ortaya çıkarmayı planladığım bir ürün var. Kıyamate kadar sorunsuzca çalışmayacaktır elbette, ama ilk amacım temel güvenlik standardını ihlal etmemesi ve sürüş güvenliğini ön planda tutmak.

Sistemde fren, gaz gibi 1. derece yaşamı tehlikeye atacak girdilere müdahele yok, sadece marş motoruna paralel hat çekme, stop noktası, devir sayacı bilgisi, bir de aküden alacağım elektrik hattı var. Toplamda 8 pin var ancak aracın elektrik tesisatına bağlanacak sadece 5 nokta var. Diğerleri tamamen ek modül pinleri ve araca bağlanmayacak.

Burada herkezden öğreneceğim birşeyler var elbette, konu içerisinde paylaştığınız mosfet bilgilendirmesi dahil, sağolun.

Bilgili, tecrübeli ve bir o kadar da anlayışlı kişilerle bir arada olmak güzel.

mustafa_cmbz

Alıntı yapılan: power20 - 19 Haziran 2025, 00:06:42Opto kullanılacak yer, izolasyon gerektiren yerdir. Aksi halde tasarım sorunu, acemilik anlamına gelir. Daha önce buna itiraz edenler olmuştur. Fakat geçersiz, anlamsız nedenleri vardı.  Maliyet önemsiz olabilir fakat şase ortaksa optonun faydası yok.  "Var" diyorsanız ikişer tane takın. Kuvvetli olsun :)

Hocam burada emk üreten bir motorun ucundan işlemciye gerilim bölücü ile bir input girmek mi daha mantıklı opto ile girmek mi daha mantıklı.haydi bize bunu detaylıca anlat bakalım 🤣

İzolasyon ile yapıyor mu yapmıyor mu Bi anlayalım 2 kat takarız ona göre 🤣

power20

Kolektör, mcu girişine bağlanır. 3v3 yerine mcu beslemesi bağlanır. 1k, sonrası gndye  100nf iyi olur

mustafa_cmbz

Alıntı yapılan: power20 - 19 Haziran 2025, 22:20:35

Kolektör, mcu girişine bağlanır. 3v3 yerine mcu beslemesi bağlanır. 1k, sonrası gndye  100nf iyi olur

Bu mudur hocam? Normal bir 12v giriş input değil bahsettiğim motor ucundan direk tetik almaktan bahsediyorum oluşacak emk yı 2 direnç bir transistör ile mi bastırıyor sun ve işlemciyi koruyorsun?

power20

Motor ucundan geleni tvs ile koru. Resimdeki 3 nolu yere tak. İşlemciyi korursun. Yanmaz!
100k üzerinden emk gelip işlemciyi yakacak mı? Tvs yanacak mı? Öncesinde Ters diyod tak

power20

Doğrudan transistör kullanmakla şasesi ortak opto kullanmak arasında neredeyse fark yok. Opto akım kazancı daha düşük olur.  Orada şase ortak olduğu için  opto ile her ne yapacaksanız transistörle yaparsınız. İzolasyon yaptım diye sevinmeye gerek yok. Yapmadınız

SERRO EFE

Bana bazen az adetli işlerde tek tek transistör takmak zor geliyor 4lü opto takıp geçiyorum. İzolasyon olması olmaması değil de montaj kolaylığı bazen öne geçiyor.

dnacikaya

Araçta çalışacak bu devrenin tasarımını ben yapacak olsaydım işlemciyi RFM-0505S gibi bir tam izolatör ile beslerdim, şaseler ortak olmazdı bu durumda, optolarda tam izolasyonu sağlardı. RFM-0505S çıkışınada LM1117(3.3v)  gibi bir LDO ile işi tamamlardım. Ama bu devrede motor ciddi emk üretecektir, motora (aslında pcb üzerinde motor çıkışına) uygun ters diyot ve paralel kondansatör bağlanmalı.

https://drive.google.com/file/d/12MoJ4c2GKH0WepFYcQdZb8VmkPQOsoya/view?usp=sharing

triyak

Giriş ve çıkışları şu şekilde yapın, başka birşeye ihtiyacınız yok. bu kısımla ilgili sorun yaşamazsınız.

Whats-App-Image-2025-06-20-at-12-13-23" border="0

mustafa_cmbz

Alıntı yapılan: power20 - 20 Haziran 2025, 11:08:39

Doğrudan transistör kullanmakla şasesi ortak opto kullanmak arasında neredeyse fark yok. Opto akım kazancı daha düşük olur.  Orada şase ortak olduğu için  opto ile her ne yapacaksanız transistörle yaparsınız. İzolasyon yaptım diye sevinmeye gerek yok. Yapmadınız

İzolasyon yapmak ayrı birşey koruma ayrı birşey sen izolasyon yapmaz dediğin hususta ben mcu girişini korumaktan bahsediyorum. Senin direnç transistör ile bastırdım koruduğum dediğin 2. Bilemedin 3 marşta girişi yakar.

Çak basit kazan kartlarında bir model var baş belası akıllı uln 2003leri diren röle sürüp işlemci ucundan tetiklemiş. Opto atmamış. Direk işlemciye kadar yakıyor.

Akım kazancı falan karıştırmışsın da burada akım kazancı yapacağın bir durum yok ki hocam..

Şöyle düşün senin çizdiğin şemada tüm direnç tr yi bir hat düşün sadece direnci VS farklı birde optik olarak bu hattı patladığını tam olmasa da karşıya + ucu ışıkla taşıdığını düşün hangisi daha mantıklı?

Gnd ayırmadın diye izolasyon yapmıyor diye nağralar atman anlamsız direk böyle bir yük ve akımda çalışan bir motorun ucundan direnç tr ile input almam çok büyük saçmalık olur. Nihayetinde yarı iletken. Kullanıyorsun onunda bir sınırı var dayanımlı var..