Mitsubishi a2ucpu-s1 plc error mod sorunu

Başlatan 0M42, 20 Nisan 2025, 11:31:38

0M42

Merhaba, çalıştığım firmada 25 yaşında italyan malı bir paketleme makinesi var kontrol sistemi olarak Mitsubishi a2ucpu-s1 plc kullanılmış. Makine son 10 yıldır çeşeitli arızalar yüzünden kullanıma kapalıydı Plc nin giriş ve çıkış modüllerinin bazılarında da arızalar vardı onlar giderildi. Fakat zamanında genel olarak elektrik tesisatına çok fazla müdahaleler yapılmış. Bir modül bozulmuş tamiratı yerine yada yenisinin alınıp takılması yerine köprü bağlantılar yapılarak modül devre dışı bırakılmış bu şekilde bayağı bir müdahalesi mevcut.

Gördüğüm hataları düzelttim, arızaları giderdim ama hala bir yerlerde çözemediğim sorun yada sorunlar mevcut. Makine çalışıyor ancak ilk açılışta 45 dk/1 saat kadar olması gerektiği gibi çalışıyor sonra plc error mod'a geçiyor. Error mod'a geçtiğinde çıkış modüllerinin enerjisi kesiliyor. Makinenin enerjisi kesip tekrar verince yeniden çalışıyor ancak bu sefer de 30 - 40 sn de tekrar error moda giriyor. 2 - 3 saat bekleyip tekrar çalıştırırsam yine 45 dk/1 saat kadar çalışıyor ve error moda giriyor kapatıp açınca yine 30 - 40 sn de error moda giriyor..

Plc nin pili de değiştirildi. Anlamadığım olay şu işlemci kısmı da dahil tüm modüller (hem giriş hem de çıkış) vs. hepsi arka da aynı ray kart'a bağlı ve plc beslemesinden gelen voltaj ray üzerinden hepsine paralel bağlanıyor. Bu durumda nasıl oluyor da sadece çıkış modüllerinin enerjisi kesiliyor giriş voltajları enerjili kalıyor?

İlk fotoğrafta en soldaki turuncu kısım plc nin besleme ünitesi. Bu ünitede de sorunluydu çıkışta çok fazla gürültü vardı ve çıkış voltajı 5.88 volt olarak görünüyordu. Ölçü aleti ile ölçüm yaptığımda bargraph sürekli 8-10 kutucuk azalıp artıyor titreme yapıyordu. Gerekli müddahaleleri yaptım çıkış artık 5 volt gözüküyor ama bargraph'ta hala 1-2 kutucuk titreme mevcut. Az da olsa çıkışta gürültü var diye yorumluyorum bu error mod'a girmesine sebep olabilir mi?

Tecrübelerinizi fikirlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim nereye odaklanmak gerekiyor nasıl bir yol izlemeliyim sizce? Teşekkür ederim.

a.zorba

Çıkış kısmı röle mi ? Yariiletken bir yapımı var. Yariiletken bir yapı var ise çıkışın giddigi bir yer ısınarak aşırı akıma sebeb olabilir.
Bilenler bilir . Biz maraşlilar için şehir olarak şubat ay' i bayram ,kurtuluş ,yaz in gelmesiydi. Şimdi karalar in yas in ayı oldu.

Epsilon

Bu PLC ye ait elinİzde ne gibi dökümanlar var?
Verdiği hatanın adı/kodu nedir?
Bir log dosya tutmuyormu?

asma

Alıntı yapılan: a.zorba - 20 Nisan 2025, 12:32:19Çıkış kısmı röle mi ? Yariiletken bir yapımı var. Yariiletken bir yapı var ise çıkışın giddigi bir yer ısınarak aşırı akıma sebeb olabilir.
Bu Durumu tespit için hata verdiğinde output kartlarının klemenslerini ayırıp tekrar resetlemek. 30-40sn sonra hataya geçiyorsa bu fikir elenir. (5dk da beklenebilir)
Makineyi çalıştırmaya gerek yok bu iş için.

Benim düşüncem güç kaynağı arızalı. Yenisi takılarak denenir.
Bu işlem için ödünç almayı bile deneyebilirsininiz.
PLC nin error kodu önemli. Her zaman aynı mı farklı farklı mı bu bile önemli.
Mitsubishi için pek bilgim yok , bu modeli kullanmadım. Ama plc nin cpu birimi bazen anlamsız hataları tekrarlarsa (aynı programı koşturan benzer makinalarımız var) cpu modülü değiştirilir.
Yedeği yok , destek veren yok ise PLC komple değişimi için destek dahil fiyat alınır. Bazen plc+psu değişim fiyatına komple sistem kurulabiliyor.

Power supply bulup denemenizi öneririm.
Kolay gelsin.

0M42

@a.zorba çıkış modülleri transistörlü makinede iki adet encoder var.

@Epsilon @asma malesef elimizde hata ile ilgili hiç döküman yok çok eski bir plc üzerinde hata kodunu vs. gösteren bir kısım da yok ve bilgisayar ile bağlanıp bunu görme şansımız da yok.

Bir firma ile görüştük o da plc ye yabancı olduğunu elinde hiç bir parçasının olmadığını yeni bir plc kurulumu yapılabileceğini söyledi. Fiyat olarak çok ütopik bir rakam verdi ve sadece plc kısmı için bu fiyat verildi.Fakat biz makinenin genel olarak elektriksel sisteminden hala tam olarak emin değiliz. Elimizde makinenin elektriksel şemaları tamamıyla mevcut ama ben elektrikçi değilim alanım elektronik firmanın elektrikçileri de bu işe yakın düşmek istemiyor.

Besleme ünitesi çıkış voltaj değerleri +5 volt 8 amper, -5 volt ve gnd.. -5 volt çıkışın akımı nedir bilmiyorum ama çok düşük olması kuvvetle ihtimal herhalde bir çeşit sinyal maksadıyla kullanılıyor. Bilgisayar psu su ile deneme yapabilirim herhalde onlarda da + ve - 5 volt çıkış var diye hatırlıyorum. O şekilde bir deneme yapıp sonuç nedir bakacağım ilginize teşekkür ederim sonucu yine buraya yazarım.

mg1980

Bilgisayar PSU'da sanırım  -12v var..

Epsilon

Aşağıdaki linkte bu PLC nin user manuali var
Bölüm 11 de Troubleshooting (sorun giderme ) bölümü var.Çok fazla okumadım ancak errörün nasıl okunduğuna dair bölümler var
Ayrıca  akış diagramındaki cevaplarınıza göre nereleri kontrol etmeniz gerektiğinide söylüyor
*Linkin olduğu sitede programlama pdf i de var .Bu firma ve Mitsubishi ile PLC nin etiketini ve fotoğraflarını paylaşarak  yazışabilirsiniz .
*Mitsubishi Türkiye de bu işe bakan firmaya haber verir ve bir yetklide sizi arar muhtemelen çok uçuk olmayan bir fiyat verebilir .Eğer sorun büyükse Power Supply veya başka bir bordlar gerekiyorsa ebay vb sitelerde de araştırabilirsiniz  (özellikle ebay italya)

Manual
 * Ayrıca bunun programming Manualinde nası programlandığıda izah ediliyor
 * Sonraki aşama ama Programlama manualide  burada 
Programlama Manuali

Kolay Gelsin

Epsilon

Mesela
Eğer doğru power supply ise ebayda 95 USD
300 USD ye bile mal olsa belki PLC yi ayağa kaldıracağı için uygun
Power supply

0M42

Ebay den sipariş versek gümrükte takılma ihtimali olur mu sizce?

Epsilon

Alıntı yapılan: 0M42 - 20 Nisan 2025, 19:33:37Ebay den sipariş versek gümrükte takılma ihtimali olur mu sizce?
ithalat yapmış etrafınızdaki firmalardan yardım alabilirsiniz .
Gümrükçüleri olduğundan işlem hızlıca sorunsuz çözülür tabi tariff nosuna göre vergisini ödersiniz falan

Ayrıca demsay vb firmalar bu power supply ı almak istiyorum bana bunun maliyetini söyleyin deseniz örneğin
10 güne gelir size 200 dolara mal olur falan da diyebilirler (Bu tür firmalar bu tür haftalık yüklemeler yapıyorlar)
*forumda demsay  diye aratırsanız konusu çıkar yani daha önceleri konuşulmuştu.
(Benim firmayla bir ilgim yok )

kimlenbu

Öncelikle kolay gelsin, plc hataya düşüyorsa muhtemelen modüllerden birisinde açık devre/kısa devre görüyordur. Bir şekilde programlama kablosunun bulunup arızanın kaynağı net olarak bulunmalı.

Ayrıca uzun vadede mevcut plc ile çalışmak her geçen gün zarara sokar, mevcut programa ulaşıp yeni ve güncel bir plc ile mevcut bağlantı hatalarının giderilip devreye alınması yerinde olur. Plc fiyatları zaten uçuk olduğu için üstüne programlama da girince ucuza çözülebilecek bir iş değil ne yazık ki.

0M42

Modüllerde bir sorun olabileceğine pek ihtimal veremiyorum sorunlar giderildi ve hem giriş hem de çıkış modülleri Huntron Tracker 2800 ile detaylı olarak karşılaştırıldı her modül birbirleri ile aynı değerleri veriyor. Belki elektrik tesisatında kısa devreler vardır.

0M42

Output modüllerinin bir tanesinde arızalı bir nand kapı entegresi varmış onu deiştirince error moda geçme sorunu kayboldu. İlgi alaka gösteren herkese teşekkür ediyorum.