Hoparlör sinyaliyle selenoid calistirmak

Başlatan sezgin05, 08 Mayıs 2025, 19:33:32

sezgin05

2-3 wattlik bir bilgisayar amplifikatörünün hoparlör uçlarındaki ses sinyalinin pick yaptığı seviyelerde 12 volt 1 amperlik bir selenoid bobinini çalıştırmak istiyorum. Mosfetli bir kaç deneme yaptım ama sinyal genliği yetersiz kaldı. Tavsiyelerinizi bekliyorum.

triyak

ses sinyali ile bir optoyu tetikleyin. optonun çıkışıyla da bobini kontrol edin.
yada

mikrofon yerine ses sinyalini girin.

Ersin

Cevap soruda aslında, 2-3w ile 12x1=12w nasıl çalıştıracan.

sezgin05

Alıntı yapılan: Ersin - 08 Mayıs 2025, 21:00:07Cevap soruda aslında, 2-3w ile 12x1=12w nasıl çalıştıracan.
bobinin beslemesi ayri

parametre

Muzik eşliğinde itme ve cekme mi yapacak aceba sisteme uygun darlington transıstorle yapabilirsin 

power20

555i ses sinyali ile tetikleyerek mosfet sürülebilir.

Mikrofonla dahi oluyormuş

Alkışla kumanda devresi
https://solderingmind.com/the-clapper-light/

sezgin05

Denemelerimin başarısız olma nedenini hoparlere seri bağlı 220uf kondansatör olduğunu tahmin ediyorum. Gate devresindeki yüksek omaj bu kondansatörün boşalmasına yetmiyor olabilir. Çünkü hoparlör empedansı 8-16ohm gibi. Devreyi açıp bu kondansatörü küçültmem gerekecek.

09 Mayıs 2025, 08:48:26
Alıntı yapılan: parametre - 08 Mayıs 2025, 21:06:05Muzik eşliğinde itme ve cekme mi yapacak aceba sisteme uygun darlington transıstorle yapabilirsin
insan sesine duyarlı olarak bir kuklanın çene hareketini sağlayacağım

sezgin05

Aşağıdaki devre şimdilik işimi gördü. Belki bir arkadaşa faydası olur.Yukarıda dediğim gibi 220uf seri kondansatör çıkarılıp 2.2Uf takıldı.