Şönt Üzerinden Motor Akımı Okuma

Başlatan oguztkn, 22 Mayıs 2025, 17:01:43

oguztkn

Merhaba Arkadaşlar

    Resimdeki şema 12v dc motorun şönt üzerinden akımı okunması için kullanılıyor. Devrede çalışıyor. Fakat mantığını anlayamadım, zaten şöntün üzerinde mv seviyesinde voltaj oluşacak bir daha nede trimpota girip orda adc kanalına göndermiş kavrayamadım. Bu konuda beni aydınlatabilir misiniz rica etsem.

Teşekkürler İyi Çalışmalar...





triyak

kalibrasyon için koyulmuştur.  gerekli mi? Seri üretim değilse gereksiz.

oguztkn

Alıntı yapılan: triyak - 22 Mayıs 2025, 17:13:35kalibrasyon için koyulmuştur.  gerekli mi? Seri üretim değilse gereksiz.

peki bu yöntem ve şönt'deki mv'u opamp'a girerek okuma yöntemi arasında doğruluk anlamında ciddi fark olur mu acaba ?

triyak

seri üretim değilse kullanıp kullanmamak bir fark oluşturmaz, kullanılması sadece malzeme israfı olur.

  Seri üretim iş yapıyorsunuz. Siz tasarımda 100mR şönt seçtiniz. Üzerinden 1A geçmesi durumunda 100mV gerilim düşümü oluştur

  Bildiğiniz üzere her direncin bir toleransı var. Seri üretimde başka bir kartta bu direnç 110mR  çıktı. Bu durumda üzerinden 1A geçerken 110mV gerilim düşümü olacak. E ne olacak bu durumda?
  Ya her karta özel bir yazılım yüklenecek ya da bu şekilden pot kullanıp hızlıca mekanik olarak karta ayar verilecek. Kullanım amacı bu

bahdiyarusta

MV Voltaj opamp ofset değerine göre değişklik gösterir bu potasn kalibrasyon için kullanılmış Eğer seri üretim yapamayı planlamıyorsanız bunu kullanmayın.

oguztkn

ürünün prototip aşamasındayım, test süreci sonrasında seri üretim düşünebilme durumu var, ama bu okuma yöntemine ne kadar güvenebilirim. Özdisan da lmv321 gördüm. hem kılıfı küçük hem de fiyatı uygun gibi geldi. Tam güvenli bir yöntem değil derseniz opamp'a yöneleceğim.

sedronjames

bahsettiğiniz gibi şönt üzerinde mV düzeyinde bir gerilim oluşuyorsa bu seviyedeki gerilim mikroişlemci ile hassas okuma yapmak için uygun bir gerilim seviyesi değil.
şöyle örnek vereyim. örneğin PIC serisi işlemci kullanacaksınız. PIC'ler 0-5 volt arası analog okuma yapıyor. adc çözünürlüğü de 10bit yani 1024e kadar sayabiliyor. 0-5 volt arasındaki analog voltajı 0-1023 arasında dijital bir değere dönüştürüyor. bu dönüşümdeki her bir dijital artımın karşılığı 4.8 mV. şöntte oluşan gerilimi direkt okutursanız (örneğin maks 100mv oluşsun (pek çok akım okuma uygulamasında 60mv kullanılıyor)) adcde 0-21 arasında dijital değer görceksiniz.

şöntten gelen mv sinyali kuvvetlendirmemizin sebebi daha hassas okuma yapabilmek.

Rahmi

Merhaba

DC çalışan devrelerde Şönt direnç konusunda göz önünde bulundurulması gereken birkaç konu var;

1- Direncin değeri ve üzerinden geçen akımın çarpımından hesaplanan gerilim düşümü sizin kullandığınız kaynağın o kadar azalmasına sebep olacak.
2- Şönt direncin maksimum akım geçirme kapasitesi sizin akım sınırınız olacak. bazen karşılaşıyorum.1mm kesitinden 10 amper geçirmeye çalışıyorlar. "- hocam bakır sonuçta neden olmasın ki" diyorlar.
3- Doğru sonuç için yeterli kesitte bir akım şöntü sectiğinizde iç direnç çok küçük oluyor.10miliohm  örneğin. Bunu da PİK gibi işlemciden direkt olarak okuyamıyorsunuz. Ben bu durumda LM358 ile bu değeri okuyup yükselterek 0 ila 4,5 volt arasına çıkarıyorum.
4- Akın şöntü ısıl kararlılık durumu ( ısındığında direnç değeri değişmemesi ) : Akım şöntü olarak MANGANİN + KROM + BAKIR alaşımından yapılan ve ısıl kakarlılığı çok iyi olan malzemeler var.  Yassı şerit veya yuvarlak tel şeklinde. KANTHAL isimli bir firma vardı eskiden onlara getirtirdik.

5- Orjinal şönt bulamaz isen Cu-Ni44 diye arat. Bu malzeme de bu konuda yeterli olabilir.