Tek Beslemeli Devrelerde Pic Resetlenmemesi İçin Digital Giriş Nasıl Olmalı ?

Başlatan elektroacemi, 23 Mayıs 2025, 19:29:56

elektroacemi

Merhabalar.

PIC18F46K22 ile bir devrem. Digital girişleri dahili pull up ve 100nf bağlayarak yaptım. Sorunsuz çalıştı. Ancak digital giriş kablosu uzun olur ve elektriksel gürültü alırsa sistem resetleniyor.
Yeni kart tasarlayıp optokuplor ilave etmeyi düşünüyorum ancak besleme gerilimim 24V bir tane. 7815 ve 7805 ile düşürüp 5V elde ediyorum.

Devrede 24 ve 15 volt olduğu için aradaki 9V farkı kullanarak optokuploru sürsem nasıl olur ?

Ya da başka ne önerirsiniz?

Şimdiden teşekkür ederim.

sifirzero

Merhaba buna benzer bir devre yaptim. Pic etkilendi. Ne yaptiysam olmadi biraktim. Mesafe çok etkieldi. Çözum varsa bilmek isterim
sifirzero.blogspot.com [email]sifirrzero@gmail.com[/email] iman hem nurdur hem kuvvettir

istinaf duvarı

Optik izolasyon yapılabilir. Lojik giriş çıkışlı optokuplörler bu iş için uygundur. Geleneksel 817 optokuplörler veri transferi için çok uygun değil.

Diğer optik alternatif toslink ve optik kablo kullanarak iletim yapmak.

Alternatif bir yöntem diferansiyel sinyaller ile haberleşmek. Diferansiyel sinyalde elektriksel gürültüleri filtre etmek geleneksel TTL sinyallerden daha kolaydır.

Okan AKÇA

En basit hattın basi ve sonuna pullup dirençlerini takarsanız büyük ölçüde düzelir

elektroacemi

Sanırım biraz yanlış anlattığım için  yanlış anlaşıldım.
Digital giriş dediğim ON/OFF aç kaça. Her hangi bir veri değil.
Optokuplor 817 kullanarak daha önce çok yaptım. Ancak orada birbirinden izole çift besleme vardı.
Şuanki devremde tek 24V giriş var.

mehmet

Yine opto kullanın. Şaseler birleşik olsun. LED kısmını 24V ile besleyin ve akımı 15-30mA ile sınırlayacak bir eleman ekleyin. (LM317 veya iki transistörlü...)
Giriş kısmını da nasıl kullanmak isterseniz öyle kullanın.
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.tr "CC BY"

kenan_re

Aynı sorunu, kontaktörlü bi projede yaşamıştım.

-Gerilim besleme kısmına yoğunlaştım. 7805, Lm317 ve lm2576-5 ile denedim. 5V kısmına ön direnç, diyot ve kondansatör ile filtreleme denedim.
-Dijital pinleri opto ile izole ettim. Çözemedim! :o

Kontaktörün üzerinde ki sunebber MKP devresine güvenmiştim. Sorun kaynağı buradan çıktı ve eski yöntem ile direnç-kondansaöter ile bilinen sunebber devresini deneyince tüm sorun çözüldü.Ama içten içe bu problem olsada başka bi yöntemle işlemci resetlenmesini çözmeyi çok isterim. Fikir veren olursa çok sevinirim.  :)

bulut_01

Alıntı yapılan: kenan_re - 26 Mayıs 2025, 11:19:48Aynı sorunu, kontaktörlü bi projede yaşamıştım.

-Gerilim besleme kısmına yoğunlaştım. 7805, Lm317 ve lm2576-5 ile denedim. 5V kısmına ön direnç, diyot ve kondansatör ile filtreleme denedim.
-Dijital pinleri opto ile izole ettim. Çözemedim! :o

Kontaktörün üzerinde ki sunebber MKP devresine güvenmiştim. Sorun kaynağı buradan çıktı ve eski yöntem ile direnç-kondansaöter ile bilinen sunebber devresini deneyince tüm sorun çözüldü.Ama içten içe bu problem olsada başka bi yöntemle işlemci resetlenmesini çözmeyi çok isterim. Fikir veren olursa çok sevinirim.  :)

pcb tasarımına dikkat etmek gerekir yıldız gnd mcu yakınlarına kapasitör + beslemeyi smps olarak filitreli yaparsan kontaktör dibindede olsa devre etkilenmez.
YENİLMEZ..

tunayk

1-Kullandığınız işlemciye bağlı olmakla birlikte, MCLR yi iptal etmek etkili bir çözümdür.
2-Konfigürasyonda BOR voltajını doğru planlamak gerekir.
3-Kontaktör, selenoid vb. indüktif yükleri kontrol eden Rölelerinizin kontak uçlarına paralel bağlanacak varistör, rc snubberdan daha iyi bir çözüm sağlar. 
4-Kontaktör bobin uçlarına bağlanacak 100n 275V kapasitörler çok derdi çözer
5-İşlemciye yakın ByPass kapasitörleri kritiktir.
6-En önemlisi nereden gol yediğinizi iyi gözlemlemektir.

Eski nesil işlemcilerde gürültü bağışıklığı zayıftı. Aynı şebekeden beslenen farklı bir cihazın sigortasını kapatıp açmak bile resetlenmeye sabep oluyordu.  Yeni nesillerde daha istikrarlı olduğunu gözlemliyorum.

Maxim

en önemlisi mevcut kullanılan giriş yapısının şemasını görmek gerekir
nasıl bir giriş var? 100nf kullandım demek yetmez
yoksa herkes bişey yazar.

kenan_re

Alıntı yapılan: bulut_01 - 26 Mayıs 2025, 11:41:03pcb tasarımına dikkat etmek gerekir yıldız gnd mcu yakınlarına kapasitör + beslemeyi smps olarak filitreli yaparsan kontaktör dibindede olsa devre etkilenmez.
Kontaktör bobin ucu 24V.
-Meanwell SMPS güç kaynağı kullanmıştım.
-MCU besleme girişine 1uf,100nf, 10nf kullanmıştım.
-MCU Analoğ girişi ayrı besleme ile giriş yapılabiliyordu, farklı besledim, filtreledim.
-LM2576 besleme girişine de Toprak ile -24V arasına 1uf,100nf, 10nf bağlantısı yapmıştım.

kenan_re

Alıntı yapılan: tunayk - 26 Mayıs 2025, 11:42:201-Kullandığınız işlemciye bağlı olmakla birlikte, MCLR yi iptal etmek etkili bir çözümdür.
2-Konfigürasyonda BOR voltajını doğru planlamak gerekir.
3-Kontaktör, selenoid vb. indüktif yükleri kontrol eden Rölelerinizin kontak uçlarına paralel bağlanacak varistör, rc snubberdan daha iyi bir çözüm sağlar. 
4-Kontaktör bobin uçlarına bağlanacak 100n 275V kapasitörler çok derdi çözer
5-İşlemciye yakın ByPass kapasitörleri kritiktir.
6-En önemlisi nereden gol yediğinizi iyi gözlemlemektir.

Eski nesil işlemcilerde gürültü bağışıklığı zayıftı. Aynı şebekeden beslenen farklı bir cihazın sigortasını kapatıp açmak bile resetlenmeye sabep oluyordu.  Yeni nesillerde daha istikrarlı olduğunu gözlemliyorum.

1-MCLR iptal etmiştim.
2-BOR değeri standart çalışma aralığındaydı hiç dokunmadım.
3-Kontak uçları 100V ile 800V arasında olduğu için böyle bişey denemedim. Biraz tehlikeli bi durumdu.
4-Kontaktör bobin kısmına Varistör ve MKP denedim olmayınca R-C sunebber kurdum. Bu çözmüştü. Bi daha hiç reset atmadı. Hatta sistem çalışırken debug yapabiliyordum.
5-Bunu bir çok yöntemini denemiştim.
6-Kontaktör çekince olduğunu anlamak çok uzun sürmedi  :du:

Bu iş için MCU endüstriyel modelini almıştım. Şu sorunlar olmasın diye ama tasarım eksiklerimle birleşince sonuç hüsran oldu.

mustafa_cmbz

Besleme 5 yada 3v işlemci girişine pi tipi filitre ve ferrit bead 100nf digital haberleşme varsa tantal

giriş çıkış lara mutlaka opto olmazsa olmaz.

fakat kablo metrajı uzun ise dc akıtmak yerine modüle edilmiş bir sinyal yada ac bir sinyal göndermek daha mantıklı olur.tabi burada yukarıda arkadaşlar bahsetmişler ama büyük etkenlerden biride PCB TASARIMI buna çok dikkat etmek gereklidir.

Şöyle düşün ona göre kafanda canlansın.Bir kablo çekiyorsun bir yere atıyorum 50m metre bir iletken çekiyorsun ve çevresel etkenlere bu iletken ( manyetik alan) mağruz kalıp iletken üzerinde kesişen manyetik alanın oluşturduğu akım devreye akıyor.Bunun önüne geçebilmek için birde kablo tipide önemli.Sheetli ve tistet pair kablo özellikle rs485 gibi bir haberleşme kullanılacak ise şarttır.

Birde kartınızın olduğu pano yapısının besleme güç kaynağının kartın topraklaması çok iyi olmalı.

birde bu girişin ilk klemens bağlatısının yapıldığı yere uygun voltajlarda varistör takmak sönümleme açısından faydalı olabilir.

triyak

dijital giriş devrenizi gösterin, Dahili pullup ile olmaz bu iş.

M.Salim GÜLLÜCE

Sadece devrenin beslemelerini çok iyi filitre etmen gerekir.
MCU (PIC) Beslemelerin 600 ohm empedanslı ferrit bead lerden geçirip  birden fazla (100n 1µ 10µ) kapasitör ile filitre et.
Çok faydasını göreceksin.

Daha önce de benzer konu gündeme gelmişti orada da aynı tavsiyelerde bulunup şema da paylaşmıştım.

Besleme tarafı

MCU tarafı