Hibrit Devrelerin Kolayca Sökülebilmesi Hakkında;

Başlatan Mr.Thinking, 12 Haziran 2025, 15:20:19

Mr.Thinking

Resimdeki sarı çizgili kare içerisinde görülen, header ile birleştirilmiş hibrit bir devreyi sökebilmek için özel bir havya ucu tasarlamak istiyorum.

Amacım, dik şekilde header larla lehimlenmiş hibrit modülü tek bir temasla ısıtarak, lehim pompası kullanmadan kolayca sökebilmek. Çünkü hibrit devredeki arızayı giderdiğimizi düşünüp tekrar yerine lehimlediğimizde, bazen arızanın devam ettiğini görüyoruz. Bu durumda modülü yeniden sökmek hem çok zaman alıyor hem de PCB üzerinde deformasyona neden olabiliyor.

İlk etapta, uygun ölçülerde bir lehim potası yaparak bu devreyi içine daldırarak sökmeyi düşündüm; ancak bu yöntem pratik olmadı. Birkaç kilo lehim gerektirdiği için maliyeti oldukça yüksek oldu.

Daha sonra bir tabanca havyanın ucuna, uygun ölçülerde uzun ve düz bir bakır parça bükerek bir uç yapabileceğimi düşündüm. Ancak bu yöntemle yeterli ısıya ulaşıp ulaşamayacağım konusunda emin olamadım.

Bu çok pinli hibrit devreleri, lehim pompası kullanmadan kolayca sökebilmek için sizin de önerilerinizi almak isterim.

mehmet

T tipi havya uçları bulunmakta, flat kablo lehimlemek için. 3.5cm civarı uzunluğu. Yeterse hazır olanlarını kullanabilirsiniz.
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.tr "CC BY"

Mr.Thinking

Alıntı yapılan: mehmet - 12 Haziran 2025, 17:59:10T tipi havya uçları bulunmakta, flat kablo lehimlemek için. 3.5cm civarı uzunluğu. Yeterse hazır olanlarını kullanabilirsiniz.
Malesef yetmiyor, 13cm uzunluğunda gerekli.
Peki bu t tipinin 13 cm uzunluğunda olanını nasıl yapabiliriz?

Melih1802

Alıntı yapılan: Mr.Thinking - 12 Haziran 2025, 15:20:19 [Genişlet]Resimdeki sarı çizgili kare içerisinde görülen, header ile birleştirilmiş hibrit bir devreyi sökebilmek için özel bir havya ucu tasarlamak istiyorum.

Amacım, dik şekilde header larla lehimlenmiş hibrit modülü tek bir temasla ısıtarak, lehim pompası kullanmadan kolayca sökebilmek. Çünkü hibrit devredeki arızayı giderdiğimizi düşünüp tekrar yerine lehimlediğimizde, bazen arızanın devam ettiğini görüyoruz. Bu durumda modülü yeniden sökmek hem çok zaman alıyor hem de PCB üzerinde deformasyona neden olabiliyor.

İlk etapta, uygun ölçülerde bir lehim potası yaparak bu devreyi içine daldırarak sökmeyi düşündüm; ancak bu yöntem pratik olmadı. Birkaç kilo lehim gerektirdiği için maliyeti oldukça yüksek oldu.

Daha sonra bir tabanca havyanın ucuna, uygun ölçülerde uzun ve düz bir bakır parça bükerek bir uç yapabileceğimi düşündüm. Ancak bu yöntemle yeterli ısıya ulaşıp ulaşamayacağım konusunda emin olamadım.

Bu çok pinli hibrit devreleri, lehim pompası kullanmadan kolayca sökebilmek için sizin de önerilerinizi almak isterim.

Sokeceğin pinlere uygun uzunlukta antigron kabloyu düz bir şekilde pinlere paralel, tüm pinlere temas edecek şekilde lehimle doldur. Bakır kablo burada ısı transferi yapacak. Bakır kabloyu sabit tutarak havya ile devamlı ısıt, bir süre sonra tüm pinler yerinden çıkacaktır. Hurda bir kartta bir kaç kere tecrübe ettiğinde en uygun formülü zaten bulacaksın.

Tecrübe ile sabittir.

Mr.Thinking

Alıntı yapılan: Melih1802 - 12 Haziran 2025, 18:26:22Sokeceğin pinlere uygun uzunlukta antigron kabloyu düz bir şekilde pinlere paralel, tüm pinlere temas edecek şekilde lehimle doldur. Bakır kablo burada ısı transferi yapacak. Bakır kabloyu sabit tutarak havya ile devamlı ısıt, bir süre sonra tüm pinler yerinden çıkacaktır. Hurda bir kartta bir kaç kere tecrübe ettiğinde en uygun formülü zaten bulacaksın.

Tecrübe ile sabittir.
Daha profesyonel bir yöntem arıyorum Melih Hocam,

mg1980

Bu maksatla kullanmak için erime derecesi düşük (sanırım 130 derece) lehimler var. Bununla çok kolay sökülüyor..

mehmet

Prinç malzemeden, 200W - 300W balta havya için T tipi uç yatırabilirsiniz.
Bir kenarı bıçak gibi olabilir.

Alttakine benzer bir şey yaptırabilirsiniz.
https://tr.aliexpress.com/i/32416485015.html
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.tr "CC BY"

Mucit23

Benim kullandığım en etkili ve padlere en az zarar veren yöntem şudur.

Bunun için basınçlı hava tabancası kullanıyorum. Normal herhangi bir havya ile pad üzerindeki lehimi eritip hava tabancası ile hava tutuyorum. Böylece erimiş lehim uçup gidiyor. Tabi eriyik lehimin sağa sola yapışmaması için bir karton kutuya doğru yapmakta fayda var. Bu yöntemde hiç bir lehim kalıntısı kalmıyor. Padler zarar da görmüyor ısıdan dolayı.

Basınçlı hava için atölyede tabi hava tesisatı var ama normalde küçük bir kompresör lazım.

cevat1

Mr.Thinking

Kendi tasarımım olan, yüksek emiş gücüne sahip bir lehim pompası sistemim var. Buna rağmen resimdeki hibrit devre bazı durumlarda oldukça fazla zaman harcamamı gerekiyor.
Ancak yeri gelmişken pompa tasarımım hakkında şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, bu pompa meslek hayatımda yaptığım en iyi şeylerden biri. Faydası gerçekten anlatılamayacak kadar büyük.
Birbirine çok yakın üç pedin lehimini bile kolayca çekebiliyor. Bir elimde havye, diğer elimde bu pompamla 100'den fazla pedi sadece 15 dakika gibi kısa bir sürede temizleyebiliyorum. Gerçekten profesyonel düzeyde iyi bir tasarım oldu.

Ancak fotoğrafını paylaştığım devre biraz farklı. Pedlerin delik çapları, header pinlerine neredeyse sıfır toleransla seçilmiş. Ayrıca GND plane (toprak katmanı) çok geniş tutulmuş. Bu nedenle, kendi yaptığım lehim pompası ile bile söküm işlemi zorlaşıyor.
Bu devre için uzun vadeli ve kalıcı bir çözüm olabilecek yeni bir tasarım arayışı içindeyim.

Ersin

https://www.yesilkoyelektronik.com/havya-uclari/621-teflon-yalitkan-universal-silikon-lehim-pompasi-ucu-sahrapuc01.html

Pompa ucuna bundan da kullanın daha da faydasını göreceksiniz.
Çoğu elektronik malzeme satanlarda mevcuttur ilk çıkan linki ekledim daha uygun fiyata da olabilir

Mr.Thinking

Alıntı yapılan: Mucit23 - 13 Haziran 2025, 12:50:06Benim kullandığım en etkili ve padlere en az zarar veren yöntem şudur.

Bunun için basınçlı hava tabancası kullanıyorum. Normal herhangi bir havya ile pad üzerindeki lehimi eritip hava tabancası ile hava tutuyorum. Böylece erimiş lehim uçup gidiyor. Tabi eriyik lehimin sağa sola yapışmaması için bir karton kutuya doğru yapmakta fayda var. Bu yöntemde hiç bir lehim kalıntısı kalmıyor. Padler zarar da görmüyor ısıdan dolayı.

Basınçlı hava için atölyede tabi hava tesisatı var ama normalde küçük bir kompresör lazım.
Evet, bunu bir denemek istedim ve denedim. Çok başarılı bir yöntem. Tüm hibriti 3 dakikada çıkardım. Normalde 10-15 dakika sürüyordu. Ama elimi yüzümü eriyik lehimle dağladım.
Bunun için özel ideal basınçlı bir kompressor yapacağım. Pcb de de lehimler bir çok yere fırlayıp yapışıyor.İş bitiminde çok iyi kontrol etmek gerek.
Fikrin için teşekkür ederim.

Mucit23

Alıntı yapılan: Mr.Thinking - 13 Haziran 2025, 17:57:07Evet, bunu bir denemek istedim ve denedim. Çok başarılı bir yöntem. Tüm hibriti 3 dakikada çıkardım. Normalde 10-15 dakika sürüyordu. Ama elimi yüzümü eriyik lehimle dağladım.
Bunun için özel ideal basınçlı bir kompressor yapacağım. Pcb de de lehimler bir çok yere fırlayıp yapışıyor.İş bitiminde çok iyi kontrol etmek gerek.
Fikrin için teşekkür ederim.

Evet bu yöntemde lehim sağa sola çok bulaşıyor ama basit bir diş fırçası ile temizlenebiliyor. Tam anlamıyla yapışma olmuyor.

En dar pedleri bile hiç bozulma olmadan sökebiliyorum bu yöntemle.