Gerilim Regülatörü Devresinde Isınma Problemi

Başlatan Mr.Thinking, 22 Haziran 2025, 23:29:18

Mr.Thinking

Alıntı yapılan: mustafa_cmbz - 25 Haziran 2025, 20:50:41@Mr.Thinking hocam özdisan da olsa siz yinede bir farklı yerlerden aldığınız bir kaç çeşit farklı marka regülatör ile test yapın bence.Birde çok sanmıyorum ama aklıma geldi acaba pcb çiziminde bir aksilik olabilir mi bir kısa görsel paylaşsanız...

birde bu akım çekme mevzusunu bilmiyorum komponentlerin hepsi smd mi ama sıra sıra malzeme sökerek tespit etseniz hani belki gözden kaçan birşey vardır.

Geçen 100nf ların fazlaca 20-30ma arasında akım çektirdiğini farkettim bi şaşırdım. sonra farklı bir yerden sipariş ettim denedim hiç sorun yok.voltaj aralıklarınıda bilmiyorum sorun yaratanların acaba kapasitelerde böyle bir sorun yaşıyor olabilirmisiniz..

power20

Lineer regülatörün işini yapabilmesi için biraz ısınması gerekir. O yüzden 82 ohm iyiydi aslında. Yine de keyfiniz bilir 

triyak

Girişte 34V mevcut.
24V çıkış istiyorsunuz ve bu 24v dan 56mA akım çekmeniz gerekiyor.

Lineer regülatör kullanıyorsunuz. 56mA yükte 34V'u  24V'a düşürecek.

Dolayisiyla Regülatör kısmında;
34-24=10V 
10V x 56mA = 560mW güç harcanması gerekiyor.

bu 560mW a nasıl harcayacak? Hareketli bir parça vs yok mecbur ısı olarak harcayacak.

ya direnç koyup regülatör üzerindeki termal yükü direncle paylaştırarak, regülatörün biraz daha az ısınmasına razı geleceksiniz ya da lineer regülatör kullanmayacaksınız. Maliyet önemli olduğu için seri direnç kullanmanız gerekiyor

mehmet

TO-220 kılıf, soğutucusuz 2W üzerinde harcayabilir. Tabii biraz havadar olmalı.

35V'dan 24V'a tek transistör ile yapılan basit regülatör kullanılabilir. Soğutucusuz, 150mA'e kadar bu da kurtarır.
Zaten kritik regülasyon, 5V ve altı olduğunu düşünüyorum. Yine akım kurtarıyor ise, 12V 15V için de tek transistörlü regülatör daha iyi olabilir.

TO-220 bir transistör üzerine basitçe, bir zener bir direnç bağlanarak lineer regülatör yerine takılabilir.

Lineer regülatörlere seri bağlanan dirençler; akım değiştikçe, regülatör girişine gelecek grilimin değişmesine sebep olacaktır.
LM serisi lineer regülatörlerde 2-2.5V fark sonrası ısıya dönüşmekte. Tabii çalışma şartlarına göre bu ısı önemsiz de olabilir. Kataloğundan uygun ısı aralıklarına bakmak lazım.
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.tr "CC BY"