Pic ile 74HC595 kullanımında sorunlar yaşıyorum.

Başlatan elektroacemi, 23 Haziran 2025, 10:43:39

elektroacemi

Merhabalar.

Resimdeki gibi bağlantı ile 2 adet 74HC595 kullanıyorum. Çıkışında LED ve roleler bağlı. Enerjiyi ilk verdiğimde random olarak LED ve roleler çekiyor. İlk enerji verildiğindeki random çekişi engelleyemedim. 13 numaralı pin i Logic 1 yapınca çıkışlar pasif oluyor ancak pic o komutu işletene kadar anlık random çekiyor.

Mr.Thinking

Alıntı yapılan: elektroacemi - 23 Haziran 2025, 10:43:39Merhabalar.

Resimdeki gibi bağlantı ile 2 adet 74HC595 kullanıyorum. Çıkışında LED ve roleler bağlı. Enerjiyi ilk verdiğimde random olarak LED ve roleler çekiyor. İlk enerji verildiğindeki random çekişi engelleyemedim. 13 numaralı pin i Logic 1 yapınca çıkışlar pasif oluyor ancak pic o komutu işletene kadar anlık random çekiyor.
Enable pinlerini 4k7 ile pulldown yaparak deneyebilirsin. Birde 595 lerin vcc ayağına yakın 100nf kondansatör bağlayın.

bahdiyarusta

Aynı sorunu bende yaşamıştım. Enable pini 10k ile 5v a bağla . pic tarafından 0 ile kontrol et.

mehmet

Her bir 595'i ayrı ayrı kontrol edeceksiniz OE kullanılabilir.
Ancak, tümünü kontrol etmek için gereksiz bence. Zaten latch kullanılıyor.
595'i kontrol eden pinler giriş yapılmayacak ise, pull-up dirençlerine de gerek yok.

Ek:

Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.tr "CC BY"

kudretuzuner

Merhaba, ISIS şemasında gördüğüm kadarı ile boşta olan pinler var. Gerçek tasarımınız nasıldır bilmiyorum. Önerim, ISIS şemasını sanki gerçekte yapacakmış gibi boş pinleri yazılıma göre pull-up veya pull-down dirençler ile donatın. BASLA komutundan önce de PORT TRIS ayarlarını da uygun hale getirin. Program sonunda da eğer sıkıntı olmayacak ise sonunda da bir "RESET" komutu kullanın. MCU koşup işini bitirince RESET ile herşey sıfırlanır başa döner. Diye düşünmekteyim.
Amatör

z

MR pini var. Power on reset islemi yaptirabilirsin.

MR low ile resetlendigine gore bu pini de MCU nun Reset piniyle birlestirebilirsin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.mikrostep.com

ertuğrul54

oe pinini kontrol et. Ek olarak ben  oe pini'ne pic'in pwm pini'ne bağlamıştım rf  8 kanal dimmer özellikli istemişlerdi bende  herhangi bir sıkıntı çıkmamıştı led tarafında