STM32'de hassas RTC

Başlatan Mucit23, 21 Eylül 2025, 11:54:25

Mucit23

Selamlar

STM32'de dahili RTC ihtiyacım var. Saat tarih bilgisi istiyorum. Zamanda kaymayı min'a indirmek için TCXO osilatörmu kullanmak lazım? Batarya bağlantısı şarj ile birlikte nasıl olmalı? CR2032 piller şarj olabiliyor mu?

Erol YILMAZ

3-5 ppm doğruluk sağlayan RTC modüller var. Bunları kullanmaktan başka şansın yok gibi.

Ayrıca Kaliteli bir 32 kHz xtal i de STM32 ile kalibre edersen 3-5 ppm doğruluk sağlayabilirsin ama kalibre düzenini kurmak kendine göre iş.

istinaf duvarı

LIR kodlu piller şarj edilebilir. CR kodlu olanlar şarj edilemez.

3.3V'u 1k dirençle akım sınırlaması yaparak pile verebilirsiniz. Pil 3.3V'a ulaştığında şarj kendi kendine durur. Ekstra kesiciye gerek yok. LIR2032'lerin nominal voltajı 3.7V olduğu için güvenlik açısından sorun teşkil etmez. 3.3V %40 şarj seviyesine tekabül ettiğinden pilin ömrü de uzun olacaktır.

istinaf duvarı

1k ohm direnç akım sınırlama görevi görecek. Daha sonra 4.3V zener diyot ile voltaj 4.3V ile sınırlanacak. Daha sonra 1N4148'den geçerek pili şarj edecek. Pil takriben 3.6V civarına kadar şarj edilecek. Bu aşamada şarj  voltajı ile pil voltajı eşitlendiği için şarj duracaktır. Pilden gelen voltaj bir  shotky diyottan geçirilerek Smt32'nin RTC beslemesine girilecek.

Mucit23

Yani şunu merak ediyorum. Çok hassas tcxo osilatörler var. Örneğin 32.768Khz bir tcxo alıp çıkan sinyali stm32'nin rtc osc_in girişinden uygulamak rtc nin hassas bir şekilde çalışması için yeterli gelmez mi?

Ds3231 gibi modüller hassas bir şekilde çalışıyor benim için yeterli ama ben rtc yi saat amaçlı kullanmayacağım. Bazı log verilerini kaydederken zaman bilgisi için kullanacağım.

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: Mucit23 - 22 Eylül 2025, 02:05:11Yani şunu merak ediyorum. Çok hassas tcxo osilatörler var. Örneğin 32.768Khz bir tcxo alıp çıkan sinyali stm32'nin rtc osc_in girişinden uygulamak rtc nin hassas bir şekilde çalışması için yeterli gelmez mi?

gelir.

Okan AKÇA

1.Yöntem kalibre edeceksiniz. Onun için çok hassas frekans metreniz olacak 1ppm seviyesinde.
2. Yöntem hazır 3-4ppm rtc alıp kullanmak.

Mucit23

Tcxo ları kalibre etmeye gerek var mı?

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: Mucit23 - 23 Eylül 2025, 09:30:44Tcxo ları kalibre etmeye gerek var mı?

Bu kalibrasyona ihtiyacın var mı?
İhtiyaç varsa edersin, ihtiyaç yoksa etmezsin.
Bunun cevabını senin vermen gerekiyor :)

Mucit23

Gerek yok abi bence yılda birkaç dakika kayma benim için oldukça yeterli. STM32'nin dahili RTC'sini kullanıcam.
Aşağıdaki gibi bir yapı çalışır sanırım.

istinaf duvarı

Alıntı yapılan: Mucit23 - 24 Eylül 2025, 12:49:53Gerek yok abi bence yılda birkaç dakika kayma benim için oldukça yeterli. STM32'nin dahili RTC'sini kullanıcam.
Aşağıdaki gibi bir yapı çalışır sanırım.

(" target="_blank" onclick="this.parentNode.innerHTML = '<i' + 'mg src=\'' + this.href + '\' /' + '>'; return false;">Resim gizlendi görmek için tıklayın.)

Diyotu shottky yap. 4148'in voltaj düşümü fazla olur. Pili de şarjlı(LIR) 2032 yaparsan ömürlük olur.
Şarjsız pil kullanacaksan diyotu pil ile vbat arasına yerleştir.