TP4056 step up converter

Başlatan cevat1, 13 Kasım 2025, 00:12:20

cevat1

Merhabalar.
Resimde görünen
TP4056 step up converter modülün batarya korumalı olanı var mıdır?
Bulamadım...

Bu modülün batarya koruması yok. 18650 yi tamamen bitiriyor.
Kullanışlı değil.

EGE

TP5100 1S 2S 2A Lityum Batarya Şarj Modülü

seron

Özür dilerim, konu dışı:

İstesem ve ciddi uğraşsam bu modülün deep discharge protect versiyonunu çizer pcb şemalarını gerb ve pdf olarak paylaşırdım. Ama kimse ilgilenmez/ilgilenmedi/ilgilenmiyor. Zamanla tembelleştim çizim yapmıyorum artık.

Konu dışı dışı:  ;D

İthal mallara bağımlı olmanın sonucudur bu başlıktaki sorun. Çok da mataf bir teknoloji değil o modül. Yapmaya yapmaya alışıyoruz ve içimizde en usta olanlarımız bile ufak bir sorunda çakılıyor.

Laf kalabalığı için özür.

EGE

Alıntı yapılan: EGE - 13 Kasım 2025, 09:44:06TP5100 1S 2S 2A Lityum Batarya Şarj Modülü

İsterseniz bunda inceleye bilirsiniz.
2S 7.4V 18650 Lityum Pil Koruma Kartı

cevat1

@EGE

TP4056 step up converter.

Bu modül step up olarak çalışıyor.
Tek batarya kullanılacak.
Kutu da yer yok.
(2v5-4v2) Arası gerilimi 9v5 de sabit tutacak.
Sorun; modülde DW01a entegresinin kullanılmamış olması...
Modülde gerilim kontrolü olmadığından li-on pili bitiriyor.

13 Kasım 2025, 12:27:03
Alıntı yapılan: seron - 13 Kasım 2025, 09:54:16Özür dilerim, konu dışı:

İstesem ve ciddi uğraşsam bu modülün deep discharge protect versiyonunu çizer pcb şemalarını gerb ve pdf olarak paylaşırdım. Ama kimse ilgilenmez/ilgilenmedi/ilgilenmiyor. Zamanla tembelleştim çizim yapmıyorum artık.

İthal mallara bağımlı olmanın sonucudur bu başlıktaki sorun. Çok da mataf bir teknoloji değil o modül. Yapmaya yapmaya alışıyoruz ve içimizde en usta olanlarımız bile ufak bir sorunda çakılıyor.

Ufak tefek işlere kafa yorulmuyor.
Malzeme tutarı, PCB si, uğraşmak için zaman kaybı kat kat maliyeti artırıyor.
Hazır modülden 5-10 tane aldık mı? İşimiz görülüyor.

istinaf duvarı

Alıntı yapılan: seron - 13 Kasım 2025, 09:54:16Özür dilerim, konu dışı:

Maalesef böyle bir durum var. Kendimiz yapmaya kalksak çoğu zaman hazır modülden daha pahalıya geldiği için ister istemez hazır modüllere yöneliyoruz. İthal mallara bağımlılığımız var bunu azaltmamız lazım. Ancak kullandığımız transistördür, diyottur vs.'dir yüzde doksanı hatta daha fazlası maalesef ithal. Bu nedenle kendimiz yapsak yine ithal ediyoruz.

Step-Up entegrelerinin Enable (/SHDN diye de geçer.) pini vardır, genelde yüksek iken aktif olur. SOT23 kılıflarda çoğu zaman sağ alt köşedeki pin olur. Genelde 0.5V'un altın düştüğünde çıkışı keserler. Bu pini kontrol ederek pil belirli bir voltajın altına düştüğünde kesime gitmesini sağlayabiliriz.

En basit yolu bir tane trimpot bağlamak ve devreye dışarıdan 2.7 ya da 2.8 V verip devre kesime gidene kadar trimpot üzerinden ayar yaparak doğru noktayı bulmak.

asma

Alıntı yapılan: cevat1 - 13 Kasım 2025, 00:12:20Merhabalar.
Resimde görünen
TP4056 step up converter modülün batarya korumalı olanı var mıdır?
Bulamadım...

Bu modülün batarya koruması yok. 18650 yi tamamen bitiriyor.
Kullanışlı değil.

Merhaba
Batarya bağlanan yere 1S bms ile 18650 bağlasanız çözüm olmaz mı?
Baktığım sitede o devre 56 tl ve 1S3A BMS 15 tl
Yani 70tl altında iki işi yapan modül bulamazsanız, alternatif çözüm olabilir.

Kolay gelsin.

cevat1

Tp4056 pil koruma modül (DW01a entegreli) ve MT608 converterle
2 modülü kullanarak test edeceğim.
2 modülün tek PCB üzerinde olması daha pratik olurdu.

cevat1

Aşağıdaki modülde DW01a entegre yok.
Pil gerilimi korunmuyor.
Pili sıfırlayana kadar gerilim kullanılıyor.
Pil sağlığı açısından sakıncalı

Epsilon

Linkteki ürün işinizi görür sanırım

JKramer

Başlıkta TP4056 yazıyor (daha doğrusu satış sitelerinde öyle yazıyor) ama ilk mesajdaki modül, TP4056 şarj + MT3608 step up modülü sanırım. Arkadaşın ihtiyacı da tek kartta şarj+bms+step up şeklinde :).

cevat1

Alıntı yapılan: JKramer - 14 Kasım 2025, 12:44:15Başlıkta TP4056 yazıyor (daha doğrusu satış sitelerinde öyle yazıyor) ama ilk mesajdaki modül, TP4056 şarj + MT3608 step up modülü sanırım. Arkadaşın ihtiyacı da tek kartta şarj+bms+step up şeklinde :).
Daha açık yazayım.
Tp4056 modüllerin pil korumalı olan ve pil koruması olmayan 2 tip modeli var.
Modüldeki pil korumayı, DW01a entegresi sağlıyor. Bu entegre pil gerilimini 2v5-4v2 aralığında kalmasını sağlıyor.

Üstteki resimdeki modülde  DW01a entegresi yok.
Bu resimde pil korumalı modül

Gerilim kontrolü sağlayamağından pili tamamen bitiriyor. Koruma olsa pildeki gerilim 2v5 in altına düşmesini engelleyip çıkış gerilimi kapatacak ve pil korunmaya alınacak.
Bu tip modül var mı, varsa bilen yazabilir mi diye sordum?
Artık tp4056 korumalı - Mt608 step up iki modülü kablo ile birleştirip kullanacağız.

Epsilon

Benmi bir yeri kaçırdım bilemiyorum ama benim linkini verdiğim ürün 5 voltada çıkarıyor.Aşırı pil deşarj koruması da var .Size 5 voltun üzerinde voltaj mı gerekiyor?

cevat1

Alıntı yapılan: Epsilon - 14 Kasım 2025, 13:46:27Benmi bir yeri kaçırdım bilemiyorum ama benim linkini verdiğim ürün 5 voltada çıkarıyor.Aşırı pil deşarj koruması da var .Size 5 voltun üzerinde voltaj mı gerekiyor?

9v5

Aşırı pil tüketen ölçü aletleri var.
Yassı 2-3 A lik li-on bataryaları bu modüle ekleyip ölçü aletlerinde kullanıyorum.
Şarjlı- şarjsız 9v pillerle doldur- boşalt uğraşmak istemiyorum.
Bir kaç cihaz var. Bu modüllerden takıp, uzun süreler şarj sorunu olmadan cihazları kullanmak istiyorum.

Piyasa da hazır 9 v li-on  bataryalar var.

X marka piller. İçlerinde bildiğimiz modüllerden var.
Elimizde çeşitli malzemeler/ modüller var. Cihazların içine batarya ve modülleri monte ettik mi sorun aşılır.