AC VOLTAJ TRANSDUCERİ DC VOLTAJ TRANSDUCERE DÖNÜŞTÜRME

Başlatan PICaso, 13 Kasım 2025, 16:24:09

PICaso

Arkadaşlar merhaba,

Elimde AC Voltaj girişine göre çıkış 0-10VDC gerilim üreten transducer var, ben bunu devre üzerinde değişiklik

yaparak DC giriş gerilimi ile çıkış verecek şekilde kullanabilir miyim? Evet ise devre üzerinde ne değişiklikler

yapmam gerekir?

asma

Merhaba
DC girişi DC çıkışa oranlamak kolaydır.
İzolasyon önemli değil ise 2 direnç ile gerilim bölücü yaparsınız.
Mesela 0 ile 250Vdc aralığı için 0 ila 10Vdc elde edecekseniz.
240k ve 10k direnç iş görür.
Ancak iki kaynağın GND potansiyeli birleşsin istemeyiz.
O zaman 120k + 10k + 120k ile gerilim bölücü yaparız. 10k nın iki ucu 0-10Vdc ve GND2 olur.
Bu voltajı izleyecek sonraki kat için araya op-amp ile tampon ekleyebiliriz. (zaten 24Vdc beslememiz var)
Hem girişe hem de çıkışa koruma elemanları ve filtre ekleyebiliriz. TVS diyot , filtre kondansatörü vs.

Evet yinede izolasyon sağlanmaz. Yalnızca iki ünitenin birbirine zarar vermesini önleriz.

Elinizdeki ürünün dökümanlarını iyi incelemek gerekir.
Sonra açık şemaya ulaşırsak , müdahale için fikir sahibi oluruz.
Yoksa içinde trafo ve hibrit modül bulunan kartı farklı çalıştırmak yeni dizayndan uzun sürebilir.

Kolay gelsin.

PICaso

İzolasyon benim için önemli, bu cihazın DC versiyonları var ama 450 EURO gibi fiyatı var.

Elimde ki cihaz AC girişi DCye çevirip ölçüm yapmıyor mudur?

tunayk

Sadece elektronik olarak örn. izolasyon amfisi ile yapanlar DC ölçüm de yapıyorlar. Bu elinizdeki cihaz AC Volt ölçümü için trafo kullanıyor gibi görünüyor. Bu durumda DC sinyal okunamaz. Açıksası sizin yerinizde olsam şimdiye kadar DC uygulayıp sonucu doğrudan görürüdüm.

PICaso

Alıntı yapılan: tunayk - 17 Kasım 2025, 15:14:23Sadece elektronik olarak örn. izolasyon amfisi ile yapanlar DC ölçüm de yapıyorlar. Bu elinizdeki cihaz AC Volt ölçümü için trafo kullanıyor gibi görünüyor. Bu durumda DC sinyal okunamaz. Açıksası sizin yerinizde olsam şimdiye kadar DC uygulayıp sonucu doğrudan görürüdüm.

Hocam DC voltaj uyguladım, çıkış vermedi.
Giriş Voltajım 0-80VDC olacak.

tunayk

Dediğim gibi yapısında trafo olduğu için uygun değil. Pahalı bir cihaz olduğunun farkındayım ama DC olan modelini almanız lazım. MCR serisi ince tipler görece uygun fiyatlıdır. Eğer kendiniz kart yapacak durumda iseniz, ve vaktiniz de varsa uygun alternatifler önerebilirz.

PICaso

1 adet ihtiyacım olduğu için şema olsa delikli pertenaksa uygulayabilirim. MCR serisinin fiyatı bugün ki kur ile 22.000 TL tutuyor.

triyak

asma

Alıntı yapılan: triyak - 18 Kasım 2025, 06:57:51loc110 veya muadilleri ile 0-80VDC yi 0-10V'a izole şekilde çevirebilirsiniz.

https://www.electronics-lab.com/project/optically-isolated-analog-input-module-for-arduino/
Güzel bir çözüm. Uygulama devresi basit , ürün veya türevi piyasada var.  ::ok
Ben özdisanda LOC111S  gördüm:
https://www.ozdisan.com/api/pdf/product/assets/LOC111.pdf

Doğrusal opto izolatör elemanları pek rastladığımız ürünler değil. (benim için) Özel uygulamalarda datasına ulaşamadığımız . özel üretim ve piyasada bulunmayan (yurd dışı , pahalı , hatta çıkma sağlam) ürünler ise can sıkıyor.

Bir başka çözüm ise izolasyon sağlamak adına sinyali iki defa çevirmek olabilir. (kulağı tersten göstermek)
Voltajı pwm e çevirip basit optokuplör ile pvm i voltaja çeviren devreye aktarabiliriz. Benzer yapı ve elemanlar kullanılsa bile doğrusallık kötü yönde etkilenir. Test devresi ile tablo çıkartıp belli aralıkta doğrusal transfer için düzeltme yapılabilir. Bunlar hep zaman kaybı ve soru işaretleriyle dolu.
Yine A/D çevirici ile opto izolatör kullanarak seri bilgi aktarımı ve tekrar D/A çevirici ile güvenilir bir proje çıkartmak mümkün. (profesyonel çalışma gerektirir)

Kolay gelsin.

PICaso