Haberler:

Foruma Resim Yükleme ve Boyut Sınırlaması ( ! )  https://bit.ly/2GMFb8H

Ana Menü

Hangi dağıtım?

Başlatan ei, 04 Aralık 2025, 18:27:38

ei

Merhaba,
Windows ile çalışmamın tek "zorunlu" bağlantısı Proteus (özellikle Ares) idi. Geçenlerde Kicad'e şöyle bir baktım, hoşuma gitti. Linux'a geçme zamanı geldiğini düşünmeye başladım. Ancak uygulamada ne tür problemlerle karşılaşırım -veya karşılaşır mıyım- bilemiyorum. Bu yüzden Linux kullanıcılarının önerisini sormanın doğru olacağını düşündüm.
Hangi dağıtım ile başlamamı önerirsiniz?

a.zorba

linux mint cinnamon.
Bilenler bilir . Biz maraşlilar için şehir olarak şubat ay' i bayram ,kurtuluş ,yaz in gelmesiydi. Şimdi karalar in yas in ayı oldu.

elektronikhobi

Başlangıç için Manjaro ve Gnome masaüstü düşünülebilir.

sezgin

Alıntı yapılan: a.zorba - 04 Aralık 2025, 18:46:13linux mint cinnamon.

Eski laptopta ben de bu sürüme geçmeye niyetlendim hatta diski hazırladım ancak office konusunda şüphelerim var. Office 365 lisansım var ve MS office in linux sürümü yok.
Wine zaten performansı düşürüyor ve bütün gün excel başında wine aç kapa uğraşasım yok. Farklı alternatifler var ancak eskiden onlarda da formül ve sayfa yapılarında uyum sorunu çok oluyordu.
Bu konuda ne tavsiyeniz olur?

a.zorba

sezgin bey bu sorunuza cevap verecek bilgim yok mint de  libre office bana yetiyor windows surumude var bir deneyebilirsiniz .  linux mint kullanıcısı olarak (ikinci işletim sistemimdir) ve zaman zaman farklı distrolar deneyen biri olarak  yukarda ki arkadaş ın isterlerini en sorunusuz  karşılar diye düşünuyorum abartılı görseller yok  stabil , sürekli güncel, geniş kullanıcı kitlesi var gibi gibi ...
Bilenler bilir . Biz maraşlilar için şehir olarak şubat ay' i bayram ,kurtuluş ,yaz in gelmesiydi. Şimdi karalar in yas in ayı oldu.

elektronikhobi

Libre office yazılımını bir süre kullandım.

Oldukça başarılı buldum.

Libre office yazılımının güzel yönlerinden bir tanesi Python ile makro yazılabilir.

Pardus forumlarında birisi renklere göre hücre toplamayı sormuştu.

Bu yazılımı geliştirerek renklere göre harcama kalemlerini takip edebilen ufak bir makro yazdık.

sezgin

Cevaplar için teşekkürler, laptopun ssd zaten açıkta yarın boş bir diske mint kurup çalışacağım. Bir süre aynı excel dosyalarını oradan kullanırım sorun çıkmazsa kalıcı olur artık.

istinaf duvarı

elektronikhobi

Rastladığımız işletim sistemlerinden en ilginci Kolibri'dir.

Eğer ağ kartınızı tanıyorsa denemek ilginç olabilir.

Kurulumu oldukça zor olmasına rağmen sağlam işletim sistemi ise OpenBSD'dir.

Zorluğu Türkçe F klavye desteği yok.

Ağ kartımızda geçenlerde bozuldu.

SSH ile uzaktan kurulum yapmak için kablosuz ağa bağlanmak gerekiyor.

Geçenlerde FuguIta isimli, OpenBSD tabanlı ve USB üzerinden çalışan dağıtımı denedim.

Ama kablosuz ağa bağlanamadım.

Z80

FreeBSD, OpenBSD v.s. BSD (Berkeley Software Distribution) dağıtımları Linux değil Unix'dir.

Kurulması ve işletilmesi oldukça zordur. Acemilere tavsiye edilmez.

Linux Mint önerebilirim.

Tagli

Ben de uzun süredir Linux Mint kullanıyorum ve memnunum. Genel olarak işletim sisteminin kendisi ile boğuşmak çok hoşuma gitmiyor. Kurulumu ve kullanımı kolay olmalı.
Gökçe Tağlıoğlu

elektronikhobi

İşletim sistemleri ile çedelleşmek hoşumuza gidiyor.

Arco Linux dağıtımı sona erince tekrar Arch Linux'a geçtik.

Arch Linux'u LUKS ile şifreledik.

Yan odadaki diz üstünde yarım düzine kadar Linux dağıtımı ve OpenBSD kuruludur.

Mac OS'un da Unix olduğu söyleniyor.

Şimdiye kadar yaptığım en çetrefilli kurulum ise, burada öğrendiğim bir yöntemle yazılımsal RAID ve sabit diski şifreleyerek yaptığım OpenBSD kurulumu idi.

Oldukça uzun süre OpenBSD kullandık.

OpenBSD oldukça kararlı, güvenli olduğu söyleniyor.

UTF-8 desteği biraz zayıftır.

Yazılımlar güncel Linux dağıtımlarına göre oldukça eskidir.

F klavye için sürücü yok.

Donanım desteği biraz zayıf kalıyor.

O zaman grafik tablet kullanmamız gerektiği, sürücüsü de olmadığı için tekrar Linux'a dönmüştük.

seron

Alıntı yapılan: elektronikhobi - 06 Aralık 2025, 18:37:34Mac OS'un da Unix olduğu söyleniyor.

Unix tabanlı, "Darwin" adında bir çekirdek kullanıyor.

Özel mülk yazılım olduğu için çekirdeğin yapısı ve nasıl çalıştığı bilinmiyor.

Ama evet, Unix tabanlı. Unix'i alıp yamalayıp Darwin demişler.

Ben de geçenlerde github'da gezerken şunu gördüm:
https://serenityos.org/

Temasını görünce eski günlere döndüm.

Linux seçimi başkalarına sorulacak birşey değil ve bu büyük bir problem.

Ben bir Debian dağıtımı kullanıyorum ve memnunum. Bir başkası memnun olmaz.

Ama KiCAD konusunda şunu söyleyebilirim: bugüne kadar 500'den fazla(şaka değil) amatör düzeyde analog devre şeması çizip paylaştım ve çok beğendim.

Sadece alışmanız gerekiyor. Güzel bir yazılım. Linux versiyonu da var.

power20

Visual studio code IDE, güncel sürüm linux ile çalışırmış.

https://code.visualstudio.com/

Galiba bir diske linux kuracağım
Ben Windows 7 kullandığım için güncel sürüm desteklenmiyor.

ByTEK

İş hayatında sunucu tarafından aktif olarak ubuntu kullanıyorum. bu yüzden debian tabana daha hakimim. İş laptobum Win11 ama evdeki bilgisayarımı Linuxa geçirmeyi hedefledim. Açıkçası debian tabanı olarak araştırdığımda ubuntu ve zorin OS ilgimi çekti. Fantezi yaptım ve ZorinOS deneme kararı verdim. ZorinOS görsel anlamda win11'e benzetilmiş ve yabancılık çekmeden kullanıma uygun hale getirilmiş. Kurup denedim gayet başarılı olduğunu düşünüyorum. Hatta win10 desteği kesildikten sonra bir çok kişi bu dağıtıma geçmiş. Ubuntu desteği olan tüm uygulamalar bunda da çalışıyor. Driver desteğinde sorunda yok. 3d ile uğraştığım için slicer uygulamaları çalışıyor olması güzel. Deneme yapmanızı öneririm.

Ofis yazılımı olarak şahsi fikrim onlyoffice kullanımını öneririm. Hem Opensource hemde Microsoft 2016 üstü ofis temasına yakın ve dosya türlerini destekliyor.