Pcb kazıma uçları hk

Başlatan klax, 11 Mart 2026, 12:33:35

klax

motoro montajlı hazır geldi. z axis toplu cıktı kutudan  ama müthiş bir ses vardı. küçük bir mandren buldum. onu taktım  şimdi süper sonuclar alıyom  smd dışında. şu anlık bana yetiyor smd bir kısmını yapabiliyorum

24 Mart 2026, 22:24:26
mandren
TB2EOS

ilyas KAYA

Pcb ye ince bir tabaka biraz yag sürün. Parmaginizla yedirebilirsiniz. Uçlarınız biraz daha fazla dayanır.

Bu ay içinde uv flatbed yazici almayı planlıyorum. Bu pcb direct işini onda da denerim.
Lazer kazina denedim
Cnc denedim
Reçineli 3d yazici ile denedim.

Ama hiçbirinden ütü ile baskıdan daha iyi bir sonuç alamadım.

Plastik kutuların ustune direk yazmak için uv printer almak istiyorum. Hemde prototip pcb lerde özellik ile cift yüzlü protatiplerde de işimi görecektir diye umut ediyorum.

klax

yağ önerisi içi teşekkür ederim. bende lazer ütübaskısından verim alamadım. asit ile uğraşmakta istemiyorum  cnc şu anki verimi bana verimi fazlasıyla yetiyor
TB2EOS

ilyas KAYA

Alıntı yapılan: klax - 25 Mart 2026, 03:00:17yağ önerisi içi teşekkür ederim. bende lazer ütübaskısından verim alamadım. asit ile uğraşmakta istemiyorum  cnc şu anki verimi bana verimi fazlasıyla yetiyor

Kağıt cok önemli. Bende yıllar önce bir kutu kuşe Kağıt almıştım. Ayni yerden aldığım farkli kuşe kağıtlar ile olmuyor ama ne hikmet ise 1 tanesi sanki bu ütü ile baski icin yapılmış gibi 😄 kagidi aldığım firma da taşınmış nere gitti bilmiyorum. Elimdeki Kağıt bitene kadar kesin çözüm bulmam lazım.
Mesela kağıdın bir tanesi toneri bırakmıyor,  bir tanesi kagidi ile birlikte yapışıyor. Ama birtanesi var ki toneri olduğu gibi plakete veriyor ve kağıttan cok kolay ayrılıyor. Ütü baski yönteminde Kağıt cok onemli bu nedenle.

0M42

Alıntı yapılan: ilyas KAYA - 25 Mart 2026, 01:37:43Pcb ye ince bir tabaka biraz yag sürün. Parmaginizla yedirebilirsiniz. Uçlarınız biraz daha fazla dayanır.

Bu ay içinde uv flatbed yazici almayı planlıyorum. Bu pcb direct işini onda da denerim.
Lazer kazina denedim
Cnc denedim
Reçineli 3d yazici ile denedim.

Ama hiçbirinden ütü ile baskıdan daha iyi bir sonuç alamadım.

Plastik kutuların ustune direk yazmak için uv printer almak istiyorum. Hemde prototip pcb lerde özellik ile cift yüzlü protatiplerde de işimi görecektir diye umut ediyorum.

CNC de ne gibi sorunlar yaşadınız

ilyas KAYA

Alıntı yapılan: 0M42 - 25 Mart 2026, 10:51:43CNC de ne gibi sorunlar yaşadınız

-En önemlisi bıçaklar aşırı hızlı koreliyor.
- Daha da önemlisi aşırı gürültülü. -Gece pcb basmak mümkün değil.
-Pcb ler duz olmadığı için haritalama yapmak çok vakit kaybettiriyor.
- Dar alanda hatların birbirine girmesi içten bile değil.
- Her çizim icin gerber çıkarmak zaten baş belası.
- 1 pcb icin çok fazla zaman harcamak gerekiyor.

klax

Ben cnc vibrasyonu minumuma indirdim. Gece bile pcb cıkartıyorum. Z -0.1mm kademeli 0.01mm yaptım. Derin dalma yaptırıp bıcağın körlemiyorum. Haritalama 5mm aralık kullanıyorum. 0.25 trak width 0.25 boşluk düz hatlar kolay çıkıyor. Flatcam algoritması 0.25mm track ta dönüşleri temiz takım yolu yapamıyor şimdilik sorun o ayarlardan çözülecek İnşallah
TB2EOS

0M42

Alıntı yapılan: ilyas KAYA - 25 Mart 2026, 14:08:28-En önemlisi bıçaklar aşırı hızlı koreliyor.
- Daha da önemlisi aşırı gürültülü. -Gece pcb basmak mümkün değil.
-Pcb ler duz olmadığı için haritalama yapmak çok vakit kaybettiriyor.
- Dar alanda hatların birbirine girmesi içten bile değil.
- Her çizim icin gerber çıkarmak zaten baş belası.
- 1 pcb icin çok fazla zaman harcamak gerekiyor.

Ben mach3 alt yapısını kullanıyorum bu sistemde haritalama nasıl yapılıyor biliyor musunuz?

klax

mach3 programını bilmiyorum  grbl kullanan programlarda çogunlukla autoleveler veya heightmap diye gecer
TB2EOS

klax

Digitizing Wizard mach3 karşılığı
TB2EOS

Ersin

Alıntı Yapmach3 programını bilmiyorum  grbl kullanan programlarda çogunlukla autoleveler veya heightmap diye gecer

mach3 muadili ,donanım(açık şema veya esp32 modül) ve yazılım ücretsiz grbl lardan hangisi iyi.Bu ara onları araştırıyorum sürü ile şey çıktı.Özellikle pc ye bağımlı olmadan tel/tablet veya tft ekranlı yada hepsi neler var düzgün test edilmiş.

klax

benim makine üzerinde mks dlg32 v2,1 var. normal grbl yazılımının eksikleri giderilmiş  çok iyi gayet memnun kaldım. arduino uno grbl çok hardware sorunları yaşadım. özellikle limit sw girişleri çok parazit alıyor makinayı durduruyordu. spindle driver zit emk elimine etmekte zorlanıyordu. iki tane arduino nano yaktım.
mks dlg 32 de bu tür sorunalar giderilmiş. esp32 kullandıkları için işlem hızı çok yüksek int üzerinden her iki kartın şemasına bak farkı göreceksin
TB2EOS