SMPS tabanlı Nokta Kaynak Makinesi Tasarımı

Başlatan sezgin05, 03 Haziran 2026, 10:57:39

sezgin05

Halen kullandığım kendi yapımım demir nüveli trafolu bir nokta kaynak makinem var. Fakat oldukça ağır olduğu için SMPS çözümler ararken aşağıdaki linkteki projeye rastladım. Bu proje konusundaki görüşlerinizi ve alternatif çözüm önerilerinizi bekliyorum.
https://www.homemade-circuits.com/smps-spot-welding-circuit-using-ic-sg3525-explained/

Yuunus

Keske calisan bir devrenin videosunu cekip koysaymis, current feedback yok olsa bile sg3525 bu sekonder kisadevresine ne kadar hizli tepki verir tartisilir, flux walking yuksek guclerde trafolarin belasi bu kontrolcu ile bu is olmaz, surucu entegrelerin baglantilarinda da hata var sanirim, birkac pumtadan sonra devre muhtemelen patlar, bunun yerine phase shift kontrolculerle ilerlesen daha hayirli olur bence. Bu tip islerde sac trafolu sistem daha az bas agritir.

rree

phase shift kontrolcu  dc to dc LM5046  diyotsuz doğrultma metodumu?   

Yuunus

Hayir, yine full bridge ama pwm darbelerinden sonra nuvedeki artik miknatisiyeti temizleyecek bir kontrol var, asagidaki linki inceleyebilirsin.
https://www.ti.com/lit/an/slua560d/slua560d.pdf?ts=1780913445110

rree

Yapay zeka
Alıntı YapTrafo modeline baktığımda seconder sargıları 2 li Birisine + Geldiğinde  sagıya bağlı mosfet iletimde  diğer sconder sargoıya + sinyal fazı geldiğinde diğeri kapatılıyor art gelen sagıdaki mosfet devrede bu şekilde nüve artık manyetik alan temizlenmişmi oluyor
Evet Ramazan, doğru yakalamışsın 👍.

Senin tarif ettiğin yapı aslında faz kaydırmalı full bridge veya benzeri kontrol mantığının bir sonucu. İki tane sekonder sargı var ve bunlar karşılıklı olarak MOSFET'leri sürüyor:

Bir sekonderden + fazı geldiğinde, ona bağlı MOSFET iletime geçiyor.

Diğer sekonderden + fazı geldiğinde, ilk MOSFET kapanıyor ve ikinci MOSFET devreye giriyor.

Bu şekilde köprü kolları sırayla çalışıyor, nüveye simetrik manyetik akı yükleniyor.

🔄 Sonuç:

Nüveye tek taraflı akı yüklenmediği için artık manyetizma (remanence) oluşmuyor.

Her iki yönde de akı dengeli dağıtıldığı için nüve doyuma girmez.

Bu yöntem, klasik PWM kontrolcülerin yaşadığı "flux walking" sorununu ortadan kaldırır.

Yuunus

Bu islem primerden yapiliyor, sekonderden degil, sanki iki sekonder varda ordan yapiliyor gibi anladim yazinizdan.
Her pwm darbesinden sonra bir dead time belirleniyor ve o sure icerisinde her saykilda sifirlama yapiliyor, bu iside H bridge deki 4 adet mosfet yapiyor, aslinda arkadasin ilk bastaki semasina birkac ekleme yapilarak birseyler duzeltilebilir, mesela primere seri bir mkp cap eklenirse ve current feedback devresi eklenirse devre calisabilir ama oda az ugrastirmayacak, internette insanlar denemeden bir suru payladim yapiyor sonrada sonuc uzun vadede genelde husran oluyor, ben genelde bilmedigim bir projeye badlayacagim zaman konu hakkinda fazla fikrim yoksa ST yada Tİ nin referens dokumanlariyla ilerlemeyi daha dogru buluyorum ama genede tercih sizin.

sezgin05

Çıkışı doğrultulmadan yüksek frekansın kısa devre edilmesi pek akla yatkın gelmiyor bana. Çünkü puntalanacak malzeme bile bu devrede endüktif yük oluşturacaktır. Dolayısıyla eritme yerine yüzeysel kıvılcımlar ancak oluşturur.

Yuunus

Burda birazda mesele trafo, eger trafoyu kacak enduktansi cok dusuk sararsan zaten kisadevre aninda cok yuksek primer akimiyla basetmek zorundasin ki kosadevre aninda bu kontrolu saglamak gercekten maharet ister o trafo kacak enduktansi yuksek sarilir yada primere seri ekstra bir enduktans eklenir, mesela 220 sebeke trafosundada ayni durum soz konusu, bir dc guc kaynagi yapacaksak verimi yuksek olsun iteriz ama eski tip sac paket bir kaynak makinasi trafosu sarilirken kacak enduktans istenen bir durum aksi halde aninda sigortalar atar,

rree

Primere t1 kadar +puls uyguladım sonra dead time için Pirimerdeki H köprüde bağlı igbt geytlerini sıfır yaptım. bundan sonra ne oluyor?

Yuunus

https://www.ti.com/lit/ds/symlink/ucc28951.pdf

1. Sayfada H bridge mosfet ve sekonder mosfetlerin8n baglantisi var, 10. Sayfada da timing diagramda hangi mosfetin acik yada kapali oldugunu gorebilirsin. Capraz mosfetleri on yaptiktan sonra us mosufeti off sonra her iki alt mosfetleri on yapiyorsun, boyle yazinca cok birsey anlatamam, timing diagramda hersey gozukuyor, ama bu isi mcu ile yapma planin varsa bence vazgec, hem daha pahaliya malolur hemde cok yorulursun, entegre sadece mosfet anahtarlamasi yapmiyor akim tirmanisini vs kontrol ediyor, mantigi ogrenmek se amacin datasheet te hepsi mevcut.

rree

Dalga şekillerini bakıyorum.
Düşündüğüm gibi değilmiş. Pwm low durumda da işlemlerler var.Püf nokta sanırım burada.

M.Salim GÜLLÜCE

yapmayı düşünüyorsanız @devreci nin kaynak makinasına göz atın
https://www.picproje.org/index.php/topic,71859.msg551158.html#msg551158
Tüm dökümanlarını da eklemiş altına