Picproje Elektronik Sitesi

MİKRODENETLEYİCİLER => Microchip PIC => Konuyu başlatan: fatih9088 - 11 Nisan 2023, 17:24:26

Başlık: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: fatih9088 - 11 Nisan 2023, 17:24:26
Herkese Merhabalar

Ben 24 yaşındayım Lisede elektronik okudum üniversiteye devam etmedim ama pic konusunda zamanında kendimi çok geliştirdim şimdi bu konuya biraz daha ağırlık vermek istiyorum ufak tefek kendi projerimi yapıyorum bize lisede CCS C Compiler ve Proteus öğrettiler o günden beri bu ikisinden şaşmadım. kolay olsun uğraşmayayım derdim yok öğrenmeye açım ancak boşa kürek çekmek istemiyorum
Örneğin bir forum sitesinde sadece Pic Basıc kullanılıyor birinde CCS C vs vs Ben Programlama öğrenmek istiyorum dediğimde sizlerin tavsiyesi hangi programlama dili ve derleyicisi olur ?
MPLAPX Nedir mesela bunu bilmiyorum sanırım bir yazılım dili. Asembly bir yazılım dili CCS C  Pic Basıc.    Değerli bu işe kendini adamın hocalarımız abilerimziden destek rica ediyorum.

Pic programlamak günümüzde ne kadar mantıklı ? İleriye adapte olmakt için yeterli mi ? Başka bir işlemciye mi geçmeliyim ? Misal ARM  STM gibi

Hangi Programlama dili daha evrensel ve ölmeyecek bir dil ? gibi. Sizlerden ricam bu yola sıfırdan çıkacak olan bu kardeşinize tecrübelerinizi aktarmanız.


Hayırlı Günler
Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: Melih1802 - 11 Nisan 2023, 21:51:53
Bence bunu Chatctp4 e sormalısın.
Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: fatih9088 - 11 Nisan 2023, 22:21:32
@Chatctp4    Kim Tanımıyorum bir kişi mi uygulama falan mı ?

11 Nisan 2023, 22:22:43
Alıntı yapılan: Melih1802 - 11 Nisan 2023, 21:51:53Bence bunu Chatctp4 e sormalısın.


@Chatctp4
Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: Sozuak - 11 Nisan 2023, 22:49:24
Birden fazla işlemci öğrenmende  sorun yok. Kompleks işlerde arm,  basit işlerde pic kullanırsın. Pic ile de  görece kompleks işler olur.  Bazen de maliyete ve yapılacak işe göre ne kullanacağın değişir  (hız, giriş çıkış sayısı, hazır kütüphaneler, çevresel birimler)  Hatta bir yerlere arduinoyu da sıkıştır derim.  bence her üçünde  de ilerlersen iyi olur.

 MPlab bir ide dir yani yazılım geliştirme ortamı. Kur incele ,  CCS c ile işini görebilirsin. Tek başına  bile belki yeterli olur gelecekte. C tabanlı diller artık temel olduğundan ufak tefek farklarla çeşitli türevleri bunlar C dilinin. Ayrıca hangi derleyicileri bulabildiğin, ücretli ücretsiz edinebildiğin de önemli.
Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: fatih9088 - 12 Nisan 2023, 01:11:28
Çok teşekkürler yanıtnız için.

Şunu soramam gerkeiyor o zaman ben şuan CCS C Compiler kullanıyorum C dili ile  MPLAXD dediğimiz derleyici de aynı dili kullanablirim ? doğrumu anlaıdm
Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: fide - 12 Nisan 2023, 08:09:15
Pic ile uzun süre profesyonel olmayan bir seviyede uğraştım. Ccs c ve proteus kullandım.

Karşılaştığım sıkıntıların başında ide, 32 bit mcu ile ccs c kullanmama, debug vardı. Debug olayını bir şekilde seti porttan gönder, yazdır ile çözdüm ama editör ciddi sıkıntı, programlayıcı ciddi sıkıntı. Bu aralar tedarik de ciddi sıkıntı.

Size birkaç tavsiyem olacak.
1) Kılıf çizme konusu proteusta olsa da zahmetli. Easyeda ve kicad netten yüklenen kılıflarvüzerine daha başarılı.  kicad ve altium öğrenin. Kicad ücretsiz olduğu için Altium ise bu işin en çok kullanılan programı olduğu için avantajlı.
2) arm işlemciye geçin. Tavsiyem stm32 ikinci sırada ise nuvoton.
Stm32'nin hem ST ide hem de debug tarafında eli çok kuvvetli. Debug olayı hem keil hem de ST toollar ile çok kolay ve cihazlar ucuz. Pic tarafındaki gibi yok icd3-icd4 yok Real ice gibi oldukça pahalı olan türlü türlü programlayıcı yada emülatör gerekmiyor. Stlink v2 yada v3 yeterli.
Nuvoton ise ucuz ve şu anda tedariği var.

3) Bir işlemciyi iyi seviyede tanımak için bootloder yazmayı deneyin. Çok uğraştırır ama öğretir.


Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: Sozuak - 12 Nisan 2023, 08:16:26
Ben ilk dört listesini sordum.
1-Arduino
2-Raspberry Pi
3-Pic
4-STM32

Şeklinde cevap verdi.

Arduino: Arduino is a very popular family of microcontrollers for beginners due to its ease of use and large community of users. Arduino boards are pre-programmed with a bootloader that makes it easy to upload new programs to the board. There are also many pre-built libraries available that simplify common tasks such as controlling LEDs or reading sensors.

Raspberry Pi: The Raspberry Pi is not strictly a microcontroller, but a single-board computer that can be used as a microcontroller. It is popular due to its low cost, versatility, and ease of use. The Raspberry Pi runs a full operating system and can be programmed using a variety of languages, including Python.

PIC: PIC microcontrollers are a family of microcontrollers made by Microchip Technology. They are popular due to their low cost, ease of use, and wide range of available features. PIC microcontrollers can be programmed using a variety of languages, including C and assembly language.

STM32: STM32 is a family of microcontrollers made by STMicroelectronics. These microcontrollers are known for their high-performance capabilities and low power consumption. They are also versatile and offer a wide range of peripherals and communication interfaces. STM32 microcontrollers can be programmed using a variety of languages, including C and C++. There are also many development boards and tools available for STM32, making it a popular choice for both hobbyists and professional developers.
Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: Okan AKÇA - 12 Nisan 2023, 10:47:42
Pic programlayacaksanız ccs fazlasiyla yeterli. Başka bir derleyici aramaya gerek yoktur. En basitten zor projelerin altından rahatlıkla kalkarsiniz.
Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: fide - 12 Nisan 2023, 12:09:50
:-X
Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: Okan AKÇA - 13 Nisan 2023, 21:51:37
Pic programlama için ccs dedik.  Arm için demedik. Hangi derleyicinin hangi mimariye derledigini bu forumdaki herkez bilir. Arkadaşımız pic konusundaki sorusuna bildiğimiz kadarıyla cevap verdim.
Laf olsun torba doldursun diye mesaj yazmaya gerek yok.
Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: fide - 13 Nisan 2023, 22:12:52
 :-X
Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: power20 - 13 Nisan 2023, 22:28:43
pic veya hangi mcu kullanılacaksa firmanın kendi kullandığı derleyicileri kullanmak daha iyidir.

Gerçek bir seri üretim yapılacaksa işi görebilecek kadar bir mcu ve onun derleyicisi seçilir. Fazlası keseye zarar.
Maharet göstermek sanat yapmak alkış almak için MCU programlanmaz. o çipi bitirdim falanca çipe geçtim madalyayı hakettim diyemezsiniz.
Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: Erol YILMAZ - 13 Nisan 2023, 23:32:22
Düşünüyorum da,
MCU olarak genellikle PIC serisi kafi ancak MCU işin bütünü için kafi değil.

Türkiye'de tasarımcının maalesef tam takım olması gerekiyor.

Dolayısı ile MCU'yu takıntı yapmaya gerek yok. Hangisini kullanabiliyorsanız onda ilerleyin.
Yoksa MCU'da hergün acemi olursunuz.

Bu işin daha;
Beslemesi, I-O'ları, Analog Frontend'i, Haberleşmesi, Kullanıcı arabirimi, PCB tasarımı vs var.

Dengeli bir çalışma için bahsettiğim listenin hepsinde ilerleme göstermenin doğru olacağını düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: MC_Skywalker - 14 Nisan 2023, 12:12:15
Alıntı yapılan: Melih1802 - 11 Nisan 2023, 21:51:53Bence bunu Chatctp4 e sormalısın.
Sordum ben bu arkadaşın foruma sorduğusoruyu ChatGPT3'e aldığım cevap aşağıda. Yapmay mapay diyoruz amm bayağı zeki :)

Alıntı YapTabii, öncelikle PIC mikrokontrolör programlama konusunda öğrenmek istediğiniz şeylerin farklı seviyeleri olduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle, size aşağıdaki adımları takip etmenizi öneririm:

    Temel elektronik bilgisi edinin: PIC mikrokontrolörleri programlamadan önce, temel elektronik bilgisi edinmek önemlidir. Bu, temel bileşenlerin ne olduklarını, elektrik akımı, gerilim, direnç, kondansatörler, diyotlar, transistörler, entegre devreler vb. gibi temel kavramları öğrenmek anlamına gelir. Bu bilgileri edinmek, temel elektronik projeleri yaparak ve elektronik kitapları okuyarak başlayabilirsiniz.

    PIC mikrokontrolörleri hakkında bilgi edinin: PIC mikrokontrolörleri hakkında bilgi edinmek, programlama süreci için çok önemlidir. Bu, hangi PIC mikrokontrolörünün ne tür projeler için uygun olduğunu, çıkış pinlerinin ne işe yaradığını, giriş/çıkış yapısını, bellek yapısını, vs. gibi bilgileri öğrenmek anlamına gelir.

    Programlama dili öğrenin: PIC mikrokontrolörleri programlamak için, genellikle C dili kullanılır. Bu nedenle, C dilini öğrenmek için bir programlama kitabı veya kursu takip edebilirsiniz. Ayrıca, PIC mikrokontrolörlerin programlanması için özel olarak tasarlanmış birçok farklı yazılım aracı vardır, bu araçların nasıl kullanıldığını öğrenmek için bu araçlarla ilgili dokümantasyonları okuyabilirsiniz.

    Programlama aracı edinin: PIC mikrokontrolörler programlamak için kullanabileceğiniz birçok farklı programlama aracı vardır. Bunlar arasında MPLAB, MikroC, CCS C Compiler, Hi-Tech C Compiler vb. gibi araçlar bulunur. Bunlardan birini edinerek, PIC mikrokontrolörlerinizi programlamaya başlayabilirsiniz.

    Pratik yapın: PIC mikrokontrolörler programlamak için, pratik yapmak çok önemlidir. Başlangıçta basit projelerle başlayın ve ilerledikçe daha karmaşık projelere geçin. PIC mikrokontrolörlerin işlevlerini ve kodlamayı daha iyi anlamak için deneyler yapın.

    Kaynaklarınızı genişletin: PIC mikrokontrolörleri hakkında bilgi edinmek için birçok kaynak vardır. Bu kaynaklar arasında elektronik dergileri, forumlar, online topluluklar, video eğitimleri vb. bulunur. Bu kaynakları takip ederek, yeni bilgiler öğrenebilir ve

Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: zamzam23 - 15 Nisan 2023, 12:34:12
pic bitti artık, bence vazgeçilmeli. aynı maliyete daha iyi denetleyiciler hatta işlemciler, işlemcili modüller varken neden pic kullanayım. Ben bitirdim tavsiye ederim.
Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: ilyas KAYA - 15 Nisan 2023, 12:44:32
Alıntı yapılan: MC_Skywalker - 14 Nisan 2023, 12:12:15Sordum ben bu arkadaşın foruma sorduğusoruyu ChatGPT3'e aldığım cevap aşağıda. Yapmay mapay diyoruz amm bayağı zeki :)




Bu yapay zekalar geliştikçe kodlama isi bitecek. Bana şu işi yapan uygulamayı yaz diyeceksin hop bitti.

Adam kitap yazdırıp amazondan satmış. Su ana kadar 2000 dolardan fazla kazanmış. Kapak resmine varana kadar yapay zekaya yaptırmış utanmadan sıkılmadan 😂😂😂

Bu arada resim yapan yapay zeka da çok başarılı.


Kodlama işine gelirsek; pic ler artık üretimden kalkıyor bu nedenle daha uygun fiyatlı atmel yada stm lere geçmek daha mantıklı görünüyor.
250 liraya aldığımız pic in aynı bacak sayısına aynı pin yapısına sahip atmel serisi fiyat olarak 3 de 1 i yada çoğunlukla yarısına oluyor.

Stm programlamayi deniyim dedim ama çakma mi denk geldi nedir surekli no target hatası alıyorum. Çakması çok olduğu söyleniyor.
Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: bulut_01 - 15 Nisan 2023, 17:38:15
sen pic den şaşma soruyu soran arkadas dünyada en son bitecek mcu pic dir. kullanımı kolay emc emi bağışıklılığı iyi bazı mcu lar gibi havadan nem kapmaz sen bildiğinden şaşma.
Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: aliveli - 15 Nisan 2023, 20:47:40
Picproje sitesinde pic nasıl öğrenirim diyene pic bitti diyenler var :D
Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: sigmoid - 15 Nisan 2023, 21:39:08
250TL ye pic satan belli başlı siteler. Güncel ve çok daha fazla özelliği olan picler 2$ civarında. Örnek. Pic18f46q10 samm.farnell.com dan temin edebilirsiniz. Atmel firmasınıda microchip firmasının satın aldığını bilmeyen yoktur.

Bende chatgpt ye pic mi arduino mu diye sorduğumda endüstriyel projeler için pic i tavsiye etti. Temel birkaç fonksiyonuda sorunsuz yazdı. Saçmaladıklarıda oluyor.

Özetle pic e devam. Sadece güncel yeni çıkan picleri kullanırsanız daha ucuza daha fazla özelliğe sahip olursunuz. Hala pic16f877 se ısrar etmenin anlamı yok. 
Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: Okan AKÇA - 16 Nisan 2023, 00:42:17
Arkadaşlarımız hocalarımız yukarıda defalarca yazdılar. Hangi işlemciyi biliyorsanız onunla ilerleyin. yüksek adete çıktığınız zaman belki işlemciyi değiştirebilirsiniz.pic ile yüzlerce ölçü aleti ve onlarca makine kontrol kartları yaptım ve yapıyorum.
At Binenin, Kılıç Kuşananındır.
Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: zamzam23 - 16 Nisan 2023, 01:39:27
Alıntı yapılan: aliveli - 15 Nisan 2023, 20:47:40Picproje sitesinde pic nasıl öğrenirim diyene pic bitti diyenler var :D


pic bitti sitenin ismi değişmeli  :D
Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: ilyas KAYA - 16 Nisan 2023, 09:37:16
Alıntı yapılan: zamzam23 - 16 Nisan 2023, 01:39:27pic bitti sitenin ismi değişmeli  :D

Pic aslında genel ad gibi oldu. Mcu proje yapalım 😁

Bu mantıkla gider isek diğer tüm mcu alt forumlarini da kaldırmak lazım.
Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: foseydon - 16 Nisan 2023, 10:58:44
@fatih9088

proteus kullanmışsın. mplab ile entegre edip simülasyon üstünden yazdığın kodları deneyebilirsin. para harcamadan belli bir noktaya kadar gelmeni sağlar. programlama dili olarak C endüstri standardıdır. öğrenirsen rahat edersin.

yapay zeka bizim işimizi kısa vadede yapamaz. Bir kere kendini eğiteceği kaynak yok. görsel yaratma, sorulara cevap verme, genel programlama işlerinde bu kadar iyi olmasının sebebi internette bir dünya kaynak olması. bunları tarayarak öğrenebiliyor. gömülü yazılım için bu kadar açık kaynak yok. üstüne olsa bile donanıma bağlılık var, yani sadece yazılımı görmesi yetmez donanımı da öğrenmesi gerekiyor. yaşlılar görmeyecek, ama önümüzdeki süreçte toplumun sırtındaki asalakların temizlendiğini göreceğiz. katma değer üretmeyen iş yapanlar kendine yapacak iş arayacak.

pic ölmez arkadaşlar. sizin tasarımlarınızda kullanmıyor olmanız birşey ifade etmez. popülaritesi azalır. şu anda arm çok popüler belki, ama önümüzdeki süreçte RISC arm'dan daha popüler olacak. ama arm hala olacak.
Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: fide - 16 Nisan 2023, 13:04:08
Alıntı yapılan: Okan AKÇA - 13 Nisan 2023, 21:51:37Laf olsun torba doldursun diye mesaj yazmaya gerek yok.

 :-X
Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: fatih9088 - 20 Nisan 2023, 10:09:10
Alıntı yapılan: foseydon - 16 Nisan 2023, 10:58:44@fatih9088

proteus kullanmışsın. mplab ile entegre edip simülasyon üstünden yazdığın kodları deneyebilirsin. para harcamadan belli bir noktaya kadar gelmeni sağlar. programlama dili olarak C endüstri standardıdır. öğrenirsen rahat edersin.

yapay zeka bizim işimizi kısa vadede yapamaz. Bir kere kendini eğiteceği kaynak yok. görsel yaratma, sorulara cevap verme, genel programlama işlerinde bu kadar iyi olmasının sebebi internette bir dünya kaynak olması. bunları tarayarak öğrenebiliyor. gömülü yazılım için bu kadar açık kaynak yok. üstüne olsa bile donanıma bağlılık var, yani sadece yazılımı görmesi yetmez donanımı da öğrenmesi gerekiyor. yaşlılar görmeyecek, ama önümüzdeki süreçte toplumun sırtındaki asalakların temizlendiğini göreceğiz. katma değer üretmeyen iş yapanlar kendine yapacak iş arayacak.

pic ölmez arkadaşlar. sizin tasarımlarınızda kullanmıyor olmanız birşey ifade etmez. popülaritesi azalır. şu anda arm çok popüler belki, ama önümüzdeki süreçte RISC arm'dan daha popüler olacak. ama arm hala olacak.





Tüm üyelerin yanıtları için çok teşekkür ederim.
Anladığım kadarıyla konu ile ilgili görüş ayrılıkları her konuda olduğu gibi bu konu içinde mevcut.

Pic ile Arduino diyelim. Biri Öğrencinin kolaya kaçtığı yoldur diyeri ise daha profesyoneldir, ben böyle görürdüm.

Sadece sorun yaşamak istemeyeceğim konu şu olur. Misal C kullanın diyen arkadaşlarımız CCS C den mi bahsediyor yoksa C ayrı CCS C ayrımı. MPLAP kullanmak ile C Compiler derleyecisini kullanmak beni ileri vadede kısıtlar mı.

Benim tek isteğim geri dönmek zorunda kalmamak. Örneğin kardeş sitede ETE Hocamız Pic Basıc Kullanıyor ve bu işte ciddi bir bilgi birikimine sahip ben burdan şunu anlarım ETE hocam sorunsuz devam ediyorsa Pic Basic de kişiyi taşıyabiliyor.


Teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: gevv - 20 Nisan 2023, 17:30:15
Alıntı yapılan: fatih9088 - 11 Nisan 2023, 17:24:26Ben 24 yaşındayım Lisede elektronik okudum üniversiteye devam etmedim ama pic konusunda zamanında kendimi çok geliştirdim şimdi bu konuya biraz daha ağırlık vermek istiyorum ufak tefek kendi projerimi yapıyorum bize lisede CCS C Compiler ve Proteus öğrettiler


Bu durumda olsam @z hocamın söylediği gibi soğanın cücüğünü yiyor olurdum  :D



Vakit kaybetmeyin öğrenin, uygulayın. Birinde uzman diğerlerinden az çok bilin burada sormak bile vakit kaybı

Zaten söylemişsiniz her hangi bir dilde uzman olunca yapılmayacak iş yok

Tabiki temel elk. vb. iyi bilmekde önemli

iş ortamıda önemli sahada pişmek çok daha hızlı ve iyi gelişim sağlıyor
Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: RaMu - 20 Nisan 2023, 22:44:17
https://rmtulay.wordpress.com/category/mcu-mikrodenetleyici-genel/
burada yazdıklarımı ve daha fazlasını kullanarak hayatını idame ettirmiş biri olarak konuşuyorum:

Tavsiyem girme, mikrodenetleyici programlayacağına android ios web PC programlama daha iyi
tabiki ne için öğrenmek istiyorsun sorusu dahada önemli doğru cevap verebilmek için.
Linux gömülü de olur.

Mcu programlayacağım diyorsan @Erol YILMAZ ın dediğini göze almalısın.
Mcu olarak Stm, ide olarak Cubeide kullanıyorum, zorunda değilsem diğerlerine elimi sürmüyorum St den sonra.

Daha Matlab Simulink embedded coder, matlab coder var ...
Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: foseydon - 21 Nisan 2023, 18:59:11
Alıntı yapılan: fatih9088 - 20 Nisan 2023, 10:09:10Tüm üyelerin yanıtları için çok teşekkür ederim.
Anladığım kadarıyla konu ile ilgili görüş ayrılıkları her konuda olduğu gibi bu konu içinde mevcut.

Pic ile Arduino diyelim. Biri Öğrencinin kolaya kaçtığı yoldur diyeri ise daha profesyoneldir, ben böyle görürdüm.

Sadece sorun yaşamak istemeyeceğim konu şu olur. Misal C kullanın diyen arkadaşlarımız CCS C den mi bahsediyor yoksa C ayrı CCS C ayrımı. MPLAP kullanmak ile C Compiler derleyecisini kullanmak beni ileri vadede kısıtlar mı.

Benim tek isteğim geri dönmek zorunda kalmamak. Örneğin kardeş sitede ETE Hocamız Pic Basıc Kullanıyor ve bu işte ciddi bir bilgi birikimine sahip ben burdan şunu anlarım ETE hocam sorunsuz devam ediyorsa Pic Basic de kişiyi taşıyabiliyor.


Teşekkür ederim.

Arduino, hazır kütüphaneleri var. Ekliyorsun, kütüphane fonksiyonlarını kullanıyorsun. O kütüphaneleri de birisi C/C++ ile yazıyor. CCS C de aynı mantık. Dolayısı ile bu kütüphanelere bağımlı hale geliyorsun. Başka birşeye geçmek istersen sıfırdan birşey öğrenmen gerekecek. C'yi bir sefer öğrenirsin herşeyde kullanırsın.

Araç seçimi senin nereye gitmek ne yapmak istediğinle alakalı biraz. CCS C tornavida ise C şarjlı matkap. Abi ne gerek var ben sadece vida sıkıyorum dersen tornavida işini görür. Ama ilerde civata sökmende istersen bu sefer bir araç daha alman/öğrenmen gerekir.

meslek olarak bu işleri yapacaksan önce ingilizce, sonra gerisi gelir. @RaMu nun dediği de doğru bu arada. gömülü yazılımla uğraşana kadar web yazılım öğrenip ordan da para kazanılabilir. elektroniği kenarda hobi olarak yaparsın istersen.
Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: Firzen - 24 Nisan 2023, 18:30:32
Şöyle bir foruma gireyim konulara bakayım dedim. Gömülü sistem programlama konusunda herkes nasıl da dert yanıyor sanki alkol bağımlısı insanlar gibi :D "Başlama kardeş biz başladık hayatımız karardı", "Buralar pek tekin yerler değil, MCU falan yenisin, toysun ezerler döverler sonra kurtulamazsın da" :D

Açıkçası MCU kod yazmak sorun olmaktan çıkalı yaklaşık 5 yıl oldu sanırsam (büyük/orta firmalar için). Biz üniversitede Matlab ile cross-compile yapıyoruz hatta yeri geliyor Altair Embed kullanıyoruz. Bu kısımda önemli olan ne için kodlama yapacaksın problemi oluyor. Örneğin çift çekirdekli bir DSP de ikinci çekirdek üstünde optimizasyon koşturmak istiyorsan bir sürü kütüphane tanımlaman gerekiyor sırf o matrisleri çözüp ardından da hatayı minimize edecek cost function'ı bulması için. Tabi bunun bir de zaman sarfiyatı var ama Matlab ile sadece GA ekle diyorsun oluyor bitiyor. Diğerlerinin dediği gibi küçük/orta işler için baremetal ve RTOS ne kadar gereklilik durumunda? Arduino IDE tabanlı MCU'lar ile işler çözülür mü orası ayrı bir konu tabi.
Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: fide - 24 Nisan 2023, 19:22:09
Alıntı yapılan: fatih9088 - 20 Nisan 2023, 10:09:10Tüm üyelerin yanıtları için çok teşekkür ederim.
Anladığım kadarıyla konu ile ilgili görüş ayrılıkları her konuda olduğu gibi bu konu içinde mevcut.

Pic ile Arduino diyelim. Biri Öğrencinin kolaya kaçtığı yoldur diyeri ise daha profesyoneldir, ben böyle görürdüm.

Sadece sorun yaşamak istemeyeceğim konu şu olur. Misal C kullanın diyen arkadaşlarımız CCS C den mi bahsediyor yoksa C ayrı CCS C ayrımı. MPLAP kullanmak ile C Compiler derleyecisini kullanmak beni ileri vadede kısıtlar mı.

Benim tek isteğim geri dönmek zorunda kalmamak. Örneğin kardeş sitede ETE Hocamız Pic Basıc Kullanıyor ve bu işte ciddi bir bilgi birikimine sahip ben burdan şunu anlarım ETE hocam sorunsuz devam ediyorsa Pic Basic de kişiyi taşıyabiliyor.


Teşekkür ederim.

Pic Basic'i hakkıyla kullanmak için hem donanım hem yazılımı @ete hocam kadar bilmen lazım.
Bazı yerlerde bazı çözümler var. Tamamen yoğurt yeme meselesi. Örnek: Veri uzunluğu ve bitiş karakteri belli olmayan seri port verisi almak için herkesin ayrı yöntemi var.

Başlamak yada öğrenmek için basic tavsiye etmem.

Diğer konu C dilinden kasıt ccs c değil Ansi-C yani bütün dillerin atası olan C dili.
C dili hem PC hem de mcu tarafında kullanılan bir yapı. Bir çok özelleştirilmiş versiyonu olsa da temelindeki programlama mantığı aynı.
Döngüler, diziler, pointer kavramı ve dilin kendine özel yapıları biliyorsan bütün C versiyonlarını kullanabilirsin. Ccs C de pic mcu için özelleştirilmiş bir C versiyonu.
 
Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: foseydon - 25 Nisan 2023, 18:26:40
@Firzen

hocam referans noktan yanlış. gömülü sistemleri kendi ile kıyas ediyorsun. ben başka alanla kıyas ediyorum. bir de dert yanma değil, ikaz etme. bu alan "alkolik" gibi mühendis istiyor bence, yani yaptığın işin müptelası olman lazım. iş tatmini için iş yapıyor olman lazım, para vs. için yapıyorsan diğer yazılım/mühendislik alanları daha kolay ve uygun.

verdiğin örnekte çok spesifik bir alanda. yanlış hatırlamıyorsam, texas'ın çift core'lu dsp'lerin 2. core'u kullanman için assembly ile kod yazman gerekiyordu. matlab bunu üretiyor mu? hadi diyelim üretiyor, piyasadaki her donanım için bunu yapıyor mu?

piyasada, özellikle türkiye piyasasında, işlerin çoğu hala baremetal. low power ve zamanlama gerektiren işler rtos ile yapılıyor. ufak ufak gömülü linux kullanımı başladı. ama işleri kolaylaştıran araçlar olsa bile bu alanın diğerlerine göre zor olduğu gerçeğini değiştirmez. zaten bu kadar çok yardımcı araç olmasının sebebi de bir yerde bu.
Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: Selahaddin ÇIRACI - 26 Nisan 2023, 15:21:36
En iyi tavsiye hiç kimseden tavsiye almamandır bence. Malesef iyi niyetle tavsiye yapan insanların dışında olumsuzluklarda çok çok fazla duyarsın ve sorduğuna soracağına pişman olur ve soğuyabilirsin. En yakın arkadaşına şu işi kuracağım ne dersin diye sor. Sana 1 saat o işin nasıl yapılmayacağını anlatır. Maalesef bu insanın doğasında var.

Sevdiğin bir projeyi yapmaya çalışmak bu konuda araştırma yapmak en iyisi. Günlük hayatta ihtiyacın olan bişeyi bul atıyorum termometre, kronometre, kuluçka makinesi, elektronik tartı vs. Neyi yapmak seni mutlu edecekse onu seç ve pic ile bunu yapmaya çalış. Aklına o projeyle ilgili ne takılırsa sor. Pic benim favori mikrodenetleyicim. Elimden gelen desteği vermeye hazırım korkma. Dil olarak C kullanmanı ve ide olarakta Mplab kullanmanı tavsiye ederim. Youtube'da bol örnek var
Başlık: Ynt: Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi
Gönderen: Firzen - 28 Nisan 2023, 00:22:59
Alıntı yapılan: foseydon - 25 Nisan 2023, 18:26:40@Firzen

hocam referans noktan yanlış. gömülü sistemleri kendi ile kıyas ediyorsun. ben başka alanla kıyas ediyorum. bir de dert yanma değil, ikaz etme. bu alan "alkolik" gibi mühendis istiyor bence, yani yaptığın işin müptelası olman lazım. iş tatmini için iş yapıyor olman lazım, para vs. için yapıyorsan diğer yazılım/mühendislik alanları daha kolay ve uygun.

verdiğin örnekte çok spesifik bir alanda. yanlış hatırlamıyorsam, texas'ın çift core'lu dsp'lerin 2. core'u kullanman için assembly ile kod yazman gerekiyordu. matlab bunu üretiyor mu? hadi diyelim üretiyor, piyasadaki her donanım için bunu yapıyor mu?

piyasada, özellikle türkiye piyasasında, işlerin çoğu hala baremetal. low power ve zamanlama gerektiren işler rtos ile yapılıyor. ufak ufak gömülü linux kullanımı başladı. ama işleri kolaylaştıran araçlar olsa bile bu alanın diğerlerine göre zor olduğu gerçeğini değiştirmez. zaten bu kadar çok yardımcı araç olmasının sebebi de bir yerde bu.

Aslına bakarsanız dediğimi üzerinize alınmışsınız ben genel olarak herkes hangi kartı kullanırsa kullansın ne kadar sıkıntı çekiyor o yüzden dedim. Evet işin müptelası olmak lazımdır ama benim için MCU bir Amaç değil Araç. Yapmak istediğim iş için uygun MCU hangisi ise onu kullanırım.

Ti DSP'ler de ikinci çekirdeği yine C/C++ ile kodlayabiliyorsunuz ASM zorunluluğu yok ve Evet MATLAB her iki çekirdeğe de %100 Destek veriyor. ASELSAN ekibi şuan böyle kullanıyor. Piyasadaki her donanım için derken sanırsam diğer MCU'lar için demek istediniz. Şuan MATLAB sadece Ti, Microchip, Atmel, STM32 ve NXP'ler için code generation yapıyor.

Zaten demek istediğim de buydu Baremetal ve RTOS durumu. Bana göre bir MCU veya herhangi bir gömülü kart öğrenirken AMAÇ önemli ve açıkcası bir tane MCU doğru düzgün öğrendikten sonra diğerleri sorun olmuyor zaten kimse de bildiğinden vazgeçmiyor.