Picproje Elektronik Sitesi

ENDÜSTRiYEL OTOMASYON => Robotik Sistem Tasarımı => Konuyu başlatan: frat - 11 Ağustos 2011, 00:53:13

Başlık: Sumo Robotlar için H köprüleri ve Entegreler
Gönderen: frat - 11 Ağustos 2011, 00:53:13
Deneyimlerimi bu yazıda paylaşmak istedim. Eksikleri belirtebilirseniz ve sizde eklemeler yapabilirseniz sevinirim.:)

H köprüsü devrelerini ya da hazır h öprüsü entegrelerini robotikte dc motorları sürmek için kullanıyoruz. Eskiden L293D motorları sürmek için yeterliyken özellikle sumo robotlardaki güç açlığından dolayı her sene çıtayı biraz daha yükselttik ve artık katılan projelerin yarısından fazlası özel h köprüleri kullanıyor.

Çınarlı eml, karabük üni, Fatih üni, Sakarya eml, Adil karaağaç eml robotlarında mosfet h köprüsünü başarıyla kullanan okullardan birkaçı.

Özellikle sumo robotlar için hazır satılan entegreler yeterli gelmemeye başladı çünkü motorların çekebldikleri akımlar anlık 50-60 ampere kadar devamlıysa 5-6 ampere çıkabiliyor. Özellikle Mabuchinin 540'lık, 550'lik ve 775'lik motorlarında çok yüksek akım değerleriyle karşılaşıyoruz. Bu nedenle Mosfet h köprüsü yapmak bir anlamda mecburi. Bugüne kadar kullandığım bazı entegrelerin verdikleri akımları yazıyorum:

- L293D - 600 ma x2
- L293B - 1000 ma x2 (Dahili diyot bulunmamaktadır)
- L298 - 2000ma x2 (Dahili diyot bulunmamaktadır)
- LMD18200 - 3a
- L6203 - 5a
- L6207 - 2,8a x 2  (Son zamanların favori entegrelerinden)
- VHN2Sp30 - 9A - 14A
- Allegro'nun bazı entegreleri - Fiyat/performansta iyi model bulamadım henüz.

Tabi bu yukarıda belirttiğim tüm değerler de ekstra soğutucularla sağlayabileceğimiz değerler, soğutucular olmadan yarı yarıya hatta daha düşük oranlarda devamlı akım çekilebilir.

Entegreleri kullanarak küçük ve orta ölçekli projeler için iyi motor kontrol sistemleri yapılabilir ama güç sistemlerine gelince H köprüleri kullanmak önem kazanıyor.

H köprüsü yaparken dikkat etmemiz gereken birkaç önemli nokta var:


Hazır bir devre satın almayı düşünürseniz http://www.dimensionengineering.com/ linkindeki ürünleri incelemenizi tavsiye ederim. Biraz pahalılar ama oldukça kaliteliler.

http://tech.groups.yahoo.com/group/osmc/ linkindeki gruba da üye olabilirsiniz, h köprüleri üzerine birçok döküman files bölümünde yer alıyor.

Son olarak h köprüsüyle uğraşmak istemeyenler için röle yöntemini önereceğim. Burda da bir röle ve bir mosfet kullanıyoruz. Röle motor yönünü ayarlarken mosfet pwm ile sürülerek motorun hız kontrolünü sağlıyor. Yön değişiminde röle kontaklarında şerareden kaçınmak için önce mosfeti kapatıp sonrasında röleyi aktif etmek daha mantıklı. Bu şekilde de bulabileceğiniz röleye göre 20-30 amperi sürebilmek dahi mümkün. IRLZ serisi mosfetleri kullanarak doğrudan pic'den sürme imkanı da mevcut.