Picproje Elektronik Sitesi

ENDÜSTRiYEL OTOMASYON => Endüstriyel Elektronik => Konuyu başlatan: akkoyunlu74 - 21 Nisan 2006, 12:48:58

Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: akkoyunlu74 - 21 Nisan 2006, 12:48:58
Selamlar.

PIC entegresi ile yaptığım uçan yazıda buzdolabı motoru kullandım.
Devrede 28 led olduğu için pil ile beslemek yerine 5V'luk DC kaynak kullanmak gerekti. Bu kaynak gerilimini devreye aktarmak için taşlama makinalarının içinde bulunan kömürleri motor miline bakır yüzük yerleştirerek (tabi izolasyonunu sağlayarak) karşılıklı olarak yerleştirdim. Sonuç başarısız.
Devreye pil desteği sağlamadan bu meseleyi nasıl çözebilirim?
Aklıma gelen son çözüm kartın üzerine besleme devresini de eklemek.
Sizlerin öneriniz?

Bu arada motor milini şase olarak kullanıyorum, bunun parazitleri artırma yönünde bir etkisi olurmu?
Ayrıca devrede tk19 kullandım yani parazit meselesini kökünden çözecek bir çözüme ihtiyacım var...
Teşekkürler                      Çalışmalarınızda Başarılar.
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: CaFFeiNe - 21 Nisan 2006, 17:40:47
internette rastlamıştım birisi dönen kısma bir bobin koymuş sabit kısmada başka bir bobin fakat bunlar içiçe geçiyor sabit bobine frekans uyguluyor böylece dönen bobinde voltaj endükleniyor (kısaca trafo yapmış abimiz:)) doğrultup beslemesini yapmış fakat adresini bilmiyorum gezinirken gözüme çarpmıştı
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: OG - 21 Nisan 2006, 17:44:57
Şu arama işini öğrenelim akkoyunlu74, bu konuda 7 adet zengin kaynak var. Yeni başlığa ne gerek var?

https://www.picproje.org/main/modules.php?name=Forums&file=search&mode=results
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: akkoyunlu74 - 21 Nisan 2006, 22:33:34
Değerli kardeşim OG,

konuyla ilgili açılan forumlardan haberim var, ama yazdığım sorunun direk propeller clock ile alakası olmadığı için endüstriyel elektronik başlığı altında açmayı uygun buldum. Amacım bu sorunu aşıp uçan yazı devresinin son problemini ortadan kaldırmak ama bir çok farklı endüstriyel uygulamada cevabını aradığım yapının kullanılmış olabileceği ve bu forum üyelerinin de bu tür uygulamaları bir şekilde görmüş olabileceği kanaatiyle buna gerek duydum.
Bu konu üzerine 2 yıldır aralıklarla çalışıyorum, aradığım cevap "bunu yapabilirmiyim ?", "reed röle olurmu bunda"  veya linkleri verilen adresler değil, çünkü bunları biliyorum. Sorum daha farklı bir uzmanlık gerektiriyor.
Zaten projeyi bitirdiğimde bütün dökümanları bu adrese göndererek diger arkadaşların cevap aradığı soruları gidermeye gayret edeceğim.
Sizden daha çok teknik anlamda faydalanmak isterim. Bundan böyle amaç dışına çıkmamak, bu içerikte yazı yazmamak için 2 kat özen göstereceğim. Aynı özeni sizinde göstermeniz dileğiyle.
Teşekkürler     Çalışmalarınızda Başarılar.
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: aster - 21 Nisan 2006, 23:20:58
Video lar da kullanılan drum motorlarda ki veri iletişimi hareket halindeki ve sabit haldeki 2 bobinle yapılıyor, acaba fazla akım gerekmiyorsa böyle bir yöntem kullanılınabilinir mi?  :roll:  sadece öneri idi
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: forsa1975 - 21 Nisan 2006, 23:48:59
Bu tip bir saati arkadaşım yaptı. Mekanik kısmı kayış sistemi ile hareketi iletiyordu. Bu bir titreşime neden oluyor. Ayrıca titreşim fırçaların temiz akım geçirmemesine sebep oluyor. Bunu 7805 'i devreye koyup girişine 1000 mf kondansatör ve 24 v vererek çözdük. Ama titreşim saatin uzun ömürlü olmasını engelliyor. Gürültüye sebep oluyor ve mekanik arızalara sebep oluyor. Sonuçta bu şekilde istediğimiz verimi alamadık.
  Aklıma güneş pilleri geldi. Eğer yuvarlak bir kart tasarlayıp arka yüzeyine güneş pili koyarsak. Kartın merkezinden bir motor miline bağlayıp salınımlarıda karşı ağırlıklarla minimuma indirebilsek. Kartın arkasınada küçük ampuller koyarak ışık enerjisini karta mekanik bağlantıya gerek kalmadan iletmiş olabiliriz diye düşünüyorum. Fakat bu konuda henüz bir uygulama yapmış değilim. Güneş pillerinin fiyatını ve boyutlarını bilmiyorum.
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: akkoyunlu74 - 22 Nisan 2006, 01:17:40
Değerli kardeşim forza 1975

Arkadaşının yaptığını söylemişsin, benim mekanikte bir sorun yok okulun tesisat bölümü sağolsun çok ağır malzemeden güzel bir sehpa yaptılar Başlangıçta  kayış sistemi bize de  yakın geldi ama denemeler sonucunda en iyi sonucu direk motor miline bağlamakta gördük. Tabi imkanlar önemli bunun içinde okulun metal bölümüne gidip motor miline devreyi yerleştirebilmek için vida açmak gerekti. Devre için titreşim sorunu yok onu da mobilya bölümüne ihale ettim :) Devreyi ahşap üzerine kurduk ağırlık dengelemek pek sorun olmadı. ancak işçilik ne kadar başarılı olursa olsun fırçalardan aktarılan gerilimde parazitin oluşması kaçınılmaz ancak teoride mümkün olabilir.

devreye 7805 bağlayıp 24 volt vermişsiniz verdiğiniz gerilim DC mi AC mi ayrıca bu sınır değer 7805 te ısınma sorunu oluşturdumu? devrede kaç led kullanmıştınız?   24 V'luk giriş gerilimi altında devrenin çektiği akımda önemli.
Güneş pili fikri orjinal bir fikir ama  kolay değil; pilden enerji elde etmek için uygulayacağınız ışık kaynağı zaten ciddi sorun olan yazıların okunabilirliğini olumsuz etkileyecektir. Basit gibi görünse de uyguladığınız ışığa  pil haricinde yansımalara sebep olmaması için izolasyona ihtiyaç var . Buda yine mekanik ve denge için ek yük.
Teşekkürler    Çalışmalarınızda Başarılar.
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: OG - 22 Nisan 2006, 01:39:08
Haklısın kardeşim dikkatimden kaçtı, başlık yanılttı.

Fırça/bilezikten sonra C-L-C kombinasyonlu Pi tipi bir filtre kullanın. Hani adsl filtreleri gibi. Devrenin şasesini başka biryerle irtibatlandırmayın. C değerleriniz 100nF~220nF seramik tiplerden olsun. L değerleriniz de ne kadar büyük olursa o kadar iyi, tabi birkaç yüz milihenri değer yeterlidir. daha sonra 470~1000 uF gibi elektrolitik kapasite koyun, temassızlık olduğu anlarda bu kapasiteden devre enerji almaya devam eder. Akım sarfiyatınız fazla ise bu değeri arttırırsınız. Daha sonra gereken regülasyonu yapın. Çalışacaktır.
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: aYe - 22 Nisan 2006, 01:47:33
Selam,

Bu konudaki bütün projeler aynı şekilde, mesela bunu 3 kollu RGB olarak ilk kim yapıcak merak ediyorum, illa yurtdışında yapılması mı beklenecek(tabi daha yapmadilarsa), yapılmışları yapmaktan sıkılmadınız mı?

Yorumlarınızı bekliyorum...
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: akkoyunlu74 - 22 Nisan 2006, 02:05:39
Değerli OG
bahsettiğiniz yapıyı inceledim. Konu hakkında bilgim olmadığı için anlamadığım birkaç yeri sormak isterim.

silisyum.net (http://www.silisyum.net/htm/guc_kaynaklari/pi_tipi_filtre.htm)


Bu nedenle, Şekil 3.13 ve Şekil 5.14 'e benzer şekilde kondansatör ve şok bobinlerinin sayısının arttırılması oranında, çıkıştan alınan DC gerilim ve akımdaki dalgalanmalar da azalır.
-->  Bunu yaptığımızda besleme geriliminde ne kadarlık bir kayıp sözkonusu olur? Yani Pi devresini arka arkaya 2-3 defa yerleştirebilirmiyiz?

π tipi filtrenin şu dezavantajları vardır:

C1 kondansatörünün şarjı sırasında diyotlardan darbeli bir akım geçmesine neden olur.

--> kondansatörün şarjı ile diyottan darbeli akım geçmesi arasında nasıl bir bağlantı var?

tatlısukurnazı'nın yorumuna aynen katılıyorum, marifet ilkini yapmakta. Benimki sadece yaptığı işi tamamlama ve inat, kesinlikle haklısınız.
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: forsa1975 - 22 Nisan 2006, 02:05:50
24 v dc verdik burada titreşimden dolayı enerjide kesilmeler parazitler oluyor. Anlık tabi pic direk beslendiğinde açılıp kapanıyor . Kondansatördeki amaç temas anında şarj olup temassızlıkta deşarj olması. Bizim işimizi gördü.

(http://img84.imageshack.us/img84/8727/sekil2vh.png)

Yukarıdaki şekilde silindir içinde ve üzerini tamamen kapatacak bir pcb hazırlayıp ışık kapalı kısımda tutulabilir.
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: OG - 22 Nisan 2006, 02:07:16
Tatlısukurnazı Hocam RGB benim işim ama haraket tarzı mekanik değil maalasef.

Alıntı Yap--> Bunu yaptığımızda besleme geriliminde ne kadarlık bir kayıp sözkonusu olur? Yani Pi devresini arka arkaya 2-3 defa yerleştirebilirmiyiz?
Bobinin ohmik direnci yüksek olursa kayıp çok olur. mH veya H değerlerindeki bobinlerin ohmik direnci düşük olacağı için dert etmeyin.

Alıntı YapC1 kondansatörünün şarjı sırasında diyotlardan darbeli bir akım geçmesine neden olur.

--> kondansatörün şarjı ile diyottan darbeli akım geçmesi arasında nasıl bir bağlantı var?
Boş kondansatöre ilk gerilim verdiğiniz anda kısa devre etkisine benzer bir etki yapar. Fakat kapasite değeri çoook büyük olmadıkça bu süre kısadır onu da önemsemeyin.
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: akkoyunlu74 - 22 Nisan 2006, 02:36:49
Bahsettiğiniz çözüm pratik ve külfetsiz görünüyor önce bunu deneyeceğim
Cevabınız için teşekkür ederim.

RGB mekanik şekilde yapılabilir bence; bizim tek palle yaptığımızı 3 adet pale çıkarırsak ve bu üç pal farklı çaplarda olup tek merkezden döndürülürse mekanik biter.( 3 referans noktası gerekli ve paller arasındaki açı önemli) Ama bu düzenek nasıl programlanır? onuda aynı mantıkla yapmaya kalkarsak ömür yetmez.

Soruma katkıda bulunan arkadaşlara teşekkürler .
Çalışmalarınızda başarılar.
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: aYe - 22 Nisan 2006, 02:38:37
Selam,

Besleme konusunda bir kaç önerim olucak;

1)Ağirlik dengeleme açısından önemli, nihayetinde besleme dönen aksam üzerinde olacak, dolayısıyla güçlü ama hafif olması lazım.
En uygun çözüm switch mode gibi.

2)Dönen aksama enerji aktarımı söz konusu yani aşırı düşmeler olabilir, seçilicek smps entegresinin switch up özelliği olmalı.

3)Enerji iletiminde kopma gibi durumlar düşünülünce emniyetli band'ı geniş tutmak için makul derecede yüksek voltaj kullanmanız gerekicek, seçilicek smps entegresinin step down özelliği de olmalı.

Saydiklarima hemen hemen uyan 0,79$'lik 2-40V giriş voltajı aralığında 750mA çıkış verebilen 8pin smd kılıf şu malzemeyi önerebilirim;

http://cache.national.com/ds/LM/LM2578A.pdf (http://cache.national.com/ds/LM/LM2578A.pdf)

İyi çalışmalar.
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: aYe - 22 Nisan 2006, 02:46:13
Alıntı yapılan: "akkoyunlu74"(3 referans noktası gerekli ve paller arasındaki açı önemli) Ama bu düzenek nasıl programlanır? onuda aynı mantıkla yapmaya kalkarsak ömür yetmez.

Üç kol arası 120derece çok güzel ayarlanırsa tek referans yeter diye düşünüyorum.

Data aktarımı için RFusb özellikli PSoC controller ile 50metre mesafe içersinde pc ile 62.5 kbps veri iletişimi yapılabilir.

Vaktim olsa şimdi ben yapmaya başlıycam, motive edeyim derken motive oldum sanki  :lol:
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: akkoyunlu74 - 22 Nisan 2006, 03:06:51
Hocam baksanıza sizde kaç yıldız bizde kaç yıldız var,  olsun o kadar.
Haklısınız tek referans yeter ben 3 farklı devre olarak düşünmüştüm. ondan sonraki kısmı hiç anlamadım zaten.
birde pdf ye baktımda  swich mod konusunda da bilgim yok, ondan hiçbişey anlamadım. Çalışmak lazım.
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: aYe - 22 Nisan 2006, 03:20:07
Hocam boşverin yıldızı, bir aralar yanımda uçak mühendisi bir kozmonot(tipi benziyordu da) vardı, o bana "ustaların ustası" derdi bende ona "çırakların çırağı", önce sevinir bir kaç saniye durup düşünür, "nasıl yani" diye her seferinde sorardı  :lol:
Bu forumdaki her arkadaş o kadar değerliki, yanlarında çırakların çırağı olabilirsem ne mutlu bana.

Neyse konumuza dönelim, siz şu adrese girip 5-6 tane sample isteyin;

http://www.national.com/pf/LM/LM3578A.html (http://www.national.com/pf/LM/LM3578A.html)

Herhangi bir sorun çıkmazsa 1 haftada gelir.

Malzeme geldikten sonra ben size temiz bir şema çıkartırım, o kısmı dert etmeyin.
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: akkoyunlu74 - 22 Nisan 2006, 11:56:35
Hocam yardımınız için sağolun, herşeyi yapabilecek kadar ayrıntılı öğrenmeye kalkmak adamı bitirir, sonuçta sıfır olur bu meslekte, neyseki bu forumda nasıl olmuşsa olmuş çok değerli insanlar bir arada toplanmış.

RGB meselesinde tek pal ile yapılabileceğini düşünüyorum. Hatta yapılabilirliği kesin. hem mekaniği hem program mantığı ile çok basit üstelik. Görüntü kalitesi için enaz  4500 devir/dakika olan bir motor ile sonuç daha kaliteli olur..
Uçan yazıyının RGB li olarak yapılıp yapılmadığını bilen arkadaşlar varsa yazmalarını isterim.
Eğer yapılmadıysa patenti neden biz almayalımki?
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: aYe - 22 Nisan 2006, 14:41:20
Hocam neden yazıyla sınırladınız ki, ben görüntü düşünmüştüm  :lol:

Motor devrinin görüntü kalitesi açısından yükselmesi iyi gibi yoksa tek renk için kurtaran devir 3 renk içinde aynen geçerli olabilir.

Patent konusuna gelince, nasıl araştırılır nolur bilmem ama alınmamışsa ve alırsanız çok sevinirim.

Tabi herşeyden önce dandirikte olsa bir prototip yapıp fikrin yapılabilirliğini test etmek lazım.

Biraz yardım edersek siz bu işin hakkından gelirsiniz gibi, nihayetinde konuya dair baya bir tecrübe edinmişsiniz.

İyi çalışmalar.
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: OG - 22 Nisan 2006, 14:47:18
PAL formatını düşünürseniz bir satırın boyu 64usn. Aynı kaliteyi elde etmek için gereken hızı düşünün, zor gibi görünüyor, en azından maliyet çok yüksek. 15625 devir/saniye. 937.500 devir/dakika.
Diğer taraftan 1Mhz band genişliğinde resim isterseniz 64usn/1000.000  hızla ledi sürmeniz gerekir. Lede vereceğiniz parlaklık değeri 256 kademede olacaksa 64usn/1000.000 süre içine bu seviyeyi pwm olarak sığdırmak gerekli.

Belki çok daha düşük çözünürlüklü ve resim değişim hızlı birşeyler yapılabilir. Anime Gif gibi.
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: aYe - 22 Nisan 2006, 15:18:07
Selam OG hocam,

Açıkcası fikri verirken işin elektronik kısmını pek düşünmedim, bir çok mcu alternatifi var, onlar olmazsa 300mhz FPGA ile görüntü işlemi çözülebilir.

Hatta dual port ram ve cpld destegiyle sanal dotları ram üzerinde fiziksel hale de getirebiliriz.

İşin elektronik kısmına dair kafamda oluşmuş acaba şunu nasıl çözerim sorusu yok.

Sizinde dediğiniz gibi motor hızının görüntü kalitesine ve çözünürlüğüne direkt etki edeceğiyle hemfikirim.

Bence burda en büyük sorun; "bitirmek için birinin başlaması gerekiyor" şeklinde özetlenebilir  :lol:
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: OG - 22 Nisan 2006, 15:42:38
Alıntı Yap"bitirmek için birinin başlaması gerekiyor"
Elbette hocam, zaten bu gibi çalışmalar illa ki bu işin başarılması anlamına da gelmez. Arada başka başka şeylere ulaşılabilir. Bilirsiniz icad dedikleri şeylerin çoğu aslında başka bir iş ile uğraşırken veya başka bir şeyi ararken ortaya çıkmıştır.
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: akkoyunlu74 - 22 Nisan 2006, 20:45:54
Hocam yazdıklarınıza bakınca ciddi ciddi benim RGB den anladığımla sizinkiler acaba farklı mı diye düşünmeye başladım.
Benim tek palle yapılabilir dediğim tek ton mavi, tek ton kırmızı ve tek tonda yeşil renklerin parça parça bir resmi tamamlaması. Yani 256 renk bile yok. Şu besleme gerilimini aktarmayı başardığım gün 3 renkli oluşturacağım grafiklerin resimlerini gönderirim
bobin ve LM 3578 entegrelerinin siparişlerini verdim. 1 hafta beklememek için buradan aldım. fiyat 2 dolar+kdv. P.tesi elimde olacak.
Fikir olması açısından soruyorum; yurtdışı fiyatı 0,79$. Bu fiyat bana ulaştığında (kargo-vergiler) ne olurdu?
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: akkoyunlu74 - 22 Nisan 2006, 20:51:46
4500 devir/dakika meselesini unuttum.
resimlerin bütünlük göstermesi için saniyede 24 kareden yola çıkarak( bunu 25 olarak kabul ettim) her bir renk için 25 tur, 3 renk için 75 tur/saniye. Dakikada 4500 devir. Ama dediğim gibi sadece 3 renk, ara renkleri oluşturmaz.
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: aYe - 22 Nisan 2006, 20:51:49
Selam,

Yok hocam neden farkli olsun, TFT sürerken de aynı şeyi kullanıyoruz birinde dotlar fiziksel birinde sanal ne farkeder ki, kesinlikle aynı şeyden bahsediyoruz.

LM3578'i burdan almakla iyi yapmışsınız, 1-2 dolar beklemenize deymezdi zaten.

Üretim yapar da biraz adet söz konusu olursa ahlaklı bir satıcı size bu entegreyi 1 dolarlar civarında vericektir, direkt national'dan almaya gerek yok.

Ben akşam datasheet'i biraz inceleyip size temiz bir şema çıkartmak için çalışayım.

İyi çalışmalar.
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: akkoyunlu74 - 22 Nisan 2006, 21:14:11
Şema için  sağolun hocam, yetiştirebilirsem salı gününe bu işi bitirip resimlerini göndereceğim.
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: CaFFeiNe - 22 Nisan 2006, 22:23:43
http://customwheel.com/custom_wheels/pimpstar.html

süper bişiy öyle değilmi :)

http://www.luberth.com/LED_propeller_clock_the_first_analog_vesion/don_zehnder/

buraya bir bakın

http://www.luberth.com/LED_propeller_clock_the_first_analog_vesion/don_zehnder/SC_CLK.jpg

buda bahsettiğim trafo mantığı ile dönen kısma temassız besleme
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: aYe - 22 Nisan 2006, 22:44:55
Caffeine hocam evet süper bişey de ismi sakat :D

Bu arada bu link RBG olanı daha önceden yapılmış anlamınada geliyor :D

Bırakmıyorlar ki bişeyi de ilk biz yapalım  :cry:
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: akkoyunlu74 - 22 Nisan 2006, 23:58:21
Evet başarmışlar, dün  siz RGB işini sorunca zaten yaptığım devrenin bu işi göreceğini farkettim.
normal propeller clock ta tek sıra led olur.Bizimkinde 3 sıra led kullandık.   kumandayla 3 farklı renkte (ama tümü 3 farklı yani ya hep kırmızı yada hepi mavi şeklinde) yazı çıkarmayı istiyorduk. Tabi led dizilerinin her birinin + gerilimini bir transistöre verdim. pic hangi transistörü sürerse o transistörün sürdüğü led dizisi aktif olacaktı(toplamda sadece 3 transistör). Sizin sorduğunuz soru olayı çözmemi sağladı. sadece biraz daha karmaşık program ve led dizileri arasındaki mesafeye göre daha ayrıntılı zamanlama hesabı sonucu getirecekti. Anlaşıldı bunuda yapmışlar, bize yine hammalık düştü, canımız sağolsun vazgeçmek yok.
Caffeine kardeşim diğer şemalara daha önce bakmıştım ama epey yüzeysel incelemişim, farketmedim bile adamın beslemeyi nasıl çözdüğünü. Ama bana sorarsanız Yapılan besleme tekniği 3 renkten daha zor. Helal olsun diyorum.
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: CaFFeiNe - 23 Nisan 2006, 09:26:04
ilahi @tatlisukurnazi

hiç öyle düşünmemiştim CUSTOMWHEELS :)

bende temassız besleme iletimini görünce vay be helal olsun abime dedim :)
aslında heran karşımızda olan trafolar temassız (izoleli) beslemeyi aktarma işini gerçekleştiriyor ama zeka burada devreye girmiş işte sen gel bunu propeller clockta uygula kimin aklına gelir :)
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: kesmez - 23 Nisan 2006, 11:36:11
http://picproje.org/index.php/topic,278&postdays=0&postorder=asc&start=0
http://picproje.org/index.php/topic,278&postdays=0&postorder=asc&start=15
bu besleme şekli 2003 yılında forumda geçmişti.
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: aYe - 24 Nisan 2006, 02:03:51
Selam,

CaFFeiNe hocam dikkat etmek lazım, işi yapanın adı çıkabilir  :lol:  :lol:  :lol:

akkoyunlu74 hocam LM3578A'nın datasheet'inde 17. sayfa
FIGURE 22 "buck-boost regulator"
(http://img101.imagevenue.com/loc292/th_35715_buck_boost.jpg) (http://img101.imagevenue.com/img.php?loc=loc292&image=35715_buck_boost.jpg)
isimli semayı uygulamanız gerekicek.

Çıkış voltajını olarak ne belirlediğinizi bilmediğim için fazladan bir şey diyemiyorum, ordaki hesaplarla bir iki direnç vs. değerini değiştirmeniz gerekebilir.

İyi çalışmalar.
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: akkoyunlu74 - 24 Nisan 2006, 10:58:11
Selamlar.
Neden bahsediyo bunlar diyerekten ingilizce sözlüğü biraz karıştırma gereği duydum.
Yok kardeşler ben almayayım, dileyen o ismi yaptığı devrede  kullanabilir tabi. :)
Bu durum bizim tv programlarını benzedi. Çekilen programlar uydu yer istesyonundan uzaya gönderilip oradaki türksat tan tekrar yeryüzündeki  milyonkilometrekarelik kapsama  alanına dağıtılıyor.
Ve içini bi açarsan içinden seda sayan, kuşum aydın ve memet ali erbil. :)
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: OG - 24 Nisan 2006, 13:20:32
Alıntı YapÇekilen programlar uydu yer istesyonundan uzaya gönderilip oradaki türksat tan tekrar yeryüzündeki milyonkilometrekarelik kapsama alanına dağıtılıyor.
Bu durum teknik bir mecburiyetten laynaklanıyor. Karasal link etme zorluğundan
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: akkoyunlu74 - 24 Nisan 2006, 18:48:12
Hocam site içi arattım ama yazılanlar beni aştı malesef.
Bu smps olayı şumudur?
bundan 3-4 yıl önce arkadaş cep telefonu adaptörünü getirdi arızalı diye. İçini açtım,  trafo yok, tek bi kart var.
Bu kart smps kartımı. Nasıl çalışır? Girişteki sinüs sinyalini yüksek değerli dirençten geçirip sonra  kırpıp salınımları yok ederek çıkışamı veriyo?
Birde gönderdiğiniz şemada çıkış 12V, akım 100 mA. Ama bilgi dosyasının ilk sayfasında gerilim belirtmeden 750 mA çıkış akımı demiş.Benim devre 5V !ta çalışacak ama 750 mA anca kurtarır. akımı neye göre belirlemiş o devrede.Bildiğimiz hesaplar pek tutmadı burda .
12V'ta 100mA ise 5V'ta 240mA olması lazım. 750 mA nerede?.
Yoksa değerleri tümüyle yanlış mı değerlendirdik?
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: OG - 25 Nisan 2006, 01:03:13
SMPS aslında baya geniş bir konu. Hatta ayrı bir uzmanlık alanı.

Switching Mode Power Supply  Yani anahtarlayarak çalışan bir güç kaynağı sistemi.

İnternette çok kaynak var. En temel 2 özelliği enerjiyi dönüştürürken (E-I parametrelerdeki değişimler) kayıpların linear tiplere göre çok daha az olması. Kullanılan trafo, bobin tipi materyallerin ebatlarının 50Hz deki demir saç tiplerine kıyasla çok daha küçük olması.

Neler yapılabilir?
AC-AC çevrimi
DC-DC çevrimi
AC-DC çevrimi
DC-AC çevrimi
F-F dönüşümleri
Polarite dönüşümleri (- den + ya veya + dan - ye gibi)
UP-DOWN dönüşümler
SMPS'in temellerindendir.

İster adaptör yapın, ister endüktif ısıtma yapın her bir taşın altından çıkar. Çok geniş kullanımı var. Zamanla değişik uygulamalarda tanışırsınız.
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: aYe - 25 Nisan 2006, 01:28:24
Selam,

Alıntı yapılan: "akkoyunlu74"Birde gönderdiğiniz şemada çıkış 12V, akım 100 mA. Ama bilgi dosyasının ilk sayfasında gerilim belirtmeden 750 mA çıkış akımı demiş.Benim devre 5V !ta çalışacak ama 750 mA anca kurtarır. akımı neye göre belirlemiş o devrede.Bildiğimiz hesaplar pek tutmadı burda .
12V'ta 100mA ise 5V'ta 240mA olması lazım. 750 mA nerede?.
Yoksa değerleri tümüyle yanlış mı değerlendirdik?

Hocam R1 direncinin değerini düşürerek (ufak ufak 5Volt'u görene kadar düşürün) çıkışı 5V'a ayarlayabilirsiniz, ve bu durumda datasheet'inde geçen değerlere göre switchdown yani buck modda 5 nolu pin üzerinden 750mA basacaktır.

Tabiki bu giriş 5V'un üzerinde olduğu durumlar için geçerli, giriş 5volt'un altına indiği durumlarda Q1 üzerinden switchup yani boost modda çalışması gerekecek, bu durumda 5 nolu uc akım basmak için değil Q1'in base'ini kontrolt etmek için kullanmışlar.

Mevcut örnekte Q1 düşük güçlü bir transistör seçilmiş olucakki 100mA diye söylemişler, bu durumda Q1 yerine daha güçlü bir transistör kullanarak switchup modda'da 750mA çekebilirsiniz.

Ancak bu haliyle switchdown modda 750mA vermeye yeterli olucaktır, Q1 örneğin 2V giriş 5V çıkış gibi durumlarda önem kazanmakta.

Siz zaten bu kısmı sürtmeden dolayı olası besleme kesilmelerinde önlem olsun diye kullanacağınız için mevcut hali bile tad verecektir.

Siz devreyi kurup üzerinde biraz çalışın bir sorun çıkarsa beraber düzeltiriz.

Yalnız şemadaki 1 tek malzeme dahi yerine takili değilken girişine voltaj vermeyin, smps tarzı devrelerdeki parçalar zincir gibi birbirine bağlıdır, bir tanesi dahi koparsa devre ciddi hasar alabilir.

İyi çalışmalar.
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: akkoyunlu74 - 09 Mayıs 2006, 01:14:06
Hocam selamlar,
Verdiğiniz devrede bazı değişiklikler yaptım (1820 pf yerine 1800pf, 0,0022mF yerine 2,2nF, bobinde 220 yerine 200 bulabildim) , sonuçta sabit 5V çıkış veriyor. Giriş gerilimi 5V veya 12V olsa da çıkışta sabit 5V görülüyor. Ancak devrenin çıkışına direnç ve led bağladığımda gerilim 2,72 V'a düşüyor. R1 direnci 100K'lık çok turlu pot taktım; 1,09 V ile 8,72 V arasında çıkış gerilimi  ayarlanabiliyor. PDF dosyasında
R1=(Vo-1)*R2 formülü var, R2 yi 10K alın demiş. 5V'a  39,7K lık direnç değerinde ulaşılıyor. trasnsistör NPN  BD243   Sizce sorun nerede? enbasit yük bile çıkış gerilimini değiştiriyor.
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: aYe - 09 Mayıs 2006, 02:13:26
Selam hocam,

Benim verdiğim şema resmi üzerine kullandığınız tüm malzemelerin diyot, direnç, kondansatör vs. değerlerini yazıp eklemeniz mümkün müdür?

Malum sorun her yerde olabilir.

İyi çalışmalar...
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: akkoyunlu74 - 09 Mayıs 2006, 02:52:41
SMPS (http://www.hemenpaylas.com/download/679602/35715_buck_boost_SMPSs.JPG.html)

Hocam zahmet veriyorum, konuyla ilgili kaynakta bulamadım. OG hocam siz bolca kaynak olduğunu yazmıştınız, ben anlaşılır bi kaynağa ulaşamadım. Hala ezbere iş yapıyorum, aslında konu güç elektroniğine girdi ama bildiğiniz linkleri yazarsanız memnun olurum (çalışma mantığıyla ilgili)
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: aYe - 09 Mayıs 2006, 03:41:21
Hocam R3'e paralel bir 0.22ohm(watt'li) daha ilave edin.

350uH civarı ferrit nüveli bir bobin kullanın, telin kesiti çok ince olmasın.

C1'i 1nF veya 1.2nF yapın.

Q1 içinde bdx53'ü (aslında çok büyük ama aklıma gelen ilk darlington tip oldu) deneyebilirsiniz.

Tüm detaylar pdf dosyasında var;

http://cache.national.com/ds/LM/LM2578A.pdf (http://cache.national.com/ds/LM/LM2578A.pdf)

İyi çalışmalar.
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: akkoyunlu74 - 10 Mayıs 2006, 23:02:12
Hocam Selamlar,
R3 direncini 0,06 ohm'a kadar düşürdüm ve C1 kondansatörünü artırınca çıkış daha kararlı oldu ama yine belli bir noktaya kadar(4nF). Şuanki durum 90mA, sabit 5V altında.
Ferrit nüve bulup bobini sardım (300 mikro henri civarı) .Bu nüve epey büyük (transistör devede kulak) bunu kesebiliyomuyuz ortadan? radyolarda da çok az bi kısmına bobin sarılı ama nüve çok uzun. Birde bobinde aşırı gürültü var bu önlenebilirmi?
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: aYe - 10 Mayıs 2006, 23:35:05
Selam,

Hocam C1'i büyütmek demek frekansı düşürmek demek, gücü olumsuz yönde etkileyebilir.

Ferrit nüveyi kesin, hatta baya bir kesin, biraz yemek tarifi gibi olucak ama sarılmış hali küp şekerden daha büyük olmasın.

Gerçi akım sorunu yaşanan  nokta switch-down durumu gibi.

Yani giriş gerilimi çıkış geriliminden yüksek olduğunda dahili transistör üzerinden buck mod'da çalışıyor.

Çıkış girişten yüksek olduğunda harici transistör üzerinden boost mod'da çalışıyor.
Bu durumda da çıkış gücünüz harici transistörle sınırlı.
Kısaca 1-20V giriş 24V çıkış yapıyor olsaydınız devre daha az sorun yaşatırdı.

Çıkışınız 5V olduğuna göre 2.5V ve 7.5V girişler ile ayrı ayrı çıkış akımına bakabilirmisiniz? Sorun çıkartan kısım boost mu, buck mu, yoksa her ikisi birden mi emin olalım.

Devre elimde olsa skopta biraz incelemek isterdim uzaktan uzaktan anca bu kadar oluyor.
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: akkoyunlu74 - 11 Mayıs 2006, 15:10:16
smpss (http://www.hemenpaylas.com/download/692892/smps.JPG.html)
Hocam osiloskoptaki değerler grafikte.
çekilen  akım max 86 mA  (Sabit gerilim altında)
156mA kadar akım verdiğinde çıkış 0.5V'a kadar düşüyor.
Son bir fikriniz varmı?
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: aYe - 12 Mayıs 2006, 01:56:34
Selam,

Hocam skop görüntüsüne bakınca çıkış gücü hariç devre mükemmel çalışıyor gibi.

Çıkış kondansatörünü bütüyerek akım arttırmayı denyebilirsiniz, yinede olmazsa geriye datasheet değerleri ve gerçek değerler birbirini tutmuyor demekten başka bişey kalmıyor.

İyi çalışmalar.
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: akkoyunlu74 - 13 Mayıs 2006, 03:17:45
Hocam selamlar
LM3488 pdf sinde tam 5V luk devre örneği var. Ancak bu entegrenin sadece step-up özelliği var. PDF dosyasında Vin=3-24 V  Vout=5V yazılı.
Girişe 5V verdiğimde parazit vs. bu gerilim anlık 3V ve daha aşağısına da düşebilir (giriş  kondansatörüyle biraz engelleyeceğim) ama çıkış 5V olduğuna göre bu devre işimi görebilirmi?
Birde step-up ve step-down ne demek çok kısa açıklayabilirmisiniz?
girişe uygulanan 3V'u çıkışa 5V olarak aktarabiliyosa ; yine aynı şekilde girişe uygulanan 24V'u çıkışa 5V olarak aktarabiliyosa her ikisi de var demek olmuyomu?
Başlık: Uçan saat (propeller clock) mekaniğinde besleme gerilimi.
Gönderen: aYe - 13 Mayıs 2006, 04:49:12
Selam hocam,

Burda T1'i yapmak zor olabilir diye size daha önce bunu tavsiye etmemiştim.
Aslında biraz uğraşırsanız olmaz diye birşey yok, ama karkasa hava aralığı vermeyi unutmayın yoksa trafo doyuma gider ve ic yanabilir.

(http://img90.imageshack.us/img90/9094/lm34881tf.jpg)

VinMin =  3.0 V
VinMax =  40.0 V
Output #1
Vout= 5.0 V
Iout= 1.0 A (Trafo vs. değişimi ile 10A'e kadar müsadesi var ama siz 1A lazım dediniz diye ona göre seçtim)

Cbyp Vishay Vitramon VJ0805Y104KXXA 0.1 uF  
Ccomp Vishay Vitramon VJ0805Y104KXXA 0.1 uF  
Cin Vishay Sprague 595D227X9010R2 NumCaps=1
220 uF, 130 mOhm  
Cout Vishay Sprague 595D157X9016R2 NumCaps=1
150 uF, 130 mOhm  
Cs Kemet C1210C226K8PAC3810 22 uF, .02 Ohm  
Csense Vishay Vitramon VJ0805Y103KXXA 10 nF  
D1 ON Semiconductor MBRS340T3 0.525 V  
M1 Fairchild FDS6690A 1 n, 12.5 m  
Rcomp Vishay Vitramon CRCW08051001 1 KOhm  
Rdr Vishay Vitramon CRCW0805600R0 0.0001 Ohm  
Rfb1 Vishay Vitramon CRCW08051002 10 kOhm  
Rfb2 Vishay-Dale CRCW1206-3012FRT1 3.01e+04 Ohm  
Rs1 Vishay Vitramon CRCW08056040 604 Ohm  
Rsense Vishay Vitramon CRCW2512R01F 0.01 Ohm  
T1 Coiltronics VP5-0053 0.3 u, 3.3 u, 1 , 0.052 , 0.052  
U1 National Semiconductor LM3488MM

"Step-Down" çıkışın girişten düşük olduğu smps uygulamalarının,
"Step-Up" çıkışın girişten yüksek oldupu smps uygulamalarının,
"Step-UpDown" çıkışın girişten hem yüksek hemde düşük olabildiği uygulamaların genel yapısal ismidir.

Bahsi geçen entegre "Step-UpDown" tipidir, yani evet her ikisi de var demek oluyor.

İyi çalışmalar.