Son İletiler

#1
P
Malzeme Bilgisi / Ynt: Step Down Voltaj Regülatö...
Son İleti Gönderen picmanya - Bugün, 02:03:45
XL1509-5.0E1 çipi bulamadığımdan dolayı, şimdilik 3 katı fiyatdan bulabildiğim, birebir pin uyumlu AP1509-50 çipinden kullanacağım.
Daha sonra bulabildiğimde XL1509-5.0E1 çipe dönebilirim. Anladığım kadarıyla bir kaç farklı firmada pin to pin uyumlu bir çip modeli bu.
ADJ versiyonunda 3 tane daha kompanent gerektirdiği ve daha pahalı olduğundan gözüm pek tutmamıştı. pcb side tek yüzde makul halde çizilemiyordu.
Fotoda büyük siyah bobinin yerine bir küçüğü olan yeşil gövdeli ve tam üstünde değeri yazan bobinden kullanmayı planlıyorum.
Siyahın çapı 10 mm., yeşilin çapı 7 mm. dir.
Anladığım kadarıyla extra ripıl filtre kullanmaya gerekde yok, sonucda tek filtre ile işlemci ve diğer donanımlar beslenmiş halde görünüyor.
SS26 shottky diodu çipin 2 nolu pini ile siyah bobin arasında, çipin 2. nolu pinine daha önce bağlanmasını görmeyi bekliyordum, herkesin tasarımı farklı,
devre güzel çalışıyor dediğinize göre sorun yoktur, önemli olanda iyi çalışması zaten.
Foto ve açıklama çok iyi geldi. Teşekkür ederim. İlk kez kullanana kadar bir kompanentden çok çekiniyorum. Acemiliğimi sayenizde atlatacam.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________
Epsilon;
Yardımcı olmaya çalıştığınızı ve iyi niyetinizi görüyor ama sizi anlayamıyorum.
En baştan beri bu kısımda, DC 5 Volt 250 mA. gereksinimim olduğunu ve bunu, DC 24 Volt dan,
step down tekniği ile  üretmem gerektiğini gördüğümü söyledim. Böyle yapmak istedim.
Bir önceki açtığım kısımdaki konuyu buraya karıştırmadım.
220 volt AC diye bir kaynağım bulunmuyor. Transformatörlü yapma niyetim yok.
Öncelikle kendim yapmak isterim, yapabileceğim kısmı hazır halde birde çinliden bitmiş-toparlanmış ürün olarak almak istemem.
Devreyle ilgili farklı birşeyler anlatmaya kalktığımda konu benim açımdan amacından uzaklaşır.
En sade yoldan üyeleri yormadan bıktırmadan amacıma ulaşmayı hedefledim.
Bu halde davranmaya çalıştığım halde bile, mesajlarım uzun kalabiliyor. Sıkıcı olmamalıyım. Yardım almaya çalışıyorum sonucda.
Mesajlarımı yazdığım anda yazım hatası yaptıysam düzenledim. Sonradan geriye dönüp hiç düzenlemedim. Çok önemli bir konuda değil ama durum bu.
Dikkat ederseniz step down yerine, hatalı olarak step up yazdığımı haklı olarak farkettiniz, ne istediğimi bilmiyormuşum gibi yazdım.
Hatalı yazdığımı kabul ettim, bu mesajı bile geri dönüp düzenlemedim. Burda yarış etme gayemde yok. Yalnızca işin doğrusunu öğrenmeye çalışıyorum.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________
XL1509-5.0 ve AP1509-50 çiplerini ve bunların ADJ versiyonlarını algılamamı ve kullanmamı mümkün kılan, kapı açan herkese teşekkür ederim.
Bu konu benim açımdan tamamlanmıştır. Gerisi artık kendi kartım üzerinde görülecektir. Hoşcakalın.
#2
avatar_M.Salim GÜLLÜCE
C/C++ / Ynt: Veriler ekrana nasıl yazd...
Son İleti Gönderen M.Salim GÜLLÜCE - Bugün, 00:51:26
Alıntı yapılan: omsal - Dün, 02:24:58Merhaba c diline yeni başladım merak ettiğim bir konu var mesela dışarıdan kontrol ettiğimiz bir motorun hızını veya bir tablanın x ve y kordinatlarını bilgisayar ekranına nasıl yazdırırız yeni bir pencerede? Veya örneğin bayraktar iha nın yer kontrol sisteminde bulunan ekranlara drone hakkında bilgiyi nasıl yazdırıyoruz?
PC dışından gelen bir bilgiyi herhangi bir porttan aldıktan sonra nasıl yazdıracağınızımı, yoksa dış birimlerden dataları nasıl alacağınızı mı soruyorsunuz.?
Sorunuz net değil.
#3
avatar_tunayk
Microchip PIC / Ynt: delaysız pic kodu
Son İleti Gönderen tunayk - Dün, 23:50:51
İşe uygun işlemci seçmek ve işin gereğine ve işlemci kabiliyetine göre program yazmak yeterlidir. Her işte illa RTOS ile çalışmak durumunda değiliz. Dış dünya ile etkileşimi olmayan ve tüm işi periyodik olarak bişeyleri açıp kapatan bir uygulamada pekala delay kullanabilirsiniz. Adamın biryere yetişmek gibi bir kaygısı yok , zaten bekleyecek ister ana döngüyü turlasın, ister iki satırı. Sonuç aynıdır. :) 

Dış dünya ile etkileşim (Haberleşme, analog ölçümler, veri kaydı vb.) olduğunda işler değişir. Önemli olan sistemin gerektirdiği en hızlı tepki süresinin altında koşuyorsa sistem sorun kalmaz.  Doğru planlanmamış olaylarda boğulan bir sistem de çare değil. 100ms altında bir tepki gerekmeyen yerde 100us lik timer olayları ile zamanlama yapmaya çalışmak gereksiz yük olacaktır.   
#4
avatar_gevv
Malzeme Bilgisi / Smps trafo bilgisi?
Son İleti Gönderen gevv - Dün, 22:36:04
Merhaba, bu trafo ile daha önce deneme yapmıştım primer tur sayısına göre half bridgedir diyerekten ir2153 ile hızlıca test ettim sekonderi nasıl bağladım hatırlamıyorum sanırım 2x3 tur olan sargıyı çapraz bağlayıp birleşimi şase diğer uçlarına diyot bağlamıştım 4 tur olan sargıyı kullanmadım moslarda patlama, ısınma vb. olmadı ama daha fazla uğraşmadım içime sinmedi... 

Trafoyu tam olarak çözebilirsem değerlendireceğim veya tekrar satışa sunarım. Hangi  topoloji için sarılmış sekonder de şase neresi vb. bilgi verebilirseniz sevinirim.

Resimde bantları söküp gelen sargıları sırasıyla gösterdim.

Primer-1: 20 tur sarılmış kalın ana sargını ile aynı turda 0.30mm ince telden  sarılan bir bölüm daha var (ince sarımın kullanıldığını sanmıyorum gürültü vb. için diye düşündüm)


Primer-2: 0.30mm telden 60 tur sarılmış diğer ucu boşta. Bazı trafolarda görürdüm;  sargılar arası bakır şerit sarıp şaseye veriliyordu bunun gibi bir şey sanırım şerit yerine tel kullanmışlar.




#5
avatar_Tagli
Microchip PIC / Ynt: delaysız pic kodu
Son İleti Gönderen Tagli - Dün, 20:21:53
Doğru, ideal bir gömülü yazılım kodunda bekleme olmamalı. RTOS varsa bekleme sadece bir task'i kilitleyeceğinden çok sorun olmayabilir ama yine de doğru bir mimari değil.

İşin en doğrusu olay tabanlı bir mimari kurmak, ancak farklı bir düşünce şekli gerekiyor ve alışması biraz zaman alabilir. Bu konuda öncelikli olarak Miro Samek'in videlarını izlemek ve kitabına hiç değilse şöyle bir göz atmak gerekiyor.

Olay tabanlı bir sistemi 8-bit PIC gibi ilkel bir işlemcide kurmak mümkün olsa da biraz sıkıntılı (ben denemiştim). Ben açıkçası bu devirde ARM Cortex M0'dan aşağısı ile uğraşmayı çok doğru bulmuyorum.
#6
P
Microchip PIC / Ynt: delaysız pic kodu
Son İleti Gönderen power20 - Dün, 20:20:46
Gecikmesiz zaman kontrolü timer kesmesiyle olur.

Örneğin 1ms aralıklı kesme ayarlayalım 
Her kesme olduğunda
Zaman değişkeni 1 artsın.


Ana programımızda   gecikme kontrolü için

if zaman=1000 ...
gibi 
kontrol yapılır.
https://electronics.stackexchange.com/questions/664366/using-timer-interrupts-instead-of-delays-in-pic-microcontroller

#7
avatar_sifirzero
C/C++ / Ynt: Veriler ekrana nasıl yazd...
Son İleti Gönderen sifirzero - Dün, 20:02:15
printf"ekrana yazdır");
Gibi bir seymi ariyorsun. Tam net soru sorabilirsin
#8
avatar_sifirzero
Microchip PIC / Ynt: delaysız pic kodu
Son İleti Gönderen sifirzero - Dün, 20:00:40
delay_ms(1000); mili saniye
delay_us(1000); mikro saniye

Gibimi birsey ariyorsun.
#9
O
C/C++ / Veriler ekrana nasıl yazdırılı...
Son İleti Gönderen omsal - Dün, 02:24:58
Merhaba c diline yeni başladım merak ettiğim bir konu var mesela dışarıdan kontrol ettiğimiz bir motorun hızını veya bir tablanın x ve y kordinatlarını bilgisayar ekranına nasıl yazdırırız yeni bir pencerede? Veya örneğin bayraktar iha nın yer kontrol sisteminde bulunan ekranlara drone hakkında bilgiyi nasıl yazdırıyoruz?
#10
avatar_Mucit23
Güç Elektroniği / Ynt: Tek Fazlı Fırçasız DC Mot...
Son İleti Gönderen Mucit23 - 30 Nisan 2024, 23:23:47
Aslında baya bir döküman elde ettim. Elimde bir fan motoru sürücüsü var. Benzer şekilde tek fazlı motor sürümü yapılıyor. Devre şemasını az çok çıkardım. Anladığım kadarıyla sadece lojik entegrelerle kontrol yapılmış. Bir tane Enable girişi var. Bu enable girişine PWM uygulayarak motor hızı ayarlanabiliyor.

Ben MCU ile yapmayı planlıyorum. Mantık zaten oldukça basit. İlk kalkışı anlayamamıştım. Verdiğiniz linkteki arkadaş da kafamdaki soruları sormuş. Cevap yine aynı linkte. Tam oturmuş değil ama anladığım kadarıyla motorun mekanik tasarımıyla bunu çözüyorlar.