Picproje Elektronik Sitesi

SERBEST BÖLGE => Bilim Teknik => Konuyu başlatan: MC_Skywalker - 28 Ocak 2020, 11:04:25

Başlık: Optik & Işık
Gönderen: MC_Skywalker - 28 Ocak 2020, 11:04:25
100KA nasıl ölçülür konusunda konuşmaya başladığımız ışık ve optik konusunu kendina ait bir başlı olursa kanımca daha derli toplu olur.
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: HAKKITANIR - 28 Ocak 2020, 14:30:16
Şimdi bu yöntemle kabacada olsa, herhangibir akım çeşidi, teorikde de olsa ölçülebiliyor mu?
DC olur AC olur yüksek frekanslı olur, yüksekçe bir akım ölçümü mümkün müdür. Işık dalgasıyla.
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: muhendisbey - 28 Ocak 2020, 15:00:21
Yöntemlerden biri de manyetooptik. Manyetik alan ile polarizasyonun değişmesi.
Gerilim ölçümü için elektrooptik kullanılabilirken, akım ölçümü için manyeto optik etki kullanılabilir. Ya da bara üzerine düşen gerilimden de elektrooptik etki ile ölçüm alınabilir.
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: HAKKITANIR - 28 Ocak 2020, 15:09:01
Akım ölçümü için, bir çalışma yapmak isterim,
nasıl bir yöntem ile başlangıç yapmalıyım,
yazılı-görsel kaynak var mı dır ki bu alanda?
Ne tavsiye edebilirsiniz? Ne yapacağımı bilmiyorum.
Bu konu bana çok yabancı geldi.
Daha yazılanları bile anlayamadım.
 
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: muhendisbey - 29 Ocak 2020, 09:30:30
Başlangıç olarak ışık kaynakları, ışığın kutuplanması ve optik modülatörler kısmını incelemelisiniz.

Optik sistemler, elektromanyetik gürültüden en az etkilenen sistemler olduğu için özellikle yüksek gerilim ve yüksek akım ölçümleri daha sağlıklı yapılabilir. Optik elemanlar iletken olmadığı için daha güvenli ölçümler alınabilir.
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: mustafa_cmbz - 29 Ocak 2020, 09:47:12
Alıntı yapılan: muhendisbey - 29 Ocak 2020, 09:30:30Başlangıç olarak ışık kaynakları, ışığın kutuplanması ve optik modülatörler kısmını incelemelisiniz.

Optik sistemler, elektromanyetik gürültüden en az etkilenen sistemler olduğu için özellikle yüksek gerilim ve yüksek akım ölçümleri daha sağlıklı yapılabilir. Optik elemanlar iletken olmadığı için daha güvenli ölçümler alınabilir.

Ölçületn veriyi iletim hattı olarak optik mi yoksa ölçüm aşamasında sensör yapısında bir optik ten mi bahsediliyor tam anlayamadım. Belki diğer konuda kalmıştır öncesi
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: muhendisbey - 29 Ocak 2020, 11:27:35
Ölçüm aşaması kısmı optik zaten. Burada sadece algılama kısmında opto elektrik eleman kullanılır. Veriyi iletirken de isterseniz kullanabilirsiniz.
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: JOKERAS - 29 Ocak 2020, 12:42:39
@muhendisbey , Optik Elektronikle ile ilgili bir çok kişi
ufak tefek bazı sistemlerin nasıl çalıştıklarını bilir sanırım.
Şu uzaktan Sıcaklık ölçen Cihazlar,Laser Barkod sistemleri nasıl çalışıyor?
Sizin söyleminize göre Akım'da ölçülebiliyormuş nasıl oluyor bunlar?
Bilginiz varmı bu konuda.Varsa bizleri aydınlatırmısınız?


 
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: yas - 29 Ocak 2020, 13:16:03
Bu konu 100kA nasıl ölçülür den türedi, optik yöntemlerle ısı ölçümü başarılı olarak yapılabiliyor bunu az çok herkes biliyordur. Benim merak ettiğim kısım bara dan geçen akımın ısı etkisi gözlemlenerek nasıl net bir değerlendirme yapılabilir? (kaba bir değerlendirmeye sözüm yok). Öyle bara sistemleri var ki içerisinde soğutma sıvısı dolaşmakta bu durumlarda ölçümün doğruluğu tartışılır. Bara ya bağladığınız ilave bir iletken bile ısı değişimine neden olacak. Ayrıca OG ve YG iletim hatlarında öyle zannedildiği binlerce kA yada MA akımlar akmamakta. Zaten iletim hatlarında yüksek gerilim kullanılmasını birinci sebebi gerilim düşümü iknci sebebi ise bu gerilim düşümüne sebep olan akımın azaltılması bu sayede iletken kesiti inceliyor 50kVA lık bir og trafosuna 2A koruma sigortası kullanılabiliyor. Optik yöntemler çok yüksek akımların ölçülmesi bu durumda sadece izole ortamlarda kullanılabilir gibi geliyor. 34kV gerilimde 3 amper akım çeken bir yükün barası üzerindeki sıcaklık değişimi akımın düşüklüğünden dolayı küçük bir büyüklük olacaktır ve bu değişim çevreden fazlasıyla etkilene bilecek bir referans olacaktır. İnfrared ısı ölçümü, termal kamera çalışma prensibi gibi konularda yüzeysel bilgilerim var acaba bilmediğim neler öğreneceğim yorumlardan merakla konuyu takipteyim.
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: HAKKITANIR - 29 Ocak 2020, 14:01:54
işimiz direkt ısıya kalıyorsa, zor iş.
ciddi soğutucu elbette oluyor bu tür bir sistemde.
su kurtarmayıp kimyasal pembe-mavi sıvıları gezdirenler bile var iletken içlerinde.
kaynak türleri ve indüksiyon sistemlerinde voltajlar düşük oluyor,
zaten işlem esnasında ortada voltaj falanda kalmıyor sanıyorum.
voltaj göçüp akım şiddetlice artıyor.
kabaca ölçsek yüzde 5 bile yeterli olur aslında.
ama ben mantığını başka sanıyordum, bu kısmı kaçırmışım herhalde.
ısı üzerinden gidiliyorsa yüksek akım tespiti, sıkıntılı olur düşüncesindeyim.
yine simit halkaya kaldık. kültürümüze de uygun, çok severiz kendisini.

ben yapmamda, birde aklıma şu geldi. şimdi uçan cihazlar, rf-radyo frekansı ile haberleşiyor.
genelde açık ortamlarda uçurulup uçan cihazla kumanda birbirini gören vaziyet de oluyor.
bu tür bir işte rf karıştırıcı ile cihaz düşürülebiliyor, kontrolü kaybedilebiliyor diye biliyorum.
bu tür sistemde rf yerine karşılıklı optik gözler konup çalışma yapılsa nasıl olur,
hem sisteme dış müdahale olmaz hemde daha güvenli olur diye düşündüm.
optik ışık sinyal karıştırıcıları olabiliyor mu? aynı ışık dalga boyunu yakalarsa olur belki ama, nasıl yakalayacak o dalga boyunu değilmi? bu frekans değilki dalga boyu.
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: MC_Skywalker - 29 Ocak 2020, 15:11:16
Optik ölçüm için bildik ölçme sitemi temel olarak ikiye ayırabilirz;

1- Kendinden ışık yayan cisim için doğruda cisimden gelen ışığı ölçmek. Fotodiyot/Fotodirenç, işlemsel yüksetici, Analog sayısal dönüştürücü, işlemci ve gösterge şekliden bir yapı.

2- Kendinden ışık yaymayan cisim için kendi kaynağımızdan cisime ışık gönderip yansıyan ışıktaki değişiklikleri ölçmek. (Kuvvetli ve stabil bir ışık kaynağından yaralanmak örn:Lazer ölçümümüze uygun dalga boyunda ve güçte ışık sağlar.)
İletkenlerin, iletim anında ki ışımasının manyetik ışıma olduğunu ve manyetik duyarlı yöntemler ile ölçtüğümüzü biliyoruz.
İşte benim burda takıldığım konu diye bilirim. Belli frekansta, belli genlike  sinyal ile sürüğümüz lazerin ışığını ölçüp yapacağımız cisme ki burada çok yüksek akım taşıyan yalıtımı/yalıtımsız iletkene belli mesafenden gönderiyoruz. Tıpkı kendinden ışık yana cisimlerde olğu gibi ölçme/okuma işini busefre cisimden yansıyan bizim belli freknas ile molüe ettiğimiz ışğı, Fotodiyot/Fotodirenç, işlemsel yüksetici, Analog sayısal dönüştürücü, işlemci ve gösterge ile görselleştiyoruz.

Daha önceki konuda şimdiye kadar yazılanlardan benim anlaığım bu.
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: muhendisbey - 30 Ocak 2020, 09:18:28
Soru cevap şeklinde mi gitmek mantıklı yoksa konu konu mu emin olamadım.
Optik en az elektronik kadar geniş, ancak bilinmeyenleri elektronikten daha fazla olan bir alan. Galiba ışığı sevdiğim için bu alana yöneldim. Ancak bu her cihazın nasıl çalıştığını bilmemi sağlamıyor.

Alıntı Yap@muhendisbey , Optik Elektronikle ile ilgili bir çok kişi
ufak tefek bazı sistemlerin nasıl çalıştıklarını bilir sanırım.

Bildikleri kısım buz dağının görünen kısmıdır. Optiğin paket haline yani elemana dönüşmüş halini kullanarak nasıl çalıştığını bilebilir, fikir yürütebilirler. Gerçekler düşündüğünüzden daha karmaşık.

Alıntı YapŞu uzaktan Sıcaklık ölçen Cihazlar,Laser Barkod sistemleri nasıl çalışıyor?
Sizin söyleminize göre Akım'da ölçülebiliyormuş nasıl oluyor bunlar?
Bilginiz varmı bu konuda.Varsa bizleri aydınlatırmısınız?

Uzaktan sıcaklık ölçen sistemler Boltzmann Siyah Gövde Işıması kanununa göre sıcaklığı olan cisimlerin ışık yayması mantığında ölçüm alırlar. Burada kullanılan sıcaklık ölçüm hücreleri orta kızılötesi ve uzak kızılötesi bölgelerinde yer alır. Gözle görebileceğimiz alanın çok daha dışarısında. Termal kameralar bu hücrelerin matris halinde dizilmesi ile yapılırlar. Mesela demiri ısıtırsanız bir süre sonra kırmızı daha da ısıtırsanız sarı renk görürsünüz. Yani madde ısındıkça yapılan ışımanın dalgaboyu azalır ve görünür bölgeye kadar ilerler.

Buna benzer olarak bir madde yakıldığında yapmış olduğu ışıma, madde hakkında bilgi verir. Alev spektroskopisi bu mantıkla çalışır.

Barkod sistemlerinin çalışma mantığı basittir. Diyot lazer ışını, hareketli bir ayna üzerine barkoddan daha küçük bir çapta ya da çizgi halinde düşürülür. Buradaki ayna DC bir motorla hareket ettirilebildiği gibi, piezoelektrik olarak da hareket ettirilebilir. Bu tipteki bir birleşim aslında Galvonometre olarak adlandırılır. Tabi buradaki galvonometre ölçüm aleti olan değil, optikte kullanılandır bu nedenle karıştırılmaması için "galvo" da denir. Ayna yaptığı hareketle çizgisel bir tarama meydana getirir. Bu sıkça barkod makinelerinde gördüğünüz çizgidir, ancak aslında noktadır. Noktalar fotoreseptör vasıtasıyla hızla değerlendirildiğinde lojik bir karşılık meydana gelir. Bunun değerlendirilmesi ile barkod okunmuş olur.

Elektronikte olduğu gibi optikte de kristal önemli bir yere sahiptir. Kimi zaman titreşim oluşturmak, kimi zaman titreşimi hissetmek (Lazer madde ile etkileşime girdiğinde titreşim oluşturabilir.), kimi zaman da optik olarak ışığı modüle etmek için.
Işığın 3 temel modülatörü vardır. Bunlar akusto-optik (ses ile uyartım oluşturarak modüle etmek), elektro-optik (elektrik alan ile uyartım oluşturarak modüle etmek) ve manyeto-optik (manyetik alan oluşturarak modüle etmek).
Bu modülasyonlardan elektro optik 2 farklı etki ile çalışır. Bunlar da Pockel ve Kerr etkileridir.
Manyeto optik ise faraday ve kerr etkisi ile çalışmaktadır.
Bu etkileri uzun uzuna yazmak için soru-cevap değil konu olması gerekli.
Elektro optikte Pockel kristali, manyeto optikte de Faraday aktif kristali kullanılır.
Temelde benzer mantıkta çalışır. Kutuplanmış bir ışık kristale gönderildiğinde elektrik alanın ya da manyetik alanın büyüklüğüne göre kutuplanma yönü değişir. Bu etkiler ne kadar büyürse iki kutup arasındaki açı giderek artar.

Işık nasıl kutuplanır yahu? +'sı -'si mi var?
Işıktaki kutuplama böyle birşey değil. Polarize gözlük aldınız. Size bir görsel gösterdi gözlükçü ve o da ne boş kağıtta resim çıktı ortaya :)
Neyse güzelmiş dediniz aldınız. O da ne? Gözlüğünüzü taktığınızda LCD'deki görüntüler değişiyor. Ekran kah renkleniyor, kah kayboluyor. Ekran mı bozuldu diyorsunuz gözlüğü çıkarıyorsunuz, cam gibi net.

İşte bu durum ışığın yatay, dikey ya da belli bir açıda kutuplanması sonucunda farklı bir kutuplama yönünde bakıyorsunuz olarak düşünün.
2 adet asetatı alıp ikisine de fotokopi makinesinde kağıdı dolduracak şekilde 1mm siyah 1mm renksiz şeklinde çıktı aldınız.
iki asetatı üst üste koyduğunuzda siyahlar üst üste gelirse karşıyı görürsünüz. Tam üst üste gelmezse netlik arada gelir gider şekilde görürsünüz. Birbirine 90 derece olacak şekilde çevirirseniz 1mm karelik noktalar kalır. yani arkayı neredeyse göremezsiniz.
Eğer siz de polarizasyon yönünü 90 derece yaparsanız zaten kutuplanmış olan LCD ışığını göremezsiniz. Hatta LCD'nin önündeki polarizatörü de sökerseniz polarize gözlüğü olanlar dışında monitördekileri kimse göremez. (Aha bunu haberlerde duyduğumuz gözlüğe çip taktım benden başkası ekranı göremiyor diyen dayı haberi)
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: JOKERAS - 30 Ocak 2020, 13:14:02
Güzel Anlatmışsın mühendisbey, Eline sağlık.

Uzaktan Sıcaklık okuyan Sensörler için Özel Sensör diyebilirmiyiz?
Tıpkı PIR Sensörler gibi.Böyle bir Sensörün veri çıktısı nasıl oluyor?
Analog yada dijital bir çıktımı veriyor?
Sensör Temelde nasıl çalışıyor?Kzıl ötesi Işın gönderip Nesneden gelecek
olan Yansımayımı algılıyor?

Laser sistemlerinde Laser ışığı ile bir yeri taradığımızda Sistem bunu,
yanı Laserin taradığı noktadaki farklılıkları nasıl algılıyor?
Öyle ya,ışığı sadece gönderdik,ışığın geri dönüşü nasıl oluyor?
Laser metrelerde Işığın gidiş geliş hızımı ölçülüyor?
Öyle ise Aynı şekilde Laser ışığı geri nasıl dönüyor vs?
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: muhendisbey - 30 Ocak 2020, 18:37:41
Uzaktan sıcaklık ölçen sensörlerin dedektörlerinin bant genişliği orta ve uzak kızılötesi bölgeye tekabul eder. Özel sensör demek bu konuda tartışılabilir. Normalde aldığımız her fotodiyotun algılama spektrumu vardır. Yani bazı renkteki ışıkları çok iyi algılayabilirken bazılarını ya algılamaz ya da değerlendirilemeyecek kadar kötü algılar.

Nedeyse tüm sensörlerin dedektörleri analog çıkış üretir. Dijital sensörler bu çıkışı içerisine bulunan yükseltici, ölçeklendirici, ADC ve haberleşme modülü vasıtasıyla dijitale çevirirler. PIR dedektörü için çıkış çoğunlukla analog olup schmitt trigger devresi vasıtasıyla algılama yapılmaktadır. PIR, pasif kızıl ötesi sensördür. Cisimlerin yaymış oldukları kızılötesi ışımaların hareketine duyarlıdır. Bir nevi çok basit termal kamera gibi.

Işık için birkaç farklı yayılım çeşidi vardır.
Absorbans
Reflektans
Flüoresans
Transmitans

Absorbans maddenin absorbe ettiği ışık miktarını ifade eder Beer Lambert yasası ile ortaya çıkmıştır.

Reflektans, reflektörden aklınıza gelsin yansıyan ışın miktarını ifade eder.

Flüoresans, uyarılan (elektrik alan, manyetik alan, sıcaklık, yüksek enerjili foton... gibi etkilerle uyarılabilir) maddenin kendisinin yaptığı ışıma miktarıdır.

Transmitans, maddenin absorbe ettikten sonra geçirdiği ışık miktarıdır.

Lazer noktası barkodun üzerine düştüğünde siyah yerlerde çok az yansıma olurken (reflektans), beyaz noktalarda oldukça yüksek yansıma yapar. Bu da hızlı bir fotodiyot vasıtasıyla algılanır.

Işığın gidiş geliş hızı, bazı lazer mesafe ölçerlerde kullanılmaktadır. Ancak ışık çok hızlı olduğu için bu tip ölçümler çoğunlukla kısa mesafeler için tercih edilmezler. TDC (Time To Digital Converter) entegreleri kullanılması gerekir.

Ucuz olan lazer metreler ise açı farkına bakarlar. Lazer belli bir açıda gider belli açıda gelir. İşte buradaki lazerin çıktığı ve döndüğü nokta arasındaki mesafeye göre trigonometrik olarak hesaplanır.
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: Endorfin35+ - 31 Ocak 2020, 09:09:36
Alıntı yapılan: muhendisbey - 30 Ocak 2020, 18:37:41Ucuz olan lazer metreler ise açı farkına bakarlar. Lazer belli bir açıda gider belli açıda gelir. İşte buradaki lazerin çıktığı ve döndüğü nokta arasındaki mesafeye göre trigonometrik olarak hesaplanır.

Lazermetre nin çalışma teorisini bilmekle beraber kafamı karıştıran şöyle bir durum var. Presinp çizimleri hep duz bir duvar/panel üzerinden yansıyan ışın olarak görüyorum. Fakat lazer metre düz olmayan açılı yüzeylerden de mesafe ölçüyor sanırım (metrem yok). O halde Laser ışınının bir kısmı ölçülecek  olan nesne üzerinden geliş açısına göre yansırken bir kısmıda nesne üzerinden her yöne mi yansıyor. Heralde öyle hafif buzlu bir ayna düşünün lazer yansıtalım. lazer ışınını hem ayna hemde aynadan yansıyıp çarptığı noktada görüyoruz. Ayrıca başka bir konumdan gözlem yaparsak ışınları yine görüyoruz. Gördüğümüz ışınların  gözümüze yansıyan kısmı ise her yöne yayılım var diye düşünüyorum.

Esas denemek istediğim polarize ışık. Şöyleki; elimizde örn 400nm çalışan bir lazer metre olsun. Ortamıda(izole)  400nm ışık ile aydınlatalım. Bu durumda Lazermetre düzgün çalışmaz sanıyorum. Ortam aydınlatması ve lazermetre ışığını bir birinden farklı açılar ile polarize edersek ölçüm alır mıyız?

Başka bir soru ise lazermetre yi duvardaki aynaya yansıtsak aynanın mesafesini mi yoksa aynadan gördüğümüz cismin mesafesini mi verir. Bana cisim olur gibi geliyor. Peki durum buysa aynanın metreye olan mesafesi ölçülebilir mi? veya iki ölçümde alınabilir mi?
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: JOKERAS - 31 Ocak 2020, 12:22:04
Atıyorum,20 Metre mesafedeki bir noktaya Doğrusal olarak giden bir ışından geriye okuyucu sensöre ne kadar düzgün veri gelebilir?

Mesela CD Rom,Dvd gibi cihazlarda Laser okuma mekanizması oldukça karmaşık ve çok hassas.
Laser Kafası diye tabir ettiğimiz yapının içinde Laser diyot, Yarı saydam aynalar,Optik okuyucu,
Laser'i odaklamak için oldukça Mükemmel kontrol edilen bir mercek var.
Mercek öyle Mükemmel çalışıyorki hedefe kilitlenmiş bir Roket,Dünya Yörüngesine oturmuş
bir uydu gibi.CD'de olması muhtemel
Balans hatalarında bile o Balans hatalarını anlık izleyip senkron oluyor.
Tüm bu atraksyon Odaklamayı kaybetmemek için.Bu kadar krıtik hassas çalışan bu yapı
Mesafe ölçerlerde nasıl işliyor?

Çok eskiden bir Kitapta Laser ışığının Şekilsel çizimlerini görmüştüm.
Laser ışığı içi boş Boru gibi Gösterilmişti.Laser ışığı böylemidir?


Uzaktan Sıcaklık ölçen Aletlerde şöyle bir mantıkmı işliyor.
Her nesnenin Doğal sıcaklığı var,bu nesnelerin üzerine düşen ışık
nesnenin Sıcaklığına göre bir yansıma veriyor doğrumu?

Bu mantıkla gidersek PIR Sensör yapabilirmiyiz?
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: Endorfin35+ - 31 Ocak 2020, 13:36:16
Alıntı yapılan: JOKERAS - 31 Ocak 2020, 12:22:04Atıyorum,20 Metre mesafedeki bir noktaya Doğrusal olarak giden bir ışından geriye okuyucu sensöre ne kadar düzgün veri gelebilir?

Bence oldukça düzgün veri gelir gelen aslında veri değil ışık. Sensör üzerinde pozisyon değişiyor. Benim gördüğüm ölçüm sistemlerinde ikili foto diyot var. Sensör belli bir aralık için tasarlanıyor. Örneğin 1-10mt arası ölçüm. bu aralık içerisinde geri yansıyan ışık yoğunluğu ikili sensör üzerinde değişiyor. Sensörlerden okuğudun analog değerleri karşılaştırarak mesafeyi ölçüyorsun.

Alıntı yapılan: JOKERAS - 31 Ocak 2020, 12:22:04Mesela CD Rom,Dvd gibi cihazlarda Laser okuma mekanizması oldukça karmaşık ve çok hassas.
Laser Kafası diye tabir ettiğimiz yapının içinde Laser diyot, Yarı saydam aynalar,Optik okuyucu,
Laser'i odaklamak için oldukça Mükemmel kontrol edilen bir mercek var.
Mercek öyle Mükemmel çalışıyorki hedefe kilitlenmiş bir Roket,Dünya Yörüngesine oturmuş
bir uydu gibi.CD'de olması muhtemel
Balans hatalarında bile o Balans hatalarını anlık izleyip senkron oluyor.
Tüm bu atraksyon Odaklamayı kaybetmemek için.Bu kadar krıtik hassas çalışan bu yapı
Mesafe ölçerlerde nasıl işliyor?

Fikir yürüterek söylüyorum; Yarı saydam aynalar ışınları ayırmak/birleştirmek için kullanılıyor. Bir ışın kafanın disk yüzeyine olan mesafesini ölçmek için diğer ışın ise veriyi okumak için kullanılıyordur. Veriyi okumak için odaklanmak gerektiğinden mesafe sürekli ölçülerek anında mercek hareket ettiriliyor. Aslında gecikme var ama sistem amaca uygun çalışıyor. Mesafe ölçümü aynı presiplemi oluyordur emin değilim ama bir ara bu işlerin dayanak noktalarının hep foto diyot olduğunu gördüm... 


Alıntı yapılan: JOKERAS - 31 Ocak 2020, 12:22:04Çok eskiden bir Kitapta Laser ışığının Şekilsel çizimlerini görmüştüm.
Laser ışığı içi boş Boru gibi Gösterilmişti.Laser ışığı böylemidir?

Normalde ışık her yöne dağılır. Laserde Işın demetinin boru gibi olması istenir. tam boru şeklinde olmaz ışın çapı mesafeye bağlı olarak artar. Ne kadar sapma olacağı ile ilgili standartlar var. Işın kalitesi olarak geçiyor.

Alıntı yapılan: JOKERAS - 31 Ocak 2020, 12:22:04Her nesnenin Doğal sıcaklığı var,bu nesnelerin üzerine düşen ışık
nesnenin Sıcaklığına göre bir yansıma veriyor doğrumu?

Saniyorum sıcaklık ölçümlerinden yansıma söz konusu değil. Sıcaklığa bağlı olarak cisimler ışın yayıyor. sensörler bunu ölçüyor. Emin değilim...
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: HAKKITANIR - 31 Ocak 2020, 14:57:02
Lazer metre ve lazerli sıcaklık ölçme videosu arıyordum.
Laser ve ışık deyince şöyle bir şey karşıma çıktı.
https://www.youtube.com/watch?v=56ZmYrHSVuc
Yerli ve değişik versiyonları daha var bu tip videoların.
Hepsinde mantık aynı. Bilgi doğrulanmış diye düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: devrecii - 31 Ocak 2020, 20:52:28
@JOKERAS  termometrelerdeki lazer ışığı sadece ölçdüğümüz yeri görebilmek için, esas ölçümü termal kamera yapıyor, termal kamera demişken aynı mantııkla 1 pixellik sensör.

Ben bu termotreleri bir motora takıp döndürürp tarama yapturarak yüksek çözünürlüklü bir termal kamea yapmayı düşünüyorum bir bölgeyi taraması 10 dakika alacktır ama 360derece yüksek çözünürlüklü görüntü alabilmek mümkün olabilir. Yüksek çözünürlüklü termal kameraların fıyatı 100bin dolardan başlıyor.

Lazerle uzaklık taramasında ise eğer lazer ışığının parlaklığını module edebilirse giden ışıkla gelen ışığın faz farkını analog ölçerek belli derinlik ölçülebilir diye düşünüyorum. 

3D obje taraması yapan sistemlerde lazerı yandan veriyor lazer yönüne tam dik kamera ile görüntüyü alıp 3d çeviriyor aslında bizim bile yapabileceğimiz birşey bu yukarıdan aşağıdan sağdan sldan ölçüm yapınca sonuç çıkıyor.
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: muhendisbey - 31 Ocak 2020, 21:40:26
Maddenin üzerine düşen ışınların yansıması sonucu değil cisim kendisi sıcaklığına bağlı olarak yaptığı ışımadan sıcaklığı ölçülür. Kısmen korkunç, aslında ampul gibi parlıyoruz, ama göremiyoruz. :)

Alıntı yapılan: JOKERAS - 31 Ocak 2020, 12:22:04Mesela CD Rom,Dvd gibi cihazlarda Laser okuma mekanizması oldukça karmaşık ve çok hassas.

Hassas doğrudur ama düşündüğünüz kadar karmaşık değil. Küçültebilmek için sarf edilen çaba, odak noktalarının ayarlanması bunu fabrikasyon olarak üretebilmek tabi takdire şayan.
https://www.researchgate.net/figure/Visualization-of-the-tracks-of-pits-on-the-metalized-CD-data-surface-by-use-of-a-scanning_fig1_228423286
Elindeki bu izleri okuyamaz mısın? Bence hassas bir düzenek ile okuyabilirsin. Bir nevi mini minnacık izleri olan barkod okumak gibi. Hatta görüntü işleme ile bile okuyabilmek mümkün.
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: Endorfin35+ - 01 Şubat 2020, 11:38:52
Polarizasyonda  filitreden gecemeyen isiga ne oluyor? Enerjisi nereye gidiyor. Yoksa polarizasyon polarize olamayan isigida mi hizaya sokuyor?

Karisik oldu. Soyle basitlestiryim. İsik polarize olmamis isik demetinde polarizasyon sadece elek gibi hizali olanlarimi geciriyor. Yoksa tum demetimi hizaya sokuyor?

Konuyu bilen var mi?
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: MC_Skywalker - 01 Şubat 2020, 12:20:41
polarize filtere yapısına göre bir yönde polarizeolmuş ışığı geçirip diğerini geçirmez.

Dairesel polarize filtre ve dikey zigi gibi olan türleri var. Biz fotograf çekerken dairesel olanı ağırlıklı olarak tercih ediyoruz fakat, diğer dik çizigi olanlarda tercih ediliyor.

3D gözlüklerde yani pasif gözlüklerede gözülük zamlarından biri dikey ise diğeri yatay polarizeyi keser. Filim oynatımıda gelen karelerde buna göre polarize edilmiştir.

bu örnek filtre tutuşunuza göre saat yönünde ve ya tersi yönde çevirdiğinizde ışık ile olan etkileşimi

(https://i.postimg.cc/jqpBYWSf/Ads-z-11111.jpg)
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: HAKKITANIR - 01 Şubat 2020, 14:25:11
Birlikte gerçek ve elle tutulur, gözle görülür bir uygulama yapmamız mümkün mü dür?
Ben sürekli teori ve yazılı bilgi kısmından, kendi adıma çok fazla ilerleyemiyorum.
Bu bilgilerle birlikte, basit de olsa, gerçek bir tasarım çıkartsak nasıl olur?
Ne yapacağımız benim için önemli değil! çoğunluğa uyarım.
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: muhendisbey - 01 Şubat 2020, 15:49:46
Mesela ufak bir deneme için telefon ekranlarında kullanılan polarizatörlerden alabilirsiniz. Film şeklinde olduğu için mikroskop camı "lamel" e yapıştırabilirsiniz. Bu şekilde 2 adet polarizatör elde edin.
Dikey ve yatay polarizasyon durumlarını lamelleri birbirine açısı değişecek şekilde tutarak gözlemleyebilirsiniz.

Tek optik eleman polarizatör değildir.
Monokromatör
Filtreler
Işın ayırıcılar
Aynalar
Mercekler
Kristaller
Işık kaynakları (halojen, flüoresans, LED, tungsten filaman, döteryum, LAZER...)
Fotodiyotlar
CCD kameralar
CMOS kameralar
Perdeler
Dağıtım ızgaraları (Diffration grating)
Yarıklar (slit)
Pin hole
...
Bunlar da kendi içerisinde kaplamasına göre, dalga boyuna göre, tipine göre, şekline göre ayrılmakta.

Işınlar için aynalar ve mercekler farklılık gösterir. Bizim gözümüz için şeffaf olmayan maddeler belli dalga boylarını çok iyi geçirebilmektedir. Keza bizim gözümüz için parıl parıl parlayan bir ayna, belli dalga boyları için neredeyse simsiyah bir madde ile eşdeğerdir. CO2 lazer ile altın kesmeyi denememelisiniz. Kızılötesi için normalde parıl parıl parlayan aynadan daha yansıtıcıdır. Lazer'de geri yansımanın zararını anlatmama galiba gerek yoktur.

Keza kızılötesi kumandaların önündeki siyah plastik, kızılötesi için çok da siyah sayılmaz. Öyle olsa zaten çalışmaz.

Optik elemanlar kolay elde edilebilir ürünler değildir maalesef. Proje yapmak için birkaç bin TL harcamanız gerekebilir.

Ama gelin bir spektrometre yapalım. Spektrometre ışığın bileşenlerini gösteren bir cihazdır. Örneğin flüoresan lambaların spektrumunda belli ışımaların pik yaptığını görebilirsiniz.
Spektrometreler gezegenlerde bulunan maddeler hakkında da bilgi verir. Ancak bunu ölçebilmek için çıplak göz yetmez. Spektrometreye soğutmalı (shot noise, dark current noise gibi gürültüleri azaltmak için) CCD dedektör takmak gerekir. Bunu da teleskoba entegre etmek gerekir.
Keza değerli taşlar, safir gibi kristaller de spektrometre ile tespit edilebilmektedir.

Spektrometre ile spektrofotometre ayrı cihazlardır! Spektrofotometre'de dahili ışık kaynağı bulunur. Spektrometre zaten ışığın spektrumunu öğrenebilmek için kullanıldığından dahili ışık kaynağı yoktur.

Normalde bu projeler yurt dışında ilköğretim ve liselerde öğrenci projesi olarak yapılmakta ancak bizim ülkemizde bu tarz projeler ya verilmemekte, verilse dahi veliler tarafından yapılmakta.
https://www.khanacademy.org/partner-content/exploratorium-ddp/light-and-color/cd-spectroscope/v/cd-spectroscope-build
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: MC_Skywalker - 01 Şubat 2020, 15:54:51
bir proje için BPW34 sipariş etmiş etmiştim. bu spectrophotometer için kullanılır sanırsam. (BPW34 850nm) güzel bir opam seçmeli. simetrik olmayanlardan :) oldum olası simetrik beslemeli devreleri sevmedim :)
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: Endorfin35+ - 01 Şubat 2020, 18:23:00
Peki polarize filitreden gecmeyen isiga ne oluyor? Filitrede soguruluyorsa filitre isiniyor mu? Enerji nereye gidiyor?

Benim amacim mesafeye gore odaklama yapacak bir proje gerceklestirmek. Fakat mesafe olcumunun diger isiklardan etkilenmemesini istiyorum. Bu yuzden Polarzasyon onemli diye dusunuyorum.

Cd rom kafasi tamda yapmak istedigim seyle ayni mantikta calisiyor.
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: muhendisbey - 01 Şubat 2020, 19:58:41
Polarizasyon bu noktada pek önemli seviyede kalmaz. Ortam ışığı kutupsuz olduğu için her türlü geçer.

Polarizasyon sonucu ışınlar polarizatör tipine göre soğurulur ya da yansıtılır diye biliyorum. Bir ihtimal ışık polarizasyon yönünde yönlendiriliyor da olabilir. Teoride bloklanır gibi düşünüyoruz. Işınlar şeffaf yüzeye dahi düşse az da olsa absorbe olur. Absorbe edildiği için ısınır ancak ortam bu ısıyı yoğun bir ışık kaynağı olmadıkça (Lazer gibi) dağıtır.

Ortamdan en az şekilde etkilenmesi için ortamda en az bulunan dalgaboyunda ışık kaynağı ve dar bantlı filtreler seçilmesi, sinyalin modüleli gönderilmesi daha uygundur.
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: Endorfin35+ - 02 Şubat 2020, 00:22:51
Alıntı yapılan: muhendisbey - 01 Şubat 2020, 19:58:41Ortamdan en az şekilde etkilenmesi için ortamda en az bulunan dalgaboyunda ışık kaynağı ve dar bantlı filtreler seçilmesi, sinyalin modüleli gönderilmesi daha uygundur.

Su mantik dogrumudur o zaman;

Dairesel polarize lazer isinim var. Dalga boyu 1000nm lazer isini dustugu yerde nesneden kaynakli beyaz isik olusturuyorki buda gorunen spectrumdan bir suru dalga boyu demek.

Elimde yari saydam aynalar var yada soyle gorunen isik icin ayna 1000nm icin saydam cam gibi islevleri var.

Birde 405nm lazer metrem olsun. Yari saydam ayna ile iki isini birlestirip 405nm uzerinden olcum almak istiyorum. Ortamda beyaz isik olustugu icin 405nm de var demektir. Bu nedenle lasermetre sapitir diye dusunuyorum. Ortamdaki 405nm polarize olamadigi icin lazer metrenin onune mesela yatay filitre koysam is yaparmi acaba. Tabi yazarken aklima geldi dogal hizali isinlar yine hataya sebep olur. Bu durumda bir modulasyon kullanilip. Modulasyon disi bilgiyi degerlendirmemek mi lazim. Belkide 405 yerine kizilotesi denemek lazim. Ortamda ne oldugu muamma ...

Modulasyon kullanmadan cozersem super olur.

Olcum icin 405 nm laser kullandim diyelim onunde de filitre olsun. Geri gelen isinda ayni filitreden gecsin (bu arada filitreler cift yonlu calisiyormu?) Fotodiyota sen sadece 405 nm yi algila deme sansim varmi?

İsin ozu tum derdim ayristirma... Kurdugum mantik dogrumudur?
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: OG - 02 Şubat 2020, 01:42:48
Konu dışı
üstte verilen
https://i.postimg.cc/jqpBYWSf/Ads-z-11111.jpg
linkli resmi siz görebiliyor musunuz?

postimg sitesinin resimlerini bir süredir göremiyorum (TR).

(https://i.postimg.cc/jqpBYWSf/Ads-z-11111.jpg)
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: M.Salim GÜLLÜCE - 02 Şubat 2020, 08:46:48
Alıntı yapılan: OG - 02 Şubat 2020, 01:42:48Konu dışı
üstte verilen
https://i.postimg.cc/jqpBYWSf/Ads-z-11111.jpg
linkli resmi siz görebiliyor musunuz?

postimg sitesinin resimlerini bir süredir göremiyorum (TR).

(https://i.postimg.cc/jqpBYWSf/Ads-z-11111.jpg)

Ben resimi bırak sitesine bile giremiyorum.
Sanırım engelli site haline gelmiş olabilir.
Wikipedianın engelli hali gibi davranıyor.
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: muhendisbey - 02 Şubat 2020, 13:46:57
Lazer metreyi ışığın hızından hesaplayarak mı bulmak istiyorsun tam olarak?

Polarizasyonu yardımcı olarak kullanabilirsin. Ama tek başına kullanabilmen oldukça zor.

Fotodiyotlar tam 405nm alacak şekilde imal edilemezler bu nedenle filtre kullanarak diğer ışınları elemek gerekli.

Polarizatörlerde ışık bloklanır deriz. Ancak polarizatörlerin de çeşitleri vardır. Bazı polarizatörler ışını ikiye ayırır ve yatay ışını bir noktaya dikey ışını bir noktaya yönlendirir mesela.

Modülasyon olursa ortamdaki ışınlar daha iyi elimine edilir. Yoksa da çok sayıda ölçüm alıp standart sapma ile sapan verilerden kurtulup kalanın ortalaması şeklinde bir yol da izleyebilirsin.

Kolay kolay hiçbir filtre tek dalgaboyu geçirmez. Aşağıda 2 farklı optik ürün üreten firma linki verdim.

Thorlabs
https://www.thorlabs.com/navigation.cfm?guide_id=2264
Edmundoptics
https://www.edmundoptics.com/
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: Endorfin35+ - 02 Şubat 2020, 16:18:48
Acilsal sapma ile ile hesaplamayi dusunuyorum. Hazir moduller var is gormez ise kendimde imal edebilirim.

Modulasyon konusunda zayifim sanirsam. Biraz acabilirmisiniz? Soyle mi belli bir frekansta gonderim yapip gelen cevabin ayni frekansta oldugunu kontrol etmek gibi mi?

Yada olcum icin gonderilen her pals icin ayni aynda cevap varmi kontrol gibi mi?

Bu arada baya ufkumu actiniz tesekkurler.
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: muhendisbey - 02 Şubat 2020, 16:44:18
Modülasyonda 11001 gibi atıyorum sinyal göndermelisiniz. 1100 ı gördükten sonraki 1'i de alırsa bunu sizin ürettiğinizi anlamış olacak ve bu sinyali değerlendireceksiniz. Gerekirse bu şekilde fotodiyotun thresholdunu ayarlamış olacaksınız.

CCD line tipi dedektörlere bakabilirsiniz. 3, 4 cm uzunluğundaki bu dedektörlerde yaklaşık 4000'e yakın fotodiyot bulunur. Matris CCD-CMOS dedektör de (Kamera) kullanabilirsiniz. Ancak line tipi bir ölçüm olduğu için mesafe konusunda CCD line dedektörler daha avantajlıdır.
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: Endorfin35+ - 02 Şubat 2020, 19:37:16
Olcumu cok hizli olmali kesintisiz devam etmeli. Olcumu degerlendirecek sistem analog calisiyor. Bu nedenle analog bir seyler dusunuyordum.

Belki uygun yukseklikte bir frekans ile gonderim yapilarak. Sadece pulslerin high oldugu anlar degerlendirelebilir.
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: muhendisbey - 02 Şubat 2020, 22:08:22
Çok hızlı okursun. Hızın problem olacağını sanmam. Hızlı hareketli cisim hızı ölçeceksen belki problem olabilir. O zaman da modülasyondan vazgeçip güneş ışığında ve temel kullanılan ışık kaynaklarında (LED, Flüoresan, Halojen, Tungsten...) en az olan dalgaboyundaki yoğun ışık kullanılabilir. Bir ya da birkaç filtre birleşimiyle tek seferde okunur bu durumda.

Emin olun bu işin duayeni diyebileceğiniz firmaların ürünleri belli şartlar altında sapıtır. Fiyat-performans tutuyorsa yeterlidir.
Başlık: Ynt: Optik & Işık
Gönderen: Endorfin35+ - 02 Şubat 2020, 22:50:06
Çisim harketli olacak ama hız değilde sürekli cisme olan uzaklığa ihtiyaç var. Ufak sapmalar tolere edilebilir. Büyük sapmalara zaten sinyali değerlendiren birim yanıt veremez. Oda öyle tolere olur. öm attım bakarmısın.