Yazan: gevv; 24 Şubat 2022, 11:46:29; Gösterim: 3134
İçerik;

1 Yazı Editörü Bilgileri

2 Konu Özellikleri

3 Profil ve Diğer Ayarlar

4 Özel Mesajlar

5 Konu Açarken Dikkat ( ! )


Yazı Editörü Bilgileri

Bu eki görüntüleyemezsiniz.



Yukarıda ki resimde en çok kullanılan editör butonlarının ne işe yaradığı gösteriliyor editörde önemli olan "Görsel Düzenleyici" kısmıdır açık olduğu zaman resimde göründüğü gibi direnk biçimlendirmeyi görerek yazmanızı sağlar.

Kapalı oldu zaman aşağıda ki resimde gördüğünüz gibi kod görünümündedir sitem basittir biçimlendirme etiketleri içinde olan yazılar ileti veya konu gönderildikten sonra biçimlenmiş şekilde görünür. Biçimlendirme butonuna tıklayıp etiket içine yazınızı yazabilir veya yazılanı maus ile seçip butona tıklayıp biçimlendirme etiketi içine alınmasını sağlayabilirsiniz.


Bu eki görüntüleyemezsiniz.


Mikrodenetleyici veya diğer yazılım kodlarını eklerken "Kod Ekle" butonunu kullanın  bu sayede kod daha düzenli görüntülenir ayrıca gülümseme veya diğer editör kısaltmaları ile çakışmaz. Alıntı yazılar içinde durum aynıdır.



Konu Özellikleri



Konu Çözüldü Özelliği:  Açtığınız konunun sayfasında alt sol köşede "Konu Çözüldü" isimli bir bu ton göreceksiniz  konunun çözüme ulaştığını düşünüyorsanız bu butona tıklayarak çözümlenmeyen konulardan ayrılmasını sağlayabilirsiniz. Not: Mobil görünümde sağ köşede "MODERASYON" butonundadır.

Konulara Abone Olma: Konu sayfasında sağ üst ve alt bölümde bulunan buton menüsünde  "UYARI VEYA E-POSTA YOK" botununa tıkladığınız zaman konuya abone olma seçenekleri görüntülenir. Not: Mobil görünümde üst ve alt sağ köşede "KULLANICI EYLEMLERİ" butonundadır.




Profil ve Diğer Ayarlar


Bu eki görüntüleyemezsiniz.


Forumda her sayfada sol üst köşede  isminizin  yazdığı bölüme tıkladığınız zaman açılan menüde hesap, profil, görünüm, açtığınız konuların ve yorumların liste linki (iletilerim) ve diğer seçenekler görünür.  Not: Mobilde sadece kullanıcı resminiz (avatar) görünür.

Hesap Ayarları: Eposta, şifre vb. ayarları

Profil: Avatar seçimi, imza ve diğer profil bilgileri..

Görünüm ve Yerleştirme: Forum temasının renk stilini değiştirme, bölüm ve konu gösterimi, ileti gönderme ayarları ve özel mesajlar için bir kaç ayar bulunur.

Haberdar Edilme: İletileriniz, iletilerinde sizden bahsedenler, sizden alıntı yapanlar ve diğer işlemlerden eposta veya forum üzerinden bildirim alma ayarlarını yapabilirsiniz.

Engelli Listesi: Engellediğiniz  forum kullanıcılarının listesini düzenlemenizi sağlar.

İletilerim: Gönderdiğiniz tüm  konu ve iletilerin listesini görüntüler listede Mesajlar, Konular, İzlenmeyen konular, Eklentiler olarak filtreleme yapabilirsiniz.

Taslaklarım: Taslak olarak kayıt ettiğiniz iletilerin listesini görüntüler.



Özel Mesajlar


Bu eki görüntüleyemezsiniz.

İletilerim menüsünde gelen özel mesajların bildirimi yapılır. Ek olarak yeni mesaj gönderme, mesaj taslakları  ve özel mesaj ayarları için "Ayarlar" linkleri vardır.

Özel Mesaj Ayarları: Mesajların görünümü, kimlerden mesaj alınacağı diğer ayarlar bulunur.

"Etiketleri Yönet" kısmından özel mesajlarınızı kategorize edebileceğiniz etiketleri oluşturabilirsiniz. Özel mesaj içeriğinde etiketleri seçeceğiniz menü vardır mesaj okuma sayfasında etiket seçtiğiniz zaman ilgili mesaj otomatik seçilen etikete atanır.

Not: Gönderdiğiniz  her ileti "Giden Kutusu" Bölümünde saklanır özel mesaj sayfasında giden kutusu, ileti arama, silme, ayarlar için butonlar vardır.



Konu Açarken Dikkat ( ! )



Yardım, soru konuları; Net olmanız ve bolca detay vermeniz gerekli yoksa konu soru cevap alanına dönüşüyor.  Bu sorunu olan kişiye ve yardımcı olmak isteyen kişilere  zaman kaybettiriyor.

Bir süre sonra başlığına göre konulara  bakılmıyor çünkü başlıktan ne oldu belli daha önce benzer bir sürü konuyla ilgilenilmiş artık bıkkınlık geliyor kimse uğraşmak istemiyor.

Örneğin ;

dewre calşmıyor yardımm

selam. arkdaslar tda2030lu anfi devresi yaptım çalışmıyor  acaba nerede hata yaptım  yardım lütfen

devre şeması  resim, link vs..



1. Konu başlığı: Konu başlığı derdinizi anlatmanızın ve konunuzun ilgi görmesinin en büyük yardımcısıdır. Açıklayıcı ve öz olmalı açıklayıcı derken uzun başlığı kastetmiyorum anlaşılır olmalı yardımcı olmak isteyen kişi ilk başlığı görür. Anlaşılır ve düzgün bir başlık konuya bakma oranını yükseltir

""dewre calşmıyor yardımm""  yerine daha uygun bir başlık kullanalım

Örnek: TDA2030 Entegreli Amfi Devresi Yaptım Ses Çıkmıyor ?

Şimdi ilk başlığa göre daha çok bilgi veren, açıklayıcı bir başlık oldu en azından gören kişi sorunu ve kullanılan ana malzemeyi gördü tabi ki soruna göre başlık değişir sadece örnek veriyorum  ısınıyor, ses az çıkıyor vs.. soruna göre başlık  şekillenir.


2 İçerik: Başlığı düzgün belirledik şansımız daha yüksek  ama  konu içeriği de çok önemli öncelikle  Türkçe yazım kurallarına uymak çok önemli tam anlamıyla Türkçe yazım kurallarına uygun yazı hazırlamak  ben dahil bir çok kişi için zor ama en azından daha anlaşılır okunabilir olmalı

En azından anlamlı cümle kurmak ı, ş, ğ, ö ve ç harflerini doğru kullanmak gerekir, gerçi yıllarca bilgisayar ortamında bu harfleri kullanmamaya mecbur bırakılmışız,  yazılım vb. gibi işler yüzünden bu şekilde alışmışız ama en azından yardım isterken biraz gayret gösterip daha anlaşılır bir yazı yazmalı sonuçta bizim yararımıza olacak...


Sorunun anlatılması ayrı bir konu unutmayın internet ortamındayız konuyu okuyan size yardımcı olmak isteyen kişiler yanınızda değil ne yaptığınızı ekipmanı görmüyorlar bu durumda bolca detay vermeli

Örnek olarak yaptığınız bir devrede sorun var;

Öncelikle devrenin altlı üstlü net çekilmiş resimleri, devre çizimleri konuya eklenmeli devreyi çalıştırmak için ne tür bir kaynak kullanıldığı verilen voltaj vb. belirtilmeli duruma göre sorunun oluşma anı eksiksiz anlatılmalı  mikro denetleyici tabanlı bir devre ise kodlar verilmeli simülasyon varsa verilmeli.

Detaylar ile karşı tarafın cevap yazma oranı yükselir çünkü karşısında ki kişi elinden geleni yapmış .

Tabi ki anlattıklarım her sorun için geçerli değil bazı sorunlarda resme gerek kalmaz bazılarında şema gerekmez...

Anlattıklarım daha doğrusu önerilerim diyelim çünkü yazdıklarım sizin işinizi kolaylaştıracak şeyler  zorunlu değil  başlıklar, içerik vb. soruna göre değişir bazen öyle bir sorun  olur ki başlık bulunmaz ya da çok özel bir proje olur fazla detay vermek istenmez ama bu durumda da sorunu çözme şansı azalır bunu da göz önünde bulundurmalı....

Bir  başka konuda  çok basit  şeyler hakkında  sorular sorulması internet üzerinde tek bir arama ile ilgili konu hakkında çözüme ya da dokümana ulaşılabiliyor bunun yerine konu açılıyor genelde konuya da cevap gelmiyor çünkü çok basit ya da defalarca bilgi verilmiş vs. Sonra konuya hiç cevap gelmeyince de üye "cevap yok mu, yardım yok mu"  diye çıkışıyor işin kötüsü cevabı bekliyor zaman kaybediyor.

Soru sormak iyidir fakat çok basit şeyler için sıkça soru sorulursa, alışkanlık haline gelirse, uygulama yerine hep soru sorup cevaba göre iş yapılırsa kendiniz gelişiminizin önüne geçersiniz işi geç öğrenirsiniz.