Picproje Elektronik Sitesi

BİLGİSAYAR => Donanım ve Yazılım => Konuyu başlatan: ByTEK - 27 Eylül 2015, 13:33:24

Başlık: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: ByTEK - 27 Eylül 2015, 13:33:24
Belki bilginiz vardır umuduyla sormak istiyorum.

Kaan Aslan beyin başkanlığında devam eden bir proje vardı C ve sistem programcıları derneği tarafından yürütülen. fakat güncel kaynak veya gidişatı hakkında bilgi göremedim. acaba durumdan haberdar olan varmıdır ?
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: Tesla.25 - 27 Eylül 2015, 23:23:56
Sanırım sadece derslerinde eğitim amaçlı kullanıyor.
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: ByTEK - 27 Eylül 2015, 23:59:20
Nette videoları ve röportajlari var fakat güncel bilgi yok.
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: t600 - 28 Eylül 2015, 17:56:57
İlkdefe duyuyorum , vidooyü izledim . Adam konuyu anlatmış , C ile işletim sistemi yapmaya çalışıyor , Bence izlediği yol yanlış gibi geldi , Mecburen ms dos üzerinde çalışıyor gibi geldi bana , aslında msdos u kendi oluşturması gerek gibi geliyor bana , bU arada win3.1  qbasiç  ile yapıldığını biliyorum  , sanırıom 95 te öyle , ms dosu assembley olması kaçınılmaz . Videoda 2-3 senede temel yapıyı yapacağından bahsediyor , abi  ne diyor , bu işin 2 yılda bitmesi lağzım .
Bence yannış yol izliyorlar , eğer böyle olursa iş olmaz

! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=FHIKQKhqGy0#)
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: bocek - 28 Eylül 2015, 18:04:49
Sevgili @t600 yazdıklarını geri dönüp okuyor musun hiç?
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: t600 - 28 Eylül 2015, 18:44:28
hatalımıyım  düzeltmek isterim

mesaj birleştirme:: 29 Eylül 2015, 08:54:17

ben bu işin olmasını çok istiyorum Bu iş bana verilsin yapmak için herşeyi yaparım Ve talibim .
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: MC_Skywalker - 28 Eylül 2015, 19:00:04
Windows 3.1 dahil tüm OS işletim sitemleri c/c++ ile yazılmıştır. Alt seviye donanım rutinlerinde ASM yazılmıştır ve C/c++ içinde inlineASM kullanılmıştır.

Okul zamanında x86 Asembly okurken tüm doanım erişimleri için ASM ile Lib yazımını görmüştük.
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: bocek - 28 Eylül 2015, 19:14:36
Alıntı yapılan: t600 - 28 Eylül 2015, 18:44:28
hatalımıyım  düzeltmek isterim
Çok kötü bir Türkçe ile yazıyorsun. En basitinden yazdıklarını MS Word içine yapıştırsan bile bir çok hatanı görüp düzeltebilirsin. Aslında şimdi dikkat ettim de forumun mesaj alanına yazarken bile altını çiziyor ve sağ tuşa tıklayınca doğrusunu gösteriyor.
Bir de ilk defa duyduğun bir iş ile ilgili de bu kadar yorum yapabilmene ayrıca şaşıyorum. "..gibi geliyor" "..bana öyle geldi" gibilerle yanlış sonuçlara varırsın.
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: t600 - 28 Eylül 2015, 19:16:08
Peki , Ben bu konuyu çok fazla düşündüm , yaklaşık 20 yıldır .Ne düşündüğümü anlatacağım :
1 . olarak işletim sistemi intel işlemci mimarisine göre yazılmalı, ARM  vb    hikaye .
Dolayısı ile 8086x ailesi çok iyi bilinmeli . Temel komut kümeleri , regesterler , multimedya komutları , Ama işin iyi yanı 486 ya göre yazarız çalışır , yeni pentiyum işlemcilerin datasehet i ni zor buluruz .Olsun , zamanla olur .
Bu noktada 8086 ailesi  DR. Nurettin topaloğlu ( seçkin yayınları ) ,  kitabını en az 10 kere okumuş olmak sarttır ve 8086 ailesi adına yazılmış tüm kitaplar önemli .Çünkü bu ailenin komut kümelerinden yeni nesil habersiz .
Evet bu noktada ms dos ve qbasic e sonuna kadar güvenmek zorundayız , çünkü bu yazılımlar içinde hiçbir turuva atı içermez , ve sadece kullanıcıya biat eder .
biri dosyalama diğeri ise işlemciyi doğrudan kullanmaya izin veren tek programlama dili .
İnsanlar işletim sistemi deyince internet , tarayıcı vb şeyler anlıyor . Bu yanlış . Çünkü işletim sistemi ms dos un  qbasic ile görsel hale getirildiği bir şeydir . Bu iş için en iyi örnek motorola 68000 için yazılmış Amiga workbenc tir .Gerçekten çok mükemmel ve güvenli bir işletim sistemidir .
Biz kendimize win3.1 i örnek almamız gerek .Unutulmamalı ki donanım üreten firmalar yazılımcılar ile büyüdü . Bizim yapacağımız işletim sistemi ile yutube de video izlemek için adobe ile kanka olmamız gerekir ki buna gerek yok , Çünkü bizim işletim sistemimiz artık ayrı temelde yürüyecek . Unutulmamalı ki bir işletim sistemi ancak ona uygulama yazacak insanlar ister . Biz kendi işletim sistemimize yazılım yapan öğrenciler bulmak zorundayız ki bu da ancak okullarda milli programlama dilimiz okutulmalı .
Unutmayın win3.1 QBASİC ile birlikte sürüldü , Bizde milli işletim sistemimizi Türkçe milli programlama dilimiz ile sürmeliyiz . Ve bu noktada devlet milli iştetim sistemini yavaş yavaş önemli noktalara kurmalı ki yazılımcılarımız onlar için yazılım yapsın .
Bir işletim sistemi programlama dili olmadan sunulursa bi halta yaramaz . ölmeye mahkum dur  DEVAM EDECEK ...

mesaj birleştirme:: 29 Eylül 2015, 09:25:58

C bizim programlama dilimiz değildir , Siz hiç c ile açılan bir bilgisayar biliyormusunuz ?  comodor64  ne ile açıldı ?  amstrad , vbb  hepsi , Tüm bilgisayarların ataları basic ile gözünü açtı , Şimdi ise kimse farkında değil ama hala onlar var .Türkçe temel programlama dili   olmadan  bu iş mümkün değil .
Şimdi biz win3.1 kullanmayan varsa  bir makinasına kursun ve hızı görsün , Garibimi enson 20Mhz işlemci ile görmüştüm , 2.4 g ile ne yapar sizce ? .Win 3.1 benzeri bir işletim sistemi için  en fazla 1 yıl  vaktimiz var . Sonra ona genç bir arkadaşımız tarayıcı programı yazar Allahın izni ile .
Bu arada win3.1 i kullanmayan adam bu işi yapamaya bilir ,

mesaj birleştirme:: 29 Eylül 2015, 09:33:25

Evet Diğer bir gidiş yolu olarak , sadece fet32 formatı üzerinden yürüyüp kendi ms dos umuzu yazabiliriz ama bu noktada at kasa bordların dizaynını çok iyi bilmek gerekir ki , bunun sebebi kendi bios yazılımımızı yazmak zorunda kalmamızdır . En sevdiğim şeyde bu olay , Bayılıyorum . Bios kesmeleri , bios hizmet programları . Bios yazılımlarının önemi çok büyüktür , Belki bu noktada 32mb intel işlemcili , üzerinde adc dac olan ve hd yerine flas bellek kullanan kendi milli bordumuz standart olabilir .
Bu ekip işi . Bir kurup donanım tasarlar , bir gurup bios , Bir gurupta işletimsistemi ve programlama dili .  devam edecek .

mesaj birleştirme:: 29 Eylül 2015, 09:35:36

bil amaca  basic kullanıyordu , c nin esamesi yoktu ,  Ama sen neye inanmak istiyorsan ona inan

mesaj birleştirme:: 29 Eylül 2015, 09:49:15

Hadi bizde yapabiliriz , biraz  kendimize güvenelim ,
Neyse bir fıkra anlatayim
Ama bu fıkra hayal  , kimse alınmasın .
Fıkra bu ya Çehennemde  kuyular varmış , her ülkenin adamları için ayrı kuyular , her kuyunun başında bir zebani var , kuyudan çıkmak isteyeni geri atıyorlar . Bir tanesinde zebani  yok  . Bizim  kuyuda , Diğerleri  demiş ki cehennemde torpil var , bizim kuyuların başında zebani var ,onların  yok , Zebani cevap vermiş , Biz oraya zebani koymaya gerek duymadık , Çünkü onlardan  her biri yükselmek istediğinde  diğeri paçasından  aşağı çekiyor  , dolayısı ile çıkamıyorlar ,
..   Yani :))))) . Ben bu arkadaşların paçasından çekmiyorum , oturup  sinir sıkışması olan elimle bir fikir yazmaya çalışıyorum , Lütfen  bu yüzden birşey yapamaz olduk ve fikirlerimiz ya ölüyor yada yurt dışına kaçıyor  . Bu konuda daha teşfikci olursak iyi olabilir .  okkk   mi ? Fikir üretelim . Birileride okuyup feyz alsın .
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: t600 - 28 Eylül 2015, 21:36:30
Evet , eğer standart bir 8086 tabanlı pc ye  yazılım yapacaksak , java , linüks bunlar hava civa , bizim zamanımızda java denince akla motorsiklet gelirdi . En önemli şey bios interup ları ( kesmeleri ) ve bios hizmet programının nasıl çalıştığını anlamaktır , Eğer bunu anlarsak ms dos benzeri fet32 dosyalama mantığını kullanan bir dosya yöneticisi yazılır ve onun üzerine bir progamlama dili yazıp işletim sistemini de bu dil ile yazabiliriz . Bu zor değil , Böyle birşey tasarlamıştım .Evet bu noktada cevre birimleri ne hakim olunur . cd sürücü , filopi disk , hd , ekran kartı adres aralıkları , ethernet kartı adrer aralığı , vbbb. Artık gerisi  görselliği artırmak .
Dediğim gibi  , bu köklü bir değişim . Bir aşamadan sonra büyüyecek , ona yazılım yapanlar ile . Bu noktada bu teşfik sağlanamaz ise  bu iş olmaz .
Bir işletim sistemi yazmak bir firmanın işi değil . Bu milli bir proje olur ve topyekün  desteklenir . Eğer 2018 li kuşaklar okulda bu işletim sistemi için yazılım yaparsa bu iş 10 yıl sonra hedefine ulaşır . Dolayısı ile  hızlı bir şekilde bir programlama dili ve işletim sistemi yapılması gerekiyor , bu iş 2 yılda bitmeli ve yaygınlaştırılarak version artışı yapılmalı . Bu işin olması için herkesin destek vermesi gerekiyor .Özellikle okullar .
Dolayısı ile biri bana c ile işletim sistemi yazacağım dediğinde , bildiğim şey onu kendisinden başka kimsenin kullanmayacağıdır . Bu sebepten bu işin nekadar önemli olduğu anlaması gerekenler tarafından anlaşılmalı ve ikna edilmeli .
Bu çok önemli bir proje . 
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: z - 28 Eylül 2015, 22:12:04
Win3.1'in QBasic ile yapıldığını nerden biliyorsun?
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: trgtylcnky - 28 Eylül 2015, 23:28:45
Ben bu konularda o kadar bilgili değilim ama bence bir işletim sisteminin en azından çekirdeği QBasic ya da herhangi bir basic ile yazılmış olamaz. Ki birkaç yerde (mesela burada: http://discuss.fogcreek.com/joelonsoftware/default.asp?cmd=show&ixPost=28914 (http://discuss.fogcreek.com/joelonsoftware/default.asp?cmd=show&ixPost=28914)) Windows'un C, C++ ve C# ile yazıldığı yazıyor. BASIC türevi diller zaten bilgisayar kullanıcılarının programlama bilmesi gerektiği dönemlerde kullanıcıya bir araç olarak sunulmuş diller ve çoğu zaten derlenmiyor.

İşletim sistemini yazmak için temel şeyler: donanımla haberleşecek kısım, donanım haberleşmesini diğer programlara sağlayacak kısım, kullanıcıların bilgisayarla iletişimini sağlayacak kısım. Genelde donanımın sanal bir arayüzü oluşturuluyor ve bu arayüzden okuyup yazarak programlar donanıma erişebiliyor. ASM gerekli değil ama tabii işlemci komut setini bilmek gerekebilir. Fakat bu komut setlerinin bile standart C kütüphaneleri olabileceğini düşünüyorum.
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: Tesla.25 - 29 Eylül 2015, 00:08:19
@t600;
Gerçekten yazdıklarını okumuyorsun, yazarken de düşünerek yazmıyorsun. (Aşağılamak için kesinlikle demiyorum.)
Yazdıkların baştan sona yanlış bilgi içeriyor. Yani 20 yılın boşa gitmiş. :)

Ya Allah aşkına şu milli işletim sistemi ve milli programlama dili saçmalıklarından ne zaman vaz geçeksiniz? Linux çekirdeği neyimize yetmiyor? 50-60 yıldır geliştirilen programlama dilleri neyimize yetmiyor da tekerleği yeniden icat ediyorsunuz?  C, C++, Java, Assembly hakkında milyar tane döküman var.
Türkçe programlama dili nedir zaten anlamıyorum. 'for' yerine 'döngü' yazması mı? Eğer böyleyse alın ben yaptım;

typedef for dongu


Linux, Windows hepsi C dili ile açılır. Tabi gerektiği yerde assembly kullanılıyor. Android, iOS hepsinin temelinde C/C++ var. Ne diyorsun Allah aşkına?
Bill Gates 'in favori dilleri arasındadır C dili. Yani Bill Amca 'da C 'yi severdi kullanırdı.

MS-DOS un ilk sürümleri assembly ile yazılmış. Nette kaynak kodları var hatta. Dolayısıyla %99 ihtimalle Win3.1 in de temelinde asm var.

Son olarak BASIC ve türevleriyle asla gerçek yazılım yapamazsınız ve gerçek yazılımcı olamazsınız.
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: engerex - 29 Eylül 2015, 00:19:19
 Daha Pardus'u doğru düzgün geliştiremedik, sıfırdan mı yazacağız? CSD ekibi elbette yazabilir. Ancak bir yere kadar. Zaten işletim sistemiyle bitmiyor. Güncelleriyle uyumlu ofis uygulaması gerekli. O gerekli bu gerekli... Pardus veya benzeri proje ile bir başarı sağlayalım, gerisi gelir.
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: tunayk - 29 Eylül 2015, 00:26:18
"Son olarak BASIC ve türevleriyle asla gerçek yazılım yapamazsınız ve gerçek yazılımcı olamazsınız."

Kusura bakma üstad lakin bu cümle biraz fazla iddialı olmuş.  Gerçek yazılımcıdan kasıt hardware'e doğrudan erişim sağlayan yazılımlar ise doğrudur BASIC vb. zaten bunun için yazılmamıştır.  Ancak yazılım dediğimiz şeyin bilgisayar denen cihaza istediğimiz işi yaptırmaktan ibaret olduğunu kabul ediyorsak, H/W erişimi olan yazılımcılar, toplam yazılımcılar kümesinin küçük bir kesimini oluşturacaktır ki büyük kümedekilerin çoğu asm nin a'sını dahi bilmezler.

Aslolan işini görmektir ister C++ ile ister VB.NET veya Java ile. Algoritma sakat ise C++ ne yapsın.

Selam ile
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: Gökhan BEKEN - 29 Eylül 2015, 01:00:47
Alıntı yapılan: t600 - 28 Eylül 2015, 17:56:57
Mecburen ms dos üzerinde çalışıyor gibi geldi bana , aslında msdos u kendi oluşturması gerek gibi geliyor bana , bU arada win3.1  qbasiç  ile yapıldığını biliyorum  , sanırıom 95 te öyle , ms dosu assembley olması kaçınılmaz .
Ms dos zaten bir işletim sistemi,  eğer yazdığınız işletim sistemi başka bir işletim sistemine ihtiyaç duyuyorsa ona işletim sistemi denmez.
Ben lise 2 de okurken, Turbo Pascal ile dosyaları kopyalama silme vs işlemleri yapmayı öğrendiğim an kendi kendime, "ben bu şekilde işletim sistemi yaparım" demiştim. Halbuki yazdığım program zaten windows üzerinde çalışıyordu, ben o zamanlar bunu akıl edememiştim, çünkü bilgisayar ile zaten o yıl tanışmıştım.

Alıntı yapılan: trgtylcnky - 28 Eylül 2015, 23:28:45
Ben bu konularda o kadar bilgili değilim ama bence bir işletim sisteminin en azından çekirdeği QBasic ya da herhangi bir basic ile yazılmış olamaz. Ki birkaç yerde (mesela burada: http://discuss.fogcreek.com/joelonsoftware/default.asp?cmd=show&ixPost=28914 (http://discuss.fogcreek.com/joelonsoftware/default.asp?cmd=show&ixPost=28914)) Windows'un C, C++ ve C# ile yazıldığı yazıyor. BASIC türevi diller zaten bilgisayar kullanıcılarının programlama bilmesi gerektiği dönemlerde kullanıcıya bir araç olarak sunulmuş diller ve çoğu zaten derlenmiyor.
Sizin dediğiniz kısım kernel kısmı. Windows sadece kernelden ibaret olmadığı için, arayüz kısımlarının c# ile yazılması mümkündür. Bu biraz da c# reklamı oluyor, ooo bak windows bile c# ile yazılmış desinler diye...


Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: t600 - 29 Eylül 2015, 09:48:13
:) . Bu tip konular açtığımda  bir kısım destek oluyor , bir kısım da saldırıyor . Umarım bu yazılar buradan asla silinmmez  ve kalıcı olur . Çünkü bu diyologlarımız  daha genç kardeşlere ilham olacak , Bunlar milli işlemci , milli programlama dili , milli işletim sistemi , milli motor yazılımları   vb zı konularda  konuşulmuş en güzel yazılar .
Benim bu konuda söyliyeceğim şimdilik bukadar .
Ama milli işletim sistemi işi baba verilse gecemi gündüzüme katar bu işi mutlaka ama mutlaka yaparım . Bu benim için  bir şereftir . Bu hepimizin namusudur aynı zamanda unutmayın . Ve bu işi yapan arkadaşların bunun ciddiyetini anlıyor olmasını umut ederim .
Win 3.1  basiçle yazıldı , c ile yok fortran , en doğrusunu Allah bilir Belkide  hepsinden rutinler vardı .
Saygılarımla.
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: CoşkuN - 29 Eylül 2015, 10:17:52
Görevi kimin vermesi gerekiyor. Biz versek olur mu mesala?
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: mufitsozen - 29 Eylül 2015, 10:27:24
Alıntı yapılan: CoşkuN - 29 Eylül 2015, 10:17:52
Görevi kimin vermesi gerekiyor. Biz versek olur mu mesala?

Hocam arkadas daha resmi bir gorevlendirme bekliyor bence. Basbakanlik Milli Isletim sistemi Mustesarligi olabilir, yada Tubitak Milli Isletim sistemleri Gelistirme ve uygulama Dairesi Baskanligi olabilir. Boyle yani...

Biz picproje uyeleri kendisinin ismini bilsek bu konuda bir imza kampanyasi baslatabiliriz ornegin. Yada sayin Niyazi Saral bu arkadasa bir milli isletim sistemi egitim seti hazirlatabilir. Cozum istenirse bu arkadastan faydalanmak icin bir suru firsat yaratilabilir.

Keske 20 senedir yaptigi isletim sistemi gelistirmeleri ile ilgili daha detay bilgi verse.
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: t600 - 29 Eylül 2015, 10:34:48
Ok . paylaşmaya hazırsak şunu yapabiliriz.
MS- DOS son derece güvenilir . MS- dos üzerine bir maske işletim sistemi yazalım . 3.1 , 95 , 98 gibi .
Bu iş ile uğraşacak arkadaşlar ve ben  sahibinden.com dan 50 tl ye olan eski dizüstü pc lerden alalım . hd ye sadece ms dos , qbasic , c , turbopascal vb yüklüyelim . toplam 800 kb filan tutar .Mikrosoftun yolunu izliytelim .
İsteyen c ilew isteyen basic ile uygulama yazsın .
Temel platform olarak  pencereler mantığı ile çalışan aslında ms -dos u görsel olarak kullanan 3.1 benzeri birşey yapalım , . win3.1 gerçekten bu işin en güzel örneği .
Nasıl yapalım :
arkada ms -dos çalışsın , Zaten telif hakları kalmadı . Bu sebepten ms dos tan uzaklaştırılmaya çalışılıyoruz .
diyelim ki basic ile başladık . vga standart yapısını kullanalım , mavi bir ekran ve ikonlar , sürüklemeli temalar , seri porttan maus kontrolü , herkes kebdi dilinde birşey yazacak , Ama bu noktada herkesin iyi bilmesi gereken tek şey var . bios hizmet programları . Bunun için aşağıdaki fotosunu verdiğim kitapları bu ekip okumalı .Bu kitapları hala defalarca okurum , 10 yılda ancak oturdu .
Bir ekip kurmalıyız . Devlet desteği alırsak süper olur , çünkü para kazanmamız da gerek .

mesaj birleştirme:: 29 Eylül 2015, 10:35:56


(http://s2.postimg.cc/f14yl2f1x/PICT0012.jpg) (http://postimg.cc/image/f14yl2f1x/)
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: Tagli - 29 Eylül 2015, 10:44:06
Genel olarak @Tesla.25 'in yazdıklarına katılıyorum. İş zaten çekirdek (kernel) yazmakla bitmiyor. Bir ekosistem lazım. Linux bile sıfırdan yola çıkmadı, Unix benzeri bir sistem olarak tasarlandı. Üstelik Linux çekirdeği geliştirilmeye başlandığında GNU ekosistemi zaten büyük oranda hazırdı, sadece çekirdek eksikti. Bu yüzden sistemin bütünü aslında GNU/Linux olarak bilinir. GNU olmadan Linux çekirdeği tek başına bir işe yaramaz.

İşletim sistemi millileştirmek ise bana saçma geliyor. Bu tür konularda bilgi evrensel olmalı. Milli duygularınızı başka alanlarda öne çıkarın. Mesela savunma sanayide kullanılmak üzere milli RTOS'unuzu yazar, uçağınıza, tankınıza, füzenize koyarsınız, bunu anlarım. Ama son kullanıcı için sıfırdan işletim sistemi yazmaya kalkmak günümüzde çok anlamsız. Hatta bence distro (dağıtım) yapmak bile saçma. Aynı sebeple bana Pardus için harcanan emek de anlamsız geliyor. Bunun yerine mesela Ubuntu gibi yaygın bir dağıtımın bir ucundan tutulabilir, mesela Türkçe desteği iyileştirilebilirdi. Zaten Pardus'a "yerli işletim sistemi" demek, Linux çekirdeğinin ne olduğunu ve ne şekilde geliştirildiğini bilmeyenleri kandırabilir ancak. Ama keşke şuna benzer bir şeyler söyleyebilseydik: "Linux'un process yöneticisi, [bir Türk ismi] tarafından iyileştirilmiş ve performansı %20 artmıştır". İşte o zaman tüm dünyaya faydalı bir iş yapılmış olunurdu. Pardus ekibinin de emeklerini böyle bir şey üzerinde değerlendirmelerini dilerdim.
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: t600 - 29 Eylül 2015, 10:44:22
Bu arada bu iş i sadece anlamam 20 yıl sürdü . Artık , yani 20 yıl sonra  win3.1  benzeri bir yazılımı yapabilecek duruma yeni geldim  ve 40 yaşındayım . Bu işi yeni neslin yapması imkansız gibi . Çünkü android sistemi ve yeni işletim sistemi bizim gibi ülkelerin mikroişlemciler ve 8086 mimarisi ile olan ilişkisini  koparıyor . . Yukarıda fotolarını verdiğim kitaplar bu konuya kafa yormuş ve anlamış sayılı hocalarımızdır  ve parmak ile sayılacak kadar azdır . Evet interneti bırakın ve bu hocalarımızın bu kitaplarını alın . Zaten satamamaktan şikayetçi olabilirler . Bu kitaplar için bu adamlar ömürlerini harcadılar , Bunu kimse hemen öğrenemez .Bu kitaplar tüm 8086 mimarisi ve bios hizmet programlarını anlatır . Öyle tahmin ediyorum ki bios kesmeleri ve hizmet programlarını  bilenlerinizin sayısı  bu site için bir elin parmakları kadar olmaya bilir . Zaten biosu anladığınızda işletim sistemi yapmak bizim için çok kolay olacak .
Bir ekip kuralım . Ekip bu kitapları alsın , ve işe başlıyalım .


mesaj birleştirme:: 30 Eylül 2015, 00:45:07

http://www.tamindir.com/qbasic-45/ (http://www.tamindir.com/qbasic-45/)
bunu indirin

mesaj birleştirme:: 30 Eylül 2015, 00:49:24

biz zaten ms-dos u araklamış olacağız . ms-dos yapılırken  adamlar  bu işin böyle olacağını bilemediler . ms- dos hızlı bir şekilde piyasaya sürülürken son derece dürüst ve masum yapıldı . Yani ms dos un telif hakkı bitti , biz onu sahipleniyoruz . adamlar onu ortadan kaldırmaya çalışıyor , biz onu evlat edinecez .onun kadar iyi çalışan bir dosyalama  ve kontrol sistemi yok . Adamlar sistamatik olarak ms- dos u yok ediyorlar , ama kendi savunma sanayilerinde sadece ms- dos çalışıyor .

mesaj birleştirme:: 30 Eylül 2015, 00:50:31

biz ms dos a maske yazacağız ,tıpkı adamların yaptığı gibi.

mesaj birleştirme:: 30 Eylül 2015, 01:00:51

diyelimki ms dosa qbasic te işletim sistemi yazdık . autoexebat  sys dosyalarına ekle iş bitsin , windovs ta öyle değil mi ?

mesaj birleştirme:: 30 Eylül 2015, 01:10:28

nasıl devlet desteği alırız :
Öncelikle ms dos un  üzerine yazılım yapma fikrini ve dayanaklarını anlatacağız , ve kısa bir sürede ms dos u  mauslu , dokunmatik ekranlı , görsel kabiliyetleri yükse , albenisi olan bir şekle sokacağız .Bunu işi için  20 kişilik bir ekip kuralım ve devlete başvuralım , 1 yıl içinde 3.1 e benzeyen bir şeyi hedefliyelim . Örneğin .Bir arkadaşımız bu sistem için web tarayıcı yazar . html ve diğer olaylar ile ilgilenir , Hepimizin karşılaştığı birşey var . yutube bir giriyoruz  flas ı güncelle diyor , bunları takip eden biri olmalı . Ama şunu unutmayın işletim sistemi veb tarayıcısı demek değildir .

mesaj birleştirme:: 29 Eylül 2015, 11:12:45

ayrıca qbasic gibi bir editörü  wisualbasic gibi bir forma dönüştürerek milli programlama dili adı altında okullara vereceğiz .
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: CoşkuN - 29 Eylül 2015, 11:18:43
Bence şu millilik takıntısından (savunma sanayii hariç) vazgeçmeliyiz. Niye elin oğlu gibi biz de birşey yapıp dünyaya satmayı düşünemiyoruz da hemen milli şunu yapalım, devlet bize destek olsun, tesis yapsın moduna giriyoruz anlamıyorum.

Şu saatten sonra x86 üzerine çalışmanın ne kadar anlamlı olacağını da ayrıca tartışmak gerekebilir.
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: t600 - 29 Eylül 2015, 11:25:41
Biz kimseye birşey satamayız , durum böyle , kimse bizden birşey almaz , çünkü bu iş bize aid değil . hiç olmazsa biz kendimiz için onların anlayamayacağı şeyler yapalım . Yani adamlar bizdeki her bilgisayarda istediği gibi geziniyor , kapılarda kendi virüs programları var , eğer biz savunma sanayi , ve diğer sanayilerimizde ( uzay ) kendi formatımızı yaparsak  bu noktada kör olacaklar , bu bizim mahremimizi korumamız için gerekli . neden 8086 . Çünkü bu mimarinin telif hakkı yok ve bizde bu mimariyi çok iyi bilen 40 yaş üstü adamlar var . ve biz işlemciyi yapabiliriz .
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: Tesla.25 - 29 Eylül 2015, 11:27:29
Alıntı yapılan: CoşkuN - 29 Eylül 2015, 11:18:43
Bence şu millilik takıntısından (savunma sanayii hariç) vazgeçmeliyiz. Niye elin oğlu gibi biz de birşey yapıp dünyaya satmayı düşünemiyoruz da hemen milli şunu yapalım, devlet bize destek olsun, tesis yapsın moduna giriyoruz anlamıyorum.

Şu saatten sonra x86 üzerine çalışmanın ne kadar anlamlı olacağını da ayrıca tartışmak gerekebilir.

Dünyada bir tek biz akıllıyız ondan.

Potekiz olsun, Hollanda olsun, Güney Afrika olsun, [tüm dünya], bunların hepsi işte Python, C++, Java, Linux/Ubuntu, PIC mikroişlemciler, Raspberry PI gibi "var olan ve büyük yollar kat etmiş olan teknolojileri" kullanıp muhteşem şeyler yaparken, bizler çok akıllıyız ya herşeyi sıfırdan yapacağız.

Linux çekirdeği varken MS-DOS nedir?
Eğer çocuklara programlama dili öğretmek istiyorsak Python, Ruby, JavaScript var.
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: boreas - 29 Eylül 2015, 11:29:08
Kusura bakmayın ama yaptığınız iş işletim sistemini öğrenmek ve ego tatmininden öteye gitmez. Bu da yapılmışı http://www.freedos.org/ (http://www.freedos.org/)
Kabaca fikirlerim ;
* bitmiş bir işlemci ile çalışacaksınız diğer firmalar daha işlemci seviyesinde bile daha güvenli yazılım / donanım yapacak
* İşletim sisteminiz ne olursa olsun gücünüz donanımınızla, yapabileceklerinizde gücünüzle sınırlı olacak. Asla bir solidworks çalıştıramayacaksınız.
* İşletim sistemini kendiniz yazmış olmanız sizi daha güvenli bir işletim sistemi yaptığınız anlamına gelmeyecek. Sadece işletim sistemini siz yazmış olacaksınız.
* Mesele güvenlikse basit güncel bir kernel alınıp  güvenlik açıkları giderilerek geliştirebilinir.
* Millilik olayı baştan bana yanlış geliyor aksine universal yap ki her yerden destek gör, müşteri ağın geniş olsun birbirimizden değil yabancı kaynakları kullanabilelim.

mesaj birleştirme:: 30 Eylül 2015, 01:34:55

Hatta not olarak eklensin ;
Pascal ile yapılan  OS : https://code.google.com/p/fpos/downloads/list (https://code.google.com/p/fpos/downloads/list)
Buda Fatih Kılıç'ın geliştirdiği Lazarus Grubunda paylaşmış olduğu (kod'u da paylaştı sağolsun) işletim sistemi :  ! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=coAzcwYqHuA#)
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: t600 - 29 Eylül 2015, 11:35:38
bitmiş bir işlemci diyorsun . herkes adroid kullanıyor , google 8086 için andrid yazılımı üretti , arm da çalışmıyor , ben intel işlemcili android aldım , komut kümeleri 8086 ailesi , google neden intele döndü , intel işlemcili tablet kullanan performansını  bilir , bitmiş bir işlemci dediğin 40 yaşında bir aile ve halen 8086 da ms dos çalıştırabiliyor , pentiyım 4 te , ve en yeniside , 40 yıllık oturmuş bir aile , oturmuş bir dil , , Bitmiş derken iyi düşün .
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: Tesla.25 - 29 Eylül 2015, 11:36:47
Alıntı yapılan: t600 - 29 Eylül 2015, 11:25:41
Biz kimseye birşey satamayız , durum böyle , kimse bizden birşey almaz , çünkü bu iş bize aid değil . hiç olmazsa biz kendimiz için onların anlayamayacağı şeyler yapalım . Yani adamlar bizdeki her bilgisayarda istediği gibi geziniyor , kapılarda kendi virüs programları var , eğer biz savunma sanayi , ve diğer sanayilerimizde ( uzay ) kendi formatımızı yaparsak  bu noktada kör olacaklar , bu bizim mahremimizi korumamız için gerekli . neden 8086 . Çünkü bu mimarinin telif hakkı yok ve bizde bu mimariyi çok iyi bilen 40 yaş üstü adamlar var . ve biz işlemciyi yapabiliriz .

Linux çekirdeği özgürdür ve kaynağı açıktır. Her bir satırını açıp inceleyebilirsiniz.
Bu çekirdeği kullanarak bir Linux dağıtımı yapabilirsiniz. Gerçi Ubuntu, Debian var. Yeni bir dağıtıma bile gerek yok. Ama yapmak isterseniz her şey açık. Kimse uzaktan sisteme etkie edemez.

Java, Python, C\C++, Ruby tüm bu diller de açık kaynaktır. Alıp bunları da inceleyebilirsiniz.

Dış mihraklara güvenmeyip, her şeyi kendimiz yapalım diyorsunuz, gidip MS-DOS 'a sırt dayıyorsunuz. MS-DOS6 'nın tüm kaynak kodları elinizde mi? Veya Win3.1 'in?
Büyük çelişki !!!
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: boreas - 29 Eylül 2015, 11:38:52
Alıntı yapılan: t600 - 29 Eylül 2015, 11:35:38
bitmiş bir işlemci diyorsun . herkes adroid kullanıyor , google 8086 için andrid yazılımı üretti , arm da çalışmıyor , ben intel işlemcili android aldım , komut kümeleri 8086 ailesi , google neden intele döndü , intel işlemcili tablet kullanan performansını  bilir , bitmiş bir işlemci dediğin 40 yaşında bir aile ve halen 8086 da ms dos çalıştırabiliyor , pentiyım 4 te , ve en yeniside , 40 yıllık oturmuş bir aile , oturmuş bir dil , , Bitmiş derken iyi düşün .

Kusura bakma hedef Windows 3.1'di haklısın 8086 yeter.
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: CoşkuN - 29 Eylül 2015, 11:41:16
Alıntı yapılan: t600 - 29 Eylül 2015, 11:35:38
bitmiş bir işlemci diyorsun . herkes adroid kullanıyor , google 8086 için andrid yazılımı üretti , arm da çalışmıyor , ben intel işlemcili android aldım , komut kümeleri 8086 ailesi , google neden intele döndü , intel işlemcili tablet kullanan performansını  bilir , bitmiş bir işlemci dediğin 40 yaşında bir aile ve halen 8086 da ms dos çalıştırabiliyor , pentiyım 4 te , ve en yeniside , 40 yıllık oturmuş bir aile , oturmuş bir dil , , Bitmiş derken iyi düşün .
İntel'in pazarlama bölümünde çalışan biri olduğunuzdan şüphelenmeye başladım!
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: t600 - 29 Eylül 2015, 11:41:45
Biz  ms- dos u kendi hizmet programımız ile tecrit edip kullanacağız , onun dışarıya erişebilme imkanı olmayacak , sadece içerde .başında kendi arayüzümüz var , dışarı ile bizim istediğimiz dışında konuşamaz , ayrıca buda sorun değil , 200 kb bir şey ms dos . gerekirse sonradan oturur yazarız , ama gerek yok .
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: engerex - 29 Eylül 2015, 11:46:30
 Eğer ciddi ciddi bir şeyler yapmak isteyen varsa ARM üzerine gitsin.

Apple'dan örnek verelim. Yüzeysel olarak bakınca;
Sanırım ilk zamanlar Apple'da Pascal popülerdi. MacOS il sürümleri apple pascal ile yazıldı. (Photoshop ilk sürümleri de MacOS için yazıldı ve yine pascalla.) Zamanla Apple hangisi işine daha çok gelirse onu tercih etti. objective-c vs. derken şu an swift kullanıyor.
İlk Mac ler Motorola işlemciliydi ve ~10 sene kullanıldı. Daha sonra PowerPC'ler ~10 sene kullanıldı. Şu an Intel işlemciler ~10 senedir kullanılıyor. Bundan sonra ise ARM'a geçiş süreci başlayacağını düşünüyorum. iOS önce telefona geldi sonra tablete yakında ARM dizüstülü ile iOS görürüz ve OSX/iOS birleşimi başlamış olur. Tabi bu eskisi kadar kolay bir geçiş olmayacaktır. Apple ilk Samsung ARM kullanıyordu ve şu an kendi Apple ARM kullanıyor ve diğer ARM muadillerine göre gerçekten çok güzlü.
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: boreas - 29 Eylül 2015, 11:46:45
Alıntı yapılan: CoşkuN - 29 Eylül 2015, 11:41:16
İntel'in pazarlama bölümünde çalışan biri olduğunuzdan şüphelenmeye başladım!
:)))
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: t600 - 29 Eylül 2015, 11:47:41
biri solidword  demiş , çalışmaz demiş . Çalışmasın zaten , ben sadece solid kullanan dev firmalarımızın bu bilgisayarları mevcut netvork e girmesine üzülüyorum , Ne tasarladılarsa gidiyor  :))))))).Solid kullananlar i pc yi nete sokmayın , bizim işletim sistmimiz de solid çalışmasın zaten , biz soliti xp ile nete girmeden kullanalım .Yarın bir harbe girersin , tanklarını solid le cizdin ya , tüm tasarım gitti zaten , tek atışla en zayıf yerinden vurulur  ,  yalan mı ?????
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: yamak - 29 Eylül 2015, 11:47:51
Alıntı yapılan: t600 - 29 Eylül 2015, 11:41:45
Biz  ms- dos u kendi hizmet programımız ile tecrit edip kullanacağız , onun dışarıya erişebilme imkanı olmayacak , sadece içerde .başında kendi arayüzümüz var , dışarı ile bizim istediğimiz dışında konuşamaz , ayrıca buda sorun değil , 200 kb bir şey ms dos . gerekirse sonradan oturur yazarız , ama gerek yok .
Hocam 200 kb olunca yazması kolay mı oluyo?
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: t600 - 29 Eylül 2015, 11:54:32
200 kb 200.000  asc karekter demek , kendime yakın hissediyorum .
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: yamak - 29 Eylül 2015, 11:56:50
O zaman kimseye gerek yok siz yazabilirsiniz bi işletim sistemi bence
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: t600 - 29 Eylül 2015, 12:00:59
Ok . Kendim yap diyorsun . Bununla ilgili bir anımı anlatacağım .
Günlerden birgün irandayım .Bir müziksyenle tanıştım , 10 yıldır davası sürüyormuş , kaset çıkarmak istiyordu , 10 yıl izin vermemişler , en sonunda davayı kazandı , kaset çıkarabilirsin diye mahkeme kararı çıktı , Ama bir şart koymuşlar , Evinde çalmak şartı ile .
Bende işletim sistemi yapayim ama evimde kullanayim tamam :)))))))))))))))))))).   anlaştık :)
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: sovalye - 29 Eylül 2015, 12:03:12
Niye zor olsun ki algoritma nedir zaten oturdum kac sayfa yazi yazdigimi bilirim ben. 200 kb nedir? Sizin mantikla suan hayran hayran izledigimiz uzay gorevlerini yapan aletler bir haftalik calisma ile yapilir. Hem de basic le yazariz. Bu mesajlarin arasinda ise yarar veya ispatli tek kelime yazmamissiniz.
Baslik csd, forum ahalisi bu kadar mesajdir ne anlattiginizi anlamaya ve duzeltmeye calismis.

Deyin ki aha ben bunu yazdim bakin, sonra bunu da yazarim derseniz olur ama suan havanda su dovmus olmuyor musunuz? Ki havandakinin su oldugunu bildiginizden de emin degilim.
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: Tesla.25 - 29 Eylül 2015, 12:03:43
Alıntı yapılan: t600 - 29 Eylül 2015, 12:00:59
Ok . Kendim yap diyorsun . Bununla ilgili bir anımı anlatacağım .
Günlerden birgün irandayım .Bir müziksyenle tanıştım , 10 yıldır davası sürüyormuş , kaset çıkarmak istiyordu , 10 yıl izin vermemişler , en sonunda davayı kazandı , kaset çıkarabilirsin diye mahkeme kararı çıktı , Ama bir şart koymuşlar , Evinde çalmak şartı ile .
Bende işletim sistemi yapayim ama evimde kullanayim tamam)))))))))))))))))).   anlaştık :)

Valla abi ms-dos, basic, win3.1 kullanacağım diyorsun, linux çekirdeğine güvenmiyorum diyorsun, ne idüğü belli olmayan win3.1 güvenmemizi bekliyorsun sonra destek bekliyorsun.

Bence bu hesap troll hesap. ;)
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: boreas - 29 Eylül 2015, 12:08:59
Alıntı yapılan: t600 - 29 Eylül 2015, 11:47:41
biri solidword  demiş , çalışmaz demiş . Çalışmasın zaten , ben sadece solid kullanan dev firmalarımızın bu bilgisayarları mevcut netvork e girmesine üzülüyorum , Ne tasarladılarsa gidiyor  :))))))).Solid kullananlar i pc yi nete sokmayın , bizim işletim sistmimiz de solid çalışmasın zaten , biz soliti xp ile nete girmeden kullanalım .Yarın bir harbe girersin , tanklarını solid le cizdin ya , tüm tasarım gitti zaten , tek atışla en zayıf yerinden vurulur  ,  yalan mı ?????

Tasarlanan bir yer biliyorum kullanılan bilgisayarlarda internet  kullanmıyorlar.  Ve kaynak dosyalar bilgisayardan çıkmıyor. İçinizi biraz rahatlatırsa diye
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: t600 - 29 Eylül 2015, 12:10:57
Hiç düşündünüz mü . compiler lerin tasarım programlarının  hepsi ücretli ama  bir şekilde kullanıyoruz ? neden acaba .
En iyi bilgisayar kablosuz iletişimi olmayan ve sadece 220 girişi olandır . Gerisi yalan .
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: kralsam - 29 Eylül 2015, 13:05:47
Alıntı yapılan: yamak - 29 Eylül 2015, 11:47:51
Hocam 200 kb olunca yazması kolay mı oluyo?
:D :D :D

mesaj birleştirme:: 29 Eylül 2015, 13:06:43

Alıntı yapılan: t600 - 29 Eylül 2015, 12:10:57
Hiç düşündünüz mü . compiler lerin tasarım programlarının  hepsi ücretli ama  bir şekilde kullanıyoruz ? neden acaba .
En iyi bilgisayar kablosuz iletişimi olmayan ve sadece 220 girişi olandır . Gerisi yalan .
Bir göz at hocam : https://en.wikipedia.org/wiki/Power-line_communication
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: CoşkuN - 29 Eylül 2015, 13:10:20
Ms-dos kaynak kodlarını felan isteyen olursa o da burdaymış (ilk 2 versiyon sadece):http://www.computerhistory.org/atchm/microsoft-ms-dos-early-source-code/
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: t600 - 29 Eylül 2015, 13:22:37
coşkun hocam süpersin , açık kodlar , Ben bunları arıyordum . Alimde bol miktarda 8086 işlemci var , 320x240 tft için bir bios yazılımı yaparım ve küçük bir devre kartı ve tft ile ms-dos çalışır , 320x240 tft de 3.1 de süper çalışır ,
Bunları sipariş edecem .
http://tr.aliexpress.com/item/N80C186XL16-N80186/32349448092.html?ws_ab_test=201556_2,201527_2_71_72_73_74_75,201409_1 (http://tr.aliexpress.com/item/N80C186XL16-N80186/32349448092.html?ws_ab_test=201556_2,201527_2_71_72_73_74_75,201409_1)

bu çipte senin gösterdiğin kodlar süper çalışır  :)
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: engerex - 29 Eylül 2015, 13:47:29
 MS-DOS zaten bitti. Uzun süredir kullanılmıyor. Donanıma erişimi de kısıtlı bir yapı. Bir firmaya ait kapalı kaynak kodlu MS-DOS üzerine kurulacak bir sistem zaten ne kadar milli olabilir? Anca bitirme projesi gibi bir şey olur. Linux üzerine git çok daha mantıklı. Zaten masaüstü ortamı giderek daralıyor. Gelecek mobilde. Gelecek ARM'da. Belki x86 kısa vadede ölmeyecek ama ARM pazar payı hızla yükselirken x86 hızla düşecek. Cebimizde taşıdığımız telefonlar bile yerini saat, gözlük, bileklik gibi akıllı cihazlara bırakacak. Bu cihazlar aynı zamanda bilgisayarımız olacak. Bu cihaz bir ekrana kablolu/kablosuz bağlanıp görüntüyü aktaracak. Fiziksel veya sanal klavye belki de farklı kontrolcülerle kişisel bilgisayarlarımız kullanacağız. Bu saatten sonra biri kalkıp MS-DOS tabanlı bir işletim sistemi geliştirelim derse emeklerinin heba olacağını söyleyebilirim. Sıfırdan yazacağım derse önünde çok yol var. Linux veya benzeri bir yapıyı kullanırsa zaten bir çok kişi bir çok şey için emek harcadığından çok daha çabuk ilerleyecek.
Bir işletim sistemi yazacaksanız sürücüleri de düşünmelisiniz: Google ChromeBook projesini en çok sekteye uğratan şeyin printerlar olduğunu açıkladı. Ortalık o kadar printer çöplüğüne dönmüş ki sürücülerle başa çıkamıyorlar. Piyasa da o kadar çok donanım ve çevre birimi var ki hangisi için sürücü yazacaksın?
Bir işletim sistemi yazacaksanız temel uygulamaları da düşünmelisiniz: Hangi kitleyi hedefliyorsunuz ve hangi ihtiyaçlarını karşılayabileceksiniz? En baştan bir ofis uygulaması olacak mı yoksa Milli Not Defteri bize yeter mi diyorsunuz? Ofis uygulaması olmadan bir eğitim kurumunda dahi kullanılamaz. Bir şirkette sekreter bilgisayarı dahi olamaz.
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: t600 - 29 Eylül 2015, 14:03:02
engerex , haklısın , bu durumda  zaten biz birşey yapamayız , adamlar datasehtleri sadece kendi aralarında paylaşır , biz kalırız .Bu noktada şu aklımıza gelmeli , işletim sistemi internete girmeye yarıyan birşey değildir .
Ben şunu gördüm . Pek yakında insanlar çok daha cahıl olacak , Evindeki bir lambayı bağlayamayacak kadar , ama kollarındaki saat veya telefon u  sadece kullanacaklar , ve buna köle olacaklar , bununla yönetilecekler , Hiçcir mahremleri kalmayacak , ve bu işler gitgide uzaklaşacak . Evet bir bu gemiye binemedik , Ama elimizde 3.1 tarzı birşey hazırda olursa  birgün iş değişir .Donanımın küçülmesine takılmamak gerek . Bugün askeriyede 5 bit telemler var , çünkü windovstan daha güvenli . Elimizde iyi kötü çalışan ve diğerlerinin virüs bile yazamayacağı bir işletim sistemi olur ve devlet bunu bir noktada kullanmak için ikna edilirse iş değişir.
Önümüzde 2 yol var ,
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: Tesla.25 - 29 Eylül 2015, 14:06:54
Alıntı yapılan: t600 - 29 Eylül 2015, 14:03:02
çahil olacak

:D
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: Gökhan BEKEN - 29 Eylül 2015, 14:28:24
@t600 hocam daha forumda Türkçe yazı yazamıyorsunuz.  İşletim sistemi nasıl yazacaksınız?
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: ByTEK - 29 Eylül 2015, 14:32:05
@Gökhan BEKEN Hocam işletim sistemi Türkçe ile yazılmadığına göre sanırım sıkıntı olmaz..  ::) :P :o
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: t600 - 29 Eylül 2015, 14:37:55
havayı değiştireyim bir müzik dinleteyim size , rahmetli Allah için yazmış .
! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=LPmD1JNyeYs#)
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: kantirici - 29 Eylül 2015, 14:58:03
t600, terminatördeki t600 mu?
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: mufitsozen - 29 Eylül 2015, 15:04:02
Alıntı yapılan: SercanTEK - 29 Eylül 2015, 14:32:05
@Gökhan BEKEN Hocam işletim sistemi türkçe ile yazılmadığına göre sanırım sıkıntı olmaz..  ::) :P :o

Aslinda Turkcyi de Isletim Sistemini de daha yazamiyor arkadas. Yani diyor istesem yazarim. Yazdiktam sonra tartisinda bilgi kirliligi olmasin.

Aralik basinda bu konuya geri doneriz, su milli windowsla beraber (msdos kaynak kodu elimizde olduguna gore qbasic ile 2 ayda windows 3.1 yazilir dedi arkadasimiz)

Sonucu gorenler bu konuda artik bir soz soyleyemeyecek duruma gelir zannimca.

Ben 7 aralik 2015'i outlook'da isaretledim. Arkadastan herkesin agzini kapatacak sekilde bir milli windows 3.1 bekliyoruz, qbasic ile yazilmis.
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: z - 29 Eylül 2015, 15:57:10
Hocam işletim sistemi yazılır da para getirmesi için yaygınlaşması lazım. Kimse bu riske girmez. Sonuçta çok büyük bir ekip ve zaman işi.

Başarılı bir işletim sistemi yapıp satabilmesi  için piyasaya girildiği anda yanında hiç bir eksiği olmayan uygulama programlarını da bedavaya verebilmek lazım.

Nedir bu uygulamalar?

Aklınıza gelen herşey.

Çok daha öncesi var ama miladı 1980 yapsak. 35 senelik birikime meydan okumak çok zor.
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: engerex - 29 Eylül 2015, 16:20:36
 Diğer ülkelerin ilkokulda programlama dersini zorunlu hale getirdiği dönemde biz sadece sosyal ağları konu etmekle yetiniyorsak gelecekte de pek aydınlık değil. Tüketen topluma gidiyoruz. Yüksek teknoloji üretirsin tarım üretirsin ama üretip dünyaya satarsın. Dünyanın ürettiğini tüketirsen bir bakmışsın cebindeki para onların cebine girmiş.
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: t600 - 29 Eylül 2015, 16:39:26
Sadece paramız gitse iyi , veririz  kurtuluruz . Bankalar ,  piyasadaki paranın çok  ama çok fazlasını kıredi olarak verirler . Biz bu kırediler ile ihtiyaç sandığımız , üretemidiğimiz  son teknoloji  zımbırtılardan alırız . Fakat bu hacim öyle büyür ki  dolaşımda olan para borcun faizine yetmez , Çocuklar ellerinde son teknoloji oyuncaklar ile oynar iken büyükler evlerini arsalarını  satar borçlarını ödemek için sonu olmayan bir uçuruma giderler . Donanımdaki para ,  borcu ödeyemediği için tüm mal mülk ve hatta daha kötüsü  başkalarının eline geçer .
Korkmayın Allah bizimle  . Sizden işletim sistemi  yapmanızı istemiyorum bende yapamam belki   . Bu forumun Türkiye için önemli olduğunun biliyorum . Bu yazıları 10 - 20 yıl sonra çocuklarımız okusun , onlara aktarabileceğimiz bir gerçek , Bu yola nasıl düştüğümüzü , babalarının ne düşündüğünü ne yaptığını  bilsinler , Samimiyetinize güvenerek ,lütfen imla kurallarını bahane ederek bu yazıları silmeyin . Bu yazılar geleceğe duğadır .
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: yamak - 29 Eylül 2015, 16:39:38
Arkadaşlar üşenmeden şu konuya cevap yazıyosunuz ya hayret ediyorum...
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: t600 - 29 Eylül 2015, 16:49:48
Doğru cevaz yazmayın , beni de  ortaçağdaki kilisenin yaptığı gibi  forumdan aforoz edin . Atın , İçinizde bizim  bunları yapabileceğimize inanmayanlar  var , Bir toplum durumunu  düzeltmedikçe Allah onları düzeltmez . Lütfen bunları yapabileceğimize inanın . Devrim arabası yapıldı da ne oldu ?   Ben 3.1 i yazsam ne olacak ????
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: CaFFeiNe - 29 Eylül 2015, 17:26:06
@t600

arkadaş laf salatalığı yapacağına bişey yap/yaz da paylaş ta milletin ağzının payını ver, amacın ne? ben lider olayımda arkama birkaç yüz yazılımcı katılsın ben onlara yol göstereyim onlarda işletim sistemi yazsın vs?, politikaya atıl bence sen
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: boreas - 29 Eylül 2015, 17:34:58
Öyle demeyin yaw çok eğlenceli oluyor. Günüme keyif kattı vallaha sağolasın @t600 :)
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: ByTEK - 29 Eylül 2015, 18:14:07
@t600 hocam sayenizde forum canlandı [emoji1]
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: trgtylcnky - 29 Eylül 2015, 18:20:28
Bu işletim sistemini kullanmıştım, insan mutlu oluyor: http://kolibrios.org/en/ (http://kolibrios.org/en/)

mesaj birleştirme:: 29 Eylül 2015, 18:22:47

Ayrıca;
http://mikeos.sourceforge.net/write-your-own-os.html (http://mikeos.sourceforge.net/write-your-own-os.html)
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: quarko - 29 Eylül 2015, 22:11:45
Bence @t600, kendisi için QBasic te "Türkçe Dilbilgisi" kurallarını pratik yaptıracak bir program yazmalı. En faydalı işi yapmış olur.
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: engerex - 29 Eylül 2015, 22:25:47
Tamamına yakını assembly ile yazılmış işletim sistemi. x86 olan sürüm açık kaynak, x86-64bit olan ise kapalı : http://www.menuetos.net (http://www.menuetos.net)
Quake, DOOM oyununu oynuyor, film mp3 izliyor dinliyor, webde geziyor ve dahası.
(http://www.menuetos.net/098q.png)

Açık kaynak  olan bir işletim sistemi ancak amaç x86 tabanlı Windows EXEleri çalıştırmak. Tersine mühendislik ile : http://www.reactos.org/ (http://www.reactos.org/)

Windows XP andırıyor.
(http://nene.com.ua/uploads/nene_Operacionnaya_sistema_ReactOS.jpg)

(http://wiki.lazarus.freepascal.org/images/e/eb/ReactOS.png)

Eğer gerçekten çok öenmli ise şimdi bunlar MS-DOS uyumlu "React-DOS" ta çalıştırıyordur. (Dikkat arkada GiMP)
(https://hsto.org/getpro/habr/post_images/54f/a0b/71a/54fa0b71a338fa539fcd4049dde8fd88.png)

Bunlar gönüllülük esasına dayalı bireysel projelerden birkaçı. Devlet desteği olsaydı neler yaparlardı?

Düşündüğünüz proje bunlardan daha ileri olacak mı?
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: ilhan_mkp - 29 Eylül 2015, 22:43:21
Alıntı yapılan: t600 - 29 Eylül 2015, 14:03:02
Bugün askeriyede 5 bit telemler var , çünkü windovstan daha güvenli . Elimizde iyi kötü çalışan ve diğerlerinin virüs bile yazamayacağı bir işletim sistemi olur ve devlet bunu bir noktada kullanmak için ikna edilirse iş değişir.
Önümüzde 2 yol var ,


o telemler asker aylak kalıp sağda solda siftinmesin diye var gayet güvenli ve teknolojik haberleşme sistemleri var askerimizin.
diğerleri o virüsü yazar bi ürüne zarar vermek üretmekten kolaydır.
milli değilde daha global düşünmek lazım nasıl anlatsam androidi dünyada popüler yapan ne çinliler milli işletim sistemi peşinde koşmuyorlar ama ekonomileri coştu
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: trgtylcnky - 29 Eylül 2015, 23:48:14
@engerex ReactOS linux tabanlı değil. Sitesinin ana sayfasında şu yazıyor: "Written completely from scratch, ReactOS is not a Linux based system, and shares none of the UNIX architecture."

ReactOS geliştiricileri Windows bileşenlerini tersine mühendislikle yeniden yazıyorlar. Yani tam olarak öyle değil de Windows bileşenleri hakkında bilgiye sahip olduktan sonra kendi uyumlu alternatiflerini yazıyorlar desek sanırım daha doğru olur.
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: ByTEK - 30 Eylül 2015, 00:38:41
Yazılımda tersine mühendislik nasıl birsey ?
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: z - 30 Eylül 2015, 00:52:52
Bir exeyi yada dll'i disassembly edip programı yazanın ne yaptığını tersden giderek anlamaya çalışıyorsun.

Yani source kodda kodlanan temel fikre ulaşmaya çalışıyorsun.
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: tunayk - 30 Eylül 2015, 01:04:40
Genel manada  kaynak kodları kapalı olan bir uygulamanın kaynak kodunu yeniden düzenlenebilir bir seviyede elde etme işi olarak tarif edilebilir. Ancak illaki bu seviyede de olmak durumunda değildir. Örneğin haberleşme yoluyla bir makineyi kumanda eden bir yazılımın kaynak kodlarını çözmeseniz de haberleşme hattını dinleyerek yazılımın verebileceği tüm komut alternatiflerine karşılık gelene haberleşme çevrimlerini elde etmek te aynı yazılımı yapmak için yeterli bir veri dir. Görsel tarafları zaten gözle görülüyor. Gözle görülmeyen taraflarında kaynak kod olmasada elde edilen veriler ile aynı fonksiyonlar gerçeleştirilebilir.

Bir exe dosyası diskte herhangi bir text dosyası gibi durur. Ancak içerik makine diline derlenmiş özel kondlardan oluşur. Eğer makine dilini anlayıp kendinize göre düzenleyebiliyorsanız bu da bir rev. eng. sayılabilir. Bu alanda SoftICE vb. çeşitli toollar var ve gerek dosyayı gerekse çalışma anındaki rami gözlemleyebiliyor ve programı debug modda işletebiliyorsunuz. Bu sayede şifre bulma/kırma vb. işler de yapılıyor.  Lakin çalışma asm kodunda.  ASM kodundan C'ye döndürebilen toollar olduğu da ayrı bir vakıa. Fakat bunların en iyisi (benim bulabildiğim) fonksiyonları oluşturup buların içinde ASM kod göstermekten öteye geçmiyor.
Başlık: Ynt: CSD işletim sistemine ne oldu ?
Gönderen: engerex - 30 Eylül 2015, 09:01:43
Alıntı yapılan: trgtylcnky - 29 Eylül 2015, 23:48:14
@engerex ReactOS linux tabanlı değil. Sitesinin ana sayfasında şu yazıyor: "Written completely from scratch, ReactOS is not a Linux based system, and shares none of the UNIX architecture."

ReactOS geliştiricileri Windows bileşenlerini tersine mühendislikle yeniden yazıyorlar. Yani tam olarak öyle değil de Windows bileşenleri hakkında bilgiye sahip olduktan sonra kendi uyumlu alternatiflerini yazıyorlar desek sanırım daha doğru olur.
Haklısın, linux olarak kalmış aklımda. Tersine mühendislik aynı olaydan bahsediyoruz. EXE'lerin çalışması için olmazsa olmaz Shell32.dll gibi dosyaları tekrar yazıyorlar. (Eğer yanlış hatırlamıyorsam) Daha önce lisans problemleri nedeniyle Linuxta Wine çalışması için Windowstan bazı dosyaları son kullanıcının elle kopyalaması gerekiyordu. Sanırım şimdi böyle bir şeye gerek yok. Belki de aynı temel çalışmaları kullanıyorlar.