Picproje Elektronik Sitesi

SERBEST BÖLGE => Bilim Teknik => Konuyu başlatan: salim ALTIN - 07 Eylül 2005, 10:26:55

Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 07 Eylül 2005, 10:26:55
Merhaba.
Arkadaşlar elektronik ile ilgisi yok diye düşüne bilirsiniz ama burası artık  bir bilim sitesi oldu. Zaten başka hangi yayın organı bu hizmeti veriyor ki.
Konuyu ilginize sunuyorum. ve sayın mederatör arkadaşlardan bu şekildeki konular için yeni bir başlık rica ediyorum.
Konu hakkında detay bilenleri konuyu geliştirmeye davet ediyorum.

Zaman gazetesi. 07.09.2005
Biyodizelin üretimi serbest, satışı yasak


‘Türkiye'nin akaryakıt ürünlerinde dışa bağımlılığını azaltıcı proje' diye tanıtılan biyodizelin satışının yasak olduğu ortaya çıktı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ‘standart' belirlenmediği için lisans veremeyince mevcut akaryakıt istasyonları biyodizel satışı yapamıyor. Biyodizel üreticileri Enerji Üst Kurumu'nun mevzuat düzenlemesi ile bu aksaklığın giderilebileceğini ileri sürerken, kurum da bu durumun ancak Türk Standartları Enstitüsü'nün ilgili normları belirlemesinden sonra mümkün olacağını ifade ediyor. Biyodizel üretimini Çevre ve Orman Bakanlığı denetliyor.

Mevzuat boşluğuna rağmen üretim yapan tesis sayısı gün geçtikçe artıyor. Özellikle Adana, İstanbul, İzmir, Mersin, Osmaniye ve Bursa'da birçok yağ fabrikası biyodizel ve biyobenzin üretimi yapıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e göre Türkiye biyodizel üretiminde Avrupa'nın 3. ülkesi konumunda geldi. Üyelerinin yakıt giderlerini indirmek için Ukrayna'dan 9 bin ton kanola ithal eden Çukurova Pamuk, Yer Fıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, biyodizeli de kendisi üretecek. Üretim için ilgili kurumlardan izin aldıklarını ifade eden Çukobirlik Genel Müdürü Fevzi Kılıç, "Sadece üretici ortaklara satmak kaydıyla bize izin verildi. Pamuk alımı yapan tüm birlikler biyodizel üretemi yapabilecek." diyor. Mehmet Ali Çaylı, 15 bin YTL'ye satın aldığı makineyle ihtiyacı olan biyodizeli üreten çiftçilerden bir tanesi. Adana'da büyük bir çiftliği bulunan Çaylı, kendi araçlarında kullandığı biyodizeli ayçiçeği ve kanoladan üretiyor. Adana bölgesinde yetişen ayçiçeğinin yüzde 39 yağ verdiğini belirten Çaylı, küspeyi de hayvanlarına yem olarak yediriyor. Çaylı, 1 litre biyodizeli 1,3 yeni liraya mal ediyor. Bu arada piyasadan 200 bin liraya aldığı küspeyi de bedavaya getiriyor. Mazotun litre fiyatı ise 1,97 yeni lira. Çaylı, "Ürettiğim biyodizelin kalitesini bir laboratuvara ölçtürdüm. Viskozitesi 3.01 çıktı. Bu, elde edilen yakıtın uçak benzini gibi kaliteli olduğunu gösteriyor." diyerek memnuniyetini dile getiriyor. Meclis Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi, henüz yasal bir altyapı olmaması nedeniyle ‘tokatçı' tabir edilen bazı biyodizel üreticilerinin sektöre fayda yerine zarar getirdiğine dikkat çekiyor. Biyodizelde standart konusunda önemli problemler yaşanabileceğine vurgu yapan Vahit Kirişçi, "ATAŞ'tan aldığım yakıt bozuk olduğunda bu firmayı mahkemeye verip tazminatımı alıyorum. Standarda uymayan biyoyakıt, aracın motoruna zarar verdiğinde vatandaş hakkını nasıl arayacak? Bu durumda biyodizel doğmadan ölmüş olur. O yüzden, önüne gelen firma bu işe girmemeli." diye konuştu.

Çiftçinin tükettiği yakıtı kendi ürünlerinden karşılaması amacı güden biyodizel, yüksek akaryakıt fiyatları yüzünden tüketicileri bu alana yönlendirdi. Biyodizel üretimi yapan cihazların satışında patlama yaşa- nıyor. Nizip'te 21 sabun fabrikasının biyodizel üretimine geçtiğini belirten Kirişçi, küçücük araçların üzerinde kurulu seyyar makinelerle üretilen biyodizelin kalitesi ve standardı hakkında konuşmanın yersiz olacağını kaydetti. ‘Kendi biyodizelini kendin üret' sloganıyla makinelerini pazarlayan Ege Biyoteknoloji Sanayi Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Adnan Akyarlı, en çok 250 litre üretim yapan sistemin talep edildiğini söyledi. Akyarlı, "Fiyatı 15 milyar lira olan makine kendisini 4-5 ayda amorti ediyor. Geliştirdiğimiz cihaz Avrupa ve dünya normlarında." diyor. Türkiye'de ilk biyodizel tesisini kuran Alternatif Yakıt Teknolojileri şirketinin Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Elmas, ürettikleri biyoyakıtı beğenen bir Alman firması ile ortaklık kurduklarını ve yıllık 750 bin ton biyodizel ihraç etmeye başladıklarını dile getiriyor.

Karakalem Kıyıege Biyodizel şirketi, Avrupa ülkelerinden sağladığı 100 milyon Euro ile Balıkesir'de 250 dönümlük alana biyodizel tesisi kuracak. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çeşmecioğlu, tesiste ayda 124 bin ton kanola bitkisi işleneceğini ve 40 bin ton mazot elde edileceğini söyledi. Tesis için Edremit veya Burhaniye'de arazi aradıklarını kaydeden Çeşmecioğlu, çiftçiye alım garantisiyle kanola bitkisi ektirileceğini söyledi.

Biyodizel nedir?

Biyodizel, kolza (kanola), ayçiçeği, soya, aspir gibi yağlı tohum bitkilerinden elde edilen yağların veya hayvansal yağların bir katalizör eşliğinde kısa zincirli bir alkol ile (metanol veya etanol) reaksiyonu sonucunda açığa çıkan ve yakıt olarak kullanılan bir ürün. Evsel kızartma yağları ve hayvansal yağlar da biyodizel hammaddesi olarak kullanılabilir. Biyodizel ve karışımları için dizel motorda değişiklik yapılmasına gerek yok.


Ali Akçoban, Şerif Erdikici, Çağlar Avcı, Tuncay M. Cengiz; Adana, İzmir, Balıkesir
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: cenkara - 07 Eylül 2005, 12:19:46
Çıktığından beri düşünüyordum. Biodiesel nedir nasıl yapılr diye.
Teşekkürler.
Keşke birde bio benzin yapsalar.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: Petek - 07 Eylül 2005, 13:37:02
Alıntı yapılan: "cenkara"Çıktığından beri düşünüyordum. Biodiesel nedir nasıl yapılr diye.
Teşekkürler.
Keşke birde bio benzin yapsalar.

Cenkara, biobenzin var zaten. PO satıyor. Sende üret. Kazandığın parayla ferrari alıyorsun. Sonra baban sana soruyor "nereden buldun bunun parasını", sen diyorsun "biobenzin baba".

Yanlış hatırlamıyorsam bio dizel avrupada normal dizel yakıtı ile karıştırılarak satılıyor.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: mustafacan - 07 Eylül 2005, 15:06:18
yetkililerin bence bu konuda geç kalmamaları gerekir. düşünün evde önce yağda patates kızartın sonra o yağlada arabanız çalışsın. yani önce siz yakın kalanınıda arabanız yaksın.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 08 Eylül 2005, 08:48:34
Merhaba.
Arkadaşlar gerek bu konu gerekse bu tarz konuların tekniği ve nasıl yapılabildiği bilgisi önemli. Bu çeşit bilgilere ulaşırsanız lütfen paylaşalım.
Benzinli araçlar LPG ile çalışıyorlar ya, aynı şekilde BİYOGAZ denilen ve özellikle hayvan dışkılarından elde edile bilen metan esaslı gaz ile de benzinli araçlarda motorda hiç bir değişikliğe gitmeden çalıştırabilmek mümkün. Bunun önemi eğer petrol 100$ a ulaşırsa daha iyi anlaşılacak. Bu şu demek. Her birimiz hayatımızı kazanmak için çalışıyoruz ya. Aslında alternatif enerji üretenler yıllık yaklaşık 5 milyar dolarlık bir pazardan pay alacaklar. Tabi bu yanlızca enerji tarafı birde bunun kalite kontrol, sezme, üretim gibi yönleri var ki bu ilk birkaç yıllık dönemde çok daha büyük bir pazar.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: diot - 08 Eylül 2005, 09:48:12
Ben bio dizeli bilmem ama opel astra marka arabamda kurşunsuz bio benzin kullanıyorum.  Zaten benzinin toplam %2 si biobenzin.
bio benzin ile bio olmayan arasında bir farkta göremedim.
%2 daha az dışa bağımlılık anlamına gelir. Ülke kaynaklarını değerlendirelim.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: aster - 08 Eylül 2005, 09:49:18
Alternatif yakıtları unutmayalım, hepimizin sorunu hatta ülkemizin
www.obitet.gazi.edu.tr/sunular/5.ppt
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: diot - 08 Eylül 2005, 10:00:09
2. bir konu elektrik üretimi konusu. Geçen sene fizik profesörü bir bayan televizyonda enerji üretimi ile ilgili bir açıklama yapyordu aklımda kaldığı kadarıyla anlatayım.

Nükleer yakıtların içinde çevreye en temiz ve en atıksız nükleer bir yakıt olan bir madenden bahsetmişti. Adı şimdi aklıma gelmiyor. Bir çuvalıyla Türkiyenin 1 yıllık elektrik ihtiyacı karşılanabiliyormuş.
Dünyada çok az bulunan bu madenin  büyük bir çogunluğu Türkiyede ve Toplam Türkiyedeki rezerv 20-22 ton civarında bir çuval maden 150kg gelse buda yaklaşık 135 sene cıvarı yapar..

Neden  kullanılmasın. ?  Enerji üretimi için okadar doğalgaz ve kömüre yatırım yapıyoruz . Kömürde çevre kirliliği dogalgazda ise yurtdışına giden dövizler.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: Petek - 08 Eylül 2005, 13:02:18
Alıntı yapılan: "diot"2. bir konu elektrik üretimi konusu. Geçen sene fizik profesörü bir bayan televizyonda enerji üretimi ile ilgili bir açıklama yapyordu aklımda kaldığı kadarıyla anlatayım.

Nükleer yakıtların içinde çevreye en temiz ve en atıksız nükleer bir yakıt olan bir madenden bahsetmişti. Adı şimdi aklıma gelmiyor. Bir çuvalıyla Türkiyenin 1 yıllık elektrik ihtiyacı karşılanabiliyormuş.
Dünyada çok az bulunan bu madenin  büyük bir çogunluğu Türkiyede ve Toplam Türkiyedeki rezerv 20-22 ton civarında bir çuval maden 150kg gelse buda yaklaşık 135 sene cıvarı yapar..

Neden  kullanılmasın. ?  Enerji üretimi için okadar doğalgaz ve kömüre yatırım yapıyoruz . Kömürde çevre kirliliği dogalgazda ise yurtdışına giden dövizler.
Bahsettiğiniz bayan Prof. Engin Arık. Fizikçi. Amacı sansasyon oluşturup, kendini göstermek ve Fizikçilerin egosunu tatmin edecek parçacık hızlandırıcılarının büyük ölçeklisini Türkiyeye satın aldırıp onunla oyalanmak. Yada İsviçre-Fransa ortak sınırında kurulmuş olan CERN'e Türkiyeyi üye yaptırıp yılın belli dönemlerinde oraları gezmek.
Yoksa nükleer teknolojinin geliştirilmesinin ne kadar maliyet gerektirdiğini herhalde biraz mürekkep yalan insanlar tahmin edebileceklerdir.

Bahsettiği element toryum. Toryum konusunda Fizik Mühendisleri odası bir bildiri yayımladı. Türkiyenin Toryum gerçeğini  oradan öğrenebilirsiniz. Bizler (acizane ben ve bir meslektaşım) bu bildirinin hazırlanmasında Nükleer Enerji Mühendisleri olarak katkıda bulunduk.

Toryum konusunda kısaca birşeyler söylemek gerekirse, şunlar söylenebilir:
1. Toryum fisyon yapan bir element değildir. Nükleer yakıt olarak kullanılamaz. Ancak Uranyum233 e dönüştürülürse (reaktör içerisinde nötron akısına maruz bırakılarak) en fazla Uranyumdan %30 tsarruf edilmesini sağlar ki bu teknoloji henüz geliştirilmekte ve bir iki yerde test numuneleri üzerinde çalışmalar yapılmakta.
2. Türkiye'deki Toryum rezervi (dünya rezervlerinin 1/3 ü deniyor) tenörünün çok çok düşük olması nedeniyle dünya rezervler listesinde yer almıyor.
3. Dünya toryum ticareti 100 bin doların altında.
4. Hızlandırıcı güdümlü sistemlerde toryum parçalanabilir. Ancak bu teknolojinin geliştirilmesi için  en az bir 50 yıl gerekli ve bu sistem her yere de kurulamaz.
5. Hızlandırıcı güdümlü sistemlerden elektrik üretmenin maliyeti çok daha yüksektir. Geliştirilmekte olan bu sistemin (50 yıl sonra gelişimini tamamlayacağını varsayacak olursak) asıl amacı elektrik üretmek değil, uzun ömürlü radyoaktif atıkları bertaraf etmektir.

Allahın bizlere bahşettiği en büyük hazine olan aklı kullanmak ve hazıra konarak zengin olmak hayallerinden kurtulmak gerekir. İnternette dolaşan toryum, neptünyum, arslan armutu, Türk erkeği hikayelerine aldanıp, gelen mailleri bütün tanıdıklarımıza iletmek hastalığından vazgeçmek gerekir. Bu tür hoax mailler (sahte iletiler) ülkemizin aptallık seviyesini ölçmek amacıyla yabancı toplum mühendisleri tarafından ortaya atılmakta ve bu ülkeyi nasıl karıştırabilecekleri konusunda önemli veriler elde etmektedirler.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: aster - 08 Eylül 2005, 13:41:36
Alıntı yapılan: "Petek"Allahın bizlere bahşettiği en büyük hazine olan aklı kullanmak ve hazıra konarak zengin olmak hayallerinden kurtulmak gerekir. İnternette dolaşan toryum, neptünyum, arslan armutu, Türk erkeği hikayelerine aldanıp, gelen mailleri bütün tanıdıklarımıza iletmek hastalığından vazgeçmek gerekir. Bu tür hoax mailler (sahte iletiler) ülkemizin aptallık seviyesini ölçmek amacıyla yabancı toplum mühendisleri tarafından ortaya atılmakta ve bu ülkeyi nasıl karıştırabilecekleri konusunda önemli veriler elde etmektedirler.
Aynen katılıyorum

Ayrıca daha önce de vermiştim gene vereyim
http://www.hidrojenturk.com
http://www.hidrojenforumu.com
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: ftsahin - 08 Eylül 2005, 13:48:11
Konuyu değiştirmek istemiyorum bio dizel benim de çok ilgimi çeken bir konu ama birkaç gün önce bir sitede gördüğüm mıknatıslı motor dikkatimi çekti.  Burada bir doğal mıknatıslı, harici enerjiye ihtiyaç duymadan devamlı dönen bir motordan bahesediliyor. Alternatif olması açısından konuyu açtım.

http://jnaudin.free.fr/html/trmdiag.htm

Bu sitenin yapımcısı motorun çalıştığını iddia ediyor ve diğer sayfalarda resmini koymuş. Belki daha önce bu sitede bu tür bir  konu işlenmiş olabilir. Burada güncellensin diye forumda arama yapmadım. Bu konuda tecrübesi olanlar varsa ve burada paylaşırlarsa herkes için iyi olur özellikle bu konuyla uğraşanlar için.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: Petek - 08 Eylül 2005, 14:18:05
Ankara MTA yerleşkesinde bulunan Enerji Parkında (enerji müzesi) biodizel üretimi için bir düzenek var. Bir ara fotoğrafını çekmiştim.
http://rapidshare.de/files/4856191/Biodizel.JPG.html (http://rapidshare.de/files/4856191/Biodizel.JPG.html)
Bir traktör römorkuna kurulabilecek kadar bir oturma alanı kaplıyor. İş akışını göstermişler ama deatylı değil.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: Petek - 08 Eylül 2005, 14:29:26
Alıntı yapılan: "ftsahin"Konuyu değiştirmek istemiyorum bio dizel benim de çok ilgimi çeken bir konu ama birkaç gün önce bir sitede gördüğüm mıknatıslı motor dikkatimi çekti.  Burada bir doğal mıknatıslı, harici enerjiye ihtiyaç duymadan devamlı dönen bir motordan bahesediliyor. Alternatif olması açısından konuyu açtım.

http://jnaudin.free.fr/html/trmdiag.htm

Bu sitenin yapımcısı motorun çalıştığını iddia ediyor ve diğer sayfalarda resmini koymuş. Belki daha önce bu sitede bu tür bir  konu işlenmiş olabilir. Burada güncellensin diye forumda arama yapmadım. Bu konuda tecrübesi olanlar varsa ve burada paylaşırlarsa herkes için iyi olur özellikle bu konuyla uğraşanlar için.

Bu konuyu hiç açma. Bu konu başka bir yerde tartışıldı. Evet motor döner ama net enerji üretimi yapamazsın. Yani mıknatıslara yüklediğin enerjinin onda birini bile geri alamazsın.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: aster - 08 Eylül 2005, 15:15:05
http://enerjigrubu.sitemynet.com/tr/id1.htm
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 08 Eylül 2005, 18:18:21
Alıntı yapılan: "Petek"
Alıntı yapılan: "ftsahin"doğal mıknatıslı, harici enerjiye ihtiyaç duymadan devamlı dönen bir motordan bahesediliyor. Alternatif olması açısından konuyu açtım.

http://jnaudin.free.fr/html/trmdiag.htm

konuyla uğraşanlar için.

Bu konuyu hiç açma.  Evet motor döner ama net enerji üretimi yapamazsın. Yani mıknatıslara yüklediğin enerjinin onda birini bile geri alamazsın.

Merhaba.
Bence konuyu hiç kapatma. Üzerinde araştırmaya devam. !!!
Türkiyede de bu konuda çalışmalar yapılıyor. Hatta dünyada patentli sistemler olduğu söylendi. Ben bir çalışmanın sonucunu bekliyorum. Burada aktarırım.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: ftsahin - 08 Eylül 2005, 18:44:20
Sayın petek hocam, bu konuyu üzerinde tartışılsın diye açmadım. Bildiğim kadarıyla bu ve benzeri düzenekler üzerinde Türkiye'de amatör çapta uğraşanlar ve Salim Hocamın dediği gibi sonuca yaklaşanlar var. Çalışır- çalışmaz tartışması gereksiz yer ve zaman işgalinden başka birşey değil.  Konuyu açmaktaki amacım tecrübeli olanlar varsa tecrübelerini aktarsınlar, yapmayı düşünen arkadaşların hepsi amerikayı yeniden keşfetmesin. Herkes bu konuda en çok ilerlemiş olanın tecrübesine sahip olsun. Allahın bizlere bahşettiği en büyük hazine olan aklımızı bilinen şeyleri tek başına öğrenmeye çalışarak çürütmeyelim.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: Petek - 09 Eylül 2005, 11:12:16
Alıntı yapılan: "ftsahin"Sayın petek hocam, bu konuyu üzerinde tartışılsın diye açmadım. Bildiğim kadarıyla bu ve benzeri düzenekler üzerinde Türkiye'de amatör çapta uğraşanlar ve Salim Hocamın dediği gibi sonuca yaklaşanlar var. Çalışır- çalışmaz tartışması gereksiz yer ve zaman işgalinden başka birşey değil.  Konuyu açmaktaki amacım tecrübeli olanlar varsa tecrübelerini aktarsınlar, yapmayı düşünen arkadaşların hepsi amerikayı yeniden keşfetmesin. Herkes bu konuda en çok ilerlemiş olanın tecrübesine sahip olsun. Allahın bizlere bahşettiği en büyük hazine olan aklımızı bilinen şeyleri tek başına öğrenmeye çalışarak çürütmeyelim.

Bu konuyu daha önce başka bir forumda gördüm. Orada verilen bir linkte benzer çalışmalardan bahsedilmiş. Hatta bir tanesinin hertürlü çizimi, açıklaması vs. var. Fakat bu ve benzerleri konusunda ABDde ilgilenen şirketler bazı laboratuvarlarda prototiplerin analizini yaptırmışlar. Bu analizler sonucunda mıknatısların manyetik kuvvetleri (ısınmadan kaynaklı) zamanla azaldığı gözlenmiş. Bu testleri yapan uzmanlar şunu söylemişler: Mıknatıslı motorlarda enerji üretimi yapılınca mıknatısların üretimi sırasında içerisine depolanan enerjinin 1/10'unu ancak geri alınabiliyormuş. Bir de mıknatısın üretimi ve enerjinin içerisine depolanması sırasında verilen enerjinin iki katından fazla enerji harcanıyormuş. Dolayısıyle sistemin bütün üretim aşamasında harcanan enerjinin en fazla 20 de biri bu motorlar vasıtasıyla kazanılabiliyormuş.

Ben bu motorların çalıştığına inandım (ki testleri yapan uzmanlar öyle söylemiş) ve kullanım alanı da yaygın olabilir ama bu yoktan enerji yaratamaz ve alternatif enerji kaynağı olamaz diyorum. Yani sonsuz enerji üretemezsin. O nedenle alternatif yakıt türleri başlığı altında tartışmaya değer bir konu değil.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 11 Eylül 2005, 13:09:46
Alıntı yapılan: "Petek"

bu ve benzerleri konusunda ABDde ilgilenen şirketler bazı laboratuvarlarda prototiplerin analizini yaptırmışlar.

yoktan enerji yaratamaz ve alternatif enerji kaynağı olamaz diyorum. Yani sonsuz enerji üretemezsin. O nedenle alternatif yakıt türleri başlığı altında tartışmaya değer bir konu değil.

Merhaba.
Arkadaşlar bu konu nun başlı başına bir ANA BAŞLIK  konusu olduğuna inanıyorum. Ama önce amerikalılara bir danışalım kısmına hiç katılmıyorum...
Birde birkaç soru sormak istiyorum;
Bir atomun elektronları çekirdek etrafında dönüyormu, dönmüyormu???
Dönüyorsa o elektronların motoru nerede. ? Olmaz derken hareket noktanız nedir.??? Manyetizma - elektrik ve gravite konularında olası tüm fiziksel formullerin ortaya tam olarak konulmuş olduğunu düşünüyormusunuz.??? Elektronlar hangi durumda ancak hareketsiz kalırlar.???

Bu bir elektrik motoru yapmak bilgisine sahip olmak demektir ki, elektriksiz ve motorsuz çalışmayan kaç makine kullandığınızı düşünürseniz durumun önemini daha iyi anlarsınız.
EVET türkiyede bu konuda çalışmalar var. Hatta ben de bir tarafından içinde olduğumu söyleyebilirim. Kaldı ki dünyada bu motoru yaptığını söyleyip patentler almış olan insanlar var. Hatta almanyada televizyon da da konu gösterilip tartışılmış.
Fırçasız doğru akım sabit mıknatıslı motor yapısını biraz incelerseniz sistemin aslında burada bahsedilene benzediğini göreceksiniz. Orada mıknatıs görevini yapıyorda burada niye vazgeçsin ki.!!!

Alın ilgilenen için konunun daha detaylı linki burada.
Başarırsak fotoğraflarını da koyarım.
www.fdp.nu/perendev/default.asp

Birde arkadaşlar, herhangi bir konuda olumlu bir fikrimiz varsa paylaşalım, insanları engellemeyelim. islami olarak,  büyük günahlardan birinin ; "yapılacak bir iyiliğe mani olmak " olduğunu hatırlatmak isterim.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: CaFFeiNe - 11 Eylül 2005, 14:11:02
harbiden dönüyor yaw (sitedeki videoya baktımda) çok güzel
peki neden birsürü alternatif enerji kaynakları araştırıyorlarki rüzgar gelgit vs gibi bu sistemin boyutlarını büyütseler olmazmı?

ahh keşke imkanım olsaydı da deneseydim şu işi :) çok merak ettim şimdi tatmin edici bir enerji elde edilebiliyormu
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 11 Eylül 2005, 15:41:43
Merhaba.
24 KW lık alternatör çevirdiklerini idda edenler var. !!!
Burada güç ve hız kontrolü sizin kontrolünüzün dışında kalıyor. Yani ayarlanabilir değil. O nedenle o kadar da özellikli bir durum değil. Ama hiçbir şeyin  yapılamaz diye kestirip atılmaması gerektiğini anlatacak kadar da değerli.

illa amerikalılara soralım diyenlere link i;
http://www.americanantigravity.com/perendev.shtml

nazilerin uçan dairesinin resmiyle beraber ilgilenmek isteyenlere;
http://www.americanantigravity.com/einstein.shtml
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: z - 11 Eylül 2005, 16:01:25
24 KWlık alternatörü elimle bende çevirebilirim. Çıkışında 24Kw elektrik yükü varmıymış :D
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 11 Eylül 2005, 16:14:56
Alıntı yapılan: "bunalmis"24 KWlık alternatörü elimle bende çevirebilirim. Çıkışında 24Kw elektrik yükü varmıymış :D

Heeee
Sanırım seni kesmedi bu motor hocam. Sana şöööleee daha iyi bi link verelim de sen bi yorumla bakalım. (bende bu konuda da tecrübe var  :D )
amcam şöle diyo:
Video appears to show 4.25 W rectified DC going into the spinning device, which meanwhile is producing 15.4 W AC, for an efficiency of 362%, but full visibility lacking.

Hani verdiğinden fazla alamıyodun.

http://pesn.com/2005/09/10/9600162_Lutec_over-unity/
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: z - 11 Eylül 2005, 17:08:56
Üfürükten bir mühendis olarak ancak aşağıdaki yorumu yapabilirim.

Mıknatısla çalışan motor, akü yada şarjlı kapasite ile çalışan elektrik motoruna benzer.

Şarj olmuş bir kapasiteye bağlı motor için;
Çıkan enerji = Kapasitede depolanmış Enerji  - kayıplar

Mıknatıslarla dönen motor için;
Çıkan enerji = (Magnet malzemesini magnetize etmek için mıknatıs fabrikasında kullanılan enerji - Magnetize işlemi esnasında oluşan kayıplar) - kayıplar

Eğer gerçekten bu konuyla ilgileniyorsanız, konunun Türkçe dilinde tartışılacağı tek adres bence aşağıdaki linki verdiğim sitenin fizik bölümü  olabilir.

http://www.bilimfeneri.gen.tr

Aksi halde mevcut bilgilerle bol bol üfürürüz.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: CaFFeiNe - 11 Eylül 2005, 17:26:29
@bunalmis

peki hocam mıknatıslar kullanıldıkça manyetik güçlerinde azalma olurmu olursa elde ettiğimiz enerjiden kazancımızın mıknatıs fabrikasında mıknatısı oluşturmak için kullanılan enerjinin maliyetinden fazla olma ihtimali varmıdır (yani bu mıknatıslar pahalımıdır demek istiyorum işleri bitince yerine yenisi takılır motor dönmeye devam eder :)

yada iki adet mıknatısı birbirini iter vaziyette sabitlesek bir müddet sonra ( 1gün, 10gün, 1 yıl ..) manyetizmaları azalarak birbirlerini itmez hale gelirlermi?

keşke bu perendev motorundan elimde olsaydı bağlardım ucuna bir dinamo onada bir yük (ampül vs.) geçen akımı ve yük ucundaki voltajı ölçüp nekadar güç üretiyor ve nezamana kadar üretmeye devam edicek bakardım ahh ahh :)
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: z - 11 Eylül 2005, 17:37:04
Ben fazla yorum yapamayacağım. Tahminen mıknatıslar bir süre sonra demagnetize olacak ve sistem susacak.

Klasik bir DC motorda mıknatıslar var ve onlar zamanla silinmiyormu diye soru olabilir. Motor akımları için daima bir üst limit vardır. Limit  saçın sature olmasına engel olmak yanında mıknatısları demagnetize etmemek içinde konmuştur. (Bu limitin altında kalındığı sürece motorlar zamanla yaşlanır ve bu süreç çok zaman alır.) Söz konusu mıknatıslı motor için daha fazla yorum yapabilmeyiı isterdim. Daha önce dediğim gibi linkini verdiğim sitedede bir kaç tane fizik uzmanı var. Atom teoriye girip umarım bütün soruların cevabını verirler.

Eğer bu motor verimli ise (kesinlikle değildir) dediğiniz gibi mıknatısları değiştirir değiştirir kullanırsınız tabiki.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 12 Eylül 2005, 08:30:22
Merhaba.
@bunalmış hocam söylediklerine katılamıyorum.
Eğer senin söylediğin gibi ise ,Bak tam yeri de gelmişken insanları uyarmalısın , demelisin ki;
-AC ve DC servo almayın. Hatta sabit mıknatıslı motorları da almayın.Step motorları bile. Bunların mıknatısları  bir süre sonra zayıflayacak ve işe yaramaz hale gelecek. Verdiğiniz para uçacak. Hem zaten baksanıza mıknatısın maliyeti nedeniyle bunlar dünyanın parası.

mı? :!:

Burada aklınıza OLMAZ diye kazınan bir şartlandırmayı savunmak için pek çok gerçeği görmezden geliyorsunuz.

Miknatısların imalatı çok zor ve pahalı bir işlem değil. Hatta yurt dışından demanyetize gelebiliyor ve burada perçin kaynağı makinası mantığında kondansatör deşarjı ile çalışan bir makina yardımı ile manyetize edilebiliyor. Zaman içinde özelliklerini kaybetmeleri söz konusu ama bu zaman çok uzun. Yanlız fiziksel bazı şartlarda çalışmalarıda gerekiyor.

Ben, olmaz fikrini bu denli hararetli savunmaya karşıyım.
Oldurmak zor olan değilmi zaten.
Bence yararlı bir iş yapmayı düşünüyorsak insanların mıknatısları nereden bulabileceklerini anlatalım yeter.

Mesela ikinci linkte verdiğim makina benzeri yıllar önce (1990 yılında) Türkiyede yapıldı. Zakkumcu Dr.dan 3 ay kadar sonra gazetelere haber verildi ve çalışması sergilendi. Ama zakkumcu Dr. a gösterilen ön yargılı  ve güya bilimi savunan cahilce tepki nedeni ile gazetelerde ancak 3 sayfada yer buldu. Televizyona çıkamadı bile. Ama 300 Watt enerji verip 1KW enerji alındı. Halen çalışmalarını sürdürüyor o kişi. Patent başvurularınıda isveç te yapıyor.

Şimdi yine olmaz... Olamaz... tepkisini bekliyorum.  Ama inkar etmek gerçekleri değiştirmiyor ki. Nice muhalifler öldü gitti ama biz OLDURABİLENLERİN buluşlarını kullanmaya devam ediyoruz. Halen Dünya yuvarlak ve güneş etrafında dönüyor vede dönmeye devam edecek...
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: z - 12 Eylül 2005, 10:46:59
Zaten DC motor örneğini,  neden mıknatısların demagnetize olmadıklarını açıklamak için özellikle vermiştim. Burdan yola çıkıp aman içinde magnet bulunduran motor satın almayın yorumunu ben yapmadım, siz yaptınız.

Klasik DC motorlarda yük arttıkça demagnetize akımının altında kalmak şartıyla motor akımı artırılarak yükün durdurucu etkisi aşılmaya çalışılır.
Dolayısı ile mıknatısları silinmez.

Bahsettiğim siteye gidipte sorunuzu fizikçilere sordunuz mu?

Elektronlar neden dönüp duruyor enerjisini nereden alıyor sorunuza cevabı da o sitede bulursunuz. İşin detaylarına girince de ne kadar cahil olduğumuz ortaya çıkar.

Enerjinin korunumu kanuna bir göz atın derim. Dünya problemlerini bu kanunla çözeriz ve  Kirşof kanunları kadar kaya gibi sert bir kanun. Şu ana kadar çatırdamadı. Sizler çatırdatabilirmisiniz göreceğiz.

%100 verimin üstüne çıkıldığını iddia ettiğiniz sistemde verim nasıl tespit edilmiş detaylı anlatabilirmisiniz?
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: Petek - 12 Eylül 2005, 11:21:11
Alıntı yapılan: "salim ALTIN"
Alıntı yapılan: "Petek"

Merhaba.
Arkadaşlar bu konu nun başlı başına bir ANA BAŞLIK  konusu olduğuna inanıyorum. Ama önce amerikalılara bir danışalım kısmına hiç katılmıyorum...

Ayrı bir başlıkta tartışılması gerektiğine katılıyorum ama o başlıkta tartışmaya ben katılmıyorum :D

Amerikalılara danışmak gerektiğini ben söylemedim. Sadece adamların ölçümlerinin sonucunu (okuduğum) yerden aktardım. Onlara danışmaya da gerek yok. Motor yük altında çalışırken ısınma oluyorsa bu demektir ki içerisinde belirli bir yöne yönlendirilmiş yükler hareket ediyorlar (minimum enerji düzeyine inecek yönde) ve bunun sonucunda titreşim ve bunun da sonucu olarak ısı açığa çıkıyor demektir. Isı açığa çıkıyorsa bu hareketlerin meydana gelme oranı daha da artıyor demektir (difüzyon sıcaklık ile doğru orantılı). Pek bilimsel olmadı ama idare eder.

Alıntı Yap
Birde birkaç soru sormak istiyorum;
Bir atomun elektronları çekirdek etrafında dönüyormu, dönmüyormu???
Dönüyorsa o elektronların motoru nerede. ? Olmaz derken hareket noktanız nedir.??? Manyetizma - elektrik ve gravite konularında olası tüm fiziksel formullerin ortaya tam olarak konulmuş olduğunu düşünüyormusunuz.??? Elektronlar hangi durumda ancak hareketsiz kalırlar.???

Bunalmis hocamın verdiği linkte bu konularda soru ve cevaplar verilmiş. Oradan merak ettiğiniz sorulara cevap alabilirsiniz.

Elektronların motoru ne ben de bilmiyorum. Sadece nasıl döndükleri konusunda bazı atom teorileri ile açıklama getirmeye çalışılmış ama olay çözülmüş değil. Zaten atomik boyutlarda geçerli olan kuantum fiziğinin bildiğimiz klasik (ve bizim günlük yaşantımızdan aşina olduğumuz) Newtonian fiziği ile anlaşılması pek mümkün değil. Bildiğim kadarıyla elektronlar hareketsiz kalmamazlar. Ancak K capture dediğimiz yada annihilation (pair productionın tersi) dediğimiz yollarla, birincisinde atomun çekirdeğine düşer, diğerinde pozitronla birleşip toplamı 1.2 MeV luk zıt yönlü iki gamma ışını çıkarırlar. Bildiğim kadarıyla manyetizma, elektrik, zayıf nükleer ve kuvvetli nükleer kuvvetleri birleştirecek birleşik alan teorisi henüz bulunmuş değil. Gravitasyon konusundaki bilgiler diğerlerinden çok daha az.

Olmaz derken (yani sonsuz enerji üretmez derken) kastettiğim, böyle bir olayın olabilmesi için bahsettiğiniz sistemde sonsuz bir enerji depolanış olmalı ve bu enerji bir anda değil de kontrollü bir şekilde ortaya çıkmalı. Bunun için de sistem içerisinde bir iç enerji değişimi olmalı. örneğin nükleer santrallarda yılda yaklaşık 24 ton %4 zenginlikte uranyum koyuyorsunuz ve bir yıl boyunca yaklaşık 1200 MWe lik enerji (3700 MWt) alabiliyorsunuz. Ancak bir yıl sonunda yeni yakıt yüklemesi yapıyorsunuz. Yoksa bu enerji de sonsuz değil.

Mıknatıslı sistemde ki, hiç nükleer enerji dönüşümü olmadığını kabul edin, sonsuz enerji üretilebilecek olsaydı herhalde günümüzde enerji kaynaklarının kontrolü için bu kadar savaş verilmezdi. Fizikte devrim yaşanırdı ve günümüz bilim arenasında sunulan 100 makaleden 99 u herhalde bu enerji kaynağına ve kullanım alanlarına yönelik olurdu.

Kastettiğiniz şey eğer mıknatıslar içerisinde depolanan enerjiyi değil de mıknatıslar bir aracı olup, yerkürenin veya evrenin içerisinde depolanmış olan enerjiyi kazanmaya yönelik bir düzenek olsaydı belki bir anlam ifade edebilirdi. Örneğin içten yanmalı motorlar veya kömür santrallarını düşünün, yakıt yandığı zaman bir potansiyel enerji, ısı ve kinetik enerjiye dönüşüyor, enerji iki referans kaynak arasında (sıcak kaynaktan soğuk kaynağa) akarak bir miktarı faydalı işe dönüşüyor. Dönüşemeyen kısmı soğuk kaynağa atılıyor. Bu şekilde evrenin entropisi (bir anlamda düzensizliği) artıyor. Sizin bahsettiğiniz sistemde evrendeki hangi enerji türü, nasıl bir potansiyel enerjiye sahip ve bu enerji nasıl kinetik enerjiye dönüşüyor bu konuda bir yorumum yada fikrim olmadığı için sisteminiz sonsuz enerji veremez diyorum. Uzayın quantalandığını ve bu kuantum katmanları arasındaki enerji farkını kullandığınızı düşünsem (her nasıl olacaksa) bu da atomik boyutlarda çalışmayı ve aralarındaki mesafenin sabit olmadığı katmanların üzerine denk gelecek ve potansiyel fark oluşturacak kutuplar yaptığınızı düşünsem, bu da öyle kocaman mıknatıslarla ve döner bir disk üzerinde kutupları vektörel olarak hareket eden ve yön değiştiren sistemle ve manyetik bir kuvvetin, garavitasyonal bir kuvvetle etkileşim içerisinde olmasını kabul etmek gerekir ki bana göre pek mümkün değil. Öyle olsaydı elektrik nakil hatları keman telleri gibi salınır dururdu. (bu da pek bilimsel olmadı ama düşündüğü şeyi tam anlamıyla anlatacak fazla zamanım yok, malum işyerimdeki işler)

Alıntı Yap
Bu bir elektrik motoru yapmak bilgisine sahip olmak demektir ki, elektriksiz ve motorsuz çalışmayan kaç makine kullandığınızı düşünürseniz durumun önemini daha iyi anlarsınız.

Anlıyorum. Zaten bu nedenle bahsettiğiniz motorun verimi %5 civarında olsa bile bunun kullanılabileceği yerler mutlaka vardır diyorum. Bu motorların döndüğünü ve verimi %5 civarında da olsa enerji üretebildiklerini de kabul ediyorum. Hatta bu motor düzeneklerinin patent almış olabileceğini de anlayışla karşılıyorum. Yalnız patent almış olması onun sonsuz enerji kaynağı olduğu iddiasının tescil edilmiş olduğu anlamına gelmeyeceğini de belirmek isterim.

Alıntı Yap
EVET türkiyede bu konuda çalışmalar var. Hatta ben de bir tarafından içinde olduğumu söyleyebilirim. Kaldı ki dünyada bu motoru yaptığını söyleyip patentler almış olan insanlar var. Hatta almanyada televizyon da da konu gösterilip tartışılmış.
Fırçasız doğru akım sabit mıknatıslı motor yapısını biraz incelerseniz sistemin aslında burada bahsedilene benzediğini göreceksiniz. Orada mıknatıs görevini yapıyorda burada niye vazgeçsin ki.!!!

Sabit mıknatıslı motorlar akım çekmiyor mu? yani bir enerji tüketmiyor mu? Orada bir mıknatıs görevini yapıyor (yük altında ne zamana kadar aynı manyetik kuvveti sağlayacağını bilemiyorum) ama diğer manyetik alan kaynağının (yani rotorun) sürekli enerji tükettiğini, hatta motor yükü arttıkça devri sabitlemek için rotora daha fazla akım (yada gerilim ) vermemiz gerekmiyor mu? Peki rotoru süperiletken maddeden yapsanız, motorun gereksinim duyduğu elektrik enerjisini süperiletken bir bobine yükleseniz ve sonra sistemi dışarıdan enerji vermeden çalıştırsanız ne olurdu?

Alıntı Yap
Alın ilgilenen için konunun daha detaylı linki burada.
Başarırsak fotoğraflarını da koyarım.
www.fdp.nu/perendev/default.asp

Birde arkadaşlar, herhangi bir konuda olumlu bir fikrimiz varsa paylaşalım, insanları engellemeyelim. islami olarak,  büyük günahlardan birinin ; "yapılacak bir iyiliğe mani olmak " olduğunu hatırlatmak isterim.

Önceki yazılarım engellemek şeklinde algılanmış ise özür dilerim. Amacım o değildi, sadece böyle bir sistemin sürekli enreji kaynağı olamayacağına yaşadığımdan emin olduğum gibi emin olmduğumu belirtmekti.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: Petek - 12 Eylül 2005, 11:27:21
Alıntı yapılan: "salim ALTIN"Merhaba.
Mesela ikinci linkte verdiğim makina benzeri yıllar önce (1990 yılında) Türkiyede yapıldı. Zakkumcu Dr.dan 3 ay kadar sonra gazetelere haber verildi ve çalışması sergilendi. Ama zakkumcu Dr. a gösterilen ön yargılı  ve güya bilimi savunan cahilce tepki nedeni ile gazetelerde ancak 3 sayfada yer buldu. Televizyona çıkamadı bile. Ama 300 Watt enerji verip 1KW enerji alındı. Halen çalışmalarını sürdürüyor o kişi. Patent başvurularınıda isveç te yapıyor.

Salim Hocam, verdiğiniz rakamlar 300W, 1kW enerji değil, güç birimleri cinsinden. 300W lık enerji ne kadar süreyle verildi ve 1 kWlık güç ne kadar süreyle alındı?
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: Petek - 12 Eylül 2005, 11:32:57
Alıntı yapılan: "salim ALTIN"
Alıntı yapılan: "bunalmis"24 KWlık alternatörü elimle bende çevirebilirim. Çıkışında 24Kw elektrik yükü varmıymış :D

Heeee
Sanırım seni kesmedi bu motor hocam. Sana şöööleee daha iyi bi link verelim de sen bi yorumla bakalım. (bende bu konuda da tecrübe var  :D )
amcam şöle diyo:
Video appears to show 4.25 W rectified DC going into the spinning device, which meanwhile is producing 15.4 W AC, for an efficiency of 362%, but full visibility lacking.

Hani verdiğinden fazla alamıyodun.

http://pesn.com/2005/09/10/9600162_Lutec_over-unity/

Salim Hocam, burada da verdiğin rakamlar güç birimi içeriyor. Konuya güç açısından bakarsanız bizleri yanıltırsınız. Enerji açısından bakın. Yoksa bir otomobili 400 km götürecek benzini çok kısa bir süredeyakarak (örneğin bir doğalgaz santralında) normal araba motor gücünün 1000 (bu rakamı attım) katını da alabilirsiniz.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: z - 12 Eylül 2005, 11:34:30
@Petek, evet bu benimde gözümden kaçmış.

@Salim,  eğer burdan yola çıkıyorsan,bende sana 1W güç kullanarak 1Kw güç üretebilirim.

Örnek mi? Fotoğraf makinalarındaki flaş.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: CaFFeiNe - 12 Eylül 2005, 13:04:31
sonuçta biri bu motoru yapıp gerekli ölçümleri yapmadıkça (ne kadar güç üretiyor ve bu gücü ne kadar zaman üretebiliyor) konu çözüme kavuşmayacak gibi :) inşallah bir arkadaş denerde kafamızdaki soru işaretleri kaybolur

salim hocam siz bir ara güçlü ve küçük mıknatıslar arıyordunuz bulabildinizmi? yoksa bunun içinmi arıyordunuz :)
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 12 Eylül 2005, 18:32:42
Merhaba.
Sağolun arkadaşlar elbirliği ile boğduk yine bir konuyu hayırlı olsun... :D

@caffeine tam bu iş için değil ama benzer bir konu için arıyordum. Eski harddisk lerin içindeki motorda var bu mıknatıslar. Gerçi şekilleri tam manası ile istenileni vermeyebiliyor ama lazım olanlar oradan bulabilirler.

@bunalmış ve @petek
arkadaşlar son kısımda söz ettiğiniz tarzda bir laf cambazlığı yapmıyorum. Ben konuyu açmak ve sizin de bildiğiniz bir şeyler varsa sorarak yada anlatarak konuyu açmanızı isterdim.Fizik kuralları , manyetizma, matematik vs. ile çatışmakta değil işimiz.
Fakat 1896 da idi sanırım amerikan patent dairesi başkanının dediği şeyi sakın tekrarlamayalım. Bulunacak her şey bulunmuştur artık patent dairesini kapatalım,gerek yok diye...
Hatırlarsınız. Yine bu bordda yayınlanmıştı, sanırım 2003 te. Yale üniversitesinde konuşma yapan, sanırım oracle ın sahibi idi bir konuşması vardı.
Şartlandırılmış lık ile ilgili. Olura veya olmaza şartlanmayalım.
Burada bir şeye dikkat çakmak istiyorum. Sanki -Bu iş olur ile -Bu iş olmaz ın tarafları olmuşta sanki bunu kanıtlamaya çalışıyoruz.

Bahsettiğim  enerji üreten makinayı yapan kişi yurt dışında birkaç ülkede motor ve jenaratörler konusunda uzun yıllar çalışmış ve emekli olunca türkiyeye dönmüş bir kişi. Evet sisteme giren enerji 300 ila 350 Watt dolayında iken eş zamanlı elde edilen enerji yaklaşık 1 KW.  FAKAT bu 2 KW olamıyor. En fazla bu şekilde 1KW dolayında enerji temin edebiliyorsunuz.Linkteki makine için ne söylüyorlar.???

Dier sessiz takip eden arkadaşlara bir sözün de.;
Her konu ve her araştırma bir başarıya veya sonuca ulaşmaz. Ama bu araştırmanın içinde olan insanlara çok şey öğretir ve kazandırır. Bu kazanımlar ise mutlaka insanı bir başka yerde başarıya taşır.
Bu nedenle islamiyette : bir saat ilim meclisinde BULUNMAK 1000 rekat nafile namazdan daha hayırlıdır diye hadis vardır.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 12 Eylül 2005, 19:10:01
Alıntı yapılan: "salim ALTIN"Hatırlarsınız. Yine bu bordda yayınlanmıştı, sanırım 2003 te. Yale üniversitesinde konuşma yapan, sanırım oracle ın sahibi idi bir konuşması vardı.
Şartlandırılmış lık ile ilgili. Olura veya olmaza şartlanmayalım.
.
demiştim  ya o yazıyı buldum. Bence Lary ellison da şartlandırma üzerine birşeyler söylemek istemişti. Ama şartlandırmayı yapanlar buna tahammül edememişler. O derece ki ; tekrar okumaya değer doğrusu.
Alıntı yapılan: "bunalmis">"Çok iyi okumuş olmak başarıyı getirebiliyor mu?



>Amerika'da genellikle üniversiteler, her yıl, kendi alanında çok sivrilmiş
>ama mutlaka akademik hayattan gelmesi de gerekmeyen, bir önemli kişiyi
>mezuniyet konuşması yapmak, yeni mezunlara çeşitli öğütler vermek üzere
>davet ediyor.
>Bu yıl, ünlü Yale Üniversitesi'nde yapılan mezuniyet törenine, ORACLE
>Bilgisayar Şirketi'nin kurucusu ve genel müdürü Larry Ellison davet
edilir.
>Ellison, şaşırtıcı, hatta şok edici bir konuşma yapar. Bu konuşma "İyi
>üniversitelerden mezun olmak ve iyi bir eğitim geçirmiş bulunmak, mutlaka
>başarılı olmayı gerektiriyor mu?"tartışmasını yeniden alevlendirdi.
>İşte Larry Ellison'un sonunu tamamlayamadığı konuşması.
>"Yale Üniversitesi mezunları, daha önce böyle bir konuşma duymadığınız,
>görmediğiniz için özür dilerim. Ama benim için bir şey yapmanızı
istiyorum.
>Lütfen, etrafınıza iyi bir bakın. Solunuzdaki sınıf arkadaşınıza bir
bakın.
>Sonra sağınızdaki sınıf arkadaşınıza bir bakın. Ve simdi şunu kafanıza
>sokun: "Bundan beş yıl sonra, on yıl sonra, hatta otuz yıl sonra,
>solunuzdaki kişi hiçbir şeyi başaramamış olacak. Sağınızdaki kişi de
>aslında
>hiçbir şey başaramamış olacak."
>Ve siz, ortadaki? Ne bekliyorsunuz? Siz de başaramayacaksınız.
>Başaramayacaksınız. Aslında bugün şöyle bir etrafıma baktığımda parlak bir
>gelecek için yüzlerce umut ışığı göremiyorum.
>Yüzlerce değişik endüstride liderliği ele alacak kişiler de göremiyorum.
>Görebildiğim tek şey, geleceği başarısızlıktan başka bir şey olmayacak
>yüzlerce insan. O kadar.
>Sinirlendiniz. Bu anlaşılabilir bir şey. Ben, Lawrence "Larry Ellison"
>üniversite terk. Kim oluyorum ve bu yetkiyi nereden alıyorum ki, ülkenin
en
>prestijli yüksek öğrenim kurumunun bu yıl ki mezunlarına böyle şeyler
>söyleyebiliyorum?
>Bu yetkiyi nereden aldığımı söyleyeyim: Çünkü ben, Lawrence "Larry"
>Ellison,
>üniversiteyi terk etmişim ve dünyanın en zengin ikinci adamıyım. Siz
>değilsiniz. Çünkü Bill Gates, o da üniversite terk ve dünyanın -şimdilik-
>en
>zengin adamı. Siz değilsiniz. Çünkü Paul Allen, o da üniversite terk ve
>dünyanın en zengin üçüncü adamı. Siz değilsiniz. Başka örnekler de var.
>Mesela Michael DELL, o listede 9 numara ve yukarı doğru hızla tırmanıyor.
O
>da üniversite terk.
>Ve siz o listede hâlâ yoksunuz. Hımmm... Şimdi çok kızdınız. Bu da
>anlaşılabilir. O halde biraz da egolarınızı okşamama izin verin. Pek
>çoğunuz
>burada dört ya da beş yıl eğitim gördünüz. Önünüzdeki yıllar için epey iyi
>bir eğitim aldınız, bilmeniz gereken pek çok şeyi öğrendiniz. İyi çalışma
>alışkanlıkları edindiniz. Burada size o önünüzdeki yıllar boyunca yardımcı
>olacak bir sürü insan tanıdınız, onlarla bağlantı kurdunuz. Ve hayat
>boyunca
>yanınızdan ayrılmayacak bir kelimeyle güçlü bir ilişkiniz oldu burada.
>Bunların hepsi güzel şeyler. Ama gerçekte, o kurduğunuz arkadaşlık
>bağlantılarına fena halde ihtiyacınız olacak. O çalışma alışkanlığına ve
>"terapi"ye de ihtiyaç duyacaksınız hayat boyu. İhtiyacınız olacak, çünkü
>üniversiteyi terk etmediniz. Dolayısıyla asla dünyanın en zengin insanları
>arasına katılamayacaksınız.
>Belki de listeye 10 ya da 11. sıradan, Microsoft yöneticisi Steve Ballmer
>gibi, girebilirsiniz. Ama herhalde onun kimin için çalıştığını söylememe
>gerek yok, değil mi? Sadece kayda geçsin diye söylüyorum. O da zaten
master
>sınıfından terk etti. Biraz geç kalmış anlayacağınız.
>Son olarak, herhalde bazılarınız ya da umarım bu konuşmadan sonra çoğunuz,
>kendi kendinize şunu soruyorsunuz: "Yapabileceğim bir şey var mı? Bir
>umudum
>var mı?"
>Maalesef hayır. Çok geç kaldınız.
>İçinize çok şey dolduruldu, siz onlara bakıp çok şey bildiğinizi
>sanıyorsunuz. Artık 19 yaşında değilsiniz. Eveeet!... Şimdi gerçekten çok
>kızdınız. Bu anlaşılabilir bir şey. Belki de şu an, size bir umut ışığı
>vermenin, bir çıkış yolu göstermenin tam zamanıdır.
>Hayır, 2000 mezunları size değil. Siz kaybettiniz. Sizi, yılda 20 bin
>dolarlık komik maaş çeklerinizle baş başa bırakıyorum. Üstelik o maaş
>çekinin üstünde sizden birkaç yıl önce okulu terk etmiş birinin imzası
>olacağını söyleyerek.
>Öğütlerim size değil daha alt sınıfta okuyanlara. Size söylüyorum: Hemen
>ayrılın. Daha güçlü söyleyemem: Ayrılın. Bırakın üniversiteleri. Hemen
>toplayın eşyalarınızı ve fikirlerinizi. Ve bir daha geri dönmeyin. Terk
>edin. Her şeye yeniden başlayın. Size söyleyebileceğim tek şey, o
>başınızdaki kepler ve kıyafetin sizi aynen şu güvenlik görevlilerinin beni
>kürsüden aşağı çektiği gibi... aşağı çektiği....."
>Ve kürsüden indirilir...
>Dünyanın en zengin ikinci adamının Yale mezunlarına nasihatleri bunlar.
>İlginç ve düşünmeye değer değil mi?"
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: z - 12 Eylül 2005, 19:17:45
@Salim daha once uyarilmistiniz ama ayni hataya devam ediyorsunuz.

Alıntı YapEvet sisteme giren enerji 300 ila 350 Watt dolayında iken eş zamanlı elde edilen enerji yaklaşık 1 KW. FAKAT bu 2 KW olamıyor. En fazla bu şekilde 1KW dolayında enerji temin edebiliyorsunuz.

Laf cambazligi yapmiyoruz. Isterseniz ilk olarak yukaridaki cumlenizi su sekilde duzeltelim ve sizi uyaralim boylece hayir isleyelim. :D

Alıntı YapEvet sisteme giren enerji 300 ila 350 WH dolayında iken eş zamanlı elde edilen enerji yaklaşık 1 KWH. FAKAT bu 2 KWH olamıyor. En fazla bu şekilde 1KWH dolayında enerji temin edebiliyorsunuz.

Neden 2 Kwh olmuyormus? Madem boyle bir sistem yapmis pespese baglasin. 300Wh dan 1Kwh, 1Kwh dan da 3Kwh enerji elde etsin. Ayni sistemden bir daha yapsin 3Kwh dan 27kwh ....................

Kulaga cok hos geliyor. 1 veriyorsun 3 aliyorsun.

2 tanesi nereden geliyor?
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: CaFFeiNe - 12 Eylül 2005, 19:47:01
@salim

harddisk içindeki mıknatıslar güzelde farzedelim bu perendev motorunu denemek istedik 80-100 tane aynı boy aynı güçte nereden bulucaz
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: ftsahin - 12 Eylül 2005, 21:44:09
Eğer tartışılan motor çalışır ve az da olsa enerji üretilirse güneş kollektörlerine alternatif bir enerji kaynağı olur. Belki evlerin enerji ihtiyacını karşılayacak kadar verimli ve stabil olmayabilir ama yeter ki çalışsın mutlaka kullanılacak bir yer bulunur. Bedava enerjinin olmadığını çok iyi biliyoruz. Önemli olan enerjiyi ucuza getirmek. Bir de insan bu projede olduğu gibi malzemeleri zor bulunan, imalatı da pek kolay omayan uğraşlara kalkışmak için daha fazla motivasyona ihtiyaç duyuyor.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 13 Eylül 2005, 08:34:03
Alıntı yapılan: "caffeine"@salim

harddisk içindeki mıknatıslar güzelde farzedelim bu perendev motorunu denemek istedik 80-100 tane aynı boy aynı güçte nereden bulucaz

Merhaba.
Bozuk bir hard disk içinde 2 yada 4 adet  olabiliyor. Bunlar aynı boy ve güçte. aynı marka bozuk harddisk biraz fazla miktarda bulabilirseniz sanırım işinizi görür.  Bilgisayar tamircisi tanıdığınız varsa bedava ya temin edersiniz.
Resimde bendeki bozuk hard disk ve 4 mıknatıs görünüyor. O derece kuvvetli ki birbirinden ayırmakta zorluk çakiyorsunuz.


Birde mıknatıs bulabileceğiniz firmalar var.
http://www.miknatis.com.tr/
http://www.aksamagnet.com/tr/adv.php
http://www.miknatisteknik.com/
Başka bilen varsa link versin arkadaşlar.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: Macera - 13 Eylül 2005, 09:16:08
Alternatif enerjilerden bahsediyoruzda ülkemizdeki rüzgar enerji potensiyalinden hiç bahsetmiyoruz.
Ege kıyılarını dolaşanlar bilirler oralarda çok güzel rüzgar eser.
Bildiğim kadarı ile Gökçeada'da kurulu rüzgardan enerji üreten bir tesis var ve orda üretilen elektrik sadece Gökçeada'nın değil Çanakkale'ninde ihtiyacını sağlıyor.
Bu yel değirmenlerinin bazılarının gücü 1Mw civarında.
Merak ettiğim rüzgardan elde edilen değişken tork gücünün nasıl sabit bir elektrik gücüne dönüştüğü arada nasıl bir transmisyon olduğu.
Bu konuyla ilgili güzel bir link http://www.windpower.org/en/core.htm
Danimarka gibi küçük bir ülke  dışarıya rüzgardan elde ettiği elektrik enerjisini satığına göre biz niye bunu beceremiyoruz.
İlk kurulum masrafları belki pahalıya gelir ama 20 senede bu hayli hayli masrafını çıkartır.Hele enerjiye ödenen birim maliyet artığı sürece.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 13 Eylül 2005, 10:00:34
Merhaba.
Hard disk söküp fotoğrafını çekerken bir başka konu da aklıma geldi. Hard disk te bir tane motor bar Brushless DC motor ve onun sürücüsü de var. Hem sürücüler 2 tane. Okuyucu kafaları bile aynı sürücü ile tetiklemişler.
HA13481S, 2 A, three-phase
motor driver with speed discriminator in 26-pin MP package
Evet. basit bir devre yapabilir ve hazır elimizdeki sürücü ile fırçasız dc motor sürebiliriz bile...
@macera
ben mıknatısı rüzgar jenaratörü denemesi için aramıştım. Tabiki çok güzel şeyler yapılabilir.
Rüzgar jenaratörü yapmak isteyenler, Araba hurdacısına yada yedek parçacıya uğrayıp bir şarj alternatörü alın.  Stator sarılı ve hazır zaten.Rotoru çıkarıp onun üzerine mıknatısları yerleştirecek düzenek hazırlayın alın işte rüzgar jenaratörünün ana kısmı hazır. Tek problem kanatçıklar. pervane kanatçıkları  için önerisi olan varmı.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: Macera - 13 Eylül 2005, 10:32:50
Kanatçıkların profili bellimi?
Hocam şu anda biz model uçakların kanatlarını yapmak için ufak bir köpük kesme makinası yapıyoruz.
Profili bilgisayarca bilinen 80 cm ye kadar paralel kesim yapabiliriz.
Rüzgar kanadında aynısını kullanabilirmiyiz?
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: Petek - 13 Eylül 2005, 12:13:45
Alıntı yapılan: "salim ALTIN"Merhaba.
@bunalmış ve @petek
arkadaşlar son kısımda söz ettiğiniz tarzda bir laf cambazlığı yapmıyorum. Ben konuyu açmak ve sizin de bildiğiniz bir şeyler varsa sorarak yada anlatarak konuyu açmanızı isterdim.Fizik kuralları , manyetizma, matematik vs. ile çatışmakta değil işimiz.

Salim Hocam,

size laf cambazlığı yaptığınızı söylemedik. Zaten haddimiz de değil. Sadece verdiğiniz linkteki bilgiler güç terimi içeriyor. O linkteki bilgiler de sizin hatanız olamaz. Belki tek bir hatanız şöyle olabilir, oradaki güç terimleri ile verimlilik hesabı yapılamaz olduğunu farketmeniz gerekirdi.

Verim denilen kavram (alınan enerji)/(verilen enerji) olarak yada sürekli rejim-sürekli akışta (alınan güç)/(verilen güç)x100 olarak tanımlanır. Elektriği benden daha iyi bilirsiniz. Gelen elektrik faturalarınız aylık atıyorum 150 kW-saat ise bu 1 kwlık güç çeken elektrikli aletinizi bir ayda 150 saat kullanmışsınız demektir. Böyle baktığınızda 300 w lık bir kaynakla yüklediğiniz mıknatısa aktardığınız enerji ne kadardır diye sorulan bir soruya eğer 10 saat 300Wlık bir güç uygulayarak aktardık derseniz toplam 3kW-saatlik enerji yüklemişsiniz demektir. Sonuçta yapılan mıknatıslı motorun %100 verimle çalıştığını kabul edersek geri alabileceğimiz enerji 3 kW-saat olacaktır. Bu da 3 saat boyunca 1kWlık bir elektrikli aleti çalıştırabilir. Sizin bahsettiğiniz güçlerde enerji yükleme ve geri alma süreleri bilinmeden verim hesabı yapmak mümkün değildir. Güçler üzerinden hesap yapılacak olsa 12V/220V çeviriciler 220/12x100 verimle mi çalışıyor diyeceğiz?

Mıknatısı yüklemienin çok kolay olduğundan bahsetmiştiniz. Aynı kolaylıkla mıknatıs neden demagnetize olmasın?

2. husus, konu hakkında bildiklerimden yola çıkarak söylediğiniz şeyin neden olamayacağını anlatmaya çalıştım. bunalmis hocamın söylediklerine de aynen katılıyorum. Siz "Fizik kuralları , manyetizma, matematik vs. ile çatışmakta değil işimiz." demişsiniz. Oysa önceki mesajlarınızdan birinde elektronlarla ilgili sorular sorarak arkasından şunu demişsiniz:
Alıntı yapılan: "salim ALTIN"
Bu bir elektrik motoru yapmak bilgisine sahip olmak demektir ki, elektriksiz ve motorsuz çalışmayan kaç makine kullandığınızı düşünürseniz durumun önemini daha iyi anlarsınız.
bu bir çelişki değil mi? Elektriksiz çalışan bir motorun bilgisine sahip olmanın gereksiz mi olduğunu anlayacağız buradan. Bu durumda (bir iş adamı olsaydım) sizden bir teklif isteyecek olsam bu motorları kullanarak bana bir A tesisi kurup, bana sağlayacağı kazancı da hesaplayıverin deseydim ne yapardınız? Yada bu motorların mıknatısları ne sıklıkla değişecek desem ne derdiniz?

Alıntı Yap
Fakat 1896 da idi sanırım amerikan patent dairesi başkanının dediği şeyi sakın tekrarlamayalım. Bulunacak her şey bulunmuştur artık patent dairesini kapatalım,gerek yok diye...

Ya, böyle gerizekalılardan bizim ülkemizde de çok sayıda var. Oturduğum lojmanda kira, elektrik, su, yakıt bedeli maaşımdan kesiliyor. Gerizekalının birisi sormuş maliyeye, kiradan KDV alacakmıyız diye. Onlarda kanunda aksine bir hüküm yok bu nedenle alın demiş, diğer giderler de kiradan sayılır onlardan da alın demiş. Bu ay kira için %18, elektrik, su ve yakıt gideri (ki bunlar zaten KDV dahil olarak yansıtılıyordu bize) için de %18 x %18 KDV ödemiş olduk. Çevre vergisinin de KDV'sini maaştan kesmişler. ABD de o adamın söylediği garip mi? Ona bakarsanız ABDnin Irak'a girmek için ortaya attığı sebeplerden kaç tanesi ispatlandı? Daha geçen gün Powel bu sebepleri ispatlayack hiç bir delil bulamadıklarını CIA nin kendilerine yanlış raporlar verdiğini itiraf etmedi mi? Bu gün ABD'deki üniversitelerin kadrosuna bir bakın. Kaç tane beyaz amerikalı var?

Alıntı Yap
Hatırlarsınız. Yine bu bordda yayınlanmıştı, sanırım 2003 te. Yale üniversitesinde konuşma yapan, sanırım oracle ın sahibi idi bir konuşması vardı.
Şartlandırılmış lık ile ilgili. Olura veya olmaza şartlanmayalım.
Burada bir şeye dikkat çakmak istiyorum. Sanki -Bu iş olur ile -Bu iş olmaz ın tarafları olmuşta sanki bunu kanıtlamaya çalışıyoruz.
Bahsettiğiniz örnek yazılım sektörü ile alakalı. Yani ortada aşık atacak bir mekan var. Sadece zaman ve çalışkan insanlar gerekli. Aynen çiftçilik yapmaya benzer. İlkokuldan sonra okumayan çiftçiler zengin olur (ferrarisine biner, bio benzin baba der), üniversiteyi bitiren çiftçiler (zaten zihnen yorulmuş ve ömrünün en güzel yıllarını da kitapların başında geçirmiş) canı isterse tarlanın bir kısmını eker ve ancak karnını doyurabilir.

Alıntı Yap
Bahsettiğim  enerji üreten makinayı yapan kişi yurt dışında birkaç ülkede motor ve jenaratörler konusunda uzun yıllar çalışmış ve emekli olunca türkiyeye dönmüş bir kişi.

Hocam, kişiler bazına indirgerseniz olayı ben de kendimden bahsedeyim. Elektrik Üretim AŞ de elektrik santralları kuran birimde nükleer enerji yüksek mühendisi olarak çalışıyorum, ODTÜ Makina mühendisliğinde de doktora yapıyorum. Çalışma alanım da Termodinamik, akışkanlar mekaniği, Isı transferi, enerji ekonomisi, nükleer santrallar. Her ne kadar işin elektrik üreten kısmı olan generatörler ilgi alanımda olmasa da o konuda her türlü bilgiye de ulaşabilmem mümkün. Bahsettiğiniz motorlar ne sizin bahsettiğiniz uzmanın ve ne de benim doğrudan ilgi alanıma girerler. Bu konuda metalurji mühendisleri belki çok daha yetkin bir pozisyondadır. Ancak bizim edindiğimiz malzeme bilgisi metalurji mühendislerininkinden (temel anlamda) farklı değildir. atomların yada yapısal bozuklukların malzeme içerisindeki difüzyonu da en çok bilinen konulardan birisidir. Termodinamikte de iş-enerji konuları her türlü enerji terimini kapsayacak şekilde işlenir (manyetik, elektrik, nükleer, kimyasal vs.). Termodinamik yasaları bunalmis hocamın ifade ettiği sekilde enerjinin (yada momentumun) korunumu kanununu esas alır. Bu kanunlara muhalif bir olay bu güne kadar tespit edilememiştir. Nükleer reaksiyonlardan radyoaktif ışımalara kadar her şeyde bu kanun, bu kanunu koyanın hudutlarından dışarıya çıkmamıştır. Hatta çekirdek altı parçacıkların keşfi de bu kanun sayesinde keşfedilmiş yada keşfedilmeyi beklemektedir.

Alıntı Yap
Evet sisteme giren enerji 300 ila 350 Watt dolayında iken eş zamanlı elde edilen enerji yaklaşık 1 KW.  FAKAT bu 2 KW olamıyor. En fazla bu şekilde 1KW dolayında enerji temin edebiliyorsunuz.Linkteki makine için ne söylüyorlar.???

eşzamanlı mı? Yani motor hareket halindeyken demagnetize mıknatıslara 300Wlık güç uygulanarak manyetize mi ediliyor? İlk başlangıçta motora takılan mıknatıslarda enerji yüklü değil mi? Bir yanlışlık olmasın?

Alıntı Yap
Dier sessiz takip eden arkadaşlara bir sözün de.;
Her konu ve her araştırma bir başarıya veya sonuca ulaşmaz. Ama bu araştırmanın içinde olan insanlara çok şey öğretir ve kazandırır. Bu kazanımlar ise mutlaka insanı bir başka yerde başarıya taşır.
Bu nedenle islamiyette : bir saat ilim meclisinde BULUNMAK 1000 rekat nafile namazdan daha hayırlıdır diye hadis vardır.

Salim Hocam, yanlış anlaşılmasın, ben bu işe hiç girmeyin demiyorum. Daha öncede dediğim gibi böyle motorların mutlaka kullanım alanı olacaktır ve araştırılmasında fayda vardır. Benim iddiam bu motorun sonsuz enerji kaynağı olamayacağı ve verilenden fazla enerji alınamayacağıdır. Amerikalıların dediği doğruysa verim %5 ama belki de yalan söylüyor olabilirler. %5 değil de %80 olabilir orasını bilemiyorum. Ama her durumda böyle motorlara ihtiyaç olacaktır. En basitinden uydularda acil durum güç kaynağı olarak kullanılabilir (mesela).
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 13 Eylül 2005, 18:40:29
Alıntı yapılan: "Macera"Kanatçıkların profili bellimi?
Profili bilgisayarca bilinen 80 cm ye kadar paralel kesim yapabiliriz.
Rüzgar kanadında aynısını kullanabilirmiyiz?

Merhaba.
Rüzgar jenaratöründe en önemli parçalardan biri kanatçıklar. Sanırım bu konuda çok detaylı bilgi yok. Ben de pek fazla bilgiye sahip değilim.Bu konuda bilgili birisinden yardım almak gerekli.
 Geçen sene benzer bir cihaz yapabilmek için numune olarak aşağıda ki adreste görünen cihazı getirdiler bana. Yanlızca pervanesi yoktu. Cihazın dier kısımlarını inceleme imkanım oldu. Oldukça basit. Yapılamayacak bir şey yok.
http://www.windenergy.com/air_x_marine.htm
Aşağıdaki firma da aynı ürünleri türkiyeye getiriyordu. Otomasyon 2005 te 4 nolu salonda sergiliyorlardı. Benim incelediğim cihazın aynısı.
http://www.windenerji.com/

Aslında ankarada hurdacılarda uçak parçalarının bulunduğunu söylemişlerdi. Pervaneli uçaklardan pervane kalmışmıdır acaba oralarda. Böyle birşey temin edilebilse ben fiber den daha hafif şekilde kopyasını çıkarabilirim..
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: Macera - 14 Eylül 2005, 08:49:47
Gölcük Seymendede MKE nin hurdalığı var.
Çeşitli jet uçakların hurda parçaları vardı (jet türbinleri dahil)
Bir ara yolun düşerse dolaşmanı tavsiye ederim.
Ama pek pervaneye benzer bir hurda göremedim.

http://www.windmission.dk/workshop/BasicBladeDesign/bladedesignleft.html  kanat dizaynı ile ilgili bir site

Daha doğrusu blade design diye google 'da aratırsan epey bilgi çıkıyor.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 14 Eylül 2005, 18:28:37
Merhaba.
Hafta sonu açık olurmu acaba. Bu ay içinde uğrarım belki. Teşekkürler.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: mustafacan - 14 Eylül 2005, 18:41:40
rüzgar pervanesi için araba şarj alternatörü ve pervane olarakta mercedes kamyonların soğutma sistemlerinde kullanılan hazır pervane satın aldık. Montelemeyi iyi yaparsanız balans problemi kalmıyor.
Pervanenin devamına birde otomatik kasnak(Otomatik bisiklet vitesi) takarsanız. tadından yenmez sanırım. bu çalışmaya  biz arkadalarla başladık ama değişik sebeplerden şu an hala stand byda. Ama sanırım kışın girişi bu iş için yeniden başlangıç olacak.
Şarj alternatörü olarak eski tip traktör şarj dinamosu önerdiler. Aradık hala arıyoruz hihih. tavsiyedeki sebepte kendiliğinden mıknatıslı olması idi.

Yapanlara kolay gelsin. Devam ettiğimizde gelişmeleri yazarım.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 14 Eylül 2005, 18:50:01
Merhaba.
Başarılar dilerim.
Kendinden mıknatıslı motor arıyorsanız KORMAS veya FEMSAN notor da var. Hatta 24 volt veya 48 volt gibi. Bunlarıda kullanabilirsiniz.
Hatta araba yedek parçacılarına bakın yeni vosvogen marş motorları veya mercedes sabit mıknatıslı 12 volt motorlar kullanılıyormuş. Redüktörünü sökerek kullanabilirsiniz.
Ayrıca aşağıdaki link pervane için hoş görünüyor.

http://www.windstuffnow.com/main/formulas.htm
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: Erol YILMAZ - 14 Eylül 2005, 20:57:45
Oncelikle bu baslik gayet yerinde olmuş, zamanla baya bir genisleyecegini tahmin ediyorum.

Araba alternatoru bulduk diyelim. Mekanik olarak bildigim kadariyla pervanenin hizini arttirip alternatore vermemiz gerekiyor. Cunku pervane devri belirgin sekilde daha dusuk olarak biliyorum.

Neyse bu alternatoru pervanenin hemen arkasina mi baglayacagiz? Bu durumda alternator terastan 3-5 metre yukarda oluyor :)

Veya mekanik dondurme hareketini pervaneden asagi indiripte mi kullanacagiz?

Bir de pervane 1 kW a yakin enerji uretebilmek icin yaklasik 3 metre capli pervane kullaniyorlar. Peki sekil nasil olacak? Yani web siteleri falan var ama...  Hangi maddeden yapmak lazim?
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: Erol YILMAZ - 14 Eylül 2005, 21:38:21
Alternator genelde yukarda, yalniz optimize edilmis bir alternator ile verim 3 katina cikmis, bir yerde gordum.

http://users.aber.ac.uk/iri/WIND/TECH/WPcourse/index.html (http://users.aber.ac.uk/iri/WIND/TECH/WPcourse/index.html)

http://www.windstuffnow.com/main/newpage5.htm (http://www.windstuffnow.com/main/newpage5.htm)

Bu da turbin dizayni, anlayana :)

http://users.aber.ac.uk/iri/WIND/TECH/WPcourse/ (http://users.aber.ac.uk/iri/WIND/TECH/WPcourse/)

yada en iyisi bu
http://www.otherpower.com/otherpower_wind.html (http://www.otherpower.com/otherpower_wind.html)

UZUN TURBIN DIREKLERI NASIL DIKILIR?

http://www.otherpower.com/otherpower_wind_towers.html (http://www.otherpower.com/otherpower_wind_towers.html)
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: mustafacan - 15 Eylül 2005, 01:14:40
erol usta haklısın
bu iş okadar çok detay istiyorki! pervanelerin genişliği hammadesi, açıları , sonra monte edildiği yerde balansı. Hareketi bir sonraki noktaya iletmek. iletirken meydana gelen kayıplar meydana gelebilecek kayıplar.
çok yüksek hızlarda döndüğünde pervaneyi ve sistemi korumaya almak için fren tertibatı ile stop sistemi!  ve bunlardan sonra elektirik üretecek alternatör sisteminin detayı!
Evet diğer sistem yani yeni sistem alternatorler ile daha verimli oluyor. Çünkü mıknatıs yok ve elektromanyetik alanı vereceğin akımla belirliyorsun. ve verdiğin orandada fazla alabiliyorsun. Taaki bir noktaya kadar tabii.
sonra elde ettiğin elektiriği stabil hale getirip depolama. Ve bu depolama esnasında bir inverterle 220 V.ye yükseltmesi. Eğerki depoladığınız elektirik belli bir seviyenin altında ise normal şebekeden karşılamaya otomatik geçiş ünitesi. Bunun yanısıra depolanan elektirik hangi seviyeye geldiğinde tekrar şebeke sisteminden diğer üniteye geçişi sağlayacak ünite falaaaan filan. ve şu an unuttuğum bir sürüüü detay.
Hep detay hep detay üffffff.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: necati - 15 Eylül 2005, 07:54:44
Arkadaşlar benim bir fikrim var
Bazı arkadaşlar kötü kokulu bulabilir
Yerleşim yerlerimizin yüksek kısımlarındaki atık suları bir çelık boru
içine alıp daha alçak yerlere taşısak ve bir türbünü dodürsek
fazla gelen suyu kontrol ederek türbünü hızını kontrol etsek
Elektrik üretsek
veya bir su pompasını çalıştırsak
Enerjiyi geri kazanmış olmazmıyız
Bunu temiz su şebekelerinde yuksekten alçağa olan yerlerde de kullanabiliriz
Ama mevzuat ne der
En azın dan kendi evimizde kullanılabilir
İnternette bir yerde ev içi 150W  300W olanını görmüştüm
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: mustafacan - 15 Eylül 2005, 08:40:21
kötü kokulu olmasından ziyade türübünü tıkayacak malzemeleri düşünmek istemiyorum. Montaj sonrası işçilikler sanırım zor olur. Bide bakımı çok olabilir.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: Macera - 15 Eylül 2005, 08:55:56
Linkini verdiğim arkadaşın güzel ve ilginç rüzgar türbini çalışmaları var.

http://www.aktifbilgiislem.com/ruzgar_turbin.htm
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 15 Eylül 2005, 16:37:37
Alıntı yapılan: "Macera"Linkini verdiğim arkadaşın güzel ve ilginç rüzgar türbini çalışmaları var.

http://www.aktifbilgiislem.com/ruzgar_turbin.htm
Merhaba.
Macera link çok güzel. Teşekkürler. Benim verdiğim linklen alıntılar yapmışlar , çok faydalı.
En çok beğendiğim kısmı da  kalıplara sıkışmamış, hür bir düşünce ile yapmışlar. Baksanıza standart boru gövdeye gerek bırakmayan bir stator var. Ayrıca mıknatıs yerleşimi de balansı mininuma indirir. Statoru polyester ile kaplamak dış ortamda tam koruma sağlar. Aslında her iki taraftan statorun üst kısmında biraz çıkıntı yapılırsa mıknatısların üzerine kar girip buzlanması bile önlenebilir.
@erol yurt dışından gelen 600W güç üretebilen jenaratörde kanatçıklar 80 santim kadar boyda ve 3 adet.
Yapılması da 2 yolla olabilir. Birincisi ; basit bir kalıp olması şartı ile polyester ve cam elyaf kumaş ile. Çeşitli kalınlık ve örgü sıklığında cam elyaf kumaş var.
Dieri ise epoksi yapıştırıcı ve ahşap kaplama malzemesi ile bir kaç kat yapıştırma şeklinde. Ama bu şekilde yaparken yine bir PRES (matbaacı ve ciltçilerin kullandığı tarz bir şey. Sıkıştırmak için. Yada araba krikosu ile yapılabilir) ve kalıba ihtiyaç var. Gerçi maceranın  ve benim verdiğim likte kanatçık yapmak için gösterdikleri yöntem ile pres altında çalışacak kalıp yapılabilir.
Bunun dışında kutup sayısı ne kadar çok ise o kadar düşük devirde enerji üretmeye başlar.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: z - 15 Eylül 2005, 17:09:17
Üzerine mıknatısları dizdikleri çelik yada demir silindirik malzeme çiftinde, mıknatıslarla temas etmeyen yüzeylerin biribirine demir malzeme ile magnetik olarak kısa devre edilmesi verimi artırır. Aksi halde mıknatısların manyetik akısından tam anlamıyla yararlanılamaz.

(HDD'de kafayı hareket ettiren üniteye bakınca ne demek istediğim daha iyi anlaşılır)

Verilen linkteki çizimde, kırmızı ile çizilmiş aluminyum yatağın demir olmasıda aynı amaca hizmet edebilir.

Ancak kafamı karıştıran nokta, sözkonusu resimde demir olmasını önerdiğim malzemeye aluminyum somun takmışlar (kahverengi), acaba gözden kaçırdığım bir şeymi var?
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: Macera - 16 Eylül 2005, 08:18:47
Yukarda linkini verdiğim arkadaşın (nicki mustafakavci) yazısıda burda
http://forum.donanimhaber.com/m_3899535/tm.htm
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 16 Eylül 2005, 08:56:25
merhaba.
@macera güzelmiş.
http://www.gyte.edu.tr/enerji/Ruzgarenerji/Projeler.htm
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: Petek - 16 Eylül 2005, 12:28:34
Aşağıdaki linkten wind bölümünde güzal çalışmalar var.

http://www.freeenergynews.com/Directory/index.html (http://www.freeenergynews.com/Directory/index.html)

Linkte birbirinden ilginç konular var. Örneğin:
Directory > Solid State Electrical Generators - Extracting inexhaustible energy 'from the cosmos' with devices that have no moving parts.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: Erol YILMAZ - 16 Eylül 2005, 21:33:31
Alıntı yapılan: "MustafaKavci"Piyasada bulunan oto şarj dinamoları bir tetikleme hareketinden sonra elektrik üretmeye başlarlar. Bu dinamolar herhangi bir güce bağlı değilken (örn. bir akü şarj etmiyorken) kolay dönerler. Ancak bir yüke bindikleri anda (örn. akü şarj etmeye başladıklarında) çok ciddi bir frenleme yaparlar (dönmekte zorlanırlar) bu olayı zaman zaman arabalardaki kayışın ötmesinden anlayabilirsiniz. Düşünün ki 70 beygir gücündeki bir araba motoru bile bir anlık ta olsa o dinamoyu dönderemez ve kayış öter. Bu alternatörün en güzel tarafı frenlemenin yok denecek kadar az olmasıdır. Yani cihaz yükte bile olsa boşta döndüğüne yakın bir değerdedir.

Burada benim dikkatimi ceken dinamolarin yukte niye zorlanip otekilerin niye zorlanmadigi...  Bu alternatorun resimleri falan var ama nedir? ne değildir? bilen biri aciklarsa dinleriz...
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: bigbey - 17 Eylül 2005, 15:51:17
Bu konuyu ilgiyle takip ediyorum.
proje bazında benimde çalışmalarım var.
henüz fiili bir uygulama sonucu almadım.
alternatör olarak senkron motor kullanmayı düşünüyordum.
ama yazılanları görünce alternatörü yapmak fikri ağır bastı.
bakalım sonu nereye varacak.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 17 Eylül 2005, 17:22:37
Alıntı yapılan: "Erol"
Alıntı yapılan: "MustafaKavci"Piyasada bulunan oto şarj dinamoları bir tetikleme hareketinden sonra elektrik üretmeye başlarlar. Bu dinamolar herhangi bir güce bağlı değilken (örn. bir akü şarj etmiyorken) kolay dönerler. Ancak bir yüke bindikleri anda (örn. akü şarj etmeye başladıklarında) çok ciddi bir frenleme yaparlar (dönmekte zorlanırlar) bu olayı zaman zaman arabalardaki kayışın ötmesinden anlayabilirsiniz. Düşünün ki 70 beygir gücündeki bir araba motoru bile bir anlık ta olsa o dinamoyu dönderemez ve kayış öter. Bu alternatörün en güzel tarafı frenlemenin yok denecek kadar az olmasıdır. Yani cihaz yükte bile olsa boşta döndüğüne yakın bir değerdedir.

Burada benim dikkatimi ceken dinamolarin yukte niye zorlanip otekilerin niye zorlanmadigi...  Bu alternatorun resimleri falan var ama nedir? ne değildir? bilen biri aciklarsa dinleriz...
Merhaba.
@erol bunu bilmem ama başka bir uygulamadan  ben sana tarif edeyim niye zorlanmıyormuş bakalım aklına yatacakmı.
Şimdi sen alternatörü hareket ettirir iken alternatörden enerji çekmesende  dizel veya dier ne ise o makinen bir enerji harcıyor. Alternatör yüklendiğinde de içinden akan akım ve zıt emk nedeniyle rotorun dönebilmesi için daha fazla güce ihtiyaç duyuyor.

Peki şimdi aynı alternatörü alsak, rotor ve statoru birbirine göre sabit olarak monte etsek. sonra rotora elektronik devre ile artı -eksi voltajı versek yer değiştirerek, tahminen bir enerji elde ederiz. Trafo mantığı.

Adamlar bunu biraz daha değiştiriyorlar. Alternatörün statoru gibi bunun tam karşısına çok ankuşlu bir rotor koyuyorlar. Sonra bu ankuşlara yerleşen bobin uçlarını bir kollektöre bağlıyorlar. Kollektör üzerinde fırçalar hareketli dönüyor. ,Fırçaları 150-200 W lık bir motor  aynen rotoru bir dizel motorun döndürmesi gibi döndürüyor. burada rotor dönmüyor ama rotor üzerindeki manyetik alan dönüyor.  
Adamlar diyor ki - bakın yerçekimini ve manyetik zorlamayı yenmek için çok az güç harcıyorum. Zaten statordan aldığım enerji ile ben rotora enerji uygulayıp kutupları oluşturuyordum. DC manyetik alandan AC gerilim elde ediyorum. Yine aynısını yapıyorum ama kutupları döndürmek için yanlızca 150 wattlık fırça döndüren motor ile...

Ne dersin...
Çalışırmı...

:!:
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 19 Eylül 2005, 09:46:23
merhaba.
Mıknatıs ve çeşitleri.
Uygulama yapmak için nereden buluruz diyordu arkadaşlar.
http://www.kjmagnetics.com/products.asp?cat=102
http://www.kjmagnetics.com/categories.asp?cat=19
http://www.kjmagnetics.com/order.asp
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 19 Eylül 2005, 10:11:19
merhaba.
http://www.windstuffnow.com/main/dual_rotor_turbine.htm
http://users.ev1.net/~stol/electriccar.htm
http://www.infolytica.com/en/coolstuff/ex0122/
http://www.permanentmagnet.com/products.html
http://www.permanentmagnet.com/curves.html
http://www.hitachi-metals.co.jp/e/prod/prod03/p03_01_d.html
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 19 Eylül 2005, 10:34:56
http://www.pureenergysystems.com/os/MagneticMotors/BMM/replications/EricVogels/index.html
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: Macera - 19 Eylül 2005, 10:41:45
Evimin arka bahçesine bir rüzgar değirmeni kurup kendi ihtiyacım için elektrik üretebilirmiyim?
Bunun kanuni bir sakıncası varmı?
Bu konuda bilgisi olan varmı?
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 19 Eylül 2005, 10:59:07
onu bilmiyorum ama senin torna ve frezeye bu motorları takabilirsin.  :D
http://www.pureenergysystems.com/os/MagneticMotors/BMM/index.html
bu işlerinde amma meraklısı varmış.
http://freeenergynews.com/Directory/Howard_Johnson_Motor/index.html
bizim uğraştığımızda buna benziyor.
http://www.pureenergysystems.com/os/MagneticMotors/BMM/replications/AndreasRogge/index.html
http://www.pureenergysystems.com/os/MagneticMotors/BMM/replications/EricVogels/index.html
http://www.pureenergysystems.com/os/MagneticMotors/BMM/replications/SveinUtne/index.html
Aslında üniversite öğrencileri için bitirme ödevi bunlar tam olarak.
http://www.pureenergysystems.com/os/MagneticMotors/BMM/replications/MarkHayton/index.html
http://www.andygraham.net/m/m.htm
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 19 Eylül 2005, 11:48:33
bu  iyi gibi.
http://www.newebmasters.com/freeenergy/sm-pg45.html
http://freeenergynews.com/Directory/Howard_Johnson_Motor/Blueprints/index.html
Bunlar zihni sinir projeleri gibi oldu valla...
al işte motorsuz jenaratör .
http://www.cheniere.org/megstatus.htm
Bakın bitirme projesi yapacaklar için rapor bile hazır.
http://freeenergynews.com/Directory/Howard_Johnson_Motor/1979Paper/index.html
:D
adamlar inat etmişler bi kere yapacaz diye...
http://www.fdp.nu/thebook/default.asp
ayrıca her şey açık. Tüm çizimler bile.
http://www.pureenergysystems.com/os/MagneticMotors/BMM/images/AutoCAD/KenHegemann/index.html
Başlık: illa asenkron motor
Gönderen: ismshn - 19 Eylül 2005, 18:37:14
arkadaşlar gördüğüm bir uygulamayı paylaşmak isterim
küçük bir su türbüni(çap 30cm) ile bir kulubenin aydınlatması halledilmiş ve tv bile çalışabiliyor
elektrik makinaları prensibine ters gelebilir ama asenkron motorla gerilim üretmek bence daha avantajlı (fırça yok sürtünme az arıza yok denecek kadar az)

sanırım 1kw lık bir asenkron motor diğerlerine göre daha hafif ve verimli olacaktır.
Başlık: Re: illa asenkron motor
Gönderen: salim ALTIN - 19 Eylül 2005, 18:44:55
Alıntı yapılan: "ismshn"
elektrik makinaları prensibine ters gelebilir ama asenkron motorla gerilim üretmek bence daha avantajlı (fırça yok sürtünme az arıza yok denecek kadar az)

sanırım 1kw lık bir asenkron motor diğerlerine göre daha hafif ve verimli olacaktır.

kesinlikle katılıyorum size. de  rotoru nerden bulacaksınız.?
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 19 Eylül 2005, 19:00:32
merhaba.
linkteki videoları indirip bir inceleyin.
Ben daha önce bir yerde görmüştüm ama yeni buldum linki.
As found at http://cycclone.com/welcome/page4.php

View the video clip (http://www.cycclone.com/videos/cycc_20031125-215Kbps.wmv) over a broadband connection (1.8MB)
View the video clip (http://www.cycclone.com/videos/cycc_20031125-56Kbps.wmv) over a dial up connection (918KB)
Requires Windows Media Player 7 (http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/download/default.asp) or greater

[edit]Timeline
Başlık: oluyor
Gönderen: ismshn - 19 Eylül 2005, 19:07:33
makinalar prensibine ters olduğunu söylemiştim.
söylediklerinde olamıyacağını teorik olarak anlata anlata olay mahalline gittim . görünce ustamın elini öptüm . bugüne kadar da yanında konuşmadım hep dinledim.
isterseniz konuyu biraz anlatayım ilgili ilgisiz bir çok arkadaşta ışık yakacaktır.
motoru hiç sökmüyorsunuz yeni kısa devre rotor (sincap kafesli rotor) kullanılıyor.
motor çıkışına kondansatör bağlıyorsunuz o kadar
çok ilginç gelebilr ama öyle...
yalnız dikkatinizi bir şeye çekeyim güç 2/3 oluyor 1/3 kayboluyor
1kw lık motordan 660w net güç alıyorsunuz.buda bize yeter aküleri doldurur.
Başlık: Re: oluyor
Gönderen: salim ALTIN - 19 Eylül 2005, 19:13:48
Alıntı yapılan: "ismshn"makinalar prensibine ters olduğunu söylemiştim.
söylediklerinde olamıyacağını teorik olarak anlata anlata olay mahalline gittim . görünce ustamın elini öptüm . bugüne kadar da yanında konuşmadım hep dinledim.
isterseniz konuyu biraz anlatayım ilgili ilgisiz bir çok arkadaşta ışık yakacaktır.
motoru hiç sökmüyorsunuz yeni kısa devre rotor (sincap kafesli rotor) kullanılıyor.
motor çıkışına kondansatör bağlıyorsunuz o kadar
çok ilginç gelebilr ama öyle...
yalnız dikkatinizi bir şeye çekeyim güç 2/3 oluyor 1/3 kayboluyor
1kw lık motordan 660w net güç alıyorsunuz.buda bize yeter aküleri doldurur.

-söylediklerinde olamıyacağını teorik olarak anlata anlata olay mahalline gittim  dediğinize göre teknik bir kişisiniz. Olayı teknik detayları ile anlatabilirmiziniz.
Başlık: prensip
Gönderen: ismshn - 19 Eylül 2005, 19:26:07
bir alternatör veya dinamo yapabilmek için yinede bir enerjiye ihtiyaç vardır bunu ya dışarıdan uyartımla veya kendi kendine uyartımla yapabiliriz.
ama benim takıldığım nokta ise şu oldu asenkron motorun  rotoru veya statorunda mıknatıs kesinlikle yok dışarıdan da verilmiyor bu bir ikincisi daha teknik bir konu stator frekansı ile rotor frekansı arasındaki fark çoktur.
aynı kişi asenkron motorun devir sayısını transformotor ile ayarlayabiliyor bu teknik olarak daha da zıt birşey ve 1980 den beri sürücü ile ilgilenen arkadaşların dikkatine?...
Başlık: hidro elektrik
Gönderen: ismshn - 19 Eylül 2005, 20:05:23
uygun bir türbin yapabileceğime kanaat getirirsem boşa akan sakarya nehrinden neler yapılabileceğin düşüncesindeyim
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 19 Eylül 2005, 21:38:38
:D
Başlık: Re: hidro elektrik
Gönderen: Erol YILMAZ - 19 Eylül 2005, 22:07:14
Alıntı yapılan: "ismshn"uygun bir türbin yapabileceğime kanaat getirirsem boşa akan sakarya nehrinden neler yapılabileceğin düşüncesindeyim

Defineci misali oldu bu :)
Başlık: Re: hidro elektrik
Gönderen: necati - 19 Eylül 2005, 22:07:15
sakarya nehri gibi yerler meyil az olduğu için yüzen sal üzerinde türbin redüktör ve alternatör gurubu kullanabilirsiniz
sal çelik halat ile nehirin iki kenarına bağlanacak kablolar halatın birinden kıyıya çıkarılacak
devir az olduğu için balans çok önemli değil
çapı az rotor boyu uzun tahta bir tubin yapılabilir
önce küçük bir model yapmak lazım suyun akış hız ortalaması ögrenilmeliki redüktör seçimi yapılabilsin
su izalasyonu önemli
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: ismshn - 19 Eylül 2005, 22:23:31
gördüğüm uygulamada böyle idi yapılabilir.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: ftsahin - 20 Eylül 2005, 00:12:53
Asenkron motorla elektrik üretmeyi MYO'da okurken denemesini yapmıştık. Tek fazlı asenkron motorla bile elektrik üretilebiliyor. Devreye büyük bir kondansatör bağlayınca 1/3 güç kaybıyla elektrik üretiyor.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 20 Eylül 2005, 08:37:42
Alıntı yapılan: "ftsahin"Asenkron motorla elektrik üretmeyi MYO'da okurken denemesini yapmıştık. Tek fazlı asenkron motorla bile elektrik üretilebiliyor. Devreye büyük bir kondansatör bağlayınca 1/3 güç kaybıyla elektrik üretiyor.
Merhaba.
Şu tarifi denemek isteyenlerin anlayacağı şekilde yapmanız mümkünmü.? Şu 1/3 neyin 1/3 ü anlayabilmiş değilim.
Teknik detayları ile yani. Kondansatörün mikro faradı.Voltaj seviyesi. AC kondansatörmü, kutuplumu, çıkan enerjinin voltaj seviyesi. Meslek yüksek okulunda olçü aletleri ile de ölçmüşsünüzdür yani. Hatta osiloskop bağlayıp baktı iseniz dalga şekli nasıldı.?
Tek fazlı asenkron motorda kondansatörü nereye bağladınız.? Üç fazlıda nereye ? Hangi devirde elektrik üretmeye başlıyor.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: ismshn - 20 Eylül 2005, 10:07:41
salim ALTIN
arkadaşım 3 faz için bağlantı şu şekilde motor (alternatör) çıkışlarına seri kondansatör bağlayacaksın kondansatör gücü motor gücütün iki katı olacak ve kutupsuz 380v sanayi tipi örn: 1.1kW motor için 2.5kVA kondansatör bağlayacaksın
1 faz için bir tane seri ve kondansatör 220v olacak

1/3 diye bahsedilen ise kayıp güçtür örnek vermiştim 1kW lık motordan 660W güç alabilirsin.

motorda devir sayısını yakaladığın sürece gerilim ve frekans sabit kalıyor.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 20 Eylül 2005, 10:30:35
Merhaba.
Sanırım şöyle bir test devresi iş görebilir.
Doğru akım motoru ve asenkron motor triger kayış-kasnak ile birbirine bağlanmış durumda.
asenkron motor değerleri 0.75KW 1400 d/d  yıldız 380 Volt , Üçgen 220 volt.
İstediğim devir ayarı yapabilmem mümkün.
(http://img378.imageshack.us/img378/87/imag00036qr.th.jpg) (http://img378.imageshack.us/my.php?image=imag00036qr.jpg)
Bağlantıları yaptım sistemi çalıştırdım. Ölçü aleti hiç kıpırdamıyor doğal olarak. Osiloskop ise bir şey göstermiyor haliyle.
(http://img397.imageshack.us/img397/2315/imag00050qd.th.jpg) (http://img397.imageshack.us/my.php?image=imag00050qd.jpg)
Acaba nasıl bağlamalıyım kondansatörü. ?
Kondansatör konusunda bir kaç kat büyüklükten bahsediyorsunuz.? bu değerlerin hangi sebeple hangi teknik verilere dayanılarak verildiğini söyleyebilirmisiniz.
Sanırım benim bu deneyi yapmak için bir kaç yanlışım oldu. Hazır deney imkanımda var iken rica etsem tam detaylı olarak anlatsanız mümkünse şema filan da çizerek.
Sanırım okuyanlar büyük merak içinde.
Bu güne kadar literatürde rastlamamıştım. Bu konuda çalışma yok, sanırım patentte yok. Eğer başkası almamışsa patenti ben alırım. Sonra fikri ben vermiştim demeyin ama.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: ismshn - 20 Eylül 2005, 10:47:12
kondansatörleri seri bağla kondansatör gücü 1.5kVA kondansatör çıkışından ölçme yap
makinalar prensibine aykırı olduğunu ve açıklamasını yapamadığımı söylemiştim deneme yanılma ile bulunmuştur.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: z - 20 Eylül 2005, 11:00:10
Hiç bir aykırılık yok, bu zaten bilinen bir yöntem.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 20 Eylül 2005, 11:14:21
Merhaba.
Aynı tarz bir çalışma ile ilgili tartışmalar şu başlık altında da var. Henüz gördüm. Bende katılacağım. Bir bakın isterseniz.
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/tekno_tezgah/tekno_tezgah.php?proje_id=440
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 20 Eylül 2005, 11:27:20
Alıntı yapılan: "bunalmis"Hiç bir aykırılık yok, bu zaten bilinen bir yöntem.
Hocam merhaba.
İş yoğunluğum var da çok az vakit ayırabiliyorum, bu konuda bilgin var sanırım. Arkadaşlar fazla  bir şey söyleyemediler konu hakkında. Bu konuda biraz bilgi aktarabilirsen ben deneyini yapar burada aktarırım. Bu konuda bir çalışma, ilgili link filan varmı.???
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: z - 20 Eylül 2005, 11:37:26
Akşam eve döndüğümde asenkron makinaları anlatan kitaplardan ilgili bölümlerden alıntı yapıp buraya da yazacağım. (Genelde kitaplarda Asn. Motorların kayma grafiğinde kısaca söz edilir.)

Aklımda kaldığı kadarıyla;

Asenkron motor şebekeye bağlı ve dönerken, dış kuvvetler etkisiyle motor aynı yönde hızlandırılır ve döner alan hızının üstüne çıkılırsa motorumuz artık alternatör olarak çalışmaya başlar. Şebeke frekansı sabit olduğu için bu mümkün.

Ana prensip bu. Devamını kitaplara göz attıktan sonra getireceğim.

Zaten asenkron motorların hız kontrol elektroniğinde 7. bir anahtarlama elamanı vardır. Doğrudan güç direncini DC Bara uçlarına  bağlar. (Bütün modellerde varmı bilmiyorum) Bu direnç, kısa süreli hız değişiklikleri sonucu oluşan regenaratif enerjiyi ısıya çevirmede ve frenleme etkisi yaparak kısa sürede hız düşürmede kullanılıyor diye biliyorum.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: ismshn - 20 Eylül 2005, 12:31:29
bunalmis
arkadaşın linkine baktım konu ilginç ama benim anlatmak istediğim konu ile aykırılıkları var.
şemada sabit mıknatıslar var sonuçta enerji kullanılmış kabul edilebilir.
ama asenkron motorda sabit mıknatıs yok dışardan enerjide verilmiyor.

bahsettiğin diğer konuda asenkron motor senkron hızın üzerine dış kuvvet etkisi ile çıkartılırsa alternatör olarak çalışır.
bundan biraz bahsetmiştim. rotor frekansını artırmakla alakalı ama sonuçta elde edeceğin enerji az olur.

istersen bu konuyu tartışalım.
Hiç bir aykırılık yok, bu zaten bilinen bir yöntem. demişsin teorik olarak linkte açıklanmaya çalışılmış ama pratikte uygulaması oldu mu?
elektrik makinalarının üstadı sayılabilecek birçok kitabı hala okutulan adnan peşinte bu konu sorulmuş cevapsız bırakmıştır.
bende teorikte bildiklerimle açıklama getiremiyorum ama gayette güzel oluyor.

bu konuya rüzgar enerjisi ile elektrik üretmek için lazım olan makinadan gelmiştik daha ilginç birşey daha
asenkron motor bir traktörün arkasına (kuyruk mili) bağlanmış üretilen enerji ile küçük bir kaynak makinası çalıştırılmıştır.
dikkat edilecek nokta ise kaynak makinasının darbe akımlarına dayanabilmesidir.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: z - 20 Eylül 2005, 13:02:40
AC Asn. Motorun rotorunda çok az artık mıknatisiyet olması lazım.
Akşamı beklemeyip biraz yorum yapalım o zaman. Atış serbest demektir.

Şebekeden beslenen ancak senkron hızın üstünde dönen motora bir göz atalım.

Şebeke gerilimi sabit, frekans sabit. stator sargıları döner alan üretiyor ve rotor iletkenlerinde gerilim endükleniyor ve rotordan akım akıyor nihayetinde de rotor elektromıknatıslanıyor. Senkron hızın üstünde döndüğünden stator sargılarını süpürdüğü için gerilim endüklüyor. (Motor çalışmasının tam tersi.)

Peki motoru şebekeden beslemezsek ne olur?

Artık mıknatısiyetti olan rotor döndürüldüğünde sargılarda az da olsa  gerilim endükler. Sargılar elektrik yükü ile yüklü ise endüklenen gerilimler statordan akım akmasına neden olur.

Trafolarda ve motorlarda  çekilen akımın mıknatıslama akımı + iş yapan akımdan oluştuğunu biliyoruz. Mıknatıslama akımının reaktif bir akım olduğunu da biliyoruz.

Eğer AC motorun ürettiği gerilimden kendisinin kullanması için reaktif bir akım üretebilirsek motorun mıknatıslama akımını motorun kendi geriliminden üretebiliriz.

Reaktif akım çekebilmek için stator sagılarını kapasitif olarak yükleyebiliriz. (Endüktif yüklesek olmazmı ?)

Bu durumda motorumuz mıknatıslama akımını ürettiği gerilimden karşılıyorsa sistem ilk başta açıklamaya çalıştığımız şebekeden beslenen Asn. alternatöre benzeyecek demektir.

Gerçi bu açıklamada da akla sorular getiriyor ama yorum işte. İşin aslını kitaplara bakınca anlayacağız.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: z - 20 Eylül 2005, 14:46:09
@Salim

Madem elinde hazır düzenek var aşağıdaki deneyi yapabilirmisin?

3 Fazlı motorun iki fazından bir süre DC akım akıtarak rotoru mıknatıslamaya çalış. (Kısa süre için nominal akımın bir kaç katı olabilir)

Daha sonra üçgen bağlantı modunda motorun 3 faz ucuna Eşit değerli AC kapasite bağla (üçgen). (Artık elinde ne değerde varsa.)

Fazları da 15W ampuls vs ile yükle. (Bu aşamada yük omik olsun)

AC motoru DC motorla çevir ve sonucu görelim.

Aynı deneyi birde kapasite olmadan yapalım. (Artık Mıknatıslama olacak tabiki)
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: ismshn - 20 Eylül 2005, 16:54:15
sorular çoğalınca konuyu tekrarlamak bilgimi tezelemek için salim ALTIN arkadaşımın yapmaya çalıştığı deneyi tekrar yaptım.(aslında birşey denemek için)

herhangi bir problem yok
bu hafta sonu fotğraflayıp göndermeye çalışacağım.gerçi yinede inanmayanlar olacaktır olsun varsın yine de inanmayanlar varsa adapazarına zahmet edip gelirlerse gözleri önünde yine tekrarlayabilirim.
hiç üşenmeden....

değerli arkadaşım salim bize böyle birşey yapmanın ne gibi avantajı olacak sence

bence sürtünen sadece bilyalar, ısınma problemi yok hafif motor arıza yaptığında parça, sargı sıkıntısı yokvs ,vs.

deneyi tekrarlamamdaki amaç şu idi 1/3 güç kaybını görmekti.

yük olarak omik yük ve endüktif yük kullandım artislikte yaptım radyo çalıştırdım.parazit veya gerilim dalgalanması var mı diye osilatörle ölçtüm hiçbir problem yok.

bunalmis arkadaşın bahsettiği artık mıknatısıyet ortalama 8V kadar dı
aşırı yük bağlamak için 1000W lık elektrikli ısıtıcıyı bağladım gücü kadar çektiğini gördüm not :motorda çok az ısınma var

akşamki teorik paylaşmayı heyacanla bekliyorum.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: z - 20 Eylül 2005, 19:34:19
Aksam oldu, kitaplara baktim ve daha onceki yorumum hemen hemen dogruymus.

Detayli incelemek icin
ASENKRON MAKINALAR
Prof. Dr. Kemal Sarioglu

Kitabinin 140-145 sayfalarina bakabilirsiniz.

Ben bir kac satiri aynen yaziyorum.

Asenkron motor senkron hizin ustunde bir hiz ile tahrik edildiginde rotorun donme hizi n>ns olur; generator olarak calismada kayma s=(ns-n)/ns olur.

Ayrica asagida aciklanacak bazi kosullarin saglanmasi ile, asenkron makina elektrik yaninda bagli oldugu sisteme enerji vermeye baslar ve asenkron generator olarak calisir....... Asenkron makinanin generator olarak calismasinda, stator akimi ile gerilimi arasindaki aci 90 dereceden buyuktur. Bu nedenle aktif guc 3x Vs x Isg cos Fsg<0 .....
Isg bileseni Vs e gore tam Pi/2 radyan geride oldugundan enduktif bir akimdir.

Asenkron makinanin generator olarak calismasi icin makinanin bu enduktif akimi almasi yada ayni buyuklukte kapasitif akim vermesi olanaginin bulunmasi lazimdir.
.................
.................
Bir asenkron makina, senkron hizin ustunde tahrik edildiginde uclarina uygun degerde kapasiteler baglanarak kendi kendini uyarabilir. Bunun icin makinanin daha onceki calismalarindan statorunda kalici miknatis alani olmalidir.

Kapasite secimi icin grafikten sozedilmis.

En iyisi paraniza kiyin ve bu kitabi satin alin. Cok onceleride bu kitabin kutuphanenizin bir kosesinde bulunmasi gerektigini yazmistim.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: ismshn - 20 Eylül 2005, 20:28:31
bunalmis

bu konu kayma ile ilgili bugün yaptığım deneyde ilk denediğim konu şu oldu dc motorla devir sayısını düşürmek :
gerilimde düşme oldu ama çok büyük değerlerde değil.senkron devirin altında da makina tahrik oluyor.

dışardan uyartım yok artık mıknatısiyeti tetikleyen ne?
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: ismshn - 20 Eylül 2005, 20:40:38
deneyle ilgili yazdığım şu konuya dikkatini çekeyim.500W max güç alma hesabı ile deneye başladım ve öyle de oldu (0.75kW gamak marka motor 0.75x2/3=500W ) voltmetre 220V ampermetre 2.15A değer gösterdi 1000W omik yük varken
çıkarılacak sonuç bağladığın yük motor (alternatör) den büyük dahi olsa motora hiçbir zarar vermiyor
buda senkron makinaya göre büyük bir üstünlük aynı zamanda yine şu anki makinalar prensibine aykırı gibi görülüyor.
çünkü alternatör veya dinamoya büyük bir yük bağladığında kesinlikle biryerleri yanar. bunu yorumlayalım.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: z - 20 Eylül 2005, 20:53:19
Devir sayisini dusurdun dolayisi ile senkron devirinde dustu. Devir sayisini degistirdiginde uretilen voltajin genligi ve frekansi da dusecek. Dolayisi ile senkron devirin altinda da tahrik oldu demek dogru olmaz. Sanirim sen 50Hz i referas alip yorumladin.

Disaridan uyartim yok derken statorda artik miknatisyet kalmistir. Olayi tetikleyende bu zaten.

Alıntı Yap......çıkarılacak sonuç bağladığın yük motor (alternatör) den büyük dahi olsa motora hiçbir zarar vermiyor

Asiri yuklenirse uc gerilimi duseceginden verecegi akimda dusecek ve alternator zarar gormeyecektir.

Daire diyagramlarini unuttum gitti. Bu olaylar diyagramdan daha kolay gorulur.

Not: Bahse konu kitap bu motorun ruzgar enerjisinden enerji uretmede kullanildigindan da bahsetmis.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: ismshn - 20 Eylül 2005, 21:00:44
senkron alternatörlerde böyle bir sıkıntı varken neden asenkron motorlar (alternatör olarak) yaygın değil bizim bilmediğimiz bazı şeyler mi var üstad acaba?
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: z - 20 Eylül 2005, 21:08:55
Su sekilde yorumlanabilir;

Asenkron jenarator asiri yuklenince uretilen voltaj dustu. Voltaj dusunce kapasitelerin akimi dustu. Bu akim dusunce alternatorun miknatislama akimi dustu dolayisi ile sistemin uretebilecegi gerilim dustu. Yani sistem yanmaktan otomatik olarak korundu.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: z - 20 Eylül 2005, 21:13:14
Neden yaygin değil sorusuna cevap bahsettigim kitapta verilmis.

Enerji uretebilmesi icin kapasitif yuk yada senkron makina ile beraber calisma zorunlulugu var.

Rotor-stator hava araligi kucuk oldugu icin buyuk guclerde yataklama problemi onem kazaniyor.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: ismshn - 20 Eylül 2005, 21:18:58
10kW lık bir motorla traktörün arkasına takılarak bu iş yapılmış.
bahsetmiştim kaynak makinası çalıştırılmış hiçbir problemle karşılaşılmamış

hem ne olur ki senkron makina kadar mı bakıma ihtiyaç duyulacak

kapasitif yük bulmak ta kolay ve pahalı sayılmaz bence
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: z - 20 Eylül 2005, 21:33:02
Genelde alternator denince buyuk gucler akla gelir. Mw gibi.
Kapasiteler zamanla yaslanir ustelik guclu kapasiteler cok da ucuz olmamali.

Ustelik daha buyuk bir sorun var.

Uretilen voltajin ve frekansin sabit olmasi gerekirse yapacak cok bir sey yok.

Senkron alternatorlerde iki degiskenle de diledigin gibi oynamak senin elinde.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: necati - 20 Eylül 2005, 21:41:17
Asenkron alternator de sinus pek düzgün değildir
LC filtre ile düzeltilebilir
ek bir devre ile voltaj düştükce kondansator ilave edilir
Daha çok marine  ve naklen yayın araçları kullanır
Arızası az   bakımı az   voltaj kararlılığı pek iyi değildir
mesela 190v 240v gibi

Fischer panda
Mesa
jeneratorler de bu sistemle çalışır
20 ile 100 mikrofarat arası kondansatorler kullanılır
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: ftsahin - 20 Eylül 2005, 22:05:22
Yanlış hatırlamıyorsam asenkron motorların bir kötü tarafı, çalışma sırasında rotor mekanik bir sıkışma sonucu durursa statordan çok yüksek bir akım geçiyor ve stator sargısı senkron motorlara göre daha kısa sürede yanıyordu. Alternatör olarak kullanılırken çıkış uçlarının kısa devre edilmesi aynı şekilde sonuçlanıyor olabilir.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: z - 20 Eylül 2005, 22:09:22
Asenkron jenaratoru kisa devre edebilirsin sorun değil. Akimini otomatik olarak dusurur.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: ftsahin - 20 Eylül 2005, 22:42:34
Elektrik Mak. Dersinin defterini bulamadım. Bu yüzden aklımda kalanları yazıyorum. Deney notları da vardı am aklımda kalmamış.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: ismshn - 20 Eylül 2005, 22:42:44
bugün kü yaptığım deneydekisonuçlar bunu gösteriyor.
kısa devre deneyi yapmadım ama sonuç kesinlikle dediğin gibi

0.75kW motor 7.5 kg ağırlığında pervane olarak kamyon radyatör pervenesi kullanarak 5metre yüksekliğinde bir direkle 5 katlı bir binanın çatısına konulursa bence sonuç alınabilir ne dersiniz.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: z - 20 Eylül 2005, 23:48:53
Mantigim sunu soyluyor.

Pervanenin kanat uzunluklari kucukse yuksek devirle donmeli, uzunsa dusuk devirle donmeli.

Bu durumda kucuk pervane yuksek hizda ruzgar isteyecektir. Bunun icin ya firtinali gunleri bekleyeceksiniz yada huni benzeri devasa bir seyle ruzgari toplayacak ve ruzgari dar bir kesitten pervaneye yonlendireceksiniz. Bu pek akilcil değil en azindan hic gormedim. Ama cok buyuk pervane kullanilirsa dusuk hizli ruzgarlardan yararlanmak mumkun olur. (Yel degirmeni misali)

Bu arada devir sayisi ile frekans ve voltaj degiseceginden isin icine bayagi bir elektronik girecek.

Dedigim gibi sadece yorum yaptim, konuyla uzaktan yakindan ilgim yok.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: kartel - 21 Eylül 2005, 00:31:01
sabit voltaj için uygulanması gereken yöntem rüzgar pervanesiyle hava pompasını çevirmek
hani şu araba lastiği şişiren 12 voltluk pompalar olabilir
ve o havayı küçük bir basınçlı tüpün içine doldurmak basınçlı tüp düdüklü tencere olabilir  içindeki basıncı sabit tutma özelliği olduğuna göre elde edilen güç te sabit olacak demektir geriye bu basınçlı havayı dairesel harekete çevirmek kalıyor bunuda havalı jet taşına yaptırmak mümkün  veya tornavida olarak kullanılan hava tabancasına
bu sistemi kullandığınızda rüzğar belli bir süre(ki bu süre kullanacağınız depoya bağlı) durmadığı sürece sabit güçte moment elde edebilirsiniz.
Başlık: Hayal gücü bu işlerde buji gibidir!
Gönderen: mustafacan - 21 Eylül 2005, 00:31:33
Sistemde pervane kanatları şüphesizki çok önemli ancak buna otomatik bisiklet vitesi yada 1/4---1/10  çaplarında kayış kasnak sistemi yapılırsa verimin artacağını düşünüyorum.Bazı çalışmalarda zincir sistemi kullanılmış bunların yağlanma bakım ve ses leri yüksek olacağınıtahmin ediyorum.
  hatta pervanenin direk enerji üretecine(alternator vb.) montelemektense pervanede oluşan dönme hareketini iki mil ve başlarındaki istavroz dişliler (Diferansiyel mantığı) ile hareketi 90 derece çevirecek olursak daha sağlıklı bir sistem elde ederiz. hareketi sabit olan kayış kasnak sistemine yada  bir enerji üretecine (Alternator vb.) aktarmış oluruz.

Avantajları:  sistemde meydana gelebilecek arızalarda sadece arızalı kısımı söküp alabileceksiniz. mesela kanatlarda yada enerji üretecinde (alternator vb.) meydana gelebilecek arızada sadee arızalı ünite aşşağı alınabilecek. Enerji üreteci hareket etmediği için hasar oluşma riski azdır.sabit olan üretecin uhafazı kolay olur. yaştan yağmurdan rahat koruyabilirsiniz. Pervanenin takıldığı direğe fazla yük binmeyeceği için  montele kolay olur. Kısmen Sessiz bir sistem olur. Zincirli bir sisteme göre Az bakım ister. Üreteç pervane ile aynı yerde monteli olmadığı içinki bence önemli detaylardan biride budur, pervane rüzgarın olduğu tarafa rahatlıkla yön alır.

Dezavantajları: Transmisyon(aktarım) kayıpları olacaktır ve bu kayıplar hiçbir zaman gözardı edilmemelidir.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 21 Eylül 2005, 11:50:33
Merhaba.
Tamam arkadaşlar deneyi yapacağız ama un var , yağ var, şeker var, tarif yok tarif....
Bir sürü yazıyı okudum ama ben anlama özürlüyüm kusura bakmayın hala birşey anlamadım.
Resim var ise ekleyin lütfen.
Yoksa ve mümkünse grafik olarak çizip gönderin.
Şunu rica etsem Teknik olarak hani kitaplarda deneyin nasıl yapılacağını anlatan metinler gibi bir tarif etseniz. Tarif olsa deney için altyapı hazır.
motorun klamensinden başlayın bence .
sisteme kondansatör nasıl bağlanacak.
kaç tane.
Değerleri nedir.
enerji 3 faz mı alınıyor.


Alıntı yapılan: "necati"Asenkron alternator de sinus pek düzgün değildir
LC filtre ile düzeltilebilir
ek bir devre ile voltaj düştükce kondansator ilave edilir
Daha çok marine  ve naklen yayın araçları kullanır
Arızası az   bakımı az   voltaj kararlılığı pek iyi değildir
mesela 190v 240v gibi

Fischer panda
Mesa
jeneratorler de bu sistemle çalışır
20 ile 100 mikrofarat arası kondansatorler kullanılır

denildiğine göre konu hakkında detaylı bilgiye sahip olan arkadaşlar var.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: z - 21 Eylül 2005, 12:15:18
3 fazlı motor için 3 kapasiten olacak.  C1,C2,C3

C1 UV arasına
C2 UW arasına
C3 VW arasına

Fazlar arasından enerji alacaksın. Tek faza yüklenirsen dalga şeklinin bozulması lazım.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: ismshn - 21 Eylül 2005, 21:33:22
ben şöyle bir uygulama yaptım problem olmadı.

UV arasına C1 kondansatörü
VW arasına C2 kondansatörü

sadece iki kondansatör
kondansatörden tasarruf

salim ALTIN arkadaşımanlayamadığın veya uygulamada olmayan ne yazarsan yardımcı olayım.

bugün kısa devre deneyinide yaptım motor kendini korumaya alıyor sebebi kondansatör kısa devre olduğu için uyartım azalıyor sonuçta gerilim sıfır oluyor.kısa devreyi açtığınızda gerilim tekrar yükseliyor.

mustafacan arkadaşın söyledikleri mantıklı ama başka bir altarnetif üretmek isterim

0.75kW lık motora bir redüktör taksak direk işini abartsak uygun bir pervane ile sistem çalışmaya başlasa ürettilen gerilim ne  olursa olsun doğrultup aküleri doldursak bu enerjiyi kullansak kayıplar daha az ve güvenli olmaz mı?
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: z - 21 Eylül 2005, 21:43:12
Alıntı YapUV arasına C1 kondansatörü
VW arasına C2 kondansatörü

Daha once bahsettigin 1/3 guc kaybinin sebebi takmadigin 3. kapasite olabilirmi?

Deneyebilirmisin?
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: ismshn - 21 Eylül 2005, 22:34:25
deney yaparken parametrelere dikkat ederim

3 kondansatörle yüke bağladım
2 kondansatörle oluyor mu diye denedim oldu
1 kondansatörüde denedim.

güç kaybı yorumu ise bence şöyle

alternatörlerde verim %60ı geçmezbizim sistemde ise %75 bence iyi sayılır. %100 olması beklenemez.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: bigbey - 23 Eylül 2005, 10:29:23
Arkadaşlar,
Kullanılan yük'ün değişimine göre verimin sabitlenmesi mümkün değil.
Bu nedenle asenkron motorlar ile alternator çalışmalarını bırakın.
Verim ve kontrol için senkron motor kullanın. ;)
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: ismshn - 23 Eylül 2005, 11:12:08
bigbey

Kullanılan yük'ün değişimine göre verimin sabitlenmesi mümkün değil.

demiş.

bu konuyu biraz daha açar mısın?
yaptığın bir deneme var mı?
açıklar mısın?
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: bigbey - 23 Eylül 2005, 11:57:05
Sargılar arasında kondansatör bağlanması gerekli olduğu için ve kondansatörler istendiğinde eksiltilip artırılamayacağı için verim denge olarak sabit kalamayacaktır.
asenkron motorda motor milini hareket etttirdiğnde gerilim görürüsün ama yükleyemezsin. buna göre devreye kapasite eklemen gerekir daha önce forumda bahsedildi.
yanı senin kaynağın endüktif olursa veya kapasitif olursa kosinüs fi 1 den uzak olur.yani sıfıra doğru gider. verim için akım ve gerilimin aynı fazda olması gereklidir.
asenkron motorda ise genliği artırmak için kapasite bağlanması gereklidir.
konu aslında derin tartışma getirir. eğer üretilen enerjiyi kaymnak yapmada veya dc ye dönüştürüp biryerlerde kullanacaksan olabilir. ama kullanacağın yer değişken yüklü ise yani endüktif kapasitif değişkenlik.
akım gerilim arasındaki faz açısının aynı olmaması halindeki yüklerde yeterli verim alamazsın.
akım ihtiyacı arttıkça sen kapasiteyi artırman gerekir bu pratikte zordur. linear bir uygulama yapılamaz.
senkron motor kullanırsan ikaz akımını artırarak bu sorunları yaşamazsın
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: ismshn - 23 Eylül 2005, 13:03:53
motor gücünün 2 katı kadar kapasite kullandığında pu problem kısmen kalkıyor. örn: 0.75kW motora 1.5kvar kon bağlamak

daha hassas uygulamalar için reaktif güç rölesinde değişiklik yapılarak kullanabilir olacağını düşünüyorum.

not:bu tezi hep ben savunmak zorunda kalıyorum. çok olmayacak bir konu diye merak ediyorum.....
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: z - 23 Eylül 2005, 13:20:14
Kondansatorleri ve yukleri fazlara esit olarak yayarsan hem dalga seklin sinuse yaklasir hemde verim artar.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: bigbey - 23 Eylül 2005, 14:26:44
Evet ama sen yükün değiştiğini düşünürsen bu değişime paralel olarak kapasitif değişimi nasıl linear yapacaksın ayrıca endüktans kısmında ise manyetik alan yetersizliği baş gösterecektir. bu nedenle asenkron motor kullanarak ikaz akım ayarlaması ile güçteki devrilmeyi minimize etmiş olursun ayrıca ikaz akımını kendi ürettiği enerjiden alırsın ve aşırı yüklerde gerilim düşümü direk ikaz akımına etki edeceğinden motor yanma sı gibi işlemleri az yaşarsın.
Şu an söylemek için erken ama
tabi ben daha farklı bir işlem düşünüyorum. sabit mıknatıslı bir dc motor ile minumum rüzgar gücünde almayı düşündüğüm gerilimi alabilecek şekilde bir düzenek ve bu gerilimi, gerilim kıyıcı işlemine tabi tutmak. bunun ötesinde bu DC gerilimi pwm tarzında RST olacak şekilde transformatörleri sürmek. vs.
asenkron motorlar konusunda fazla birşey söylemek istemiyorum artık isteyen kullanabilir ama amerika bilinen bir kıt'a bunu tekrar bulmaya gerek yok.
yani farklı enerji üretim tekniklerini uygulamaya devam arkadaşlar.
benim deneylerim çok hızlı olamıyor ama işlemlerin sonuçlarını buradan paylaşacağım.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: z - 23 Eylül 2005, 15:03:32
Alıntı yapılan: "bunalmis"Ustelik daha buyuk bir sorun var. Uretilen voltajin ve frekansin sabit olmasi gerekirse yapacak cok bir sey yok.

Tamam iste bu nedenle bunu yazmistim.

Ancak bu hic bir cozumu yok anlamina gelmemeli.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: Petek - 23 Eylül 2005, 15:41:17
Doğrudan ilgili değil belki ama motorların verimlilik sınıflandırması ve ekonomiye katkısından bahseden bir yazı.

http://www.abb.co.uk/ (http://www.abb.co.uk/global/gbabb/gbabb901.nsf!OpenDatabase&db=/global/gbabb/gbabb905.nsf&v=4A22&e=us&c=CD56E9EF202D707CC1256F2E0048A1D7)

Sol kenardaki menüden "Big issues in motors and drives" i seçerek habere ulaşabiliyorsunuz.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: ismshn - 23 Eylül 2005, 18:32:24
bunalmis arkadaşıma bir teklifim olacak´

asenkron motorla gerilim üretme işini biz üstlenelim katılan başka arkadaşlarda olabilir sende kabül edersen.
problemleri paylaşalım tartışalım. biz olabilirliğine inanıyoruz sanırım.


diğer makinaları arkadaşlar incelesin. böylece daha çok konuyu incelemiş olabiliriz.farklı fikirler olabilir.

asenkron motora redüktör taksak pervane düşük rüzgarda da döndürebilir mi acaba ilk etabta 0.75kW lık motorla denesek olur mu.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 25 Eylül 2005, 12:44:30
Merhaba.
Asenkron motor ile elektrik üretebilmek malasef mümkün değil. Keşke böyle birşey mümkün olsa idi.  Bu arkadaşların söylediği şekilde eğer mümkün olursa o zaman gerçekten dünyanın enerji sorununa kesin bir çözüm olurdu.

Çünki asenkron motorun içerisinde manyetik alanı sağlıyacak bir kaynak yok. Bunu sanırım hepimiz biliyoruz. Motor içinde (8 tane 12 ... vs) kısa devre aleminyum çubuğu var bunlar bir sipirlik bir sarım gibi davranıyorlar. Bu aleminyum malzeme manyetik değildir. Birde rotorun imal edildiği ve bu aleminyum malzemeyi kaplayan demir yani sac malzeme vardır.

Asenkron motor adı üzerinde alternatif yani değişken akım ile çalışır. Elektrik kanunu (ki henüz başka bir kanun ortaya konulamadı) derki; değişken bir manyetik alan içinde kalan iletkende elektro motor kuvveti oluşur. Asenkron motorda değişken bir manyetik alan olduğu için motorun rotorunda bulunan kısa devre çubukları tek sarımlık bir sekonder sargı gibi üzerlerinde oluşan enerjiyi  kendi üzerlerinde dolaştırırlar. Dier bir elektrik kanununun belirttiği gibi; üzerinden akım akan bir iletkende manyetik alan oluşur  kanununa göre de bu iletkenlerde bir mıknatıs kutbu oluşur.

Yani asenkron motorun rotorunda bir manyetik alan oluşması için  öncelikle statordan değişken bir manyetik kuvvet uygulanması gerekir.

Jenaratör olarak kullanımda ise. Dönebilen kısım rotor olduğu için doğal olarak manyetik alanı oluşturması gereken kısım rotor dur. Çünki biz statordan enerji çekeceğiz.  Rotorda aleminyum kısa devre çubukları zaten manyetik alan barındırmaz. Yanlızca rotordaki saclarda bir miktar artık manyetik alan kalır. Bu manyetik alan, biz rotoru döndürür isek stator sargılarında çok az da olsa bir miktar elektrik üretilmesine sebep olur. Arkadaşların bahsettikleri elektrik üretme ancak bu olsa gerektir.
Elimde  imkanlar olduğu için bahsedilen konuda fikrimi beyan ederken okuyacak olanlara da fikir verebilmek için bunları deney şeklinde ve resimli anlatmaya karar vermiştim. aşağıda yaptığım deneyler ile ilgili resimlere bakın lütfen.
(http://img368.imageshack.us/img368/4593/imag00013fp.th.jpg) (http://img368.imageshack.us/my.php?image=imag00013fp.jpg)
Bu resimde görüldüğü gibi motorun 3 sargı girişine bağlı 3 adet kablo arasına AC kondansatörlerleri arkadaşların söylediği şekilde bağladım. Sistemin," eğer üretir ise" ürettiği enerjiyi kullanmak için bir tane 100 W lık lamba hazırladım. Daha sonra asenkron motora kayış ile bağlı olan DC motoru 1500 devir / dakikada döndürdüm. Aşağıdaki ikinci resimde olduğu gibi sistem kendisine bağlı enerji harcıyacak hiç birşey yok iken kondansatörler üzerinde rotorun artık mıknatisiyetinden dolayı bir enerji gösterdi. Bunu iki faz kablosu arasına osiloskopun problerını bağlıyarak aşağıdaki şekilde görüntüledim.
(http://img296.imageshack.us/img296/6346/imag00043gv.th.jpg) (http://img296.imageshack.us/my.php?image=imag00043gv.jpg)
Bu ölçüm Time/div 2msn Volt/div 50Volt kademesinde iken alındı.
Burada sanki elektrik üretiyormuş gibi görünen sistem  100 W lık lamba ile  yüklendiğinde ise aşağıdaki fotoğraftaki gibi bir sonuç elde edilmektedir.
Burada ölçümler  Time/div 2msn Volt/div 0.2 Volt kademesinde iken alındı. Çünki yüksek bir voltaj seviyesinde iken herhangi bir sinyal görmekte mümkün değil.
(http://img400.imageshack.us/img400/2679/imag00060es.th.jpg) (http://img400.imageshack.us/my.php?image=imag00060es.jpg)

Dolayısı ile yıllar önce öğrendiğim ve deneylerini yaptığım , sonra da çalıştığım firmalarda üretimlerini yapmak için çalıştığım jenaratör sistemlerine asla benzemeyen ve doğal halleri ile enerji üretmesi mümkün olmayan asenkron motorlar konusunda işlerimden vakit ayırarak merak edenler için böyle bir deney gerçekleştirdim.
Değerlendirmesi size ait. Ben yanlızca doğru bildiğime inandığım şeyleri aktarmaya çalıştım.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: z - 25 Eylül 2005, 13:28:10
Alıntı yapılan: "salim ALTIN"Merhaba.
Asenkron motor ile elektrik üretebilmek malasef mümkün değil. Keşke böyle birşey mümkün olsa idi.  Bu arkadaşların söylediği şekilde eğer mümkün olursa o zaman gerçekten dünyanın enerji sorununa kesin bir çözüm olurdu.

Salim onca yazıyı (üstelik kaynak göstererek) boşuna mı yazdık.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: z - 25 Eylül 2005, 14:09:31
Yahoo'da asynchrone generator yazarsanız sayısız doküman geliyor. İşin ilginci bu işi bir Almanlar biliyor bir de picprojedekiler galliba.

http://www.gewiekste.nl/ASMvoorbld.bmp

http://www.gewiekste.nl/CberASM.xls

http://www.gewiekste.nl/MolenOntw_Alg.htm

http://mech2006.vtk.be/downloads_2eIr/Actuatoren/windturbinegeneratoren_2pp.pdf

Alıntı Yap....Yani asenkron motorun rotorunda bir manyetik alan oluşması için öncelikle statordan değişken bir manyetik kuvvet uygulanması gerekir.

Rotorun dönüyorsa gerekmez,  statorda sabit manyetik alan olması yeterli. Zaten enerji üretimini başlatan da bu. Yani statordaki artık mıknatısiyet. Rotorda da olsa olur.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 25 Eylül 2005, 14:57:52
Merhaba.
Arkadaşlar aslında asenkron motoru gövdesini ve parçalarını jenaratör yapımında  kullanmak güzel bir fikir olabilir.
(Yanlız burada şunu belirtmeliyim.;
Bize okulda Doğru akım üreten makinaları JENARATÖR alternatif akım üreten  makinaları da ALTERNATÖR olarak anlatmışlar dı.)

Şöyle yapabiliriz. Küçük bir asenkron motor alıp sökeriz. Rotorunda ki kısa devre çubuklarından matkap ile delerek kısa devre çubuğunu  ortadan kaldırırız. Bunların yerine N-S kutbu oluşacak şekilde çubuk mıknatısları bu boşluklara yerleştiririz. Mıknatısları yapıştırıcı şeffaf silikon ile yuvaların içine yapıştırırız. Sonra rotoru yerine takarız. Motor kapaklarını kapatırken biraz da kapak kenarlarına silikon sürereseniz suya karşı conta görevi görür. Ayrıca  klamens bağlantı kutusuna da bağlantıları yaptıktan sonra  silikon sıkarsanız kar yağmur altında bile sistem güvenli çalışır.
Asenkron motor sargılarında sipir sayısı fazla olduğundan rahatlıkla enerji elde edilebilir. Tabi üretilen enerjinin voltaj ve frekansının kontrol dışında olacağını söylemeye gerek yok.
Ama elde edileni diyot köprüsü ile doğrultup DC-DC dönüştürücü ile istenilen şekilde kullanılabilir.
Tek sorun pervane gibi görünüyor...
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: z - 25 Eylül 2005, 15:06:08
Alıntı YapBize okulda Doğru akım üreten makinaları JENARATÖR alternatif akım üreten makinaları da ALTERNATÖR olarak anlatmışlar dı.

Yanlış öğretmişler. :D

Alternatif akım üreten makinalara alternatör denir. Ok.
DC akım üretenlere de dinamo.

Jenaratör, mekanik enerji üreten makina ile alternatörün kuple edilmiş halidir. Örneğin benzinli motor + alternatör ikilisi.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 25 Eylül 2005, 15:12:20
Merhaba.
Bazı sözcük hataları eski anılarımı canlandırdı.....
Geçen yıl yanımda staj yapan 3 M.Lisesi öğrencisine 3 fazlı asenkron motorun tek faz ile çalıştırılmasını ödev olarak vermiş hoca.
Bana sordular. Hemen deneyelim dedim ve sordum.;

-3 fazlı asenkron motora 3 üçtan 2 tanesi arasına elektrik vereceğim. Dönmeye başlıyacakmı başlamayacakmı.?

tabi atladı hemen biri - Döner dedi.
-Eminmisin?  dedim.
Dieri atladı.
-Dönmez dedi. ona da Eminmisin dedim.
üçüncü en uyanığı idi. Ben bilmiyom abi, öğrenmeye çalışıyom dedi.
Dier ikisi fikirlerinde ısrar ediyorlardı. Bende her ikisine de
-İddiaya giriyormusunuz ? dedim. Ben her ikinizle de iddiaya girerim. Ama iddia da bişey olsun. Çünki ben dönmez derim, iddiayı kazanırım, döner derim yine kazanırım dedim.
Ve iddiaya girdik. Hem döner diyenle hemde dönmez diyenle.
Uyanık olanı hazırladığı faz-nötr iki kabloyu bana uzatırken,
-yanlızca bunlarla klamense elektrik vereceksin ama başka bişey yapmak yok dedi....

Sizce ne oldu iddianın sonucu ve neden.?
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: z - 25 Eylül 2005, 15:52:04
Alıntı YapUyanık olanı hazırladığı faz-nötr iki kabloyu bana uzatırken,
-yanlızca bunlarla klamense elektrik vereceksin ama başka bişey yapmak yok dedi....

Yukarıdaki cümle biraz kapalı.

Tek fazlı cereyan ve kapasite yardımıyla 3 fazlı motoru inlete inlete döndürebilirsin.

Öte yandan çok küçük güçlü bir motoru, ilk hareketi vermek kaydıyla gene inlete inlete döndürme ihtimalinde var.

Hiç bir malzeme kullanmadan ve ilk hareket vermeden tek fazla 3 fazlı motoru döndürmek zor görülüyor.
Başlık: asenkron genertor
Gönderen: necati - 25 Eylül 2005, 16:00:29
Bu kadar çabuk pes etmeyelim pratik uygulamalar var
Bende yaptım
*************************************************************
Okula dönersek
Bir asankron motoru dc motor ile akuple edelim
asenkronmotoru şebekeden çalıştıralım **dönüş yönü ne dikkat**
dc motorada aynı hızda dönebileceği bir voltaj uygulayalım
**aynı yönde**
sonra dc motorun voltajını yavaş yavaş artıralım
ac motor devresindeki ampermetreyi izleyelim
amperin önce azaldığını sonra arttığını ve asenkron motorun
generator oldugunu ve sebekeye akım bastığını görürüz
**************************************************************
asenkron motor a
kondansatorleri bağladınız
normal devrinde çevirdiniz
ve enerji alamadınız ise
ikazlamanız gerekir
**************************************************************
kondansatorü dışarıda
220v 60w ampula seri diyot üzerinden şarj edin
sonra kondansatoru yerine takın
çarpılmayın ve kondansator deşarj olmaması için acele edin
tekrar çalıştırın
***************************************************************
Diger ikazlama şekli
2ad 220v 100w ampulu seri babağlayın
sebekenin notür ile gen notür ünü birleştirin
2 li seri lambanın bir ucunu gen fazına diğer ucu şebeke fazına
bağlayın
lambanın yandıgını görün
tekrar gen çalıştırın lambaların ışığı azalıp çoğalıyorsa
frekans kayması kadar
gen ikazlanmıştır
şebekeden ayırıp çalıştırabilirsiniz
******************************************************************
Genel Bilgi
generatorü  yüksüz olarak start ve stop etmelisiniz
**ikazı kaçmaması için**
generator uzun süre çalışmaz ise artık minatısiyet kaybolur
remenans gerilimi çıkmaz bundan dolayı voltaj üretmez
senkron generatorler de avr devreden çıkarılıp ikaz sagısına
+ - polarite ye dikket ederek
12v dc yi 5-10 sn verip avr yerine takılır sonra tekrar çalıştırılır
**AVR   otomatik voltaj regülatorü**
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: Erol YILMAZ - 25 Eylül 2005, 20:59:51
Alıntı yapılan: "salim ALTIN"
Uyanık olanı hazırladığı faz-nötr iki kabloyu bana uzatırken,
-yanlızca bunlarla klamense elektrik vereceksin ama başka bişey yapmak yok dedi....

Sizce ne oldu iddianın sonucu ve neden.?

Rotor sabitken elektrik verdiniz sabit durdu.
Rotor donerken elektrik verdiniz donmeye devam etti.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 26 Eylül 2005, 08:43:26
Alıntı yapılan: "Erol"
Alıntı yapılan: "salim ALTIN"
Uyanık olanı hazırladığı faz-nötr iki kabloyu bana uzatırken,
-yanlızca bunlarla klamense elektrik vereceksin ama başka bişey yapmak yok dedi....

Sizce ne oldu iddianın sonucu ve neden.?

Rotor sabitken elektrik verdiniz sabit durdu.
Rotor donerken elektrik verdiniz donmeye devam etti.

Merhaba.
@erol evet yaklaştın ama küçük bir fark var.

Motor durur iken ilk elektrik verdiğimde, rotorda artık mıknatisiyet yok. (sebebi birazdan) Bu nedenle ilk elektrik verdiğinde çalışmaz. Ve çalışmadıda.
-Ben "dönmez" dediğim kişiye bak ben kazandım dedim.
Tabii dieri o zaman ben haklıyım diye tutturdu. Bekle dedim sıra sende.
Motorun rotor milini yine sabit durdurup ,İkinci defa elektrik verince  az önce rotorun sabit olması nedeniyle kazandığı artık mıknatisiyet bu kez değişken manyetik alana tepki verdi ve motor döndü.
Tabi bizim öğrenciler hemen su koyverdi. Tamam dedim tekrarlıyoruz.
Üçüncü defa elektrik verince motor tekrar dönmedi. Çünki dönmekte iken enerjiyi kesince üzerinde artık mıknatisiyet  kalmıyor. veya kalsa bile çok az. Bu da motoru döndürmez.
Tabi dördüncü de yine dönmeye başlar.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: ismshn - 26 Eylül 2005, 09:48:16
bunalmis arkadaşımla ikna etmeye deneye yardımcı olmaya çalışıyoruz ama başaramadık
salim ALTIN arkadaşım deneyde eksikliği olduğu için bizim gördüğümüz değerleri göremedi sanırım keşke sonunda görebilse sonuçları çok şaşıracak bende olmaz diyordum ama bu konuyu ilk açan ben oldum

kondansatörler şarjlı olsun
dönüş yönünü aynı iken artık mıknatısıyet kalsın
yükü gerilim ürettikten sonra bağla

tekrar dene lütfen
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: ismshn - 27 Eylül 2005, 10:45:09
moderatör arkadaşların dikkatine

bu konu alternatif yakıt türleri konusunu geride bıraktı.
bence yeni bir sayfada 'asenkron motordan alternatör yapmak' başlığı ile eski mesajlarla devam etmeli. hem katılımcı artacak hemde diğer konu arka planda kalmayacaktır.

konuyu biz dağıtmış olmayalım.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: bigbey - 27 Eylül 2005, 14:05:33
Evet ya konu hakikaten başka yöne kaydı.
Ben mesela rüzgar enerjisi konusunda sessiz ve derinden bir çalışma içindeyim.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: kartel - 28 Eylül 2005, 01:23:19
bu siteye bakmadıysanız bir bakmanızı tavsiye ederim
http://www.hidrener.com/htm/hidtekhaber/hidtekhaber.htm
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 28 Eylül 2005, 09:39:12
Alıntı yapılan: "salim ALTIN"
Alıntı yapılan: "Macera"Linkini verdiğim arkadaşın güzel ve ilginç rüzgar türbini çalışmaları var.

http://www.aktifbilgiislem.com/ruzgar_turbin.htm
Merhaba.
Macera link çok güzel. Teşekkürler. Benim verdiğim linklen alıntılar yapmışlar , çok faydalı.
En çok beğendiğim kısmı da  kalıplara sıkışmamış, hür bir düşünce ile yapmışlar. Baksanıza standart boru gövdeye gerek bırakmayan bir stator var. Ayrıca mıknatıs yerleşimi de balansı mininuma indirir. Statoru polyester ile kaplamak dış ortamda tam koruma sağlar. Aslında her iki taraftan statorun üst kısmında biraz çıkıntı yapılırsa mıknatısların üzerine kar girip buzlanması bile önlenebilir.
@erol yurt dışından gelen 600W güç üretebilen jenaratörde kanatçıklar 80 santim kadar boyda ve 3 adet.
Yapılması da 2 yolla olabilir. Birincisi ; basit bir kalıp olması şartı ile polyester ve cam elyaf kumaş ile. Çeşitli kalınlık ve örgü sıklığında cam elyaf kumaş var.
Dieri ise epoksi yapıştırıcı ve ahşap kaplama malzemesi ile bir kaç kat yapıştırma şeklinde. Ama bu şekilde yaparken yine bir PRES (matbaacı ve ciltçilerin kullandığı tarz bir şey. Sıkıştırmak için. Yada araba krikosu ile yapılabilir) ve kalıba ihtiyaç var. Gerçi maceranın  ve benim verdiğim likte kanatçık yapmak için gösterdikleri yöntem ile pres altında çalışacak kalıp yapılabilir.
Bunun dışında kutup sayısı ne kadar çok ise o kadar düşük devirde enerji üretmeye başlar.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: kartel - 08 Ekim 2005, 05:52:39
aşağıdaki linkte çok farklı bir rüzgar işleyicisi var
http://www.windwandler.de/turk/sayfasi.html
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: salim ALTIN - 08 Ekim 2005, 12:19:12
merhaba.
@kartel teşekkürler.
İlginç bir pervane şekli ama nasıl iş yapar verimi nedir diye düşünüyorum ? adamlar şöyle birşey söylemiş :
rüzgarin normal düzeyden daha üstte olan bölgeler icin tavsiye ediliyor.
Rüzgar hizi bütün örneklerde bir yillik ortalama olarak 2,6m/ sec.
Windwandlerin avantaji:Rüzgarhizinin yüksek oldugunda kapanmamasi. Ve en yüksek performans ile calismasi.
 
pervane düşük seviyedeki rüzgarda verimli değil anlamı mı çıkarmalıyız bundan.
Başlık: Alternatif Yakıt Türleri (Genel)
Gönderen: ground - 13 Kasım 2005, 17:25:53
Evet eski çağlarda bir türk bilgini alternatif sistemler yapmış..

Yabancıların Ibn al-Razzaz dediği CİZRELİ EB-ÜL-İZ

Hakkındaki yazı
http://www.mihrace.net/mkonu.asp?id=ebuliz

Günümüzde onun yaptıklarının modellemelerini yapmışlar..

(http://www.muslimheritage.com/imagelibrary/aljazpump.gif)(http://www.muslimheritage.com/imagelibrary/3djaz1.gif)
Örnek1 (http://www.muslimheritage.com/imagelibrary/pump.wmv)
--
(http://www.muslimheritage.com/imagelibrary/elephant.gif)(http://www.muslimheritage.com/imagelibrary/3djaz2.gif)
Örnek2 (http://www.muslimheritage.com/imagelibrary/elephanta.wmv)