SG3525 Inverter Tasarımı

Başlatan Mucit23, 27 Kasım 2018, 14:11:09

zipzip



Trafonun primerini bu şekilde sararsan hem kaçak endüktansı azaltır hem de simetriyi sağlarsın.

Mucit23

Bugün feedback kompanzasyonu için birkaç farklı direnç kondansatör kompanzasyonu denedim. Son olarak 1 ile 9 nolu pinler arasına paralel 22K ile 10nf bağladım. Bu şekilde biraz daha iyi oldu gibi

Bir Video çektim.

Yalnız çıkış regülasyonu bu şekilde iyi değil. Çıkış gerilimi çok düşüyor ama bunun biraz transformatör sarımı ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Ben 170V'a göre sarmıştım ama Trafoyu 200V'a göre sarmam gerekecek. 155V'da sabit kalmasını istiyorum Fakat min. +- Min 10V değişiyor. Oda şuanda bağladığım max yük 150V için 100W civarı.

Birde şunu anladım. Sistemin lineer bölgede çalışabilmesi için IN- girişinde voltaj IN+ girişinden daima yüksek olması gerekiyor.

Örnek olması gerekise eğer son yaptığım ayarlarla şuanda IN+ girişinde VREF/2 yani 2.501V var

Yük yok iken IN- girişinde 2.569V oluşuyor feedback ile. . Yüksüz çıkış 151.5V. Dalgalanma miktarı +-0.5V
20W yük bağladığımda  2.552V'a düşüyor. Çıkış voltajı 144.5 civarına düşüyor. Dalgalanma miktarı +-1V
100W yük bağladığımda 2.507V'a düşüyor.  Çıkış voltajı 142.0 civarına düşüyor. Dalgalanma miktarı +-1V

Normalde zaten IN- girişindeki voltaj 2.5V'un altına düştüğünde Allah ne verdiyse çıkışa vermesi gerekiyor. Lineer bölge anladığım kadarıyla IN->=IN+ olması durumu sanırım.

Bu çıkış gerilimindeki düşüşü nasıl azaltabilirim ona bakıyorum şuanda. Şuanda Aslında kompanzasyon ile bir çeşit integratör yapmış oldum. Osilasyonu bu önlüyor. Ama kazanç çok düşük olsa gerek voltaj düşüşüne yeterli tepkiyi vermiyor. Ben bu şekilde yorumladım. Doğrumudur?


Mucit23

Transformatörün primerine paralel snubber bağlamaya gerek varmıdır sizce. Az önce bir deneme yaptım. Elimde 22nF 1KV kondansatörlerle 22R 5W taş dirençlerden var. Bunları birbirine seri bağlayarak transformatörün primer sargılarına paralel olarak bağladım. Skop çıktıları aşağıdaki gibi.

Kırmızı kanal Gate, Sarı kanal Mosfetin Drain ucu.

Burada Snubber bağlamadan önceki durum görülüyor. 20W civarı bir yük var.

Buda snubber bağlı iken aldığım görüntü.


Yüksüz iken çok fazla salınım oluyor. Ve Snubber'ı bağladığımda 22ohm direnç aşırı derece ısınıyor. Sanırım yüksüz iken karşıya aktarılamayan enerji tekrar RC üzerinden deşarj oluyor. Buda 22 ohm direncin aşırı ısınmasına neden oluyor.

Öncelikle snubber'a gerek varmı? Mosfetlerin drainlerinde oluşan pikleri biraz bastırmak istedim.

z

#108
Her iki mos cikisinin primerle baglandigi noktalardaki sinyalleri ayni ekranda gorunecek sekilde gorebilirmiyiz.?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

JOKERAS

Mucit23, Şemadan gördüğüm kadarıyla senin invertör,Voltaj modunda çalışıyor.
Voltaj Modu ile Akım modu farklı kontrol yapıları.

Onun için 9 Nolu pindeki Kondansatörün diğer ayağını şaseye bağla.
Videodan gördüğüm kadarıyla çok basit hata yapıyorsun.
Kablo ile Trafo sürmek nedir arkadaş?Trafo direkt olarak PCB'ye monte olmalı.
Ayrıca Şemanda göremedim, Trafonun VIN+ yazan noktasına,tam da oraya bir kapasite bağlamalısın.
100Uf ~ 1000Uf arasında bir kapasite.

Fet Drain ucundaki Sinyal gürültüleri seni aldatmasın.Hani şu ince ince büyükten küçüğe doğru
azalan Gürültülere bakma.Onlar Fet'in kesime girdiği andaki indüktif yük Anahtarlama gürültüleri.Onlardan sorun olmaz,Ama onlardan sonra gürültü varsa bu problem teşkil eder.
O gürültülerin sebebi de Kablo ile Trafo sürmek,Trafo girişine Kapasite bağlamamak vs.

Mucit23

@z Abi birkaç foto daha ekledim. İncelerseniz sevinirim.
Yük yok iken Mosların Drain lerinden aldığım sinyaller

Yükü azıcık arttırırsam

Yükü dahada arttırırsam bu şekilde


Osiloskobun 1. yani kırmızı kanal girişinde biraz problem var. DC ofset sıfırlanmıyor. Ama MOS iletimdeyken tam sıfıra gittiği kabul edilebilir. Resimler yanıltmasın. 4 Kanal osilkoskobum olmadığı için Gate'lerle birlikte görüntüleyemiyorum.

@JOKERAS Abi hemen açıklayayım.

Trafoyu niye PCB ye monte etmedim? Oda benim tasarım hatam. Sistemi bu hale getirene kadar 2 tane mosfet yaktım. Mosfetleri sökmek içinde Trafoyu PCB den sökmek gerekiyor. Soğutucuya Vidaladığım için be Önünde Trafo olduğu için Tornavida girmiyordu. Bende yine mos yakarım elbet diye söküp kabloyla bağlamıştım. Zaten trafoyu yeniden saracağım. Bugün gidip bi tane daha ETD59 boş nüve alacağım. Yeni trafoyu sardıktan sonra direk karta monte ederim artık. 

Ek olarak VIN+ girişinde Kapasite var abi Baktığın şemacıkta görünmüyor aslında. VIN+ girişinde iki adet 4700uF 50V kapasite paralel bağlı. Çizdiğim PCB bu şekilde. 4700uF lar yerinde duruyor.


Kapasiteyi dediğiniz gibi düzenledim hocam. Zırlama titreme vs yok. Stabil çalışıyor gibi. Ama yinede voltaj düşüyor. Buda sanırım Trafo ile alakalı bir durum.

Bu projemin bir sonraki aşamasında Elde ettiğim DC yi Saf Sinüs 110V AC ye dönüştürmek olacak. SPWM Tekniği ile DC gerilimi sinüs olarak kıyacağım. Şöyle küçük bir sorum olacak. 220V AC elde etmek için DC barada en az 310V olması, 110 içinde en az 160V DC elde etmek gerekiyor bildiğim kadarıyla. Bu ugulamada da böylemidir? Ne kadar tolerans olmalı DC barada. Yani Örnek veriyorum. 110V AC üretmek için DC voltaj min Şu kadar olmalı dersek eğer bu değer ne olur? Transformatör değerini 200V'a göre saracağım bu sefer. Sarımlarda hata yapmak istemiyorum. 1KVA net güç alabilmek istiyorum.

serkan

Mucit bende tl494 le demir trafolu bir deneme yaptım geri besleme'siz.
geri besleme'yi ayrı bir sargıdan alsan .ışığa göre voltaj ayarlamak doğru sonuç verirmi.

elektronik

@Mucit23
ETD59 trafoyu nerden alıyorsunuz fiyat nedir adres yazabilirmisiniz. Reklam olacaksa özeldende yazabilirsiniz.


Mucit23

Ankarada Tek bir yerde buldum.
http://www.testsel-elektronik-otomasyon-ferrite-sensor.com/

Adamda her türlü nüvede var. 40TL ye almıştım.

M.Salim GÜLLÜCE

çıkıştaki Gerilim düşümü için 9 dan 1 e bağladığın direncin değeriyle oyna derim. Hata amplifikatörü kazancına göre geribesleme oransallığını yakalamış olursun.
giriş gerilimi çökmeden beslediğin enerji çektiğin enerjiye eşit ise Akülü sisteme geçebilirsin demektir.
O zaman duty %50 lere yakın geldiğinde tam güç elde ediyor olman gerekir.

Ayrıca yeniden trafo saracaksan istediğn gerilimin yarısı kadar fazla voltaja göre sarman geribesleme kontrolünüde rahatlatır.
örnek çıkışta 100 volt istiyorsan 150 volt çıkış elde edilecek şekilde sarman gerekir sekonderi.

Mucit23

Şuanda verim %82 civarı. (Pin/Pout) Kaçak endüktansların vs etkisiyle oldukça kötü sanırım.

220V'a göre tasarım yaptığımda Excellent IT Bana aşağıdaki gibi sarmamı söylüyor

Primer 2+2 Tur, 0.70mm tel den 23 adet paralel
Sekonder 22 Tur, 0.63mm tel den 4 Adet paralel 

Sekonder eyvallah ama primeri 0.70mm telden sarmak zor. Sargılara şekil vermek zor oluyor. Primer ve Sekonderi aynı kesit yani 0.60mm telden sarsam sorun olurmu? 23 tane değilde 25 tane paralel sarayım.

Bu tel kesitlerini neye göre belirleyecem bilmiyorum tam olarak. Akım yoğunluğu J=5A/mm2 olmalı diye biliyorum ama bu Normal trafolar içindi sanırım.

elektronik

Alıntı yapılan: Mucit23 - 27 Aralık 2018, 18:04:33Sekonder eyvallah ama primeri 0.70mm telden sarmak zor. Sargılara şekil vermek zor oluyor. Primer ve Sekonderi aynı kesit yani 0.60mm telden sarsam sorun olurmu? 23 tane değilde 25 tane paralel sarayım.

O.70mm yerine 0.60 saracaksanız 27 tur sardığınızda aynı tel kalınlığına ulaşıyor hic sorun olmaz ben kaynak makinesi için 0.30mm telden sarmıştım 50khz için. ince olması daha iyi frekans yükseldikçe akım telin dış yüseyinden ilerliyor tel kalın ise iç kısmı atıl kalıyor, tabi hangi frekanslarda telin nekadar derinliğinden ilerlediğini bilemiyorum bunun bir hesabı vardır mutlaka. 

Mucit23

Alıntı yapılan: elektronik - 27 Aralık 2018, 22:13:09O.70mm yerine 0.60 saracaksanız 27 tur sardığınızda aynı tel kalınlığına ulaşıyor hic sorun olmaz ben kaynak makinesi için 0.30mm telden sarmıştım 50khz için. ince olması daha iyi frekans yükseldikçe akım telin dış yüseyinden ilerliyor tel kalın ise iç kısmı atıl kalıyor, tabi hangi frekanslarda telin nekadar derinliğinden ilerlediğini bilemiyorum bunun bir hesabı vardır mutlaka. 

Bunun hesabını nasıl yaptınız. Örnek veriyorum 0.70mm telden 22 Tur sarmak yerine 0.50mm telden kaç tur sarmam gerekir ki eş değer olsun?

elektronik

#118
sizin 0.70mm sarıma göre hesapladım. 0.70mm X 23 = 16.1mm  yani toplam tel çapımız 16mm

16mm / 0.60 = 26.6 adet parelel tel.  27'e yuvarladım.

Mucit23

Trafolarla bakır tellerle felan uğraşmaktan kafam durmuş. Ama bu hesap yanlış olabilir. Siz tur diyorsunuz ama tur yada spir sayısı sabit olmayacakmı? Kesitten gitmek bence daha doğru olur. 23 Adet 0.70mm telden paralel hesaplamıştım Excellent IT ile

0.70mm tel için kesit 0.384mm2
Toplam kesit 23*0.384=8.85mm2

0.60mm Telin Kesiti 0.28mm2
0.60mm tel için spir sayısı 8,85/0,28=31.6 = 31 paralel tel olması lazım. Hesap yanlış olabilir toplam kesitleri baz alarak mantık yürüttüm.