Picproje Elektronik Sitesi

MİKRODENETLEYİCİLER => Hitachi, Mitsubishi Mikrodenetleyici => Konuyu başlatan: ugurtarlaci - 23 Şubat 2006, 17:58:29

Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: ugurtarlaci - 23 Şubat 2006, 17:58:29
Üstad, birkaç gündür forum sayfasındaki yazışmalarınızı okuyorumda, tecrübelerinizi paylaşıyor olmanız çok hoş. Aslında hepimiz bu şekilde paylaşımcı olabilsek  ve el birliği yapabilsek şu memlekette başaramayacağımız iş yok bence. Ben 10 -12 yıldır endüstriyel tasarımlar yapıyorum. Farklı dillerde farklı chiplerle çalıştım. Farklı endüstriyel cihazlar tasarladım ve  profesyonel olarak devam ediyorum. Ben Aslında bu form sayfalarını bugüne dek pek kullanamadım. Akılsızlık etmişim. Senin nezninde tüm arkadaşlara sesleniyorum. Paylaşalım arkadaşlar. Bende elimden geldiği kadar paylaşmak isterim. artık bu formu takip ediyorum sayenizde arkadaşlar. Bu arada renesas konusu ile yaklaşık 5 aydır araştırma safhasında ilgileniyorum. HEW yada IAR derleyici  tercihi konusunda ayrıntılı olarak bir tercih açıklamasında bulunursan sevinirim . şimdiden teşekkürler. CE - EMI,EMC testlerinden geçmiş tasarımlarım var, ihtiyacı olan arkadaşlarla tecrübelerimi bende paylaşmak isterim
Başlık: Re: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: aYe - 06 Mart 2006, 13:54:55
Selam Uğur hocam,

Alıntı yapılan: "ugurtarlaci"CE - EMI,EMC testlerinden geçmiş tasarımlarım var, ihtiyacı olan arkadaşlarla tecrübelerimi bende paylaşmak isterim

Durduğunuz hata, ilk firsatta bu başlık altında tecrübelerinizi aktarmaya başlayın.

Şimdiden teşekkürler...
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: mesmert - 06 Mart 2006, 18:55:22
uğur arkadaşım seni bu düşünceden dolayı tebrik ederim fikirlerini bekliyoruz eğer döküman halinde ise foruma yüklersen herkes faydalanır

saygılar.....
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: ugurtarlaci - 07 Mart 2006, 17:51:09
Elbette arkadaşlar, ne demek. EMC ile CE etiketi gerekli olan bir ürün üzerinde çalıştığımda içli dışlı oldum diyebilirim. Zaten herkes böyle tanışmazmı bu tanışmaktan korktuğu konuyla. Karşılaşanlar iyi bilir, gerçekten ciddi problem arkadaşlar. Teorik bilgiyi bi safhadan sonra terketmek durumundasınız. Bu testlerde özellikle bildiklerinizden dahi şüphe etmeye başlayacaksınız. Ama herşeyde olduğu gibi bu konununda ısrarla üstüne gidildiğinde güzel işler çıkıyor.
   
   Şöyle söyleyeyim,EMC labaratuarlarında PIC gibi EMC konusunda son derece beceriksiz olan bu işlemcinin ana besleme hattına 4000V luk hızlı geçiş ve yıldırım benzetmesi (BURST) sinyalleri uygulandı .Şu bildiğimiz zavallı PIC geçti  bu testlerden . Statik enerji benzetmesi (ESD) 8000 volt seviyelerindeydi ve PIC banamısın demedi. Tabii bunlar PIC in bu işlerde yeterli olduğunu göstermiyor. Elli takla atıyorsunuz ve PIC in tüm açık kapılarını yazılımsal ve donanımsal olarak kapatıyorunuz. Ama tüm bunlar yazılımsal olarak ve donanımsal olarak maliyetli işler. Bu nedenle RENESAS ı bende ısrarla öneriyorum arkadaşlar. İsteyen arkadaşlara tükçe ve ingilizce dökümanda sağlayabilirm.

    şunu unutmayalım arkadaşlar, iş doğru işlemciyi seçmek ve baskılıdevreyi kurallarına göre çizmekle başlıyor. Baskılıdevrede yapacağınız ciddi bir kural hatası sizi günlerce upraştırabilir.  

  Herkese kolay gelsin.
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: mikro29 - 07 Mart 2006, 18:50:26
herkese selam,
piclerle kendi çapımda bişeyler yapmaya çalışıyorum...piclerle alakalı(diğer mikrokontrolörlerde dahil) görebildiğim türkçe içerikli sitelerin en iyisi...
@ugurtarlaci hocam renesas hakkında yardımcı olursanız çok sevinirim
renesas nerde bulunur, programlayıcı nerde satılır veya yapabilirmiyiz

mikro29@hotmail.com

yardımlarınızı bekliyorum....
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: tevfik_kadi - 07 Mart 2006, 21:47:33
İstanbulda electro elektronik olacaktı sanırım ordan temin edebilirsiniz m16c30624ü.
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: aYe - 07 Mart 2006, 22:26:22
Selam,

Electro hususunda dikkat edilmesi gereken hususlar;

Seminerlerinde verdikleri fiyatları baz almayın 0.7euro dedikleri R8C'leri seminerden sadece 1 gün sonra 4euro'dan fatura edip satarlar.

10 söylediklerinden 9'u yalan 1 tanesi şaibelidir.

Yıllık ihtiyacınızı almadan sakın tasarım yapmaya kalkmayın.
Geçen sene 8.8euroluk (çin ve avrupa fiyatı) m30624'ün fiyatları 30euro civarlarına kadar firladı.
Tabiki çok saygı değer elektronun katkılarıyla.

Ben daha önce signal elektronik diye bir firma aracılığıyla sorunsuz bir miktar aldım.
Bu firmanın bilgileri aklımda yok ama bu ve bunun gibi bir çok alternatif firma bulabilirsiniz.
Mecbur kalmadıkça elektronun kapısını çalmayın.

Tabi paranız çoksa diyecek laf yok...

İyi çalışmalar...
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: sekerb - 08 Mart 2006, 07:24:46
Daha iki hafta once  tanesi 18YTL`den M30624 aldim. Ellerinde 16 bin adet falan oldugunu soyluyorlardi. Fakat belirtmeliyim ki elektro ile daha once calismadim yani onceki vukuatlari hakkinda fikrim yok. bu durumda ortaya cikan sonuc "alacaksan bir an once al".
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: ugurtarlaci - 08 Mart 2006, 11:27:20
Mikro29 arkadasım. Açıkçası ben renesas hakkındaki araştırmalarımdan kaynaklanarak RENESASI öneriyorum. Bende bu aleti takdir ettiğim için öneriyorum. Uzun bir süre araştırmadan , özellikle işlemciler konusunda yatırıma girmiyorum.  Yatırım diyorum çünkü benim yatırımdan kastım harcanılan zaman ve emektir. Fakat eğer Pic ile yeni uygulamalar yapıyorum diyorsan bence devam et. Çünkü kim ne derse desin Pic  ve Atmel türü işlemciler birçok insana mikrokontroleri tanıtmış ve önayak olmuştur. bu nedenle ben özellikle Microchip firmasını takdir ediyorum. Birçok orta seviye iş için yeterli olabiliyor. Ancak ileri aşamalarda bu işlemcinin yetmediğini anlayacaksın. Benim nacizane tavsiyem mikrokontroler kullanmaya yeni başladıysan Pic ile bir süre uğraşmaya devam et , çünkü RENSAS gibi üst seviye komplex aygıtlar seni bu işten soğutabilir ilk aşamada.

Kolay gelsin
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: Ziya - 08 Mart 2006, 13:51:00
Arkadaşlar, dün buraya bir mesaj atmıştım ve orada bahsettiğim konular hakkında sonraki mesajlarda sorular soracaktım. Bir süre bilgisayarın başından uzaklaştıktan sonra döndüğümde mesajı yerinde göremedim. Böyle olunca sorularımı soramadım. Mesajı tekrar yazmaya da üşendim. Mesajımı gören oldu mu? Yoksa farkında olmadan birilerinin damarına basacak bir şeyler mi yazmışım (farkında olmadan vukuat mı çıkarttım yoksa) ?
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: YARGICH - 08 Mart 2006, 13:54:23
Selam,

Hocam dün sabah 5'e kadar oturdum ama bu başlık altından bir cevap gelmedi. En azından sizin adınızdan bir mesaj gelmedi.

Bilgilerinize, İyi Çalışmalar
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: aYe - 08 Mart 2006, 14:19:01
Selam Ziya hocam,

Ben de bu başlık altında herhangi bir mesajınızı görmedim.

Ama şunu da merak ettim; hadi birimizin damarına bastınız, birimizde çok kızdı felan, iyi de nasıl silecek ki yazdıklarınızı?

Forumda bunu yapabilecek kişilerin bazı özel izin ve yetkilerinin olması lazım, ki bu kişilerde kısıtlıdır.

Sanırım onlara danışmanızda fayda var.

İyi çalışmalar.
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: Ziya - 08 Mart 2006, 14:32:01
Alıntı yapılan: "tatlisukurnazi"Selam Ziya hocam,

Ben de bu başlık altında herhangi bir mesajınızı görmedim.

Ama şunu da merak ettim; hadi birimizin damarına bastınız, birimizde çok kızdı felan, iyi de nasıl silecek ki yazdıklarınızı?

Forumda bunu yapabilecek kişilerin bazı özel izin ve yetkilerinin olması lazım, ki bu kişilerde kısıtlıdır.

Sanırım onlara danışmanızda fayda var.

İyi çalışmalar.

A.S. @YARGICH ve tatlisukurnazi,

şimdi ben de karıştırdım, acaba başka bir başlığa mı yazdım ki? Ama aynı anda iki başlığa mesaj yazmamki. Bazen Önizleme yapıyorum, acaba dalgınlıkla önizlemeyi seçip gönderdim sanmış olabilirmiyim? Belki.  Vaktinizi aldığım için özür diliyorum.

Dün bahsettiğim şuydu: Jallistte bir Hollandalı arkadaş, piclerin EMI testini kabaca kendisi manyetolu çakmakla yaptığını yazmıştı. Malum piezoelektrik malzemeye basınç uygulanırsa gerilim ortaya çıkıyor ve bu gerilim basınca göre binlerce voltu bulabiliyor. Bu şekilde devre üzerinde manyetoyu birkaç kez çaktığında işlemci kilitlenme yada sapıtma yapmıyorsa tasarımının EMI uyumlu olabileceğini söylemişti. Her ne kadar bunun müşteri memnuniyeti açısından bir geçerliliği olmasa da en azından kendisini tatmin ettiğini anlıyoruz. Bu yöntem en azından tasarımcının EMI uyumlu belgesi almadan önce uygulayabileceği bir yöntem olabilir mi? Bir manyeto ne kadar EM alan oluşturabilir?
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: ugurtarlaci - 08 Mart 2006, 14:52:11
Saygıdeğer Zi_Ya hocam. Bu bahsettiğiniz arkadaşın yaptığı testlere benzer birçok basit testi hepimiz yapmışızdır. Florasan lamba testi, Ark Yapan kontaktörlerle yapılan testler, Kaynak makinası yanında yapılan testler gibi. Elbette bu testler son derece iptidai fakat bu testleri yapan arkadaşları yadırgamıyorum. Nedenine gelince. Bu testleri yapabileceğimiz cihazlar o denli pahalı aygıtlar ki , düşünün başarı elektronik gibi bir firmanın mühendisleri ile aynı yerde test yaptım ben. Yani Başarı elektronik bile bu cihazların bir çoğuna sahip değil. Zaten Sektörümüz içinde iş yapan birçok firma ve kişinin EMC kavramından haberi bile yok. Ne zaman çakılıp kalıyor , işte o zaman başını kaşımaya başlıyorlar.

       EMC testleri çok fazla alternatifi kapsıyor ve her bir alternatif test için diyebilirim ki farklı bir cihaz ve ortam var.  Örneğin Hızlı geçiş teslerinde (EFT) Besleme hattınıza farklı açılarda ve farklı darbe aralıkları ile palsler uygulanıyor. Bu cihaz sadece bu amaçlı üretilmiş diyebilirim. (Yaklaşık 20.000 USD) Bizlerin basit tekniklerle yaptığı bu nacizane tesler sadece bir türde noise üretebilir. Buna göre yaptığımız cihazı yorumlarsak  ve cihazımız diyelimki kilitlenmedi, demekki cihazımız bizim ürettiğimiz noise karşı kendini koruyabiliyor. Peki ya diğer durumlar...!!!!!!
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: aYe - 08 Mart 2006, 15:04:18
@Ziya

Hocam bir ara forum da 0-6000 volt ayarlı 25ma veren bir devre şeması vermiştim.
Bu şema Nasa'nin marsa gönderdiği bir robot'un acayip bir fotoraf çekme devresinin bir kısmıydı.
Sigara paketi büyüklüğünü geçmeyecek bu devrenin Delinme , EMC, ESD gibi ön testlerin masaüstünde ucuz yollu yapabileceği düşüncesiyle paylaşmıştım ama 25ma ne işe yarar vs. benzeri tepkiler alınca, mod arkadaşlardan rica edip başlığı sildirtmiştim.
Bu tip cihazların 2000 dolarlardan başladığını pek bilen de yok sanırım.

Eğer işime yarar derseniz, işyerine geçince bulup size mail atarım.

İyi çalışmalar.
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: Ziya - 08 Mart 2006, 15:34:26
@ugurtarlaci ve tatlısukurnazı,

söylediklerinize katılıyorum. Benim demek istediğim de bu kabil iptidai testlerde çuvallayan bir tasarım lab testlerinde de çuvallayacaktır mantığı ile yaklaşılabilirmi bunu anlamak istemiştim. Bu cihazların pahalı olduğunu biliyorum zira Ankara'da bir firma (ar-ge müdürü arkadaşım) 400 bin dolara EMI, EMC labı kurdu. ISO17025 belgesi almaya çalışıyorlar.

tatlısukurnazı hocam, ben devlet memuru olduğum ve mesleğimle alakasız çalıştığım için malesef bu bilgiler sadece bilgi mahiyetinde kalıyor, icraata geçemiyor. Yine de siz şemayı gönderin derim. Kıymetini bilen çıkacaktır mutlaka.
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: YARGICH - 08 Mart 2006, 16:11:29
@ugurtarlaci

  Hocam bu EMC, EMI, EFT gibi bazı kısaltmaları birazcık açabilirseniz sevinirim. Ayrıca hangi testlerden başarı ile geçen, hangi ortamda başarı ile çalışabilir anlamına geliyor. Mesela EMI testinden gerçek anlamda geçen bir devre, ark yapan bir kontaktörün yanında rahatlıkla çalışabilir anlamına mı geliyor. Bunun gibi bir kaç örnek verirseniz çok sevinirim.

@Tatlisukurnazi
 
  Hocam sizdeki 6000V'luk devreyi merak ettim. Acaba bunu bizim devrelerde nasıl uygulayabiliriz. Yani bunu, statik voltaj oluşturmak için mi yoksa, devre yanında gürültü çıkartmak için mi kullanabiliriz.


Saygılar, İyi Çalışmalar.
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: aster - 08 Mart 2006, 16:17:25
Bu forumda yazılan her kelimenin bir kitap kadar değerli olduğunu düşünüyorum,
yeri geliyor o bir kelime bile ilaç gibi geliyor  :)
sevgili tatlısukurnazı dosyayı tekrardan alalım hocam
çeyiz sandığımızda yerimiz bol  :)
selamlar, kolay gelsin
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: aYe - 08 Mart 2006, 16:58:34
@YARGICH

Tam ve net olarak kaç volt olduğunu bilmesem de belirli bir voltajdan sonra havadan voltaj atlamaları olmaya başlıyor.
Fırın manyeto bobin karkasları yada stungun denilen elektroşok cihazlarının bobin karkaslarına bakarsanız; sekonder kısmınının normal trafolarda olduğu gibi tek bir sargı şeklinde değil de bölme bölme olduğunu farkedersiz.
Bazi TV smps trafolarının karkasları da bu şekilde.
Hemen hemen bütün smps trafolarında ise sargının sağ ve sol yanlarında polyester bantlar kullanılarak ferit ile bobinler arasında güvenli boşluk alanı oluşturulur.
Voltaj atlamalarını engellemek için böyle şeyler yapiliyor.

Neyse konuya dönersek;
Bahsettiğim devre üzerinde bir kaç ufak tefek değişiklik ve bir mcu eklentisiyle karta 0-6000 kademeli voltaj verip hangi değerlerde problem olmaya başladığını yada probleme nelerin neden olduğunu vs.. tespit edebiliriz.
Şemayı akşam buraya koyarım üzerinde konuşuruz biraz.

Birde benim "renesas nedir" başlığı altında da yazdığım, koter bobiniyle yaptığım test var, onunda şemasını çıkartıp bir ara veririm.
Kendimce kriter olarak benimsediğim o testten pc ve pic'ler geçemedi, şu ana kadar geçen tek mcu renesas.

Tabiki bunları belgelendirme sırasındaki testlerle mukayese etmek imkansız ama tamamen hazırlıksız olmaktan da iyidir.

İyi çalışmalar.
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: aYe - 08 Mart 2006, 17:03:35
Selam aster hocam, şu an rahatsız olduğum için evdeyim, akşam işyerine geçip dosyayı göndericem.

Pek konuyla alakası yok ama şu otomasyon fuarında buluşsak, özlettiniz kendinizi.

"patlasın moslar oynasın kızlar" buna halen gülmekteyim  :lol:  :lol:  :lol:
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: YARGICH - 08 Mart 2006, 17:11:41
Alıntı yapılan: "tatlisukurnazi"
Tabiki bunları belgelendirme sırasındaki testlerle mukayese etmek imkansız ama tamamen hazırlıksız olmaktan da iyidir.

Kesinlikle katılıyorum hocam, elimizdeki imkanlarla bunları ne kadar zorlarsak o kadar iyidir. Sonuçta testen her MCU geçemiyo. Demekki işe yaramış. Bizde geçen MCU ları kullanırız :D Biz önlemimizi alalım, yapacağımızı yapalımda gerisini sonra düşünürüz :)


Geçmiş Olsun,
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: aster - 08 Mart 2006, 17:14:02
Allah şifa versin geçmiş olsun,
tabi hocam inşallah kısmet olursa hep birlikte fuarda buluşacağız
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: aYe - 08 Mart 2006, 17:23:32
Teşekkürler Aster hocam.

Bu arada ne diyicem;

Fuar organizasyonlarında dernek gibi oluşumlara ücretsiz stand verilir.
Ortalama 1000 üyesi olan bir derneğe ücretsiz stand veren organizasyonların 10000'i aşan üyesinin bulunduğu picproje gibi bir oluşumu bu imkandan mahrum edemeyeceği şüphesiz.
Bu fuar geçmiş olsada bir sonraki fuarda picproje'nin de umarım bir standı olur.

Kapsamı ne olur bilmiyorum ama picprojenin üye sayısını bir fuarda 2 ye 3'e katlayacağı şüphesiz.

Üye sayısının çoğalması niçin önemli; daha çok beyin, daha çok soru, daha çok cevap, daha çok bilgi.

Bu forum atom gibi, parçalanmadıkça içindeki enerji pek belli olmuyor, tanıtım şart.
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: ugurtarlaci - 08 Mart 2006, 18:57:37
Sevgili YARGIÇ ;

       EMI : Elektro manyetik girişim anlamındadır. Yani ürünün ortama  yaydığı parazit ve  elektriksel gürültüleri ifade eder.
       EMC : Elektro manyetik uyumluluk anlamındadır. Yani ürünün dış kaynaklardan gelen gürültü ve parazitlere karşı uyumluluğudur.

      Her iki konu tümleşik konulardır ve birbirlerinden farklı düşünülemez. EMC ne derece önemli ise EMI da o derece önemlidir. Yaptığınız cihaz dış parazitlerden etkilenmiyor fakat dış ortama haddinden fazla parazit yayıyorsa buda kabul edilemez.

      EFT : Hızlı geçişe sahip elektrik şoklarıdır. Genellikle Endüktif bir yükü besleyen akım aniden kesildiğinde olur. Panolarda bulunan kontaktörlerin, rölelerin ve Yüksek güçlü motorların çalışmasının simulesidir.
      ESD: Statik elektrik testidir. İnsan vücudunda ve nadiren dış ortamda oluşmuş olan statik elektriklenmeyi simule eder. Aynı zamanda Bir nevi topraklama testidir. 4000 volt civarında dokunarak ve 8000 volt civarında havadan uygulanır.
     SURGE : Hat üzerindeki arızalar, kopukluklar , temassızlıklar ve şimşek çarpmasını simule eder. Varistör 1 numaralı ilacıdır.


   Bu testler sisteminizin özelliğine göre değişiklikler gösterir. Yani Ev için hazırlanmış bir cihaza endüstriyel testler yapılmaz. Yani ev türü bir tasarım testlerden geçmiş ise bu Yüksek güçlü bir motorun oluşturacağı noise dan etkilenmeyecek anlamına gelmez.

   umarım yardımcı olabilmişimdir.
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: YARGICH - 08 Mart 2006, 19:05:17
Selam,

 Hocam çok Teşekkür ederim. Bunları hemen not ettim :); Bu arada istem dışı bir şekilde cümle sonuna nokta yerine noktalı virgül koymuşum. Jenerik olsun diye silmiyorum. C alışkanlığı işte  :lol:



Saygılar, İyi Çalışmalar.
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: Ziya - 08 Mart 2006, 19:13:42
Alıntı yapılan: "ugurtarlaci"... SURGE : ... ve şimşek çarpmasını simule eder. Varistör 1 numaralı ilacıdır....
Varistörün bir ömrü varmıdır? Yani bir defa amacına uygun anlık yüksek gerilim geldi ve Varistör bunu emdi diyelim (ifadeleri yanlış kullanıyor olabilirim). İkinci bir defa aynı şekildeki şimşek etkisini giderebilir mi?

Yüksek gerilim hatlarında da yanlış hatırlamıyorsam parafudr denilen bir malzeme benzer işi yapıyor ve bir süre sonra yenilenmesi gerekiyor. Yukarıdaki soruyu bundan çağrışımla soruyorum.
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: ugurtarlaci - 08 Mart 2006, 19:36:08
@ Ziya
 
 Varistör AC enerji hattına paralel bağlanan ve üzerine düşen ani gerilim artmalarında direnci düşerek sömürme yapan bir tür dirençtir. Varistör seçilirken nerede kullanacağımızı bilmemiz gerek ve ona göre seçmemiz gerek. Yani kullanacağımız yerdeki gerilimin %20 sinden daha düşük bir eşik gerilimine sahip olmamalıdır. Aynı zamanda Sınır gerilimimizde önemlidir. Gereğinden büyük bir varistör seçimide bize fayda vermeyecektir.

    Örn.    220 voltluk bir gerilim hattına min 265 voltluk bir varistör kullanmalısınız.  Bu varistöre Beklenenden çok daha yüksek bir gerilim uzun süreli olarak gelir ise varistör iflas edecektir. Bu örnek için değer verecek olursak,  2000- 4000 voltluk ani ve kısa süreli( 50 - 200 ns) palsler bu varistöre zarar vermeyecektir. Anacak bu pals süreleri uzar ise sistemde ilk iflas eden varistör olacaktır.

  Not. Kontaktör bobin uçlarına RC filtre yerine Varistör kullanıldığını görüyorum bazen. Bu uygulamanın  Varistörün kullanım amacına uymadığını düşünüyorum. RC filtreler bu gibi durumlarda hayat kurtarır arkadaşlar.
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: aYe - 08 Mart 2006, 19:46:17
@ugurtarlaci

Özellikle varistör ile ilgili verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim.
Şu "%20" ibaresi kesinlikle günün ipucu oldu, uzun zamandır kafamda yer eden x'lerden birini daha toprağa vermiş oldum :D

Peki bu varistörlerin bir watt'i var mıdır?
Yada diyelim ki iki tane 265voltluk varistörü paralel kullandık.
Giriş voltajında varistörün 1 tanesi için olan limitleri de aştık diyelim, bu halde iki katı güce mi dayanacak yoksa normal dayanma limitini geçince ikisi de sırasıyla gümleyecek mi?
Şimdiden teşekkürler.

İyi çalışmalar.
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: CaFFeiNe - 08 Mart 2006, 20:08:26
evet bu varistörler gerçekten bazen hayat kurtarıyorlar 1-2 kez karşılaşmıştım varistör patlayarak karttaki cam sigortayı attırmış ve kartın zarar görmesini engellemişti.

bu varistörler hakkında biraz daha detaylı bilgi hiç fena olmaz

teşekkürler
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: ugurtarlaci - 08 Mart 2006, 20:17:07
@ Tatlisukurnazi

  Sevgili Tatlisukurnazi ;
 
   Akılda kalıcılığı açısından şöyle bir örnek vereyim. Madem sen iki varistörü paralel bağlamak gibi illegal bir yöntem önerdin , bu durumda ne olur bir bakalım. Sonuçta bu varistör denen yararlı varlık bir direnç .
Öncelikle bu bağlantıda varistörün karakteristiğiyle oynamış oluyoruz. Bu tip ürünler özel uygulamalara yönelik olduğundan kendi karakteristiklerine uygun kullanılırsa devre üzerindeki varlıklarını gösterirler. İki varistörü paralel bağladığımızda daha yüksek akım geçeceğinden, eşik gerlimiyle (Aşağı Yönde) oynamış oluruz. Dolayısı ile varistörler birebir aynı olmayacağından , birisi önce çöktüğünde diğerininde hemen arkasından çökmesi kaçınılmaz. Varistörler devreye paralel bağlandığından aslında akım kaynaklı değil , gerilim kaynaklı aygıtlardır. Yüksek gerilim şebekelerinde Çok daha uzun süreli ve yüksek değerli palslere dayanması açısından , daha dayanıklı varistörler kullanılır.  Varistörün nitelikleri arasında direkt olarak WATT şeklinde değilde , eşik gerilimi , gerilim yüzdesi ve dayanım süresi gibi değerlerden söz edilebilir. Ama kısaca WATT ibareside kullanılmaktadır diyebilirm.
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: YARGICH - 08 Mart 2006, 20:51:03
Selam,  

   Bizim şirkete bir gün yıldırım düştü. Bütün bilgisayarlar gitti. Bazılarının anakart bazılarının güç kaynağı felan gitmiş. Bunun üzerine bizim patron bilgisayarların bağlı oldu her prize 3A cam sigorta ve varistör kullandı. Daha sonra ne oldu bilmiyoruz binanın bir tarafına yüksek voltaj gelmiş ve birkaç ampul ve floresan gitmiş. Ama prizlerdeki varistör ler patlayarak bilgisayarları korumuş. Yalnız orda bizim patron 3 tane varistörü paralel bağlamıştı. Ben de o zaman güçlendirme amaçlı olduğunu tahmin ettim ama şimdi bakınca acaba bu yüzden mi patladı yoksa daha uzun süre yüksek voltaj geldiği için mi patladı bilmiyorum. Değerlerinide bilmiyorum. Ama bundan sonra varistörsüz devre yapmıyoruz :)  Hocam birde bunların üzerlerinde dayandığı voltajmı yazıyo. Ben baktığımda hiç bu tarz voltaj veya dayanma süresi gibi değerler gördüğümü zannetmiyorum. Yani kodlama biçimi nasıl dır.

Birde @CaFFeiNe arkadaşımızın anlattıklarından yola çıkarak acaba aşağıdaki şemalardan hangisi mantıklı. Yoksa ikiside aynı mı? Bizim Patron Şekil-1'deki gibi bağlamıştı. Bana sanki Cam sigortanın varistör patlamadan önce işe yarayabilmesi için Şekil-2 daha mantıklı geliyo da. Ustadlar ne der acaba?

(http://img387.imageshack.us/img387/5171/picproje13vs.jpg)

Saygılar, Kolay Gelsin.
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: aYe - 08 Mart 2006, 21:16:29
@uğurtarlacı

Watt konusunu tamamdır, ancak malum konu konuyu açıyor;

Paralel bağlandıklarında devreye vericekleri etki acaba 2 paralel direnç gibi mi olucaktır?

On tane 265 voltluk varistörü parallel 220 hattına bağladık diyelim.
Direnç gibi davrandığını düşünürsek gümleme olması gerekiyor.
Veya şöyle varsayalım; girişinde varistör olan 10 cihazı fişe taktığımızda bir gümleme yaşanması gerekmez mi?
Varistör için direnç benzetmesi (hesaplarının birebir olduğunu varsaymak)
doğru mudur? :roll:  :roll:  :roll:

@YARGICH

Bende senin sorunun cevabını bekliyorum, gerçi içimden bir ses varistör sigortadan sonra olmalı diyor.
Nihayetinde direnci düşünce sigortayı attırıcak ve devreyi de kendini de korumuş olucak gibime geldi.

Neyse uğur hocamın cevabını beklemek lazim, bilgi haznesini sömürdük resmen  :lol:  :lol:  :lol:
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: kemizrak - 08 Mart 2006, 21:24:18
slm elektronikçi arkadaşlar ve uğur abi! buradan baya faydalı bilgiler verildiğiğini görüyorum. Abi bana üye ol demiştin zaten üyeyim ama böyle bir forum konusu olmadığı için bayadır girmiyodum. neyse bende 2 senelik tasarımcıyım. piclerle girdim mcu olayına ancak renesas üzerinde yüsek lisans yapmam gerek. pic ancak lisans olur. buradan bize faydalı bilgiler alabileceğimi ve verebileceğimi düşünüyorum. herkese saygılar sevgiler
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: Ziya - 08 Mart 2006, 21:37:03
Alıntı yapılan: "YARGICH"Selam,  

   Bizim şirkete bir gün yıldırım düştü. Bütün bilgisayarlar gitti. Bazılarının anakart bazılarının güç kaynağı felan gitmiş. Bunun üzerine bizim patron bilgisayarların bağlı oldu her prize 3A cam sigorta ve varistör kullandı...
Elektrik dağıtım şirketi zararınızı tazmin etmesi gerekirdi. Böyle durumlarda elektrik şirketi ters cevap verirse hemen Mahkemeye vermek gerekir. Mahkeme bilirkişi tayin edip cihazları inceletir. Zararın şebekeden kaynaklı olduğu tespit edilirse elektrik şirketi zararınızı ödemek zorundadır.
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: YARGICH - 08 Mart 2006, 22:05:42
Selam, @Ziya

  Sigortadan para alacaklardı da, galiba sigorta elektronik eşya sigortası mı ne değil miş. Bende tam detayını bilmiyorum açıkcası. Ama ya hiç alamadılar yada çok az bir şey aldılar. Yalnız elektrik dağıtım şirketine böyle bir talepte bulunmadıklarını biliyorum.




İyi Çalışmalar.
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: aYe - 08 Mart 2006, 22:16:59
Tekrar selam,

6KV ayarlı beslemenin şeması şöyle;

(http://img19.imagevenue.com/loc110/th_48231_6KVsch.jpg) (http://img19.imagevenue.com/img.php?loc=loc110&image=48231_6KVsch.jpg) (http://img14.imagevenue.com/loc181/th_48238_Trf.jpg) (http://img14.imagevenue.com/img.php?loc=loc181&image=48238_Trf.jpg)

Görüldüğü üzere IMON(akım monitörleme),VMON(voltaj monitörleme),VCON(voltaj kontrol) gibi uclari hazir.

Yapilmasi gereken sadece bir mcu eklemek, tabi sağlam bir mcu şart bu iş için R8C uygundur gibi geliyor bana.

Devreyi toplama ve küçük yazılımı ekleme işini üstlenmek isteyen varsa R8C temini ve trafoyu sarma işini ben üstlenebilirim.

Son halini de yine burdan paylaşırız.
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: Ziya - 08 Mart 2006, 22:30:29
Alıntı yapılan: "tatlisukurnazi"@YARGICH

Bende senin sorunun cevabını bekliyorum, gerçi içimden bir ses varistör sigortadan sonra olmalı diyor.
Nihayetinde direnci düşünce sigortayı attırıcak ve devreyi de kendini de korumuş olucak gibime geldi.

Neyse uğur hocamın cevabını beklemek lazim, bilgi haznesini sömürdük resmen  :lol:  :lol:  :lol:
Sanki varistör önce olsa daha az sigorta değiştirmek zorunda kalınır gibi geliyor bana.
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: aYe - 08 Mart 2006, 22:35:15
Alıntı yapılan: "Ziya"Sanki varistör önce olsa daha az sigorta değiştirmek zorunda kalınır gibi geliyor bana.

Bende başta öyle düşündüm ama sigorta yerine daha çok devre elemanı ve varistör değiştirmekte gerekebilir, nihayetinde sigortanın bir limiti var ve o limitler dahilinde varistör üzerine akım düştüğü sürece sigorta da atmayacaktır.
Sigortanın akim limiti aşılmışsa zaten sigortanın atması gerekmez mi?
İki ucu peak'li değnek valla, açıkcası hangisi mantıklı bende karar veremedim.  :roll:  :roll:  :roll:
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: YARGICH - 09 Mart 2006, 00:54:48
Selam,

  Eğer sigorta sonra olursa belki daha az sigrta değiştirilebilir, orasından da tam emin değilim ya, belki sigorta ile beraber bir de varistor değiştirmek zorunda kalınabilir. Tamam bir varistor değiştirmesi sorun değil ama sonuçta devrenin tamir görmesi gerekir. Belki önde olursa daha sık atar ki bu sık dan kastımızda sorunlu bir voltaj geldiği anlar, normal şartlar altında böyle bir sigorta atma meydana gelmez gibi. Eğer varistörün direnci düştüğü anda sigortadan çok akım geçer ve sigortayı attırmayı başarırsa bir anlamda varistor kendisinide korumuş olmaz mı. Böyle sorunlu bir durumda eğer sadece bir sigorta atması ile kurtarabilirse ne iyi ki, yaptığınız cihazın sigortasını kullanıcının kendiside kutuyu açmadan, kutunun dışarısındaki soketten değiştirebilir. Hatta resetlenebilen sigortalar var. Belki onlardan kullanarak sigorta değiştirme durmundan da kurtulunabilir. mi acaba??? Burda da önemli olan bir nokta var gibi, varistör zarar görmeden önceki çok kısa zaman diliminde acaba sigorta atar mı?


Saygılar, Kolay Gelsin.
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: aYe - 09 Mart 2006, 01:50:24
Eee kimseden tepki yok! çakmak manyetosuyla felan uğraşmadan emi izalasyon vb. testleri masaüstünde yapmak isteyen yok mu?

Yada hiç uğraşma böyle bişey elde edemezsin diyen yok mu?

Tepkileri alalım...
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: ugurtarlaci - 09 Mart 2006, 11:07:13
@ Sevgili Yargıç ve diğer tüm arkadaşlar ;

         Pratik olarak şunu tam olarak anlamak gerek aslında. Devrede kullanacağınız herhangi bir sigorta , sisteminizi beklenmedik akım yükselmelerine karşı koruyacaktır.  Fakat kullanacağınız varistör ise beklenmeyen gerilim yükselmelerine karşı kullanılacaktır. Yani teori şunu doğrular. Varistörler gerekli hassasiyette değil ise sigorta atacaktır zaten.  Çünkü varistör görevini yapamamış ve devre yükselen gerilime paralel olarak aşırı akım çekmeye başlamıştır. Bu durumda sigorta seri olduğu için  her durumda koruma yapacaktır.(önde yada arakada, çokda önemi yok)  Sigortayıda doğru değerde seçmediğinizi düşünelim ......... Alllah kolaylık versin o zaman ne diyeyim.. :)  
 
      Yıldırıma karşı varistörün yetmediği durumlara Gaz Deşarj tüpü kullanıbiliyor. Bu sistem ise içinde bulunan gazın niteliğinden kaynaklı olarak eşik geriliminin üzerindeki ani gerilim yükselmelerinin sömürmek amaçlıdır. Varistöre benzer ama sadece yarı iletkenden oluşmaz. Şunu unutmayalım arkadaşlar varistör yüksek gerilim amaçlı bir üründür.

    Elektronik kartınızı da daha düşük gerilimler için üretilmiş ürünler olan  TRANZORP isimli ürünlerle ikinci bir korumaya alabilirsiniz. Bu nesnede varistör ailesindendir fakat çok daha hızlıdır.
 
   Örneğin sistem beslemeniz 5VDC. Bu durumda besleme hattınıza paralel olarak 6.2V yönlü tranzorp kullanmanızı öneririm. 5VAC ise bu ürünün yönsüzlerini seçmelisiniz.......

   Herkese kolay gelsin ....
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: kesmez - 09 Mart 2006, 12:24:16
Gdt ler daha yüksek akıma dayanıklı (5000-10000 amper gibi) koruma elemanlarıdır.. 350 voltluk olanı 500-600vdc peak  gerilim altında hemen kısadevre olur ve kısa devre kalır bu esnada ya sigorta atacak yada gdt patlayacaktır.... demekki sigorta şebeke ile varistör arasında olmalıdır.. varistör gibi değil ,varistör gerilimi varistör patlamadan düşerse varistör  normal çalışmasına devam eder.. Gdt de öyle eğer patlamamış ve sigortayı attırmışsa Votomatı kaldırdığınızda normal çalışmasına devam eder..
Gdt ile birlikte mutlaka 40 joule civarı 250 vac varistör paralel bağlanmalıdır..
Yoksa zırt pırt Votomat kaldırmaya gidersiniz..
Alıntı Yap
sigortanın bir limiti var ve o limitler dahilinde varistör üzerine akım düştüğü sürece sigorta da atmayacaktır.
Sigortanın akim limiti aşılmışsa zaten sigortanın atması gerekmez mi?
İki ucu peak'li değnek valla, açıkcası hangisi mantıklı bende karar veremedim

mesela cihaza şebekeden yıldırım girdi..
Eğer varistör veya gdt yoksa cihaz uçlarındaki gerilim binlerce volta çıkacak ve cihaza giren akım az olmasına rağmen gerilim yüksek olduğu için çok güç girecektir.. çok tahribat olacaktır.. eğer cihaza giren yüksek gerilimi bir şekilde kısadevre dersek bu durumda akım artacak ve sigorta atacaktır..

Bu gdt ve varistörlerden yıllardır kullanıyorum şimdiye kadar en az 7-8 kavşak kontrol cihazı kurtardı..
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: ugurtarlaci - 09 Mart 2006, 12:52:57
@kesmez

 Kesmez hocam, Bu GDT adlı ürün resetlenebilir bir ürünmüdür. Yani enerji kesilimi sonunda kısadevre pozisyonundan kurtulumu, yoksa yenisi ile değiştirilirmi. Piyasadaki bilinir ismi bumudur. Seçimi konusunda nelelere dikkat edilmeli . Biraz açarmısın.


Teşekkürler.
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: kesmez - 09 Mart 2006, 13:47:27
gdt ler yüksek voltaj geldiğinde aynı tristör , triyak gibi kısa devre olurlar..
eğer hasar görmemişlerse yani sigorta atmışsa  tekrar kullanabiliriniz isterse 50 kere kısadevre olsun bişeycik olmuyor... 32 amper votomatı rahat attırdını biliyorum..
Ama dediğim gibi bir varistör ile birlikte kullanılmasında büyük fayda var..
varistörün en babası 500- 1000 amperliktir, gdt 5000 amperden başlar..
Ben farnell veya microdis ten alıyorum..
230 voltluk 350 voltluk ve 600 voltuk olanı var.. Türkiye şartlarında 350 vaya 600 voltluğu öneririm.. yabancılar 230 voltluk kullanıyor tabi onları şebekeleri daha düzgün olduğundan..
Bende 350 ve 600 voltluk var 10000 amperlik olandan herkese tavsiye ederim.. Özellille şehir dışında bi yere cihaz koyacaksanız..
Gdtlerin 2 ve 3 bacaklı olanı var..Benim kullandıklarım 2 bacaklı olanlar..
3 bacaklı olanlarda 1. ile 2. bacak arasında 230 voltluk 2. ile 3. arasında 90 voltluk gdt var. bütünleşik olarak..
230 voltluk gdt faz ile nötr arasına 90 voltluk gdt ise nötr ile toprak arasına bağlanıyor..
90 voltluk gdt nötr hattındaki voltaj yükseldiğinde nötürü  toprağa kısadevre yapmak için kullanılıyor..
Fakat ben şimdiye kadar sadece 2 bacaklı gdt kullandım faz ile nötr arasına.. İşimi  gördü..
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: kesmez - 09 Mart 2006, 14:57:10
http://www.epcos.com/inf/100/ds/n81a350xx4920.pdf
benim kullandığım gdt bu..
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: aster - 09 Mart 2006, 15:25:47
olması gereken şekil 2 de ki, varistör patladıktan sonra enerjiyi nasıl kestirecek ki koruma yapsın?

standarda uyan çoğu elektrikli ev aletlerinde şebeke ilk girişte hem RC hem varistör bulunur

dün bir arızam vardı, bir servo nun DC 24V fren devresinde amcam frene paralel varistör koymuş

Sesli, telefon aramalı alarm cihazı

(http://img57.exs.cx/img57/3937/jablotronalarm1.jpg)

Digital AVO metre (spark gap ters yazılmış, atlama hücresi)

(http://img98.exs.cx/img98/451/0411160030uY.jpg)
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: aYe - 09 Mart 2006, 15:43:47
Selam,

Bu gdt'ler karaköyde çok fazla şekilde bulunuyor.
İlk nedir diye sorduğumda tiryak koruma için anot'larına paralel bağlıyorsun kısadevre durumunda otomat'i attırıp tiryakı koruyor demişlerdi.
Bir avuç almıştım ama hiç denemedim, yerlerini bulursam biraz kurcalayım bari.
Peki bu gdt'lerin fiyatları hangi seviyelerde?
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: aYe - 10 Mart 2006, 19:59:54
Selam,

Şu malzeme tam olarak ne işe yarar?;

600 WATT PEAK POWER TRANSIENT VOLTAGE SUPPRESSORS P6KE SERIES

Ek: Bir de bu TransZorb TVS

Acaba her ikisi de aynı şey midir yada benzer işlevlerimi var?

İyi çalışmalar.
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: ugurtarlaci - 11 Mart 2006, 11:19:49
@Tatlisukurnazi

    Tatlisukurnazi hocam. Bu alet bir tür transorb. Bu aletler kısa süreli gerilim sömürme işlemi yaparlar ve bunu kendi üzerlerinde bitirirler. Oluşmuş beklenmedik pikleri kendi üzerlerinde ısıya çevirerek yok ederler. Bunların datasheetlerini incelersen zaman a bağlı bir ısı grafiği görürsün. Bahsettiğin alet 600 Wattır fakat bu durum yanlış yorumlanmamalıdır. 600 Watlık performans 1mS süre için geçerlidir. Yani uzun süreli gerilim yükselmelerinde bu arkadaşlar görevini gururla yapmanın rahatlığıyla emekli olurlar ve kısa süre sonra ( belki 2 mS) bu arkadaşları kaybederiz.

  Seçeceğin Transorb da şunlara dikkat etmelisin.
 
      - Kullanacağın yerdeki gerilim türü (AC-DC)
      - Kullanmak istediğin gerilim seviyesi

 Bu ürünün Yönlü ve yönsüz tipleri var. yönsüz olanları AC gerilim tiplerinde kullanıma uygundur. Yönlü olanlarda bir diyoda benzer şekilde yön belirten bir çizgi görürsün .( - )
     
    Ürünlerin üzerinde votaj hassasiyetleri yazar. 6,8 - 24 gibi. Bu ürünler üzerlerinde yazan voltajın %5 altı ve %5 üstü değerler altında çalışırlar. A serilerinde ise bu aralık, hassasiyet açısından daha dardır. Bu ürünlerde 300v - 400 voltlara kadar geniş spektrumda çeşit bulabilirsin.

Koalay gelsin.
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: aYe - 11 Mart 2006, 16:16:17
Selam Ugurtarlaci hocam,

aslinda sorunun emi emc ile alakası olmadığını biliyorum ama konu hazır bu tür pasif malzemelere gelmişken sizden bunlar hakkında bilgi alabilirim diye sormuştum.

Ben bunu smps clamp devresinde kullanmak istiyorum, o zaman aklıma şu soru geliyor;

110-220 girişe sahip universal tip bir smps'nin girişinde (PFC yokken) DC 0-300 arası bir voltaj olabilir.

Bu durumda clamp devresi üzerine düşecek voltaj değeri x'iken biz transorb voltajını neye göre seçicez?
%5 -+ pek kurtarır bir aralık gibi gözükmüyor.

İyi çalışmalar.
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: ugurtarlaci - 14 Mart 2006, 17:42:52
@tatlisukurnazi


    Üstad, bu gerilim sömürme ekipmanları aslında hep ani gerilim değişmelerine karşıdır. Bir SMPS sisteminde bu aygıtlar yine aynı amaçla kullanılabilir. Yani SMPS girişinde 180-300 aralığında bir gerilimiz var ise öncelikle bir varistör yada transorb ile 300 volt ve üzerini koruma altına almalısınız.

 Bu ürünleri, iç içe geçmiş elekler olarak düşünelim. bir varistör %20 toleransla çalışır. Genel bir transorb %5 aralıkta hizmet verir. A serisi bir transorb ise %2.5. Daha sonra koyacağınız bir zener ise çok daha düşük bir tolerensa sahip olacaktır.


 Dolayısı ile gerilimi temizlemeye bu veya benzeri bir sıra ile gidilirse en azından kompenentler görevlerini tam anlamı ile yerine getirmiş olacaktır. Zaten SMPS lerde giriş uçlarında meydana gelecek olan uzun süreli gerilim değişmelerini düzenlemek bu aygıtların işi olmasa gerek. o nedenle seçeceğiniz transorb veya varistörü max. giriş gerilimine göre seçmelisiniz.
Başlık: Selam tatlısukurnazı ve diğer tüm arkadaşlar
Gönderen: aYe - 14 Mart 2006, 18:24:07
Selam,

Uğurtarlacı hocam, aslında ben sorunumu tam aktaramadım, sorduğum şebeke dışı bir amaç için kullanımdı ama yine de sağolun cevap için.

Bu arada dün smd varistör aradım sadece 230 volt epcos bulabildim, quasi resonant smps yapıyorum, çizim bitmek üzere, 12'ye kadar biterse kartı basıp deniyicem.

Yarın xilinx semineri var mecbur erken yatıcaz bugün.

İyi çalışmalar.