arkadaşlar tecrübelerinizi paylaşır mısınınız?. uzakdogu malı pcb klemenslerde ambalajları açılmadıgı halde ayakları zaman içinde oksitleme yaparak lehimleme işleminde sorunlar çıkarmaktadır. piyasada malum buldugunuz bir ürünün aynısını bir daha bulamama durumu ile karşılaşmamak için karşı, uzun süreli ( 6 ay ...1 yıllık ) ihtiyacımızı karşılayacak smd direnç, led, diyod... gibi ürünleri stok yapmak istiyoruz. rafta bekleme nedeniyle klemenslerde karşılaştıgımız sorunlar bu tip ürünlerdede ortaya çıkarmı? datasheet lerde bu tür bilgileri görmek mümkün olmuyor. markalı ürün ambalajlarında üretim lot noları veya üretim tarihlerini bulmak mümkün olabiliyor...
ben daha yeni smd direncde bu sorunla karsılastım:( birde 1/8w smd kucucuktu zarzor maket bıcagı ile kazıdım aldıgınız urun eski ise birde sizde baya bi beklerse olur belki oksit ama kalitedede onemli birde nem rutubet olayı
SMD kompenentlerde oksitlenme sebebi ile lehim potasında lehim almama gibi problemler çıkabilir. Elektrolitik kondansatörlerde ise raf ömrü vardır. Uykun koşullarda saklanmazsa veya FİFO uygulanmazsa kuruyabilir.
Alıntı yapılan: "burak_82"SMD kompenentlerde oksitlenme sebebi ile lehim potasında lehim almama gibi problemler çıkabilir. Elektrolitik kondansatörlerde ise raf ömrü vardır. Uykun koşullarda saklanmazsa veya FİFO uygulanmazsa kuruyabilir.
FİFO nedir?
İlk giren ilk çıkar demektir FİFO yani ilk gelen malzeme ilk çıkar. En kısası eski olanı önce kullan.
özellikle elektrolitik kondansatörlerle ilgili bir kaç yaşanmış öykü dinledim (umulmadık zamanlarda sorun çıkardıklarını/patladıklarını anlattılar), toplu alımlarda üretici soruyormuş "hangi süreli tipten olacak?" diye. 6 ayda kuruyacak C ucuzken 2 yılda kuruyacak C görece daha pahalı oluyormuş.
(süreleri tahmini olarak verdim, her C 6 ayda kuruyacak/sorun çıkaracak diye bir kural yok)